Wednesday, February 13, 2013

Cerita Pasal Pak Mertua & Mak Mertua


Salam semua,

superbusy saya sekarang...ya la mertua ada kat umah sekarang..dah 2 minggu depa ada Penang...Mai lepas cuti Thaipusam aritu..Dekat entry sebelum ni..ada saya update sikit pasal depa..Actually my FIL ni umur dah 77 taun...dah dekat 3 taun tak boleh berjalan..ngesot ja..tak pun merangkak..tapi seminggu sebelum cuti tu..my MIL habaq dia ngesot pun dah tak boleh..muka pucat..mata kunin...selera makan pun takdak..lembik ja gaya,,..so semua ketiga2 anak dia balik..bincang..lagu mana nak buat kat ayah depa..saya selaku menantu hantu (bukan mithali) ni..ikut saja la...klu nak check up & admit kat Hospital Kangaq..sapa nak tengok depa pulak..anak2 jauh..Kat Sepang sorang..kat Penang 2 orang..depa anak 3 saja..

So, my BIL bg pilihan..sama ada nak ikut balik Penang or Sepang..MIL pilih Penang sebab dekat sikit..lagipun kat Penang ada 2 anak boleh gilir2 jaga...Tapi sebelum tu..bawak pi PMC Aloq Staq dulu..nak check gitu2 ja sebelum bok balik mai Penang..ya la minggu tu cuti public holiday panjang..so doctor saheh ada lepas cuti panjang tu..lagipun takut terjadi apa2 yang lebih serius...bok pi PMC..terus kot emergency..doc kat sana..mmg ckp myFIL ni nampak lembik sangat..dia buat surat refer untuk futher check up kt Penang..pilih punya pilih...kami suh mai Hospital Pantai Penang saja la..bukan tak mau pi gomen punya..salah satu..GH penang jauh dari umah kami..nak tempuh jem berulang alik..lagipun..km nak semua urusan fully check up dia , dapat tau result cepat...ok..pi la Hospital Pantai..sekali my MIL...

Jumpa Orthopedic Surgeon, Doc Jamal..check skali MIL..MIL memang ada masalah sakit lultut.yang kronik..jalan pun ala2 senget2..ada ka Zhea tnya awat tok jalan macam penguin....check punya check..memang dia ada slip disc..doc tak advise suh masuk ward..bagi ubat makan..vitamin2 saraf..try kurangkan berat badan..maybe akan rasa kurang sikit sakit tu...

My FIL pulak..terus masuk emergency room...check2...uric acid level dia sangat tinggi..ada ketulan kat bawah lutut..doc cucuk buang ayaq bawah lutut..rupanya ketulan ayaq tu yang menyebabkan dia tak boleh bejalan dan bengkokkan lutut dia..Terus kena admit ward..lepas segala merga check up..dapat tau ada hipotiroid pulak..high cholestrol...high bp..yang sebelum ni kami taktau..sebelum2 ni bukan tak besa bawak check up..tapi pi klinik besa ja..tak bok pi pakar..my FIL ni..cukup payah nak ajak jumpa doctor..besa la rentua2 dulu2...So kat sepital..makan ubat..buat fisio sehari 2 kali..nak bagi dia boleh bangun balik..bangun jalan ketek2 pakai tongkat pun jadi la..senang dia nak pi toilet mandi sendiri..lagipun nanti kat kampung depa dua saja..sapa nk tolong angkat..anak2 jauh...ajak dok dengan anak2 tak mau...lepas masuk 6 ari 5 malam..discharged..terus dok umah saya....nak bagi balik kampung..pun..nak biaq dia sehat sikit....

jadinya saya superbusy sekarang :P

No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...