Tuesday, September 27, 2011

Buat gigi

Aritu kan saya ada buat entry Angan2 Mat Jenin kan.
Minggu lepas saya dah settle buat Root Canal Treatment, proses dia macam dalam gambar bawah ni.Sejam okay dok menganga mulut kat dentist, nasib lah tak sakit sangat, cuma mula2 nak makan tu..rasa macam tak selesa dalam mulut.Cost utk RCT ni rm400.


Kemudian, minggu ni kena pi lagi jumpa dentist, untuk pasang skru buat crowning pulak.Cost pasang skru tu pulak rm400 jugak.Lepas tu dentist akan trim gigi jadi kecik sikit supaya senang nak masuk kan sarung gigi kat luaq dia.Nurse tu cakap sakit skit time trim gigi tu..gila takut..lepas trim, dia akan pasang temporary crown..tak cantek la sangat untuk seminggu..sementara nak tunggu permenent crown tu siap.

Minggu lagi satu baru kena pi untuk bukak temporary & pasang yang permenent punya.Lepas tu baru boleh senyum lebaq2 sebab gigi dah cantek..Cost untuk crowning rm600-2500..saya tak la amik yang rm2500 tu..mahai sangat.tak mampu sama.



Cost nak buat gigi ni..mahai gila rupanya..menyesal dulu2 tak jaga gigi elok2..kan dah tak pasai kena bawak kluaq duit sekepok..Ikutkan hati..saya malas nk p buat ni..tapi..disebabkan myhuby kadang2 suka komplen..gigi saya tak cantek..bila senyum control gigi..dia suh la..pi buat sesuatu..total cost untuk gigi saya nan sebatang tu..boleh beli sebijik handphone yang canggih2 la ni tau..sayang duit..tapi nak elok punya pasai..pejam mata ja la bayaq ;P

Oleh itu, kawan2 di luar sana..jagalah gigi anda..rajinlah anda menggosok gigi sebelum tidoq.

*sekarang tengah train zhea supaya rajin gosok gigi..kadang2 malam dah tidoq pun dia boleh jaga ajak pi gosok gigi :P.

2 comments:

Ila said...

ila pun ade buat crown gigi tapi sebab gigi tu patah separuh..doktor kasi pilihan sama ada nak buat crown atau cabut terus...seribu lah kena..sib baik masa tu hubby baru dapat bonus..hehehe

Haslinda said...

Ila,maknanya gigi yang dah buat crown tu patah ka???ngeri plak dengar..mmg dentist cakap..nanti lps abis crown gigi..tak bleh gigit pakai gigi tu dah..huwaa..hilang nikmat gigit jagong nnti

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...