Thursday, October 16, 2014

Cerita pasal Affan kulit yang allergy

Halu semua,

Nak cerita pasal kulit Affan yang super sensitif. Affan fully breastfeed, so emaknya memang kena jaga makan kaw2... Baru2 ni tiba2 naik rashes yang sangat banyak kat badan dia. Sampai muka penuh. Sedih gila tengok. Rasa down sangat2.

So, bila baby breastfeed ni si emak kena pandai2 trigger faktor2 yang bleh sebabkan rashes to flare up. Memang kena test satu2. So far dah dapat detect jugakla beberapa benda. Antaranya seafood,kekacang, ikan bilis,ikan kering dan benda yang kena peram macam pekasam tu. Memang kena bye2 la. Sabun basuh baju pun sama tak boleh pakai sesuka hati.. Daia ka.. Breeze ka..memang tak boleh.. Sekarang pakai brand Sleek memang nampak sangat okay. Lagi satu habok!! Meluat sungguh la..habok gila banyak la ni kat umah..walaupun lepas lap sejam..tup2 mai habok balik..lain tak bukan dari construction site sebelah ni.. Sabaq ja la sementara nak abia..

Aritu ada bawak dia pi jumpa Skin & Allergy Specialist.. Doc cakap Affan ni sah kena Eczema & Sebhoreic Dermatitis... Alhamdulillah.. Makin okay dah ni..

Kuruih la emak Affan sebab banyak benda kena pantang makan..lepas tu hari2 kena rajin mop dan lap habok :-P

No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...