Tuesday, May 24, 2011

Sepetang Di Kampung Saya

Hello semua,

Ni pic weekend baru ni, balik kampung secara mengejut!!

Tok Jerah (mak hubby sakit) kami balik ari Sabtu tu.

Entry pasal Tok Jerah sakit nanti2 la saya buat.

Kena ada mood yang kental untuk mengarang.



Tapi ni saja nak letak pic ari Ahad, saya balik umah mak saya.

Yeayy..tempat paling best di dunia, tak lain tak bukan kampung tempat lahir & di besarkan :)

**most of the pics here taken by Zhea.pantang nampak org nak amik gambar, dia kalut nk ambik jgk.Layan kan ja la.

Ni reban ayam TokBi.semua ayam2 memang duduk elok dalam reban ni..ada pagar kt keliling reban..supaya ayam2 tak berkeliaran berak merata kampung..kotoq kalu tk buat pagar ni.

Mak saya tengah kupas nyoq muda.Sedap..campoq ayaq gula + ais..memang hilang dahga.

Zhea nak ambik pic

Saya dan ayahnya budak2...menyampah plak tengok pic sendiri..perut yang berlapis2..tp lantak la..janji bahgia kan dahling kan :P sebenarnya sama2 perut berlapis tu..tp myhuby cover dengan baju..saya tlupa nk cover..huduh la jgk



Kalu balik kampung saya tak sah kalu tak minum ayaq nyoq muda..pokok nyoq ni dekat tanah future rumah saya bila tua nanti(brangan2)..mak saya tanamkan siap2..rendah ja pokoknya..petik trus pakai tangan.Time jalan2 tepi bendang ni..risau ja takut zhea terpeleot masuk dalam petak (sawah..org perlis panggil petak).


tanah lapang ni..ada pokok cactus..mak saya jugak tanam..biasa la dah pencen..tak dak nk buat apa..asyik berkebun ja..sampai hitam la dia..asyik berjemoq ja..dulu2 sebelum pencen mak saya tak la gelap sangat pun.



Ni dangau, jugak tempat berkelah time petang2..nk baring2 lena pun bleh.

Adeeb montel mana???tengah lena dalam umah :P

**entry carca merba takdak mood nak mengarang

Friday, May 20, 2011

Yeay dah tengok Nur Kasih

Hello semua,
happy sangat ni, sebab dah tengok NKTM.
TQVM to my darling hubby yang sangat baik hati lagi handsome sb sudi teman bini dia yg tak sabaq2 nak tgk crita ni.
Alaa..org lelaki..payah nk layan crita2 melayu ni..nak2 crita chenta2 ni..tu pun sblum masuk panggung dia dok gelak2 cakap "Lin tengok muka abang yang macho ni...sekali mai tengok NurKaseh" hahahaha..konon2 muka cam dia time tu kena tgk Pirrates of Carribean ka...Fast Furious 5 ka..koman2 Kungfu Panda 2..skali bini ajak layan NKTM..takpa la..skali skala kena layan jugak minat bini :)
Takpa bulan depan saya teman tgk Transformer 3 plak ok..pastu kita bawak Zhea tgk Cars 2 plak (amboi...jenuh atoq crita la ni)

NKTM...........fuh best...tak rugi tgk..tak mau nk crita panjang2 kt sini.sapa nak tau kena p tengok sendiri..nak tunggu kat Astro 1st..takut lambat plak..hihi..part yang menyentuh hati..time Aidil sedih tringat Alia (Ayu Raudhah) meninggal...rasa sebak jgk dalam hati ni..bukan apa..kesian tgk anak2 Aidil tu..dok terpikiaq...kalu la jadi kat saya..cemana la nasib anak2 saya...semoga Tuhan panjang kan usia saya utk membesarkan anak saya.

Eh eh...hal lain plak dicrita nya..ok la...sapa2 tak tgk lg..cepat2 serbu panggung

Thursday, May 12, 2011

:)

:) motif??tak tau nak letak tajuk apa

Hello Semua,

Adeeb & Zhea kan dah tidoq sekali kat bawah..Adeeb plak dah tak naik buai.
Jadinya kalu nak bagi tidoq tu sangat lah "bercinta" sebab kena tepuk2 sakan baru la lena.
Tapi sekarang tak lagi...padam ja lampu..saya baring tengah2..bagi dia guling2..dan dia mesti suka sondol2 saya..nak susu sama :P sebelum tidoq wajib kena susu mak dia sedas dua :P
Lepas tu....lena..dia memang suka lena celah ketiak saya ;P

macam ni haa...ni dah terlena baik punya


legaa..aman bila sorang dah lena


ni lagi sorang anak dara kesayangan dunia akhirat, tengok adik lena celah ketiak dia pun nak jugak...tapi..gambar ni hanya lakonan aja :P pandai dah bila saya suh buat cegini cenggitu bila nak amik gambaq..maklum la kakak dah besaq :)

Ni menu lunch time tadi,asalnya nak beli ja nasik kat kedai..tapi hujan punya lebat..
sampai umah..laju2 masak nasik..bok kluaq ikan ayam..bg cepat2 cayaq.

nasik puteh + ikan cencaru goreng

di serikan dengan sup ayam yang sedap ni..makan plak panas2.


Alhamdulillah, balik malam satg, makan yang ni ja la, tak payah beli dah, jimat!


Monday, May 9, 2011

Adeeb dah tauk langkah

Lupa nk cakap, semalam Adeeb dah berjalan sendiri.4 langkah ja pun, secara tak sengaja.
Jalan 4 langkah terus duduk, bila suh dia tatih lagi sekali dah buat2 tak confident.
Takpa Adeeb, tak lama jalan betoi la.

Zhea dulu pun camtu, ada satu malam tu ber tatih sakan..pastu seminggu stop asyik merangkak,lps tu..bangun jalan dengan jayanya :P

Mereka dah tidoq sekali

Hello semua,

Berkurun baru nak update blog.
Semua adalah disebab kan alasan yang berulang2, busy, takdak mood & susah nk bukak laptop dari rumah :(

Zhea dan Adeeb sehat, alhamdulillah.
Adeeb pun dah tak tidoq kat katil dia, dah bukak & pos balik kampung pun.
Mana taknya, dia dah berdiri memanjat2 dah pun, sangat bahaya.
So, dua beradik ni, tidoq ja sama2 kat bawah.Ada jugak kawan2 tanya, tak berkuntau ka depa, so far ok lagi, tengok sama2 lasak ja gaya tidoq.Sat pungkoq Adeeb dekat muka kakak, sat kaki Zhea atas badan adik ;P keh keh keh..Tapi masih under control, tak dak lagi kejadian sampai nangis meraung2 sebab kena "kuntau".
Senang mak pak kamu ya anak2 :) kih kih kih

Zhea sendiri pun kalu ajak tidoq atas katil, dia sendiri yang cakap takmau.
"mama, kakak sleep bawah, mama sleep atas"
Tapi wajib tnya pasal ayah dia time sebelum tidoq, ya lah ayah dia kan keja shift, kadang2 malam2 tak dak.Saya akan cakap ayah work, ok nampak dia paham.
Tapi dia mesti balas balik "nanti ayah balik work ayah sleep kakak", tp dia bukannya bagi ayah dia tidoq dengan dia pun, dia suh sleep atas,janji ada ja kot.( hahhh tak pandai nk crita la pulak, mesti hampa2 tak paham)

Nurin Zhea Rayhana,2Y 9M


Mohammad Adeeb Zafran, 11M 1w

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...