Sunday, January 2, 2011

zhea & eczema part 2

alhamdulillah seminggu cuba elakkan dia makan ayam, dah kurang2 garu.

so far dah kenal pasti certain2 benda yg dia allergy:


  1. seafood

  2. ayam

  3. telur

oh ya..kekacang lulus, dia mkn tak gatal2

sian zhea kena pantang ayam..cemana dah la peberet dia..pasni tk bleh makan kfc,kepak ayam domino lg la..semua tu peberet dia :( sian..tp tkpa la utk kebaikan...nanti dah besar skit bleh makan ja kalu dah lega..la ni pantang2 dlu

5 comments:

Fauzieah said...

zhea pun ecxema ehh..mcm faris ni tak bleh berpeluh..nnt dia start menggaru..skang dah okey sikit laa..ecxema ni byk pesen..ada yg bleh baik..ada tu kena jaga makan laa..mcm hubby plak dah tua2 ni baru nak kena ecxema..tak bleh stress,habuk,seafood..sampai dah kronik hari tu,buat blood test..linda pi buat blood test la kalo teruk sgt..br bleh tau apa yg dia allergic..sabun pun pakai yg mahal..slalu pakai sabun oilathum..jumpe specialist,mmg dpt stok sabun tu byk..bleh jugak pakai shower gel body shop tu..mcm faris plak kami tak tau la dia tak bleh mkn apa..sbb dia mmg memilih kalo mkn..seafood tak penah mkn..kacang2 tak suka..ayam pun dah tak mkn..ikan pun..hari tu mkn gak ikan..skang mkn nasik ngan kicap jek..kena jaga2 la ecxema ni..sbb slalunya kalo ada ecxema,mgkn bleh kena lelah jugak..

Haslinda said...

zie, tq.
zhea kira kronik jgk la..sb tidur bergaru2..ya Allah...sedih tgk kadang2..kadang2 geram pun ada..apa lah yang teruk dia bergaru..kdg2 rasa mcm dah habbit dia..nk tidoq wajib garu2..terutama kepala..

zhea kt kepala pun jd mcm kelumumur kecik2 tu..cradle cap rasanya..dia plak jenis kulit kering...asal kering ja mesti nk bergaru..klu berpeluh ok pulak..

a ah sabun pun tk bleh pakai yg biasa2..kena luar biasa aja..pakai eubos oil cream tu...senang dr kepala sampai badan pakai yg tu ja..jimat skit..sblum ni dah try sebamed..cethapil..entah apa2 lg yg specialist bg..tp mulanya nampak ok..lama2 jadi balik..

baru2 ni ja pakau eubos..dah try 2 botoi...nampak mcm dah ok..tp km try & error bab makan dia allergy tu..google intenet makanan apa yg selalu allergy..and test kat dia..so far rasanya ayam lah penyebab utama..bru smgu ni..tgk kulit dia dah licin balik..lembut balik...lega sangat rasa...mintak2 la tak jd lg..tp eczema mmg bleh berulang2 kan...sabaq ja la..

hahaha lawak zie ckp ur hubby tua2 baru kena..linda ni pulak..dlu kecik2...mmg mcm zhea la mak linda ckp..kulit problem..sampai skrg pun sama..kdg2 gatal2 garu mcm apa ja rasa..zhea mmg seketoi ikut linda lah nampaknya..

CatlinaFly said...

samalah dgn e-ein..pantang makan ayam dgn udang serta telur..

tapi skrg dah ajar sikit2 makan..standby jelah krim dan ubat gatal(minum)...

dah selalu mkn ayam dia dah jemu lak..so lauk tuko ke ikan la pulak..

dia mandi guna sabun cetaphil...pakaikan bedak pun jatrang2 sebab doktor pun kata dlm bedak /sabun yang wangi2 tu ada pewangi, boleh menyebabkan allergy dan gatal2 bg kulit sensitif

semoga anak2 kita outgrow their eczema n allergy secepat mungkin!

Haslinda said...

eh E-ein pun kena rupanya..sian anak2 kita kan.tp nk buat camna..dah nasib depa,kita as parents..kena jaga lah lebih..

eh nak tnya e ein pakai cream n ubat makan nama apa?

MissB said...

If still kena eczema, boleh try minum herbalife, insyaAllah,it helps to reduce and cure :)

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...