Sunday, April 22, 2012

post td ilang gambaq plak

Published with Blogger-droid v2.0.4

haluu ahad

Arini x pi memana memandangkan huby kja.so mari melebam dirumah bersama anak2 tercomei terhonaq termengada last2 terkena rimbok oleh mama depa :-P


Sesudah subuh sepiee saya tak tidoq dah..sangat kagum dgn diri sendiri.sejak jadi mak beranak 2 ni x dak dah istilah mangkit sayup.


Normal routine..kemas dapoq..kemas umah semua..bok kluaq brg nk masak..start masak awai.senang satg adeeb ni jenis makan nasik awai.pagi2 pun mintak nasik.gaya orang keja bendang kena makan nasik awai bagi kejap perot.


Menu arini :

Nasik puteh

Kari ikan pelottan (kemarin punya)

Udang masak asam + cili + daun kunyit (hantam sbnrnya tp sedap jgk)

Sayoq bayam (wajib ada berkuah cayaq sb senang nk jamu anak2)

Ayam goreng

Teloq dadar (ni habuan zhea...wajib ada teloq klu mkn nasik)


Ok la..nk siap2 swimming pool habuan dua bradik ni berendam pulak


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 20, 2012

bias-bodek

*remove satg mangkarudin baca pulak :P



Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, April 19, 2012

Rambut kalu balik sekolah

pagi cun2 ja mama hang ni dendan 2 comei2..balik school jadi gini dah, apa merga la yang dia main kat school sampai lagu ni gaya :P






ni sangkancil yang sangat berjasa buat hal pulak.Rupanya minyak enjin dah kong..Sib baik dan bawak pi workshop..kalau tak..enjin jem lagi mau banyak duit kena keluaq.Ni terus service..huwargh...sangap sat sementara nak dapat gaji :(

Tuesday, April 17, 2012

7.10 am

Selalu time ni dh siap mandi.tinggai nk bg pakai baju ja.tiap pg bajet 7.30 dh settle anak2..mak dia p bersiap 7.45 siap kluaq umah.


Tapiiiiii la ni....

Zhea susah bangun pagi.

Kejut pelan2 dari dlm bilik

Angkat letak kt depan pun tak jalan.

Last option is....angkat letak dlm bilik air bg kena ayaq terus.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 16, 2012

Meragas tingkat 15 lah arini

Lunch time macam biasa, ambik Zhea kat school.
Ke pejabat developer rumah, bayaq maintenance :P

Terus ke Giant, sebab Zhea mintak nak makan KFC sama2 dengan mama.
Tapi lain pulak yang dia nampak, nak makan Corn in Cup pulak..ok la ok la.
Masuk dalam Giant, beli stock susu untuk 2 minggu, Enfagrow a+1.7kg 2 tin, Sustagen 3+ 1.3kg sekotak,Huggies Drypand L36 2 pack (diapers Adeeb) & barang2 makan depa untuk tinggai rumah KakMidah.Memang tiap2 bulan, kami budget dalam rm50 untuk beli stock makan anak2 tinggai umah dia.Macam Milo,biskut2,jelly2,roti,coklat2 n etc.

So, tak jadi la makan KFC, maknanya tak lunch berdua la :P

Dah pukui 1, terus bayaq..gerak nak antaq Zhea umah KakMidah, saya nak ke opis..sampai sana..sekali LIFT ROSAK OKKKKK!!! hish..tak geram langsung! (opposite meaning).

Apa lagi..dengan bawak Susu setin,Baju Zhea 4 pasang,beg skolah zhea,seplastik barang makan yg beli kt Giant tadi..Corn in Cup..usung semua naik tangga..memang penuh dua2 belah tangan la..gentiang barang..yang Zhea mmg tak bagi bawak apa2..takut dia letih..NAIK TINGKAT 15 ok..mau saya sorang takpa..ni sekali Zhea...risau la takut dia penat suh dukung..nasib la steady ja dia...naik satu2 sambil bilang anak tangga..bilang sampai 20..ulang balik 1 2 3 :P

Sampai atas..peluh bercerau..tapi best jgk rasa..sebab dah lama tk kluaq peluh...pastu..turun bawah balik sorang2..drive mai opis dalam keadaan rasa badan macam best sebab lama tak exercise..

Petang ni nak kerabat tangga lagi ambik depa, nasib la ayah depa ada sekali..jenuh nak control Adeeb tu lah, yang gaya peluru sesat buasnya.

gegaran 11 april tu

1st time rasa..gila panic..time tu atas katil landing2 dgn adeeb tgk katun dlm bilik.zhea tgh bersandar kt katil pun tgh tgk tv...tiba2 rasa katil goyang..lama..penin..pikir eh zhea ni kuatnya p goyang katil.tp mcm x logic.katil solid wood ni berat..mana penah goyang pun..nak angkat pun berat nk mampuih.sah..ada gegaran..adeeb tiba2 keryau kuat.penin gamaknya.huby tgh tgk tv kt luar pun masuk bilik ckp penin.sah gegaran..


takmau cakap byk siap nk turun..sempat capai hp n beg hp yg ada rm15 ja dlm dia.ambik kunci keta turun ikut tangga.semua orang2 blok ni turun kot tangga..kalut2 ja semua.km masuknlam keta terus kuar dari kawasan saujana damai.ke masjid sg tiram..kebetulan huby blm semayang asaq.


Yg zhea pelik..awat mak pak dia kalut sgt..dok tnya awat mama..awat ayah..saya ckp ada gegaran ni..dia balas balik "ada monster kaler black fly ka mama"...pengaruh tv sguh :-P


Bukak fb rupanya ada gempa kt Acheh 8.9 skala ritcher..nasib tkdak tsunami..alhamdulillah.


Nasib baik la time jadi tu hubby ada umah..kalu dak...jenuh mencempung anak2 la sorg2...


Semua tu amaran dari Allah...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 15, 2012

koleksi Watak2 Cars Adeeb

Ni barang Adeeb Zafran yang punya.dah nama budak lelaki takkan nak main Dolly macam kakak dia pulak kan.


Adeeb mmg minat gila filem Car & Cars2...sehari ulang sampai 2 3 kali kalu weekday...tu weekdays..bayangkan kalu weekend :-P


Paling mahai pun RC Mcquin tu la.Tapi dah tak function pun sebab Adeeb rendam dalam bath tub dia..lingkup terus.


*Zhea masa dulu2 fanatik Toy Story 1 2 3.kopak kebana mak pak beli Buzz Lightyear..Sheriff Woody n the geng :O


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 13, 2012

Set Dolly Zhea


Published with Blogger-droid v2.0.4

gambaq makanan lg

Biasa la..bila roh rajin meresap..hahaha..menu arini ayam goreng n sayur kobis..licin stok brg dapur..senang esok pg pi market beli stock baru teruih..


Arini sampai umah awal.sb zhea x pi school.demam pulak.so sempat la masak rilex2..mop lantai

.vacuum.umh..sidai kain.sempat relax tgk dvd lg..satg smyg siap2 kt umh bru kuar p opis blk.nk kuar la ni..sesak..ari jumaat..masjid dpn umah ni byk keta parking kt jalan..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Dolly boleh makan nasik pulak dah

Hi, saya Dolly.
Saya di jumpai di Toy R Us Queensbay Mall, tuan baru saya adalah Zhea.
Dia yang namakan saya Dolly, padahal dekat kotak,lengan saya ada bracelet tulis nama Baby Alive.Tapi tuan baru saya namakan saya Dolly, ok lah asal comel macam saya yang bertocang dua itu.Saya berkebolehan untuk minum air, dan sisa2 dari air tadi bertukar menjadi cecair urea dan keluar ikut bontot saya, nasib saya pakai disposeble diapers, jadinya tak la basah merata, sebab pakai pempes kan :)
Saya jugak boleh memberus gigi.Zhea pulak rajin betoi menggosok gigi saya, saya boleh makan biskut yang disertakan sekali masa Zhea membeli saya tu.Bestkan saya.Mama kepada Zhea tu..siap ambik masa setaun baru dia belikan saya untuk Zhea.Mama Zhea cakap saya ni mahal, sebab tu lama kumpul duit baru dapat beli saya.Memang Zhea sangat2 happy la bila mama dia belikan saya untuk dia.Beli pun time sale tau!

Hii..ni lah saya Dolly, comelkan..sampai nak pi school pun tuan saya suruh bawak simpan dalam keta..cuma dia takut nak bawak saya masuk kat school..nanti2 kawan2 Zhea berkenan kat saya pulak :P

Tapi sejak sebulan ni, tuan saya kalut nak Dolly yang lagi satu..dia nak Dolly yang boleh makan nasik pulak!!! dush2...hari2 dia tanya mama dia, "mama dah ada duit ka nak beli Dolly boleh makan nasik kat kakak".Tapi mama zhea cakap tak cukup lagi..tunggu la dulu..hihi.Kadang2 kesian pulak la rasa, maybe Zhea ni ingat saya sunyi kot dok sorang2 takdak kawan.



Ni haaaa...Dolly boleh makan nasik hat Zhea mau..huwaa..jenuh mak dia nih..


Thursday, April 12, 2012

Express homecook for lunch~Ayam Goreng + Sayoq Campoq

Tadi lunch sempat masak jugak.30 menit siap!sangat express, ala tapi menu simple ja la..jangan la suruh buat rendang tok ka apa pulak.confirm tak dapat punya!

Ayam Goreng Minyak Berlinang (tapi sedap gila..)

Sayur Campur + Hati Ayam + Berempah2 sikit sebab letak jintan manis

jemput2..

di akhiri dengan ayaq teh o ais

Alhamdulillah, kenyang.

Wednesday, April 11, 2012

cuti hari pertabalan agung

Sepagi mmg dok umh ja.siap kemas umah,mop lantai,cuci koridor,masak.

Sempat masak lauk simple2 ja guna balance2 barang dalam peti ais.sebab dah lama x soping barang basah kat market.


Pagi bekpes ayaq teh panas cicah biskut empat segi gula.sedapppp


Lunch...nasik puteh + ikan selar goreng + udang bercili + sayur bayam tumis air.alhamdulillah kenyang satu family.


Lepas tu lipat kain stok 2 minggu tak berlipat.dkt 2 jam baru settled.


Petang ni macam nak bawak anak2 main kt taman kot.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, April 10, 2012

Nasik Goreng Halia versi Kampong

Sempat masak tadi masa lunch lepas antaq Zhea umah KakMidah.
Pakai nasik hat semalam punya.
Memang simple gila, guna apa yang ada lauk semalam ja, belen ikan gulai.

Resepi Nasik Goreng Halia versi Kampong

Bahan2 :
2 ekor Isi Ikan Temenung
1 inci Halia
5 biji Cabai Melaka
1 ulas Bawang Puteh
1 pinggan nasik
4 batang kacang buncis
Sedikit Kobis
1 biji Teloq

Cara2 membuatnya:
1.Tumbuk isi ikan,halia,cabai melaka sampai lumat
2.Tumis bawang puteh bagi naik bau
3.Masukkan telur, kacau2 bagi hancoq
4.Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi
5.Masukkan nasi, gaul2 agak rata, buh la sayoq2 tadi
6.Last sekali buh la garam secukup rasa.

Sekian, senang kan, siap dalam masa 15 minit :)

simple tp sedap gila tau

Lunch ari jumaat lepas.

Nasik puteh+sayoq sawi tumis ayaq+ayam goreng kunyit(potong nipis)

Masak laju2 lps ambik zhea dari school.


Resepi Sayur Sawi Tumis Air

Bahan2:

1 ulas bawang putih

2 ulas bawang merah

Minyak untuk menumis

10 ekor udang size kecil

2 pokok sayur sawi


Cara2 membuatnya:

1.Tumis bawang2 tadi sehingga naik bau.

2.Masukkan udang

3.Masukkan sayur sawi & sedikit air

4.Tambahkan secubit garam

Siap!!


Resepi Ayam Goreng Kunyit

Bahan2:

Seketul ayam bahagian dada, potong nipis2 tapi jangan la nipis macam potong bawang tu

Sedikit Garam & Kunyit


Cara2:

1.Ayam tadi dibasuh bersih2, dilumurkan garam dan kunyit.

2.Panaskan minyak, terus masukkan ayam.Biar sampai kuning2, terus angkat





Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 9, 2012

Oloh2 Adeeb Zafran

Penat sangat main masa balik kampong aritu..on the way balik Penang..naik keta ja terus lena..sampai berbuih2 mulut..lena..dah banyak kali jadi camni kalu dia penat sangat main :)


Ni pulak, penyakit sapu bedak merata..sampai kena sembunyi botoi bedak..sebab dia dah reti pusing kat tempat penutup tu..abis Lightning McQueen dia kena semboq bedak.

sampai ke muka2 masuk dalam mata la bedak, tak keriau plak

Sangat kuat minum susu, makan nasik pun sama..pagi2 wajib breakfast nasik!!
tak main la makan kuih,roti, nugget tu semua..tak kenyang..gaya lagu orang keja buat bendang kena makan nasik pagi2.



Thursday, April 5, 2012

Demam lite2 berjangkit dari adeeb

Senin lepas Adeeb demam, batuk, beringus & merengek satu package lengkap.
Siap ada mcm wheezing lagi time tidoq..bagi ubat..Sib baik..dah sehat dan kuat bagai johan.
Nasib lah tak jangkit kat Zhea.

Ni dari kemarin..mai jangkit kat mak dia ni pulak dak..sakitnya tekak..nak telan ayaq lioq pun tk selesa...Badan rasa nak demam, tp tak la demam tinggi pun bila check..suam2 kuku saja..telan panadol..tak jadi apa pun..lenguh2 badan..rasa petang satg kena gagah pi klinik jugak ni.Nak ambik stok ubat free banyak2 senang :P

Malas betoi nak update blog haih..syndrome malas kembali..


Wednesday, April 4, 2012

Zhea 3Y7M

Lama dah tak update pasal anak dara saya.So far dah 4 bulan dia pi kindergarten.Banyak nampak perubahan2 +ve kat dia.

Dah boleh baca sikit2 perkataan yang simple2.contohnya : BAPA, SAYA,BUKU,ROTI.

Sekarang hari2 balik school ada "homework" kena baca suku kata yang simple2.Nasib la dia jenis rajin nak baca hari2.Klu ada homework yang kena tulis2, kaler2 lagi la tak menyempat2 nak buat.Teacher suruh buat 2 pages..dia buat sampai 3 4 pages.Harap2 mood rajin dia ni kekal sampai ke besaq nanti la.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...