Monday, October 29, 2012

balik kampong raya haji 2012

Salam semua.
Baru ja sampai dari kampong pagi tadi.asal nak balik semalam cancel sb check kt fb pakat tulis jammed sakan.jadinya km plan nak balik penang senin pagi sesudah subuh..ya lah sangat.kui 8 pagi bru gerak.sampai penang kui 10.nasib traffic smooth ja.

Tapi masa nak balik kampong..mak aih..dari penang kui 4pm sampei kampong 10pm okay..berakaq dalam keta jammed sakan!!

Crita pasal raya haji besa ja.
Raya 1st km buat kenduri korban + kenduri akikah baby zara.best jgk.meriah.meriah dgn sanak sedara yg mai menulong.best sb sambil buat kja sambil nyembang sambil bergelak
Serius saya suka family blah mertua saya.semua baik2 kiranya.menu aritu simple ja.banyak berasaskan daging lah.Sup tulang gearbox + daging goreng asam buh kentang + daging n perut panjang bakar + ayaq asam kerisik + ikan temenung goreng + ulam. Ditambah lagi dengan ketupat palas + rendang ayam + gulai daging pekat + bihun goreng + paling mabeles ketupat pulut itam.
Nyam nyam nyam..saya makan ketupat byk gila!! Pastu asik ngantok ja.byk makan pulut.legaa smua lauk kenduri abis.gambar tadak..xdan nk pegang hp or camera utk amik gambaq.

Anak2 lah paling happy.kebetulan ada paip depan umah mil pecah...depa asik berkubang dalam ayaq paip pecah tu saja :O

Raya tu x dak p mana sangat la.pi umah mak menakan pak menakan terdekat saja.sebab km sefamilu sakit perut masa raya ke 2 tu.maklumlah makan daging kaw kaw.asik ulang toilet saja.dengan zhea sekali join the club cirit birit tu.

Apa2 pun best la balik kampong raya haji taun ni.walau x amik extra cuti rasa ok ja
Sempat lg kemarin lena siang secara berjamaah.km kalu balik kampong siang adeeb akan tidoq ndoi..so lama la skit masa dia tidoq.kira mak pak mmg bleh tumpang tidoq siang sekali la.heaven tau bg mak yg beranak 2 ni kalu boleh lena siang.pekara yg sangat jarang2 berlaku.selalu asik x dan ja.

Ok lah itu aja.sambung lg nanti bila roh rajin update blog meresap ;-) bye bye

Published with Blogger-droid v2.0.8

Salam Aidiladha






Tuesday, October 23, 2012

Gambaq makanan lagi

Menu weekend baru ni.Ikan Goreng, Sayoq Campoq & Cabai Tumbok

Bihun Goreng Merah (tak buh kicap sb kicap abis)

Pakat2 tak sehat sungguh sekarang

Salam semua,

Sejak lepas raya, family kecik kami ni, masing2 ada ja yang tak sehat.
Bermula dari:
  • Adeeb, mata merah terkena Ridsect (sendiri bikin), 
  • Jari tersepit pintu bilik
  • Ayah dia asik demam, on off ja demam.Last sekali yang sampai kena admitted pasal high bp tu lah.
  • Zhea batok teruk lah jugak, Adeeb demam, batok, selsema.Dua2 kena nebulizer.Nasib tak kena tahan ward.
  • Tapi..paling latest, Adeeb buat tak mau susu, tak mau makan.Sungguh risau, sebab dia jenis yang kuat susu, kuat makan nasik sari 4 kali kadang2.Tapi arini macam dah ok, cuma susu ja dia tak mau lagi.Nasik sudah mahu.Alhamdulillah.


tetap nak buat peace, Zhea ok ja, dia memang suka jumpa Doc.Maklum la  Doc Zhea Mxstuffin.
Adeeb kalu...keryau meraung dengaq satu bangunan..dia memang penakut doc ngn misi.Time kena nebulizer ni, Adeeb sampai calar2 muka kena serkup yang mcm zhea pegang tu.

Time ni, masa ayah depa admitted.Alhamdulillah, dapat bilik yang super selesa.Peace lagi

Melawat ayah, satu set nasik makan ber3.Tak sedap pun jadi sedap

peberet terkini mama depa :)

Monday, October 22, 2012

selamat ari senanyan

Letihnya pagi ni.badan mcm nak relai rasa.idung smbat.

Adeeb x sehat lah pulak.dia x mau minum susu.xmau makan..nak kata ada ulcer..pacifier bleh plak isap.eh x jd bg dia brenti lg.sb mengamok sgt nak puting....

Penat.
Ok lah slmt bekerja.jemaat ni raya haji.best

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, October 19, 2012

simple tp sedap baq ang

Nasik puteh ayam goreng ulam timun cabai tumbuk tanpa belacan

Burpp alhamdulillah

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, October 17, 2012

Sambal Belacan Sehat

Disebabkan asben saya ni dah ada high bp, gout.So, belacan adalah dilarang keras sama sekali dalam segala2 menu di rumah.Kemarin nak buat sambal belacan jugak.Boring sebab asik makan tak pedas.Sebelum ni saya suka potong Cabai Melaka + Bawang Besaq + Tomato + Kicap + Asam Limau..ni dah tak sehat..kicap tak elok untuk dimakan..jadinya mai resepi baru untuk sambal belacan.

Letak :

Cabai Besaq + Cabai Melaka + BAWANG PUTEH + Iodize Salt sikitttt ja = ditumbok halus
Perah Asam Limau..ngap..sedap baq ang!!

*ka ada org dok buat pesen ni dah..hhahaha..ni pun Kak Ipaq saya yang ajaq..sedap jugak tak buh belacan pun.

Tuesday, October 16, 2012

leghaa

Sabtu asben dh bleh discharge.
Arini selasa follow up.satg gaya kna admit balik.sb bp still high.kena jmpa blk physician cardio.

Adeeb plak demam.gara2 kena benti isap puting kosong.zhea lak eczema menimpa2 2 3 arini.garu sakan

Saya...alhamdulillah..kna kuat smgt utk family tersyg.nasib la kja opis ni flexi.blh online memanaja buat kja.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, October 11, 2012

cinta hati intan payung baju hujan masuk wad.

Pujuk2 baru la mau...lps bp dah 164/100 baru berjaya.

Tadi pi klinik aman kt d piazza ambik referal letter utk jmpa specialist.trus pi hospital pantai jmpa physician cardio dlu...sb dh bp melampau tgi...batok makin terok...check2 siap chest xray...lega x kna bronkitis ka hapa...pastu kna refer e.n.t plk...sb kes telinga berdengung...sakit pala sblh kiri...(tlinga kiri dia mmg problem lama dah dr 2007 siap besa operate dh)..godek2 jmpa nanah lam tlinga...sah penin sb ni..unbalance cecair dlm bdn ka apa..jmpa dr zul...best gila dia ni...confident...sb tu blh jd doktot...banngga anak melayu berjaya mcm dia...godek lg...idung kna infection jgk...trus kna admit...futher check up...buat blood test...skali uric acid sgt tinggi....gout!!!

Gout ni penyakit keturunan..my fil..my bil pun ada gout..my fil yg la x blh jln sb gout la...kna mkn pantang kaw2...sian..muda2 dah kna...

Pasni..good bye nasik beriani paha kambing puncak mutiara...nasik beriani kambing kapitan...homemade lambchop...selamat tinggai...haha...

Esok dia kena posa dr pagi...ptg ada operate kt idong nk buang nanah tu...sinus la kot in general..bahsa kampong resdong la gamaknya...

Tadi mmg work from hospital..dgn network weak..huhu penat...ptg blk umh mandi...ambik anak2 bwk p kat ayah depa sat..dinner sama2...bli nasik padprik ja..nk masak gas abis plk..hampeh...pas maghrib...km ber3 balik umh...letihnya...esok sari lg kna work from sepital...nk tgai dia p kja sian plk...kwn dh la penin miaw2...asal blk umh ja sms lmbt lg ka nk mai...dah la tu...blm dpt single room...bilik smua penuh...dok 2 bedded..jiran dia cina tua dr indon..rimas...cpt la dpt bilik...selesa sikit km ber4 :-)

Ok lah...harap centa hati saya cpt sembuh..ai yaa yuu (versi adeeb)

Published with Blogger-droid v2.0.8

kena admit jgk

Lps jmpa cardio specialist..ent skali..kna admit jgk la asben ai ni...xpa la..harap cpt baik

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, October 9, 2012

Susah hati lah pulak

BP dia tak turun2..tadi lunch time balik umah 150/100.
esok pagi wajib pi sepital lagi sekali..ikutkan nk ajak pi petang ni..dia tak mau lg pulak..payah nk pujuk pesakit tua saya ni :P

Monday, October 8, 2012

laksa lagi

Sedap baq ang..klu laksa sendiri bikin...ngidam sgt..balik kja terus buat..pakai 10 ekoq ikan temenung size sederhana saja..siap seperiuk boq...selamat jamu mata u olls

Published with Blogger-droid v2.0.8

Alhamdulilllah...tuhan uji mahkluk yang dia sayang

Jumaat lepas, pagi2 dapat sms dr asben saya. dia attached satu gambaq.Rupanya surat dari nurse in house clinic kilang dia.Bagi reading bp dia. 156/96 okay!! dia cakap dia rasa tak sehat sangat2 ni...saya called dia, cakap ok petang ni kita pi spital.

Lunch time macam biasa, ambik Zhea, lepas antar Zhea kat rumah KakMidah, saya terus balik opis.Dengan niat nak siap kan keja sikit, set OOO (out of office), ambik laptop nak balik umah ambik asben bawak dia pi Hospital Pantai.

Sekali...........kat traffic light..otw nak pi opis..keta mati...clucth tekan tak boleh...rupanya clucth cable putus...clucth abis...hoh...cemuih..terus pasang harzard light...kunci keta..mai dok tepi jalan...called my SIL suh mai ambik..nasib depa dekat2 ni saja..kalu dak??menapak cari pomen.



Depa ambik saya, bawak mai opis ambik laptop..Terus balik umah, bawak asben pi spital..Sampai spital..register....tunggu turn nk jmp Doc Beh...sb physician on call time tu dia saja...punya ramai tunggu..saya tengok asben lain macam saja..ketaq2..nampak muka merah..trus panggil nurse..suh check temperature..tngk2 40.2degree...terus depa tolak pi emergency department...drip ayaq..bagi makan PCM..check punya check...huih..depa tak bleh terima..buat surat refer GH Penang..sbnya ada "case lain" pulak...terus bayaq..sb kira outpatient..hadoi..dah la masuk thru emergency..so bayaq pun lebih la sikit..takpa2 janji dia ok dah la...

Dah settle bil..yg asben ni..mcm ok sikit..sebab tadi dah drip ayaq..makan pcm kan..pikiaq la km laki bini..nak p GH ka dak...dia tu tau sangat..mmg berat sikit..entah la..GH jauh..lgpun parking punya hazab..ward dia pun..huih..bukan la nk hina ka apa..entah paham2 la...km buat decision..balik umah dulu..rest tengok..klu nampak lagi teruk..baru pi GH...

So, 2 ari cuti..memang bagi dia btoi2 rest..saya jadi misi tercenta la kat dia..bagi ubat ikut time...masak memang buh garam sikit yg amat...masak benda2 yg healthy ja..bg makan buat byk2..monitor temperature dengan bloog pressure dia setiap 4 jam..so masa ari ahad nampak makin ok..legha...alhamdulillah...harap2 ok la pasni..memang kena jaga makan btoi2 la pakcik ni...

Wednesday, October 3, 2012

buh gambaq sesaja

Yes, I'm Doc McStuffin Adeeb , ber sepek mata sakan dia kat umah kakmidah.

Ni Zara, adik Nufail.2 minggu lepas saya jadi babysitter sat sehari, sebab mak dia pi family Day.So saya tolong jaga kan.Nasib baik la Zara ni jenis budak baik tak keryau tak ketahuan hala,Adeeb pun tak menjeles sangat la.

Zhea & Zara.Zhea..suka sangat kat si Zara ni...asyik tnya bila kakak nak dapat baby girl ni??Nanti2 lah kakak, biaq kakak ngn adik besaq dulu.

Lena terleleh lepas kenyang susu gok gok gok 3oz sekali minum

Serius saya suka rambut jenis macam zhea, tak kerinting tak lurus.Dia macam curl bulat2 gulung2 kat ujung.kadang tu suka ja buh minyak, bagi rambut lembab2..lepas ja.Cun tahu.Cuma kalu mangkit tidoq..ala2 hantu kaklimah la jugak :P

Tengok dari belakang, ujung2 jadi gulung2.Panjang sangat dah rambut  dia.Nak potong sayang, rasa dia elok berambut panjang lagi dari rambut pendek

Adeeb mengernyeh sakan

Pagi2 camni la, kalu nak turun pi ke keta.Sat brenti tengok kucing la, tengok burung la.

Ayah mithali, ajaq anak tulis alif ba ta

Try swater masa umur setahun, nak pakai pi rombongan sekolah minggu lepas.Nasib celuih lagi.
Taman Rama2 ~ Balai Bomba ~ Akuarium LKIM

Peel Adeeb sekarang, nak tidoq wajib kena pasang dvd Cars dulu.Pas pasang, kita nak lena takpa biaq ja dia tengok tv sorang2, dah abis dia sendiri pi tutup tv.

Rambut baru

Pic pagi tadi, dua bradik ni.Adeeb baru mangkit tidoq.Zhea pakai baju biasa arini, sebab ada celebrate birthday kat skolah dia



Macam best la pulak blog pesen baru ni, ada app caption terus kat gambaq (ka sebelum ni ada, saya ja taktau).So, mari meng upload gambaq secara tamak.Cuma yang tak best nya gambaq herot2..awat jadi lagu ni ntah.

Weekend


Lama tak cerita2 pasal activiti kami anak branak kan.
Minggu lepas Adeeb demam teruk lah jugak, 3 ari baru demamnya turun.Tapi kami dah boring2 sangat tetap keluaq jugak.Mula2 pi servis TW dah lewat plak tu, lebih 1000 baru pi servis nasib tak apa2.Kalu dak..keryau lagi..hahaha Lepas tu, makan kat Puncak Mutiara.Ala saja bawak anak2 jalan2 happy kan depa, even tgh "kemarau yang panjang" pun.

Layan ja la gambaq yang nak rotate tak boleh2 ni.Biaq teliang pala baru exercise sikit kan :P

port biasa kalu mai sini, bagi makan ikan

Zhea happy la, sebab dah lama tak mai sini.

ni kat pusat servis :P nasib la tak lama sangat keja depa buat.Dan kedai pun bersih, tak la rasa belemoih usung anak2 mai servis keta.

Adeeb walaupun demam, tetap active lagi.Cuma tak brapa nak lalu makan

Masak2

Salam semua,
baru lepas transfer gambar dari hp mai ke laptop.
Saja nak letak gambar masak2 yang lepas2, sekarang ni rajin jugak masak, tapi malas ambik gambaq.Segan nanti asben cakap, kita makan nu ni pun nak tunjuk kat org huhu.

 Soto, all time favourite!!! rasa macam nak buat lagi weekend ni.


Nasi Ayam.Sedap baq ang!!!jadi kalah kedai



Laksa, pun sedap gila.


Padprik Udang + Ayam & Ikan temenung rebus





Saya ni tak pandai masak, tapi memang suka masak.Tak bermakna rajin.Masak ikut mood benda yang suka makan saja :)
*Petang ni punya menu, kari daging + Telur Dadar.lapaq nasik hap hap nih

Rasa taun 2012 tahun kereta jahanam saja2

Kemarin, lepas balik keja, balik umah dulu, ambik myhuby sebab ajak dia ambik anak2 sama2.
On the way pi umah KakMidah, saya ajak brenti singgah kedai runcit sat, sebab nak beli tepung gandum untuk buat Biskut Arab Susu tu.Sekali...keta kancil pujaan ati tak boleh nak masuk gear pulak dah.Nasib la tempat yang brenti tu dekat kedai pomen keta.Dekat Bangkok Tomyam tu..maka kami laki bini berjalan kaki panggil pomen mai check..Dia kata clutch nak abis ni.Rasa dalam 2 3 minggu kna tukaq, sebab tu nak masuk gear tak boleh.Tanya pomen, berapa cost nak pebaik ni.Dia kata dalam RM5++ sebab kancil kalu nak tukar clutch kena bawak turun enjin...Habuah sungguh la....

Takpa..redha ja..saja Tuhan nak uji mahluk yang dia sayang.AMin..

Monday, October 1, 2012

Macam2 hal kalu nak jadi wahai kereta :)

Lamanya tak update secara ganas.Entah mood tu kadang ok kadang tak ok.
Sekarang mood separa ok saja.
Jadinya nak cerita bab keta saya yg silver lagi kecik konet yang kerap sungguh haih buat hal!!!

Mula dengan enjin jem, kena overhaul
Pastu, timing belt problem pulak
Dok tak duduk, tak pasai kena tukaq bateri si TW, gara2 anak2 main lampu belakang tak tutup..tak pasai bateri hat baru trang tang tang kena ganti
Lepas tukar bateri TW, bateri kancil pulak haih buat hal.Kena tukaq jugak.
Dan seminggu tukaq bateri, baru ja melebur 180, Tayar kancil pancit.pulak...
Latest!!! ayaq masuk kot lantai pulak, abis bah kalu ujan..gaya naik sampan ja.Ada pulak aura2 clutch dah haus.Nak masuk gear gaya bunyi bawak bas dah!!

semua jadi dalam masa 2 3 bulan saja..hangin sungguh...
nak tukaq keta baru?? klu duit berkepok..memang tukaq dah.Ni??? utang keliling buntot tak abis bayaq lagi.Camna..dugaan.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...