Friday, March 30, 2012

TGIF

Sepanjang 3minggu kt opis baru..arini baru rasa malas nk kja...x dak mood..bangun awal..tp sengaja di lambatkan..zhea plak suh saya dendan rambut dia..saya pun layan kan..alang2 mmg dah lambat kan.


Syoknya dah jemaat

.pastu cuti 2 ari..melepak2 kt umh ja kot..penat 3 mgu asyik balik kampung ja.minggu ni nak dok umah sendiri la plk.


Tadi ptg pi pasar malam.sempat beli :

*tulang rusuk lembu sekilo..esok nk buat sup tulang.gara2 hg la cik ana..sebut sup ekoq istimewa makmertua hg buat..terlioq aku..hihi

*laksa

*putu mayam

*kebab dagin

*maruku

*kuih pat tongko


Selamat rm45 =-O


Balik otw ambik anak2 sempat beli ikan uji rashid..udang size sederhana..kutiaw..lobak masin..rentas rm18


Tu dlm dok plan nj belanja rm30 ja tu..over budget la jgk..mahai2 brg la ni no...


Ok la..happy weekend u olls


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 28, 2012

Wordless Wednesday




“Apabila seorang wanita (isteri) itu telah melakukan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, menjaga maruahnya dan mentaati perintah suaminya, maka ia dijemput di akhirat supaya masuk Syurga mengikut pintunya mana yang ia suka.”
(HR Ahmad, Ibnu Hibban dan Thabrani)

Thursday, March 22, 2012

Fix the door

Sambil tunggu lift dekat rumah kakmidah, ada pintu terkopak.Vandalism sungguh orang2 situ.

Zhea : napa tu mama
Mak Zhea : pintu rosak
Zhea : Oh..nanti kakak suruh ayah "fix the pintu"
Mak Zhea : ok..pintu rosak jangan p dekat (sbnrnya tengah penat hangat2 dlm keta td)
Zhea : Eh mama "fix the door la, bukan fix the pintu"

*aku saja yang paham.lep u zhea!

Wednesday, March 21, 2012

Ari ke 8 @ opis baru

So far ok, tapi janji pagi kena bangun awal..siap2 semua jangan kelam kabut.Selalu sampai opis pukul 8.15-8.30 rasa ok dari dok opis lama yang selalu sampai kui 9 lebih :P

Tghari dari opis baru nk pi school zhea pun dah 8km, rasanya minyak keta seminggu mau rm50, kalu tak sebelum ni seminggu rm30 ja.Ni kena up sikit la gamaknya.

Monday, March 19, 2012

No Monday Blues please

Masuk 2nd week keja kat opis baru, last week ok lagi, sebab Zhea nya school cuti.Takdak la kelam kabut tengah hari nak pedras pi ambik dia.Tapi minggu ni, start lah routine baru.Tengah hari kena korban kan masa lunch untuk ambik anak dara terchenta.

Pagi tadi nak kejut pagi pun susah jugak, maklumlah dah seminggu cuti, tak kena mandi pagi.Kejut dia tadi ajak mandi pukui 7, dia keryau2 tak mau gosok gigi.Sebab cuti katanya, haih ada ka mau cuti tkmau gosok gigi.Ok lah, ikut lagi.Memang Zhea pi school arini dengan gigi tak bergosok..hahaha..tapi saya gosok dengan towel secara paksa.

7.45 keluar dari umah, antaq Adeeb kat umah KakMidah, lepas tu trus antaq Zhea pi school.Sampai depan gate NurCemerlang pukui 8.05, okay antara terawal anak saya arini.Lepas tu terus ikut jalan nak pi kerja, tapi minyak keta pulak dah kong..singgah petrol pump isi..terus perjalanan sampai opis dalam pukui 8.15.Awalkan? Tiba2 rasa traffic sangat okay arini.Dan mood membuat kerja pun baguih ja pagi ni..hehe.Breakfast pulak Nescaffe O panas, Scrumble Egg,Grill Sosej,French Toast & Bake Bean.Kenyang..Tengah hari nanti..tak lunch la gamaknya.Tunggu tea-break ja la.

Rasanya mood jadi baik pagi ni, sebab preparation utk arini dah siap semalam..gosok baju,kemas beg anak2,beg mak sekali.Pagi tadi bangun pukul 5.45 cuma cuci pinggan kat dapoq & sidai kain ja.Kalu dak..pagi la nk kemas beg,gosok baju..mau tak kalam kabut.

Apa2 pun, harap mood yang baik ni sampai ke ari Jumaat :)

Happy Working semua.

Sunday, March 18, 2012

rendang ayam simple

Hari ni kt umh ada ayam,udang & sayur2 ja.asalnya nk buat sup ayam..tp mcm jemu pulak.kerap sgt buat sup.jadinya rsa buat rendang ayam ja la.memandangkan pkok kunyit tengah merimbun daun dia


Senang rupanya buat rendang ni.kan blend ja semua bahan2.

mai nk share resepi rendang ayam simple saya :-)


Bahan di blend:

1 inch Halia

3 btg serai

1 biji bwg besaq

2 ulas bwg puteh

3 biji cabai melaka koww pedas punya

3 biji cabai kering

Ayaq sikit

(patut kna buh lengkuas..kunyit idop skit kan..tp dah tkdak)


Ayam separuh ekoq

Santan 6kupang

5 helai daun kunyit potong haluih2


Cara2:

1.buh minyak dlm belanga dlm 2 camca besaq

2.agak minyak panas,masukkan bahan2 blender tadi.

3.agak2 separuh masak buh ayam.biaq sampai ayam nk nak masak.

4.masukkab aantan..garam..gula sikit..

5.buh la daun kunyit..tutup periuk bg bau wangi daun kunyit x kluaq.

6.biaq 10 minit.katop api.


Siap!

Enak di makab bersama nazij puteh..sayoq sawi berudang & telur mata (menu lunch km arini)


Published with Blogger-droid v2.0.4

bff

Nufail & zhea sgt bff.klu jmpa mmg main sakan.so far nmpk ok jaranf la gaduh2.ada sekali adeeb buat zhea, nufail siap pi marah adeeb :-P konon2 sb marah geng dia.haha


Mcm2 la hmpa ni budak2


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 17, 2012

balik kpg tak sampai 24jam

Bertolak jumaat malam kui 11.30mlm..esoknya kui 3ptg gerak balik penang.bkn apa myhuby kna masuk kja ahadnya.balik semata nk jengok myfil yg uzur sgt dah.dia ada gout.jd makin teruk bila dia tk larat bangun.kena ada org tlg papah utk bangun.so..tumpang dok ada balik tengok kerap2 pun tkpa..mau kalu dah takdak nanti balik dok sbln pun takdak guna dah..


*alfatihah utk arwah haji hashim b hj othman..rindu sgt kt ayah...rasa ada 2 3 kali saya mimpi kan dia..tp dia x ckp apa2 pun.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 13, 2012

Gemok Gedempol part berapa taktau~2

Yes, saya dah montel sekarang, berat berkilo2 naik, sampai ada orang tegur saya pregnant ka.aritu ada turun sikit.Bukan diet extreme pun control makan ja.Tapi bukan sampai tak lunch, tak dinner!

Sebenarnya myhuby tak kisah pun saya "chubby" camni, dia cuma cakap perut tu ja buncit dan dia tak suka saya kurus keding macam lepas branak Adeeb tu.So? takpa la, sebab orang paling penting cakap camtu.Orang lain?jangan lah sebok sangat.Ingat kuruih sekeping tu cun sangat ka?Mau kuruih kering cutting apa takdak, pungkoq lepeaq macam aneroxia tu nak bangga/?ciss la sangat.


Monday, March 12, 2012

kelopak garam plk

Tau dak pasai pa muka berdermen penuh bedak ni??nye naik kelopak garam @ gegata penuh satu badan..start dr jumaat lg..pastu apaalagi..calamine lotion penuh satu badan la kena lomoq..belemoih ja la


Published with Blogger-droid v2.0.4

terpaksa beli jgk pacifier baru

Asalnya dah nk stopkan dia..guna la hat lama time nk tidoq ja..sekali dia p baling jatuh dr balkoni tgkt 6 pulak..semlm sakan mengerang la time tidoq!


Siang dah letak kopi kt muncung tu..dia dok "eiii eiii" mmg tak isapla.mlm nk tidoq ja tk tahan daulat mamat ensem ni


Published with Blogger-droid v2.0.4

Pindah Opis Baru


Start minggu ni kat opis baru, bukan kampeni baru ya, opis saja tukaq mai tang lain.
Yang bestnya sebab semua baru, yang tak best nya jauh dari opis lama, pastu jem yang agak kronik!Dengan itu terpoyo meletak gambaq "tempat baru"






Saturday, March 10, 2012

happy weekendd

Anak2 dan ayah anak2 dah lena.skrg mama anak2 plak nk smbung.lipat kain yg segunung..kemas umh..mop lantai..


Esok.cuti bleh rilex2 skit


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 2, 2012

Selamat Hari Jumaat

Salam semua,

Pagi ni sangat kelam kabut, Zhea buat sakit perut on the way pi school dia, ajak berak kat school takmau, nak berak kat tempat mama work pulak!Last2 sampai school pukui 9.Semua kawan2 dah masuk kelas, dia terpingga2.

Dapat called pulak, kata myFIL sakit.Dia memang ada gout, tiba2 jadi lembik tak boleh jalan.Satg lagi kena cargas balik kampung la.Memang kami plan nk balik kampung minggu ni, kan dah ambik extra cuti Senin Selasa.Tapi nak bertolaknya Ahad pagi..ni dah emergency macam ni..kena balik cepat la.myMIL cakap FIL tak lalu makan, dia kata pahit mulut.Rasanya kena pi spital bagi drip ayaq la.

Ok lah..selamat berhujung minggu semua :)

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...