Sunday, January 30, 2011

Awat la jadi lagu ni??

Hello semua,
Tengah geram ni..smlm dah setting baik nya template baru..skali FONT pulak buat hal..
dah 48 juta kali tukaq font and SAVE!
Tapi dok mai font camni jgk..ish..huduh la..
Asalnya nak camni...hish...sapa bleh tulong ni...

** kalu bukak ikut Google Chrome mmg kluaq yang mcm gambaq bawah ni, kalu pakai IE mcm atas..huh..nyampah!


Thursday, January 27, 2011

Yeay Dah Dapat Sang Kancil

Saya dah p amik Sang Kancil adiah si suami.
Hahaha ok la even sekenhen saja, sb free takyah bayaq apa bulan2.

Rasa lain plak, sb sblum ni bawak sang wira, bila bawak kancil.
Ringannya rasa..haha...dgn stereng dia besaq, rasa mcm pegang stereng bas pulak..tak pun macam pegang talam lauk.kikiki

Takpa2 ada org janji nak tukar kan stereng baru yg comei lagi sporty.

**cepat la tinted keta..rasa mcm naik akuarium pulak..nampak jelas sejelasnya la haih apa dlm keta.

Wednesday, January 26, 2011

Adeeb Demam lagi

Hello semua,

Arini bukan takat pedih mata tambah sikit dengan pening kepala miaw2.
Semalam Adeeb merengek2 pukui 2am, mcm meracau2 tu.
Mula2 saya ingatkan sb ketat idung, p bukak lampu nak tengok pasai apa.
Sekali..muka dia dah merah2 dah..badan dia panas gila!!
Check temperature 39.2!!
Dah gabra taktau nak buat apa, nak masuk ubat ikut bontot mula nya, tp blur2 lagi boleh ka ha budak bawah 1y guna ubat ikut bontot..ubat tu cam kuat ja..Tak berani lah pulak.

Abis tu bg ja ubat demam yg selalu ambik kt Doc Lim tu.Memang sekali2 p check up kt dia, km akan mintak ubat demam,selsema,batuk yg byk.saja simpan buat stock!
Okay dah bg ubat demam, tukar bagi Adeeb pakai baju lubang2 dia p berak pulak...maybe kot kluaq panas kot..hahaha..letak baby cool fever kat dahi dia..takdan 5 minit dia dah cabut pulak..lekat balik..cabut..lekat balik cabut..dia rimas kot ada benda2 pelekat kt muka.

Lps setengah jam..suhu baadan dia dah turun dah..legha..

Org ckp kena jelum dgn ayaq kan klu demam panas..tp takut pulak sb dia ada selsema sekali, nnti lambat legha la pulak..entah la..bila mai jadi camni..panic..tak ketahuan nk buat apa..dah tu dok sorg pulak,ayah depa kja.


sian anak teruna saya yang hensem ni, abis merah2 muka


Saya berjaga sampai pukul 4am, sb takut badan dia panas balik or tarik ka apa..lps tu tgk dia dah lena baik dah..saya pun join sekaki la..sampai 7am.

Ermm..pagi ni nampak adeeb nya hingus dah kering, badan pun dah tak panas.kakak dia pulak la haih..keluaq hinguih mcm ayaq terjun.cepat betoi berjangkit.Jenuh pagi tadi berperang nak bagi ubat.


Tuesday, January 25, 2011

Negative

ingat dak entry yang NI

saya dah beli UPT minggu lepas dah test pun.
Nasib -ve, dan skrg tengah P dgn jaya nya :P

Adeeb belum nak jadi abang, Zhea belum nak dapat adik baru lah lagi

Pedih mata

Adeeb still tak sehat lg..melarat ke kakak dia pulak..kakak dah nampak idung beringus2 dah semalam..sokseksoksek..lama zhea tak sakit..so skali kna risau lah jgk..jgn la sampai kena admit anak2 oit.

Pedih mata sangat ni, sb..semalam tak cukup tidoq, Adeeb nak tidoq tak boleh, nak minum susu pun bebai2 sb tak selesa, hidung tersumbat.
Sian plak tengok dia ternganga2 nak menyawa kot hidung..Asyik merengek nak riba saja, kalu naik buai mesti kena henjut tanpa henti.Naik kebas tangan2 dok henjut buat dia.Bukan setakat kebas tangan, naik pening kepala tgk dia dok terhayun2 dalam buai..betoi..sb lama sangat jadi sendiri penin kepala..hahaha

Adeeb berjaga dari pukui 3 sampai dkt nk Subuh baru la dia bleh tidoq nyenyak balik.Isk isk isk.

Takpa la anak2 cepat2 sembuh ok.Dah bagi ubat, harap2 lega la arini.

Monday, January 24, 2011

Adeeb tak sehat

Satu package demam+batuk+flu.

Sian anak teruna hensem saya!
Malam tadi dah nampak hidung brayaq..skali pukui 3am td..dia dah nanges2 nampak mcm tak selesa..angkat time nk breastfeed..rasa badan dia..mak aih..panasnya..terus bg ubat demam..dia dok merengek2 jgk..siannya..bg minum ayaq suam..dalam botoi 4oz tu penuh..dia minum ayaq tinggai 0.5oz saja..nampak sangat dahaga..kering rengkung..
Lps tu pukui 4.30am baru dia tidoq balik..dengan2 mama ni tak ketahuan lena malam tadi.
Pagi ni Adeeb bangun pukui 7.30 tengok badan dia dah sejuk skit.
Harap2 tak teruk la..dan paling harap tak berjangkit kat Zhea..isk..sb zhea susah sangat nak makan ubat kalu sakit :(

Mentang2 dah bleh p merata..tau2 dok celah langsir ja, tengok luaq..hahaha

**isk isk Adeeb...awat muka ikut ayah sangat ni...geram betoi!

Weekend dan anak2 saya

Cuti Sabtu Ahad memang kami 3 branak tak jejak tanah!
Myhuby kja, so nk keluaq camna?
Takpa dok umah pun best apa, sb dapat layan 2 ketoi ni secara maxsimum, qada balik yg 5 ari tinggai depa kat umah KakMidah :P

layan gambaq ja la, takdak idea nk mengarang.

tempat peberet Adeeb, bawah sofa.dah brapa kali angkat tarik letak jauh2..dia p jugak..so, kaki memang terlekat celah ni la, nak keluaq tak boleh..dok "haumm haummm" panggil org


zhea, sangat seksa nk ambik gambaq dia..takdak nya nak duduk diam2..lari merata!


tgh main sembunyi2 :P


penat lari2


brenti sat, tengok tv


dah kena cekup sb nk ambik gambar punya la susah.


main2 dengan Adeeb, adik dia memang suka kat dia..mana kakak p..dia pun guling2 pi kt kakak dia.tapi si kakak pulak kedekut hangit barang2 dia or barang2 adik, semua hak dia!

Kadang2 adik tgh tidoq atas bantal pun dia tarik.penat nk explain camna nk share2 barang dengan adik..tak paham lg.

ni anak member mai umah..tgh main lukis2..tk pulak kedekut zhea bg kawan dia guna barang dia.hahaha tengok Adeeb dalam gambaq ni..dia pun..kalut mai tgk apa org buat..hahaha "macam tau sangat"

Sunday, January 23, 2011

Breakfast Sabtu Pagi

Pagi ni saya rajin.
Bangun awal, eh tapi hari2 bangun awal sb jam loceng yang bernama Adeeb Zafran memang akan berdering paling lewat pukui 7am.


Julong2 kali nya, saya sempat masak Nasik Goreng+ Goreng Drummet + Nugget Tempura.
Di tambah2 lagi dengan ayaq Teh O Panas, memang kenyang sampai ke petang la kami sekuarga :P



**ops..zhea makan byk nugget, tp tk pulak menggaru sakan..herm...allergy ayam ka dak ni??


Renovate Blog

hohoho..siap pun..rasa dah berzaman tak tukar design umah!

cantek tak??cantek tak??

Thursday, January 20, 2011

Cuti Thaipusam

Oleh kerana Apak budak2 keja.
Jadinya activity arini dok umah saja.

>kemas umah >>>>mop lantai,basuh kain,lipat kain
>masak >>>>arini lunch masak sambal telur hancur + sayur brocoli goreng + ikan goreng
>baring2 lepak tengok TV >>>>confirm kena layan channel 613,toy story,wallace & grommet (crita terbaru peberet zhea)
>satg petang bawak anak2 main kt taman >>>mintakla senang nak handle
>klu dua2 tidoq, bleh join sekaki >>>yang ni paling indah kalu berkesempatan

Tuesday, January 18, 2011

Hoyeah dah sampai Penang

Birthday Boy dgn hadiah yang beli sendiri :P


Alhamdulillah, dah release dari port Klang, payahnya bli keta dari luaq ni..jenuh tunggu..kuarantin,AP document tak cukup la, duty belum settle la.
Tapi ni dealer keta dah bawak balik Penang minggu lepas, makna kata semua dah settle la.
Lega skit rasa bila tgk depan mata.


Ramai yang tanya2
"bila keta hg nak sampai ni Linda",
"dah pegang stereng ka"
"mana wish?? bila nk bawak kami meronda ni"


Dah sampai, dah pun settled beli number plate PJ**444
Keta still kat kedai lg, sb tgh pasang bodykit, reverse camera nya display.
Terpaksa tunggu ja la sat sb smua tu dpt free dalam package.
Lagipun Wira baru nk antar masuk Puspakom, tukar nama.
Sayangnya nk lepaskan Wira..byk sangat kenangan dgn dia..dia pun bukan byk problem..enjin mmg bagus sb km tukar enjin Mitsubishi 1.8..mmg sedap bawakla.Problemnya..wira bleh naik 5 org ja..takdak sapa bleh tumpang..so terpaksa amik yg lebih luas *sad


Sang Kancil, dah booked,loan dah approved,dah sain kt agreement pun..tgu bayaq downpayment and tunggu wira release utk trade in ja..sb Kancil nk pakai NCD wira.lambatnya rasa!!


Ni pic minggu lepas :P




cantek tak?cantek tak?? (versi Eric Leong)

Cerita anak2 saya

Hello semua,

Saya kalu update blog takdak crita/gambaq lain, melainkan pasal anak2 kt umah takpun masak2..
Haha kalu outing ka apa..kes malas nk amik gambaq..kdang2 lupa.


Ni dua bradik kt umah mak saya dua bradik tgh baca encyclopedia..haha rajin tau.Tinggai Adeeb tak koyak buh mulut ja.
Beli baju tidoq baru, kat Padang Besaq sepasang rm10, ok la kain dia tak hangat pun.Saja beli corak sama, best aaa tgk depa pakai baju sama.Nanti balik pulak nk p borong lagi la baju tidoq ni.Nampak comei
Ni pun baju tidoq beli kt padang besaq jugak,baju kelawaq..hahaha zhea suka ja pakai, tp bila tidoq..kain terselak sampai ke dada.ok jgk la tak panas..eh nk bli lg la balik nanti.rm12 ja :P comei jgk


Mak Aji, pakai serkup kepala mama, abis dgn adik dia pun nk disuruh pakai serkop.

Time ni zhea tgh main mak2 dengan Adeeb.
"adik Ik Ak (berak) ka, maih maih2 p basuh, go go"
haha budak2 besaq ni mmg cepat meniru kan.

Benda terbaru tgk dia beletiaq kt ayah dia, siap kerut2 dahi.mmg betoi meniru mama la time beletiaq..kakaka

ni budak macam nk kena penyek ja.geram sngat asik senyum ja..geram sb mengada nk kena ada depan dia ja..lari skit dah bunyi, bukan nangis keluaq ayaq mata pun, tp nangis mengda2!

Adeeb belum merangkak lg, tapi dah berguling satu umah, tau2 dok bawak meja dah.

hiyahhhh..brapa kali angkat badan dah..tp tak pandai nk p ke depan lagi asyik undoq ja :)


Monday, January 17, 2011

14 hari

Pagi ni tgh drive sorg2 (mummy aku bwk sang wira lg okay), tiba2 mcm tringat kat ayah pulak.
Selalu pagi2 time saya kalut2 nak mai opis, ayah suka called..sembang2 kosong ja..tnya buat apa,nk p kja ka..,kja sronok ka..anak2 cemana..kadang2 tanya soklan yang sama berulang2.Saya layan kan aja.


Terngiang2 pulak suara dia kat telinga ni..
Tringat pulak dia suka suruh saya buat kopi..
Tringat masa saya masak gulai kat ayah, ayah saya suka gulai yang saya masak, tk pekat sangat katanya :P
Ayah saya ada kencing manis,darah tinggi tapi mild2 ja la..apa pun makan kena pantang..slalu bila dia/saya called saya mesti pesan ayah kena la jaga makan,jangan dok makan tak ketahuan hala..dia marah balik...abis dah semua ayah tak boleh makan..ayah nk makan apa..pastu gelak2..ayah saya ni susah nk marah orang..even saya sendiri..rasanya tak penah pun kena marah teruk2 dgn dia..


Tringat pesan ayah saya suruh simpan duit masa muda2, sb suh p Mekah muda2, tengah kuat senang nak beribadat.Insya Allah.


Dah 14 hari..moga2 roh ayah saya tenang di sana..Al-Fatihah.




Thursday, January 13, 2011

Sakit Rengkong Pulak..ngeri

Masuk arini dah 5 ari kot sakit rengkong ni tak legha2..
nak telan ayaq lioq pun sakit yang amat..
tapi pelik time makan rileks ja telan..haha dasar tembolok naga betoi..
idong pun cam sumbat2 ja..
badan pun suam2 kuku ja..
tak sedap badan....................

maybe sb terkejut dgn pemergiaan arwah ayah saya yang mengejut kot..
Al-Fatihah utk ayah tersayang


**haish.............jgn la buat Adeeb nak jadi abang pulak..ngeri pulak rasa kalu dalam masa terdekat ni TERPeknen...mau terburai2 isi perut ni satg..woho...cemana la pagi2 kalu dah anak 3 nk urus depa time nk p kja..skrg anak 2 pun pagi2 dah menempik mcm mak tarzan...tak kot tak kot..mustahil lah kalu peknen...kekekeke..merepek kerepek betoi

Tuesday, January 11, 2011

Tuhan lebih sayangkan Ayah Saya

Alfatihah utk Arwah Ayah saya Haji Hashim Bin Othman yang telah kembali KeRahmatullah pada 4 Januari 2011 jam 8.15pm.Semoga rohnya dicucuri rahmat dah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

9Jan 1952-4Jan 2011 (59 tahun)

Salam Semua,
Sebenarnya saya masih dalam mode terkejut,sedih dan redha di atas pemergian ayah tersayang.
Rasanya dia takdak lah sakit kronik ka apa, biasa lah org tua2 ada sikit darah tinggi,jantung,kencing manis, tapi masih terkawal.

Ceritanya mcm ni, ari Isnin ayah saya ada sms saya "Ayah Tak Berapa Sehat,ulang Kelinik Saja.<,....13 Jan 2011 Mungkin Ka a/Star Jumpa pakar.inshaallah"
sms terakhir dia 3 Jan 2011 15:27
Saya terus called dia..tak jawab..tak sampai 5 minit dia called balik..saya tnya Ayah ok ka ni..dia ckp ok jgn risau..nak linda balik dak..takyah takpa ayah ok..cuma rasa tak sehat ja..bla bla sembang dia tnya zhea dah bercakap ka..haa..anak2 sehat..bla bla..ok..

Esoknya saya dah kerja, Selasa..pukui 2pm dia called, saya kt opis tgh buat kerja..dia tnya linda dok buat apa..saya cakap kerja la..ayah ok ka ni?nak linda balik ka..dia cakap ayah ok, boleh dok 'menguap' lagi makna ayah ok la..dia ckp takpa la linda dok kja buat lah kerja .ok..bye2 letak phone..(ayah saya mmg jenis yg suka buat lawak2 tak kira dgn sapa,sapa yg kenal dia..tau lah arwah macam mana)...Tapi tak sangka...............tu kali terakhir saya dengar suara dia...masih terngiang2 lagi dalam telinga saya...ayat2 terakhir dia..Saya pun tak aspect apa2 la...

Malam tu..saya tgh lepak2 dgn anak2 myhuby kt umah..sambil2 tgk myhuby tanam pokok kt balkoni km..tup2 ada call..saya dah terdetik dlm hati.."ayah"..skali betoi..sepupu saya ckp "linda ada berita buruk ni, ayah dah takdak"..saya tak nangis..sebak pun dak..trus blur..cuma terdiam..myhuby tnya "lin pasai apa ni, sapa call"..saya trus cakap "ayah saya dah takdak..saya dah takdak ayah la abang"..myhuby lak yg sebak..saya tgk dia sebak baru saya rasa nk nangis....anak2 nasib tgh baik2 ja time tu...Trus call abang saya..sb org called dia tak angkat..trus called kakak ipar saya..rupanya abang saya p masjid...

Menurut Mak saya, lps semayang Maghrib, ayah saya cakap dia sakit perut..mak saya cakap duduk2 mai nk sapu minyak..time duduk tu..dia cam mengaduh skit "adoi sakitnya"..trus mata pejam..sambil2 mak saya dok talkin kt telinga dia..dia sempat lah mengucap/.trus takdak..tak sempat ambulance sampai..Alhamdulillah..dia meninggal dengan mudah..tak sakit lama..nampak elok ja...

Esoknya masa nk dikapankan..kakak ipaq saya ckp.."tengok muka ayah mcm tengah dok lena ja" alhamdulillah..muka dia tenang sangat...

**Linda sebagai anak Redha dengan pemergian Ayah,semoga ayah tenang kat sana.Amin.


Tuesday, January 4, 2011

Menu2 cuti 4 ari :P

Cuti 4 ari adalah Hari Memasak Sedunia
Kata nak jimat kan..harus lah masak sendiri kat rumah ja kan.
Sedap,Jimat & Terjamin Bersih.

Malas nk cakap banyak.Tengok ja lah menu2 yang simple tapi sedap.
Zhea pun cakap "ermm sedap sungguh"

Masak Lemak Kobis + Carrot

TomYam Ayam

Sedap.....pekat,pedas,masam cukup rasa..best betoi la perencah tomyam tu..


Gulai Ikan Temenung aka Kembung + Kacang Bendi.

Sedap jugak tp cam pait skit telebih halba campoq :(

Ikan Goreng + Ikan Gelama Kering Goreng

Makan ikan kering banyak..adoi sakit kepala balik.

Sayoq Bayam Tumis Ayaq


Ikan Goreng lagi + Cabai 2 bijik tu buat ulam


Sayoq Brokolo Campoq


Teloq Mata Sweet Sour

Sunday, January 2, 2011

azam baru 2011 ;)

ehem ehem..

*Saya nak sgt menjadi seorg mama yg paling2 PENYABAR dalam MENDIDIK & MENJAGA ANAK2.(saya ni cpt baran,xbaiknya).

*menjadi isteri yg tak byk songeh,dlm erti lain PENDENGAR KATA yakni MENURUT CAKAP SUAMI ;)
(suami saya x suka saya dok potpet2 benda merapu,paham2 la pompuan ada saja nk dicerita bla bla)

*BERJIMAT CERMAT.taun 2010 merupakan taun duit keluaq mcm ayaq,jadinya taun ni WAJIB menyimpan balik,dah nk zero tu.kna saving balik sb plan taun 2012 zhea dah nk kna p skolah.yuran2 tadika pun mahai kalah yuran mama dia kt Uitm x sampai 5rts tau!

*SETTLE KAN CREDIT CARD!make sure ujung taun dh xdak lg utang2 tu.huwa..tu lah rajin membeli sgt.jd mcm "menang membeli,kalah memakai"

*dari segi KERJA,cuba utk datang awal dan tidak malas2 lagi.heheh.

*NEW UPDATED, nak rajin2 MEMASAK kt umah,my huby cakap kalu nak jimat kena masak & makan kat umah..tp kadang2 saya nak masak..dia yang ajak beli..camna tu??

Itu aja kot buat masa ni,kalu ada lg nanti bleh tambah ;)
Ops rasanya tiada penambahan ahli keluarga dlm masa terdekat.
2 kali cser ma..kna gap 3taun.

Ok lah,semoga azam saya yg panjang bejela ni dapat dilaksanakan.amin..

terima kaseh 2010

2010-tq & alhamdulillah.
Rasa mcm taun yg sgt success.


*dpt duduk umah sendiri.so far rasa sgt selesa walau ia hanya apartment biasa.tp puas hati sb rumah sendiri.bab brg2 dlm umah mcm dah 80% completed.rasanya xdak apa sgt benda2 major yg nk kena beli.

*kelahiran cahaya mata kami yg ke2 Muhammad Adeeb Zafran yg melengkapkan keluarga kami.alhamdulillah syukur dlm usia 30taun saya dah ada family sndri,suami yg baik,anak2 yg comel.

*dapat bli mpv (ujung taun),x sangka secepat ini.sb km plan lg setaun dua.xpa la mungkin rezeki anak2 dgn org tua kt kpg.

*dr segi kerja,saya biasa2 saja.tp bg pihak myhuby mcm ada "kegemilangan" skt sb dia dpt promoted.saya sbgai isteri tmpg happy! Lgpun kalu dia dpt "up" maybe elaun mkn saya bulan2 pun "up"

Apa2 pun alhamdulillah syukur atas rezeki dariMU Ya Allah.

zhea & eczema part 2

alhamdulillah seminggu cuba elakkan dia makan ayam, dah kurang2 garu.

so far dah kenal pasti certain2 benda yg dia allergy:


  1. seafood

  2. ayam

  3. telur

oh ya..kekacang lulus, dia mkn tak gatal2

sian zhea kena pantang ayam..cemana dah la peberet dia..pasni tk bleh makan kfc,kepak ayam domino lg la..semua tu peberet dia :( sian..tp tkpa la utk kebaikan...nanti dah besar skit bleh makan ja kalu dah lega..la ni pantang2 dlu

Saturday, January 1, 2011

isk ish ish

tgh tgu zhea lena nak update blog.kalu kat umah jgn harap nk bleh pegang laptop/desktop time dia bejaga....seharian dr pagi x ketahuan lena.main-sepah mainan-tgk katun-main-sepah mainan-tgk katun.best betoi jd kanak2,x dak masalah apa nk kena pikiaq kan.

x letih2 kagum betoi mama kt zhea tau!punya kebai.

*selamat taun baru 2011*

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...