Tuesday, January 31, 2012

gunting & mama

Love u very strong zhea :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Cun Pulak

gambar ppmh2011
Cun pulak jubah Irma ni..tiba2 berangan nak buat pesen ni la satu.Habuan pakai raya nanti :P simple & sweet ja.Tapi..................................................................syarat wajib kurus la :)

Monday, January 30, 2012

cerita ari senanyan

Bangun pagi...siap apa yang patut..zhea arini pakai baju biasa.xyah pakai school uniform.sebab arini ada bithday party kt school dia.celebrate birthday utk bulan 1 & 2.excited dia tadi pagi tengok banyak belon gantung2 kat school.


LepAs antaq zhea,kami terus ke clinic 24jam (oh ya myhubby keja ptg) so pagi mmg kami antar anak sama2.terus ke clinic sebab mata saya bengkak merah balik.belah kanan ni kerap sungguh kena attack!!!!dari semalam lagi merahnya saya syak mmg sakit mata tapi bukan jenis berjangkit tu.kerap sangat mata kanan jadi merah gitu.x besa plak jangkit ke org lain.cuma saya yang tak selesa.rasa mata "bersergai" yakni...mata dok brayaq rasa mcm ada pasiaq dalam mata.taik mata jangan kata la mangkit tidoq mau tau la.hehehe.saya jgk agak bkn sebab pakai lens lama ka hapa.sb weekend saya x pakai lens langsung.doc cakap mata kanan saya ni sensitif senang allergy.cuma kena pandai2 try and error apa yg di allergykan.bila dah tau senang nak avoid.


Jadinya dapatla mc sehari!!!bukan yg byk2 ari mcm sakit mata berjangkit tu.hoh nyampah!!!bkn apa mau kerap mc pun ada bahlol2 suka mengata jgk cemuih.hampa tak kena apa hampa tau.


Lepas tu balik umah rileks2 ja.pukui 12 ambik zhea.tak antaq dia umah kakmidah pun.sebab dah saya cuti.saya plak perasan kat mata zhea ada ketumbit kecik yang dah sakan masak ranum!!!rasa mcm nak picit ja...tapi soheh zhea tak bagi..sakit..seryau la sama.


Tadi time ambik zhea...sempat la sembanh dengan teacher dia.madam zu cakap zhea ni satu ja problem...jenis payah bukak mulut..contoh mau teacher dia tnya nak tambah nasik ka ayaq ka..mau nk terkencing sangat baru dia habaq...jemaat lepas ada water play kat school.lepas siap mandi..zhea terkencing lam seluaq!!!takdan nak habaq...grrr....tapii dalam sengap2 zhea kalu tanya number..phonic sounds dia ingat semua...yang tu ok plak teacher dia kata....saya cakap zhea ni nak kata cakap potpet tak brenti tak jgk..kat umah dia cakap byk jgk..tp kdg dia pendiam jgk..ikut mood dia la.saya rasa zhea masih lagi culture shock..pelan2 nak sesuai diri.yang saya tak risau..dia sangat2 enjoy nak pi school sekarang.dan dia byk learnt benda baru yang dia bok balik kay rumah.contoh:phonic song..nyanyi mcm2 lagu yang saya x pernah bg dia dengaq sebelum ni.ada dalam 5 lagu saya dok igt dia menyanyi..dah boleh baca doa siap malay translation lagi...nampak dia punya level confident pun..dah makjan bertambah...bab bersosial dgn kawan2 tu..dah ada skit2..ok la kot..baru 2 bln...tgk 5 6 bln lagi..makin ok kot...


***huwaaa nk stop sat.nk p prepare goreng pisang.hehehe


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, January 29, 2012

penatnyaaa

Dari pagi mengemas,masak,kemas2 dapoq,makan..kemas lg..lipat kain..skrg adeeb dah lena baik punya dengan ayah dia..zhea tgh layan boboi boy....mcm nk join geng hero lena..tp kain sebakui tgu nk digosok


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, January 27, 2012

Hehehe baru perasan skrg ni rajin plak tgk tv crita Bagi balik jandaku dgn Bahulu balu budin.sebab apa tau...crita start kui 11 time tu baru nk start routine lipat kain kemas umah.bleh la layan.cerita pun ringan2 ja :-P


Published with Blogger-droid v2.0.3

Thursday, January 26, 2012

Tidoq ka Berkuntau ni


Gaya tidoq terkini anak teruna saya :) sampai jatuh2 tilam dah la tu, siap pi guna space Zhea lagi.Nasib time ni Zhea dah bangun tidoq..siap2 nak pi school.

*kakak nak masuk jugak la dalam entry ni

Wednesday, January 25, 2012

macam2 kelaku~sambungan part berapa entah

~Suka skodeng orang buat apa kat FB, tapi bila jumpa buat2 belagak.

~Siap add kat foursquare sebab nak track orang pi mana2..kalu gamak kami pi bercuti ka apa..terus sentap sorang2..gila ka hapa..awat mau kami ni asal cuti ja kena balik kampung tiap minggu ka?kira tak bleh ada masa untuk kami ber4 saja..ini family kami..ikut suka kami la nak pi memana pun...rasa nya tak mintak kat hang seduit pun

~Suka sangat la...kata dia susah..susah sungguh baru tau....kata susah, tapi mampu plak beli barang mahai2 kat anak, setaraf ja macam budak2 lain..lorat la hang ni.




Apa yang best balik kampong cuti 4 hari

~Dapat makan kenduri, pasai apa rasa best dapat makan kenduri???Sebab..kami adalah jarang pi kenduri..myhuby jenis pemalas nak pi kenduri..nasib kenduri kawen kami ramai yang tak malas nak mai.haha..lauk dia pulak..Daging Masak Itam (sedap gilaaa..siap suh myMIL tapau bawak balik) + Ikan Kering Masak Lemak Cili Api + Gulai Rebong dengan Tulang..puas ati makan..tak puas makan rumah kenduri..siap tapau bok balik rumah lagi..pasai pa siap boleh tapau??sebab myMIL yang tukang masak kat situ :P baguih dak menantu ni..hehehe

~Dapat makan lauk best2 yang MIL masak, mak saya plak buat laksa..tapi..tak dapat makan mentarang masak asam..kes malas nak pi Kola Perlis..hangat..tapi sungguh..Perlis hangat sungguh weekend tu..

~Anak2 pulak..dapat berkubang sakan main dalam lopak ayam, korek pasiaq, siap Adeeb tergolek dalam tanah merah abis rambut2 merah lekat tanah..mama dia memang biaq ja..haha biaq besa dengan suasana kampong..kita ni orang kampung ja anak2..toksah dok perasan orang pekan sangat :P

~Dan yang TERPALING BEST SEKALI TAU APA???SAYA DAPAT NIKMAT TIDOQ PETANG 4 ARI BERTURUT2...sebab..anak2 pukui 2 ja automatic depa akan lena..Adeeb memang saya buh dalam ndoi..Zhea plak..maybe sebab cuaca panas melampau..jadi cepat letih..dia pun...main2 game sat..trus terlena...memang paling koman petang bleh la lena dalam 2 jam...NIKMAT yang julong2 kali dapat!

Friday, January 20, 2012

Cuti 4 ari CNY

Best 4 ari cuti direct :), bulan depan pun sama sekali Maulud Nabi dengan Thaipusam.Save annual leave saya (bleh simpan utk raya)

Jadinya cuti 4 ari ni kami plan nak balik kampung saja.Rasa macam dah lama tak cuti lebih dari 2 hari kat kampong.Tok2 depa pun saheh rindu dendam kat cucu2 depa kan.

Asalnya myhuby ajak balik kampung Sabtu Ahad ja, Senin Selasa nak pi tidoq kat memana..sambil rest2..dia tu kan..tk abis2 nak ajak p cuti2 memana, mentang2 senang dapat cuti la ni.Tapi bila pikiaq balik..cuti ni CNY, public holiday..saheh hotel2 fully booked, dan orang pun saheh selambak macam ulat taik..cancel ja la..nanti2 la..lepas settle bayaq roadtax insurans TW la baru kita pi dengan aman makmur bahgia!

Macam2 plan balik kampung ni, nak makan Mentarang Masak Asam.Teringin sangat pasai apa ntah.

Lepas tu nak buat Nasik Ayam, masa balik bulan lepas myMIL request nak suh saya buat Nasik Ayam, tapi takdan sebab kami nak pi cuti2 KL-Sepang.

Nak beli Gerek(basikal) Roda Tiga dekat Adeeb, Zhea punya gerek memang dah tinggal kat kampong, aritu bawak balik Penang, tapi rumah haluih besaq kelemboi..tak dak tempat nak mengayuh.Jadinya antaq balik kampong.Plan tu nak bawak kanak2 berdua tu mengayuh kat mana2 taman kat Perlis.Tapi taktau taman apa :P

Oklah..selamat bercuti semua!



Wednesday, January 18, 2012

awat la payah sangat nk lena zhea ni

Hah!!!!!dah kena mengamok baru tau nk lena.geram sungguh laaaaaa.mmg penyakit susah lena.siang jgn harap nk lena.mlm pun sama.aritu ok la kira bleh jgk paksa lena pukul 9 la ni pelan menjadi2 payah lena bila ayah dia ada.berang sguh saya rsa tadi.mmg kena la tgk mama mengamok zhea oit......


*sory kakak...mama trpaksa paksa zhea tidoq jgk.zhea nk skolah kna bangun awal.


Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, January 16, 2012

Cerita Adeeb

Kadang2 rasa marah geram kat depa macam nak pecah dada!!
Macam2 kerenah, tapi...hampa la penawar di hati mama :) ................ (wewittttttttttt)
Sungguh mama tak tipu anak2 ku.

Adeeb walau kadang mama geram..adik jenis ngekoq mama pi mana pun dalam rumah..jenis suka ngekoq sambil tarik sluaq (nasib mama tak pakai kain batik, kalu dak naya)..Terutama kalu pi dapoq..tengah masak..kalutla nak suruh dukung nak tengok nak masak apa...time tumbuk cabai pun sama..kalut nak menulong sangat..sampai last2 lesung batu kena semunyi..adeeb suka main lesung batu..dia besa angkat sendiri mak lesung tu..bukan anak lesung..mak lesung ok!!
sambai belacan pun takdak kat rumah kita..nak blend pakai blender ayah kata tak sedap..sambal belacan berbuih2 apa kebendanya.Last sekali mau nak makan sambal belacan kena beli..tak pun makan kat kampong suh tok tumbok..haha ok apa..bg alasan adeeb kacau time tumbok cabai..Kadang...dia dok depan tgk tv..dengaq ja bunyi dok menumbok..terus terpa mai dapoq..nak nak nak..

Dari Jumaat lepas Adeeb tak brapa sehat..batuk..kahak banyak sangat..tp tak demam..semalam lepas minum susu muntah penuh cadar..sian..lepas muntah tu baru nyenyak dia tidoq..bangun pagi ni nampak dia sehat sikit.

Hobi dia adalah mengfollow apa yang kakak buat..bagus jugak tu, kakak nyanyi phonic..dia pun ikut..kakak menulis..dia pun nak menulis :) Time baiklah kan..mai time bekelai...hang tampaq aku..aku tampaq hang..


ni time bergadoh..depa berebut kepala ikan biru tu..beli 2 sorang satu..tp perangai zhea..barang dia kedekut..barang adik kira hak dia jugak..so adeeb nak la ambik pala ikan hak dia..zhea tak bagi..adeeb mengamok tampaq muka zhea..zhea tampaq balik..last2 dua2 kena tarik jauh2 nak leraikan gadok depa..
huwaaaaa
ni zhea betoi2 nangis..sampai nampak anak2 tekak!Zhea mau keryau suka sangat buat parah!!!

Rutin Pagi2 Hari Bekerja

Wajib bangun seawal 5.45 ok, kalu tak..umah bersepah, pinggan kat dapoq tak berbasuh,baju tak bersidai,lantai melekit,carpet berabok,botoi susu semalam 5 6 biji tak berbasuh,Zhea tak bleh bawak bekai ayaq sirap dan Zhea masuk sekolah lambat!!

Wajib siap kan beg & isi dia setiap ari without failed.Cuma susu ja bagi seminggu sekali.

Nasiblah Adeeb pun mau galas beg dia sendiri.Tak la melendut tangan mak dia macam2 nak bawak.

Sunday, January 15, 2012

tukaq susu

Dah sebulan saya tukar susu zhea dari Enfagrow a+ ke Sustagen.sebab zhea sangat susah makan..memilih sangat dan dia makin keding!


Mulanya saya tukaq slow2 bg malam ja sustagen, siang tetap enfagrow.tapi plan2 tukaq mai ke siang jgk.nampak selera mkn zhea pun dah ok.takpayah paksa makan..dia yg mintak sendiri nk makan.badan pun nampak dah berisi skit.


Sebelum ni...zhea suka makan teloqqqq ja.skit2 nak teloq..takpun fries mcd kalu beli goreng sendiri pun  dia tk makan.sayoq makan carrot ja.tu pun ikut mood..sayoq lain xdaknya dia nak makan.


Published with Blogger-droid v2.0.3

kata2 hikmat

"Pembodek boleh meruntuhkan sesuatu organisasi"


Published with Blogger-droid v2.0.3

Friday, January 13, 2012

jahanam diet

Sebab nasik sepinggan..ayam goreng 2 ketoi...udang goreng kunyit 5 ekoq :-(:-(:-(:-( jahnam diet 4 ari...hampeh..dah tu siap pikiaq nk msak apa esok.yg pasti tomyam ayam dgn kangkong grg belachan....


Published with Blogger-droid v2.0.3

Thursday, January 12, 2012

Mama kena khatam Zhea :P



Rupanya ni la lagu phonic Zhea in Malay.
Cuma music ja lain skit, lirik sama :P
Ari2 la dia nyanyi lagu ni..ada yang saya paham..ada yang dak..ni dah ada senang skit mama nak hapal sama, nyanyi sama2

Tuesday, January 10, 2012

Zhea & School Week 4

Sekarang Zhea dah ok sangat dengan school dia.
Mak Pak dia pun rasa lega sangat2 dah.

Tadi pi ambik dia pukui 12, punya la dok cari dok mana, selalu dia akan tercongok dok beratur blah depan gate.Sekali tadi teacher dia cakap, "tunggu sat, dia dok bagi kawan dia yang keriau tu cool"
Maybe nak pujuk2 kot..jengok la tengok..sorang budak laki comei..kecik ja..merah muka ayaq mata berjurai2 la haih...Amboi Zhea..rajin dok tolong pujuk orang..padahai dia dulu pun sakan meraung :P

Zhea cakap "sian friend kakak, dia cry nak pi kat mama dia, mama dia pi work ja la"

Tadi jugak time amik dia..baju basah lencun bahagian bawah Tshirt..terkeluar dari seluar..selalu saya tight in kan baju dia bila pi school..ingatkan dia kencing dalam seluaq..rupanya pi main ayaq paip sampai lencun baju2.

Rasanya kan, tak mau hantaq Zhea Fullday

Zhea ada eczema yang teruk, kalu silap jaga...mau melarat, dah la anak dara.Ari Jumaat tu Zhea mandi kat school, time ambik dia..sememeh ja tengok muka..mengelupas bedak penoh!! Kaki kering gila..Bukan saya nak kata school dia jaga tak bagus, tak bersih..tapi zhea ni special..kulit super sensitif..bukan macam budak lain..mandi buh pi la sabun apa pun..ok ja tak jadi apa2.Oh ya, zhea memang saya tak bagi pakai bedak kat muka langsung, dia jenis kulit yang kering (sama macam mak dia).Jadinya bila pakai bedak...kelupas2 la kulit dia..

Losyen pulak..dia pakai yang special moisturiser dari Skin Speciallist saja.Kalu setakat Cethapil,Rosken,QV,Sebamed,Eucerin apa makneka jenis2 losen berpelembab sakan tu..dah tak lut..tak jalan..tengok kat school dia pakai Johnson..lagi la..bukan tak boleh bagi bekai losyen tu kat dia..tapi..dan ka cekgu2 nak sapu kat badan dia sorang??macam takdan ja..rasa nya so far..KakMidah saja berskill tinggi urus Zhea.Sangat puas ati.

Saya rela korbankan masa lunch saya demi aanak saya.Nanti dah pindah opis baru jauh la sikit.Tapi takpa la.Demi anak2 tersayang :)

Gemok Gedempol part berapa taktau

Hai...taktau nak mula cemana dah ni.
Apa yg boleh di katakan, mood mengUP kan entry adalah zero..idea tu ada ja nak menulis, tapi bila bukak blog, click New Entry...terberenti tangtu saja :P

Nak cerita bab badan saya yang lemak bertan2 ni..
Sedih betoi..tapi sedih tak guna jugak sebab time makan berkoyan2 tu tak pulak sedih..polok kemain masuk mulut banyak2..hampeh betoi.
Ahad malam tu timbang berat...huwaaa...rasa berat dah sama mcm time pregnant 6 bulan!!!! mau tunggu skit lagi..dah dekat nk berat 73kg time last nak beranakkan Adeeb.Takkan nak tunggu berat cecah 7*kg baru nak insaf kan..tak guna nya dah...

Buat2 muka sedih bagi tau kan myhuby..cakap "isk...saya dah gemok sangat ni..tak bleh jadi ni"
dia senyum saja..maybe malas layan kot..rasa nya kerap dah dok sebut gemok..tp makan menyumbat serupa ja :P
Dia pun jawab "takpa la..tak kisah la badan tera ni..cuma PERUT tu...dah buncit sangat try la buat apa2 bg slim kat perut tu" hahaha ya la,yala, biasa la..dah beranak 2 operate plak kedua2nya..tungku plak sekali ja pun..bengkung masa pantang memang tak pakai..lps pantang baru pakai..tapi pakai pun macam main2..cemana tak gelebeh.Takkan nak beranak no 3 plak baru nak slim balik.Sebab apa cakap kena beranak no3, masa lepas beranakkan Adeeb, saya memang dah slim balik dengan berat ideal.Tapi..di sebabkan syok sendiri perasan kurus..makan tak ingat dunia!!!

Time dok bebel2 pasal gemok tu pulak sambik tengok MasterChef Finale, ada la dia kutuk sikit2 pasal pompuan berisi dalam tu..dia cakap pompuan ni..kalu tak jaga betoi2..satg tua sebelum usia!! orang lelaki takpa (hoh terus sentap dan insaf di situ).

Jadinya hari Senin kemarin konon2 start control makan :) Harap2 berhasil lah.Nanti bila cukup seminggu saya update progress dia ok..ni baru nak masuk hari ke2 segan plak..ingat susah nak kurangkan 10kg ni???seksa...

Monday, January 9, 2012

Puding Jagong

Buat petang Ahad tu.
Sangat gigih tengah2 rembang usung anak2 pi kedai beli barang2 nk buat :)


Friday, January 6, 2012

RM27 sahaja

Pagi tadi..lepas antaq Zhea pi school, awai lagi..sempat singgah Market Bayan Baru..beli barang masak untuk minggu ni..memang bertekad nak berjimat cermat..haha amik beg duit..ngam2 bawak keluaq RM27 sahaja!!

Memang bugdet nak beli ikut banyak mana duit yang bawak dalam poket..Selalu kalu pi market..bawak beg duit..duit ada lebih dalam tu..selagi tk abis..keja membeli ja..macam2 yang menggoda kat market tu..ikan2 nampak cantek2 belaka :)

Dapat la :
  • Ikan Cencaru size sederhana 5 ekoq - RM2
  • Ikan Pelotan Potong 2 ketui - RM3.50
  • Udang Kecik - RM3 (habuan nak buat rampai sayoq2)
  • Daging Tempatan - RM10
  • Sotong - RM5
  • Sayoq Bayam 1 ikat,kacang buncis,Cendawan 1 packet -RM3.5
Total RM27 ngam2..Murah plak barang basah arini...tu pun sebab tak beli ayam..hat beli sekoq aritu pun tk masak2 lagi :P
Klu dak..rentas jgk lagi RM15 untuk ayam




Monday, January 2, 2012

cuti2 malaysia


@ salak tinggi

..

Satg mau ke aquaria


Published with Blogger-droid v2.0.2

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...