Wednesday, April 27, 2011

Pasal Zhea & Ohhh

woh..busynya..isk isk isk..bila la keja nk kurang ni..asik bertambah aja.

saja nk curi2 update pasal zhea.sekarang ni dah nampak mcm sifat ingin tahu..suka tnya macam2..

Situasi 1, jumpa pokok2 tepi jalan.

zhea:mama ni pokok apa?

mama:pokok kunyit

zhea:ohh pokok kunyit, mama mama ni pokok apa? (sambil tunjuk pokok lain pulak)

mama:ni pokok kayu...hehehe (sebab dah taktahu nk bg nama pokok apa, mak budak pun tak kenal semua pokok ok)

zhea:ohh pokok kayu

kekekeke teruk betoi mak budak ni..pasni mesti mcm2 soalan lagi :)


Situasi 2, kat dapoq tengah masak.

zhea:mama buat apa tu??

mama:tengah masak nasik ni, masak kt kakak la.

zhea:ohhh mama masak nasik, mama ni apa/?

mama:ni bawang

zhea:ohh bawang


hahaha kalu dia tnya apa2 mesti ada "ohhh" punya :P


lebiu zhea!

Thursday, April 21, 2011

Ubat Stress & Menyampah

Hello semua,

Sebenarnya 2 3 minggu saya sedikit stress, bukan pasal family, tp pasal dotdotdot.
Rasa serius menyampah kalu tengok muka dia, tapi nk buat cemana dalam 7 hari seminggu, saya terpaksa tengok jgk muka dotdotdot tu selama 5 ari...so sapa2 bleh agak kot sapa.huh org yg tak professional tu, rasa nak "terajang" muka dia, humbam ke mana2 ka..meluat yang hamat!!

Dah 3 minggu menyimpan rasa, ada jugak luahkan kat huby,kawan2 yg insyaAllah boleh percaya, ok, rasa dah ok skit.Bukan apa susah nak percaya orang la ni.."muka banyak sangat"

Terasa macam gedik2 ja nak shopping, tapi belum gaji..tak sabaq plak tunggu gaji bulan ni, gaji baru :) ++ duit mip (ala2 B la jgk).Tapi..disebabkan kegedikan nak menabur zakat tak dapat dibendung lagi..dapat la ini saja dari QueensBay Mall lunch time tadi
*
*
*
*
*
*
*
*
*
2 helai tshirt jalan2 dari Esprit utk Zhea(dia cepat sangat tinggi,sat ja baju singkat), 3 lai seluaq pakai kat rumah dari FOS Kids :) leghaaa...tak lebih rm100 pun, pasni, dok diam2 tunggu la gaji masuk selasa ni.

herm...saya suka brand esprit utk anak2 saya sebab dia takdak la mahal gedabak pun,saya ada member card, so kalu beli selalu dapat special discount.suka material dia..tak panas untuk budak2, design pun comel & simple.Seluaq FOS tu,lg la murah 3 lai rm30,maklum la hat reject2 ja pun, takpa la nak pakai kat rumah ja pun.

hooh hoh...tak sabar nk shopping raya la, tp bajet belum ada.

Wednesday, April 20, 2011

Breastfeeding Story

Sekarang saya still breastfeed Adeeb, tapi time nk tidoq dia mcm gelisah2 tanda mcm lapar lagi..so kena top up susu formula sebelum tidur..maybe tak kenyang kot..susu pun dah tak banyak sangat..maybe saya pun dah mula makan meraapu.

Tak sabar plak nk tunggu dia setaun,bleh share susu enfagrow sama kakak..skrg ni enfalac a+ mahai kemain!

Termenyampah tiba-tiba

Saya ada masuk pertanding bby comei kt FB..saja suka2..serius tau, kalu memang alhamdulillah, tk menang pun takpa..possibility nk menang tu tk tinggi sebab ramai yang join.

rasa keputusan pertandingan tu base on brapa org like kt gambaq tu..
ok la..saya berkempen kt wall saya suh kwn2 kt fb like kt gambaq2 anak saya..
ok..TQVM pada sapa2 yang like..

Tapi yang menyampahnya..peserta2 lain yg tak kenai, yg bukan dlm myfriends list sebok message,tinggai komen suh tlg like kat gambaq anak dia dulu, baru dia akan like kat gambaq anak saya...macam paksa2 pulak!!

hoiiii pelik betoi..aku tak paksa pun hang like kat gambaq anak aku..nak paksa2 suh org like kt gmbaq anak dia pulak..kenai pun dak..menyampah plak tiba2..klu ya nak menang sangat, hg create ja 2000 ka akaun fb yg berlainan ha..like puas2!

Weekend @ Heritage Ipoh>Lost World of Tambun>Puncak Mutiara Cafe

Hello semua,

Cerita dah basi ni, awai bulan ari tu..kami jalan2 bawak anak2..ala dekat ja pun..negeri jiran ja.
Saja nak test bawak anak2 tidoq tmpt lain, takut jadi macam kes p Taiping aritu..malam2 buta terpaksa balik Penang sebab Adeeb nak tidoq dalam buai.Kali ni pun nak test2 tak brani nak jangkau jauh sangat.Asal nya nk p Cameron, tp takut la pulak..buatnya malam2 Adeeb meraung tak bleh tidoq..tak ke naya nak kena pederas dari Cameron malam2 buta..takut woo.

So, kami pilih nak bawak depa pi Lost World of Tambun aja la..asalnya nak p balik hari (Ahad), tapi takut penat la pulak..so last minute 4 ari sebelum p kot..try booked hotel online ja nasib dapat.Dapatlah kat Heritage Hotel.Ok la anak2 nampak selesa ja harga pun tk mahal melampau, & amik extra bed untuk Zhea pun rm45 ja.jadinya kami p la ari Sabtu bertolak kui 1 petang dah..ngam2 check in pukui 3 sampai :P

Sampai2 zhea paling excited, melompat2 ja atas katil.Maybe rasa happy kot..sb selalu asal cuti ja..balik kampung, tak pun round2 Penang ja.Nak buat camna, kampung tu kita kena kerap balik tengok2 tok2 & wan.Tumpang depa dok ada, kita balik la sekerap mungkin.kalu dah tak dak, tak boleh nak tengok apa dah..balik ari2 pun tk guna ;(



best la jugak view dia..kami dapat level atas skali, tingkat 11 ka 10 ntah lupa pulak.

Dah sampai..rileks2..rest2 sat,bersiap2 nak kerumah kawan lama masa zaman blajaq kat Uitm dlu..p la umah Cik Ana (ala puan seri hang mesti baca blog aku kan).Rasanya umah dia belah Bercham kot..ka salah tktau..sampai pun dah lepas Magrib..sembang2 potpet2..takdan amik gambaq pun rugi betoi..Lepas tu balik sb Adeeb tunjuk gaya nk buat kelaku dah..Singgah la McD Drive Thru beli makanan utk dinner.


bila berubah tempat ni, zhea makan dengan banyaknya.suka betoi..set happy meal tu..sampai licin,syok tengok..sb zhea ni makan sangat susah..memilih

nasib zhea ok2 aja tidoq sorg kat extra bed tu.bukan apa..mau km ber4 nak tidoq atas katil king tu..pakai tak celuih la..nak2 depa ni tidoq kemain lasak la ni.

Adeeb pesyen tidoq tungging buyung :P

Selamat Adeeb tak buat perangai sebab tak tidoq dalam buai.Sebenarnya 4 5 ari sebelum pi, saya dah trained dia siap2 tidoq bawah..makna nya tak lena naik buai la..nasib berjaya..tapi sebelum nak lena tu jenuh "tepok" menyanyi2 peluk2 baru la lena.

Esoknya pagi p bekpes dulu,biasa la free buffet bekpes.Zhea semua dia nak 'makan" tapi main ja lebih.(tak banyak gambar zhea, sebab susah betoi nak ambik gambaq dia la ni, tak duduk sengap).Adeeb, ok telan semua,nasib ada bubur nasik..selamat dah bab makan utk Adeeb :P



Kami check out awal pukui 11am, sb nak terus p mandi kat LWOT,ni time tengah tunggu ayah depa amik keta..dia buat merangkak takmau jalan.Hahaha takpa la zhea oit, janji jangan kacau orang2, bagi jahanam apa2 kt situ dah..tidak jenuh makpak ni nak membayaq.



Yeah, dah sampai..Adeeb baru bangun tidoq..terus letak dalam buggy ni..hangin ja dia..sebab apa..panas la..lupa plak bawak kipas dia.Haa..time nak masuk LWOT tu..ticket utk org dewasa rm38, kanak2 yang tinggi lebih 90cm kena rm32, kami tak bajet plak zhea nya tinggi lebih 90cm..skali lebih..kena bayar..tinggi jugak zhea ni rupanya.


sebelum berendam..jalan2 la dulu...ada Petting Zoo kt LWOT ni.best jugak, sb Zhea dah besaq..so bleh la dia kenai2 menatang2 dengan lebih dekat..Ada kambing kat situ..,tnya zhea..ni apa..dia cakap Dog..hahaha..zaman la..bukan zaman dulu..saya dulu kecik2..takat kambing tu..tk takut langsung..anak kambing siap amik dukung cium2 mulut lagi tau hahaha..besa la dok kampung..tp budak2 zaman la..kena bawak p zoo baru la nk kenai binatang2 tu.

ini burung nuri kot :P


Okay..masa untuk mandi manda berendam sampai kembang!


Adeeb pun kemain..asyik meronta2 nak suh lepas nak p sendiri main ayaq.Mula2 risau jugak takut satg selsema ka demam ka..maklum la mandi tengah2 rembang dengan hangat lagi.
Nasib tak apa2.
eh kat sini tak pakai swimming suit pun takpa, nasib tak beli..sebab tengok yang juai2 tu mahai2 belaka (kedekut)


lepas mandi, Adeeb lena balik...letih sangat dah tu...


Dalam pukui 3pm bertolak balik ke Penang..Singgah pulak makan kat Puncak Mutiara Cafe
Best gila tengok tempat dia..menu2 dia lagi la best..untuk sapa penggemar kambing..memang tak silap tempat la kalu p..mcm2 ada..tempat pun best..dalam kampung..sejuk2..sunyi ja..service pun cepat..sat ja makanan sampai.

nasib la kami pilih tempat makan macam pondok yang bleh bersila tu..senang nak handle anak2 yang sorg2 membuas ni.


ni dia..menu 2 org makan:
  1. Nasik Beriani Paha Kambing
  2. Nasik Beriani Kambing Grill
  3. Kambing Grill
  4. Set Satay Special ada 7 jenis daging x 2 cucuk..rasanya ada Burung Unta,Rusa,Ayam,Kambing..apa ntah dah tk igt daging2 apa..yg tahu Halal :P
semua sekali dengan ABC + ayaq apa ntah satu lagi..rm108..ok la..rasa berbaloi..sebab sedap sangat..kami tak la perabis makan semua tu kat situ..sampai kena tapau sb dah sendat sangat perut :P


Dah kenyang perut bertolak balik Penang, sampai pukul 7.Masing2 dah letih tertidoq awai..sampai lupa nak tgh ABPH2010 :( rugi, nasib ada youtube :)

Kesimpulannya, pi bercuti mana2 pun, walau jauh ka dekat ka..tetap best janji dengan family..org2 yang kita sayang ;)

Next trip maybe p Sepang plak kot ..nak lepaskan hajat my FIL nak p umah anak dia yang sulung..dia asyik sebut nak p umah my BIL tu aja..ajak p tempat lain dah takmau..Myhuby cakap lepas bawak makpak dia p Sepang..baru kami bleh pi cuti2 tempat2 lain pulak :P (tapi sayang ni tringin nak p Cameron lagi sekali la sb Adeeb tak besa p lagi)

**apa2 pun thank you lagi sekali buat penaja aka myhuby sb telah mensponsor semua cost cuti2 kami yang tak seberapa ni (kadang2 saya selalu cakap kt myhuby susah jugak jadi ketua keluarga ni..selain tanggungjawan jaga family besar, tanggungjawab nk keluarkan duit utk family pun bleh tahan besarnya).Insya Allah nanti, saya pulak akan sponsor utk next trip :P

Wednesday, April 13, 2011

Makan kek ketika berkerja

Cer Teka2????Cer teka???


Berapa orang makan ni?ada 4 slices cake, 4 cawan ayaq????



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



satu



dua




hahaha gila kan, petang2 penat buat keja, menggila dengan mycubemate, p makan 2 slices sorg, campoq ayaq sorg dua cawan.


Kan kt SR klu Tea Time Special dia punya coffee/tea free dengan setiap slice cake.

Zhea & Adeeb

Hello semua,

Lama betoi saya tak update blog.Busy la, takdak masa.
Kalu kat umah jarang nak ON laptop and nk tulis2 blog ni.
Yang sempat pun on FB kat henpon aja.

Ni zhea & adeeb, masalah sekarang ni zhea suka sungguh tolak/tampar pipi adik.
Kalu tolak sampai jatuh terlentang la si adeeb ni, kepala pun mesti la jatuh kena lantai skali.
Pastu meraung sakan.Sian Adeeb, yang Zhea pulak maybe rimas, adik dia suka sangat kacau barang dia, tak pun suka tarik rambut dia.

Dah try cakap dengan Zhea elok2, jangan tolak adik, dia dengar sat, pastu buat balik.
Dah bila kerap sangat, mula la sora mak tarzan nak keluaq.Rasanya satu block dengaq.
Malu jugak, tapi dah tak bleh nak control, rasa baik jerit ja dari tangan ni cepat ja merayap nak cubit or pukul zhea tu.Sabaq ja la, nak mendidik anak2 bukan senang kan :)

Tengoklah ni, zhea mulanya baca buku kat bawah, saya suh zhea letak buku kat sofa, konon2 adik tak kacau.Sekali Adeeb pun berdiri sekali nak "baca" buku dengan kakak.

Last2 berebut pi berebut mai, koyak !!


mula2 pegang sikit2 dulu

ok, kakak biaq ja dulu

ni dah gaya2 nak tolak dah, "adik nii"

"kakak, adik bukan nak kacau, nak tumpang baca jugak, nak pandai macam kakak, tapi kakak pulak kedekut hangit"
(zhea memang sangat kedekut barang2 dia,geram betoi)

Tuesday, April 5, 2011

For Sale~Avent Manual Breast Pump




BPA Free (Manual)
-Used.Condition 9/10 (very like new)
This pack includes all parts and bottles that is BPA FREE:-
Manual Pump brand Philips Avent
1 x Travel Bag
1 x Breastmilk Container/Bottle (125ml/4oz)
1 x Helpful Guide to Breastfeeding
2 x cool packs for safe milk transport

Feeding - Breastmilk Storage Bottles ( BPA Free )
-Brand Bumble Bee
-8pcs
-NEW!

Reusable Ice Pack (3packs)
-Brand Moms Precious
-Used 1 month only

Price rm250 include postage (negotiable)

Price: RM 250

Friday, April 1, 2011

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...