Friday, December 30, 2011

zhea & school

3rd week...dah nampak byk prubahan +ve...walau dimata org lain biiasa ja..tp di.mata mama dia..rasa byk sungguh perubahan...lega rasa..


*dah pandai makan tak tumpah..siap bleh pakai sudu garpu dgn elok...kalu dulu 48kali ajaq pun tumpah penuh bwh meja


*kt school dia mmg free diapers..n belum lg pernah terkincit dlm sluaq


*lagu phonic in malay dah boleh hafal lbh stgh lagu dah


*baca doa makan dgn lancar


*vocab pun sgt byk..kdg rasa nk.tergelak kdg2


Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, December 28, 2011

zhea mc

Demam arini so "mc" dia

X bleh p school.tapi tetap dia bangun awal pagi nK mandi


Good girl syg..tp kakak demam


Published with Blogger-droid v2.0.2

Tuesday, December 27, 2011

makan sungguh pastu gaduh tembun

pagi menatapi nasik lemak lauk sambal ayam yg super sedap.terbaek dari cafe mot dot dot.di tambah pulak nescaffe o manis melecas


lunch memakan nasik campor brlaukkan sotong,cendawan & isi ikan digoreng salut tepung yg sgt rangup..ditambah pulak dgn daging bakaq,masak lemak daun asin dgn labu kunin...sambak belacan..kerabu pelam..ayaq teh aiss....slurpss...


sejam kemudian 2 potong jambu asam boi...


lps sejam..cubemate ajak p teabreak..melantak kek secret recipe choc chip walnut bersama flat white coffee


dinner suami tercenta lg ensem offer nk belanja makan luar pulak...nasik puteh..siakap stim..puyuh goreng kunyit..daging bercili...kailan ikan masim...tomyam puteh...ayaq epal sejug....


lani......dah feeling ulaq sawa kenyang.....alhamdulillah....


berat berkati2 la lg


Published with Blogger-droid v2.0.2

test

testing satu dua tiga


Published with Blogger-droid v2.0.2

Petua dan penawar untuk anak degil



Penawar untuk anak degil :
1.Al-Fatihah
2.Ayat Qursi
3.Surah Al-Isra' ayat 82

Tengah tidur baca dekat ubun2 Surah Alam Nashrah


sharing is caring :)

Cuti Christmass 3 ari yang agak2 melebam!

Ya la...ketua keluarga bekerja, kerja malam pulak tu :(
Cuti plak 3 ari..apa lg nak buat..melebam boring la kat umah.

Day 1-Sabtu
Arini sempat jgk myhubby entertain kami 3 branak..hek3 mak dia yg lebeh..pagi tu..eh pagi ka..pukui 12 dah..gerak ke SP, sebab saya nak terjah YES Ariani :) yeay..berbaloi2..dapat 6 lai..tp bukan la hat platinum2 tu..satg ada jgk..mulut2 busuk perli2 aku plak (tiba2 nak jadi monster).Ambik yang biasa2 ja la..berpadanan dengan poket sendiri.Tapi yang penting saya suka patern mcm tu, banyak amik yg plain awning Thai Silk..printed 1 ja..myhubby mmg tak bekenan saya pakai yg corak2 sangat..tak sesuai dengan muka berdiameter pinggan tambah ni kot..(jgn taktau..dia adalah pereka imej tudung bini dia..byk sungguh komen bab cara pemakaian tudung).

Lepas abis melunaskan nafsu serakah di Ariani, ikut cakap driver pulak (myhubby) dia nak makan Kambing pulak dah..kata nak makan kenduri umah Che Kaseh??? saja la tu..buat2 lambat...ok..pi lah kami ke Puncak Mutiara Cafe kt Kampung Pelet nun.Saya makan Kambing Grill memang all time favourite tiap kali pi sana..Myhuby biasa la..2 das skali main dish Lamb Chop dengan Nasik Beriani Paha Kambing..eh tp tkdak la dia melahap sorang semua tu..nasik tu anak2 yang makan separuh..Zhea pulak..dok "nak ayam, nak ayam' padahai dia tktau tu paha kambing..hahaha tertipu plak..eh Zhea makan kambing...tak allergy tau..maknanya kambing takpa dengan eczema dia tu.

Balik dari PMC..terus balik umah..kenduri kemana..apa ke mana :P Aritu saya masak Sambal Tumis Udang Petai.

Day 2-Ahad
Saya masak Kari Kepala Ikan+ Teloq Ikan..sedap nak mampuih...lepas tu..melebam kat rumah sampai pukui 3pm..Baru la keluaq p Giant..beli stock susu & barang dapur..Malam..kui 8.30 kami dah kroh2..Jaga pkui 12 ingat nak lipat kain..kemas baju..takut pulak sebab sorang2

Day 3-Senin
Zhea kena tampaq kat paha..tau pasai apa..dia minum ayaq milo dah setengah botoi abis..pastu cakap tak sedap!!! dia p minum hat lagi setengah..dia p "pritttt" atas sofa penuh!! mau tak kena penampaq..geram jgk..lepas tu..saya plak rasa menyesal..sebab terbuat dia..tak baik betoi.. :( :( tapi tak la kuat sangat pun..cuma nak bg pengajaran..jangan dok buat loqlaq sangat..mau tk mau minum..p la letak kat dapoq..yang kata tak sedap tu..awat dah setengah botoi boleh ja minum..ni bukan sebab tak sedap..tapi sebab dah kenyang!!! kan dah kena marah.

Adeeb pulak..mengalami penyakit keturunan macam kakak dia...penyakit susah nk lena siang..telah menampakkan bunga2 dah sejak umoq setaun 6 bulan ni...huwargh..punya seksa nak suruh lena..kakak dia..biasa la..kebai..siang jgn harap nak lena..dia buat kering ja main2..lawan mata...

Senin memang tak pi memana..asalnya petang nk bawak depa main lari2 kt taman..tp Zhea tertengok Finding Nemo ptg tu kt tv channel 157..terus tak jadi..

ok..abislah eposide 3 ari melebam kami 3 branak!!!

Minggu depan cuti 5 ari..yeay..julung2 kali la myhubby nak boleh cuti2 panjang cenggini selain cuti raya ja..Dia suh pikiaq nak pi mana..haih..tktau nk pilih pulak..habaq nk p Africa Selatan baru tau :P

Friday, December 23, 2011

Di Pagi Jumaat yang "dingin"

Pagi tadi sebelum masuk opis sempat singgah Pasar Basah Bayan Baru.
Sempat beli :

Daging Tempatan 0.5kg = RM11
Ayam Sekoq (kecik) = RM10
Santan = RM1
Petai 2 papan = RM2.50
Udang Size Sederhana = RM5
Carrot+Kacang Panjang+Bayam+Cendawan = RM5.50
Ikan Temenung 0.7kg = RM6.30
Sotong Size Sederhana 0.5kg= RM6
Isi Ikan Plottan + Kepala + Teloq = RM11 (itupun mula timbang rm13, tp sebab duit tk cukup tinggai RM11, mintak kurangkan ikan)

>>>>Total+++++ RM58.30 adoila..ni baru beli dalam kuantiti yg berjimat2..(ingat dulu2 masa sekolah rendah ikut Caq saya p Pasar Tani beli semua ni..dia bawak rm15 ja bleh dapat semua ni..tapi tu dulu..)

*tengah plan nak masak apa cuti 3 ari sebab tak balik kampong!tak pi holiday memana, myhuby kena ot (4.5 ok), takpa chenta saya rela dok umah sampai lebam ..ot byk2 nanti duit bagi saya sebagai upah :P

Rasanya :
  • Sambal Udang Petai
  • Kari Kepala Ikan + Teloq Ikan
  • Kurma Ayam
  • Sup Ayam
  • Sotong Masak Asam
  • Ikan Temenung Goreng
hehehe berangan dulu ............... Selamat Bercuti 3 ari semua!

*esok nak p Sale Ariani,makan kenduri umah x-boss & ada orang request nak makan kambin Puncak Mutiara :)

Tuesday, December 20, 2011

cerita adeeb 1year 6months

Mat hensem lg tough badan.....Manja melampau2...serius dia sgt manja dgn saya!sgtla anak emak ;-)

So far dah boleh 1-10 walaupun kdg no 5 selalu tercicir.nak terus ke number NANAM saja klu lps no 5.
avtive sgt..alhamdulillah, kalu anak pesen sengap sgt risau plak kan...ni skrg active mergas.nesa skali jayuh terlentng kot belakang dari katil!sib baik tilam bawah penyelamat.
Bab makan...x risau semua dia bedal
Berat 13 kg okay.tembam

zhea & school-day 2 week 2 school siap babai tata mama

Nampak dia dah makin serasi.tak nagis lg.sampai babai tata mama n ayah.balik pun siap tata teacher.petanda yg baik.

Friday, December 16, 2011

Day 5, Zhea & School

Nangis lagi..huwaaa...

Bangun pagi awai..6.30am mangkit.6.45 mandi..ok ja..enjoy..sb mandi ayaq suam..lepas tu..time nak pakai baju..takmau pakai Tshirt Sport School dia pulak...tnya dia nak pakai baju mana???"nak baju tidoq"...ok...pujuk2..bagi ralit..settle pakaikan baju..ikan tocang Minnie Mouse :P comei anak dara saya.

Kejutkan Adeeb pelan2, lambat dia bangun pagi ni, sebab semalam dia lena lambat.Pukui 11 dok naik turun katil lagi...last2 ayah dia keluaq bilik nak buat susu..dia lari laju sangat meluru kt dapoq ikut ayah dia..terbelaga dinding pulak..merah lebam pulak dahi ;P

7.30am, kunci pintu..pakai kan kasut anak2..zhea tnya ni nak pi mana..saya cakap nak pi school...terus terduduk merengek2 takmau pi school, nak pi umah mak (kakmidah) !!!Pujuk2..ok mau jalan pi kat parking keta..

Dalam keta, mintak nak susu, singgah kedai beli Dutch Lady Kid tu..ok minum...dia cakap nak pi umah mak..takmau pi school..Sampai umah KakMidah, antaq Adeeb..Zhea dah merengek2 nak ikut adik dia pulak.Pujuk2...ok..terus drive pi school dia..Sampai school...huwarghh...keryau..dukung antaq kt teacher pun keriau jugak..huwaaa....SUSAH ATI BETOI LAAA!!!!

*ada tnya dia..pasai apa takmau p school..dia cakap "ada friend kakak tak bagi kakak jalan" dah 3 ari dia cakap benda sama..rasanya sebab ada sorg budak ala2 bonzer kot :P saya dah bagi tau teacher dia (Madam Asmah) pasal ni kemarin..taktau la apa action dia arini.


Thursday, December 15, 2011

Day 4 @ School

Pagi ni dah ari ke 4, zhea nangis lagi...huwaaa.....
Risau betoi, dah 2 pagi dia keryau, kemarin maybe bab "berjangkit" , arini tkdak berjangkit kat sapa2 pun.Sampai ja depan gate NurCemerlang (NC) , dah sebek2, cekgu dia mai kat kereta..terus nangis takmau pi...Tapi saya tetap buat "hati kering' angkat dia, bagi kat cekgu, terus start keta..mai opis.

Harap2 minggu depan dia dah ok.

Zhea,mama sayang kakak tau :)

Wednesday, December 14, 2011

Zhea dah pi sekolah tadika


Arini dah 3rd day, zhea pi school, ari ke 3 baru dia keriau time antaq pagi tadi.Tu pun sebab "terjangkit" dekat sorg budak lelaki yang tengah meraung sakan takmau "cekgu" amik.Terus cekgu lain mai kat kereta kami...dia cakap.."sudah..budak tu keryau..satg berjangkit la"..Memang betoi..takdan 5 minit..zhea pun meraung keriau...dengaq satu skolah rasanya sora dia.Sian...tapi..saya tetap jalan menonong ja tak toleh tengok dia dah...sedih jugak...pikiaq..cemana la cekgu2 dia pujuk2 dia nak bagi berenti...


Mai keja mood pun swing2..dok tringat dia...Tadi pukul 12 pi ambik..nampak macam ok balik...dia cerita kata tengok Upin Ipin kat TV, belajar 123, makan Bihun banyak, tapi ayah teh sikit ja..Kemarin makan nasik dengan teloq..sekali ayaq milo..haha rasa ni soalan wajib tnya hari2..makan apa..belajar apa..bila tnya dia..friend nama apa..dia jawab tktau..baru lagi kot..belum nak kenai2 lagi..semua pakat malu2 kucin.


ni pic kemarin, lepas amik dari skolah, nak terus antaq pi rumah kakmidah.happy ja dia..cuma dia cakap nak susu..kat skolah takut lagi kot nak mintak susu dari cekgu.



Bila siang dah penat kat sekolah, malam pun senang nak tidoq..dengan adik dia sekali "lup" awai..pagi pun senang nak bangun..senang keja mama...ari 1st dia nak pi skolah..pagi2 tu keriau jugak time nak mandi..sejuk katanya..padahal dah letak ayaq panas.Day 2 & 3 senang ja..harap2 senang sampai bila2 la Zhea,

Saya perasan kan, dah 3 ari dia masuk skolah, sekali pun tk penah kena marah dengan mama lagi..kalu tak..ada saja dia buat hal nak bagi kena marah :P

Happy 7th Anniversary

12.12.2011 alhamdulillah dah 7 tahun.
TQ untuk SEMUA...tak bleh nk list down kat sini..sebab rasa terlalu banyak :)
Semoga hubungan kita kekal bahagia dunia akhirat.amin.







*motip menayang gambaq kereta??saja nak menunjok, sebab kan ada orang rajin mengcompare2 kan..nah amik nih!! compare lekas.TQ la sebab tulong bayaq bulan2 kereta kecil warna silver tu..dan TQ jgk la..merealisasi kan keta impian kita yg gedebuk lg seketoi ni :) sakan berdating keta kita kat Giant. Alhamdulillah


(tetap tk puas ati kt minah macam2 kelaku tu huh)


macam2 kelaku~sambungan

*comei maria elena :P


Eh takut pulak ada kawan2 yang tak berkenaan terasa pulak.
Bukan apa, saya rajin jugak sembang bab anak2 kt opis..bukan hampa2 tau :) manusia kelaku pelik ni bukan dari Mot.Harap Maklum.

Huduh sungguh perangai, mula2 ok la layan..lama2 naik muak..asyik nak compare2, buat2 merendah diri padahai nak menunjok!malas aku nak layan hang lepas ni.

Tuesday, December 13, 2011

Macam2 kelaku

yang nak mencompare2, hg kaya, aku meskin, hg beli baju nu kat anak,aku beli baju ni,hg antaq tadika nu,aku antaq tadika ni,aku beli kereta nu,hg beli kereta ni,hg keja gaji byk nu,ni..mcm2 la haih...bersyukur la wei..toksah la berdengki2..syukur apa yg kita ada..kita untung tangni...rugi tang lain..camtu la idup..ada di atas ada dibawah..ada lebih ada kurang..takkan nak sama semua..

contoh2 lagu ni la...yang membuatkan...aku melugai kadang2 nak layan
cemuih la orang2 pesen camni!!!

Tuesday, December 6, 2011

gendot melampau

BREAKFAST-KAT CAFE OPIS,,,,,,SET B YAKNI ROTI BAKAQ 2 KEPING,SOSEJ 1,TELUR MATA 2 BIJIK,BAKE BEAN + NESCAFFE 3 IN 1 IPOH WHITE COFFEE (GILA SEDAP KOPI DIA)...OK BREAKFAST WAJIB MACAM ORANG KAYA....

LUNCH-NASIK TAPI TAK SELAMBAK MCM SELALU,LAUK TEMPE GORENG CILI,KELEMPUNG MASAK PEDAS & PERIA GORENG,AYAQ TEH AIS...PART LAUK NMPPAK DAH OK,MAKAN GAYA ORANG SEDERHANA,CUMA P MINUM MANIS BERAIS LA PULEKKKKK...BALIK OPIS TELAN AYAQ MASAK BANYAK2..

MALAM PI MASAK NASIK JUGAK,KEBETULAN AJAK ADIK IPAR MAI MAKAN KT UMAH..SAYA MASAK SAMBAL TUMIS TELOQ HANCOQ,AYAM GORENG,SAYUR TUMIS SAWI,AYAM GORENG & SAMBAL CILI KICAP..TIME MAKAN SAYA SENDUK NASIK SIKIT SGT..MALAM KONON GAYA NK MAKAN MCM ORANG MISKIN..OK..MCM MISI BERJAYA..

SEKALI PUKUI 113O MLAM..P JENGOK DAPOQ SB NK BASUK PINGGAN..P NAMPAK PULQK NASIK TD TAK ABIS..LAUK ADA LG..PIMMELAHAP LG!! GILAAAAAAAAA TIMBANG BERAT NAIK 500G MELUAT..PEROT BOROI MELAMPAU..GAYA PREGNANT U7 BULAN DAH NI...GENA LA NK BUAT PEROT JENIS TAK TAHAB DAULAT TGK NASIK

Ombak Rindu :P

walaupun kamu tidak romentik, tapi kamu berjaya mencemar duli :P he3
TQ dahling, eh yang ni nak tgk 12 dec ni la 7th anniversary :)



Sunday, December 4, 2011

berat naik bertan2

BEKPES,LUNCH,DINNER COMPLETE ARINI.TERMASUK SUPPER MAKAN NASIK LAUK SARDINE :) PASTU TIMBANG...DAH GAYA BERAT SAMA MASA 5 BULAN PREGNANTKAN ADEEB...HUWAAAAAAAAA...TENSI MAK NOKS...                                        RASANYA BERRAT BANYAK NAIK KAT PERUT NI.PART LAIN OK LG KOT,MASIHMIKUT PIAWAI ROOMATE SAYA :)                  DIA MEMANG TAK SUKA SAYA KUURUS SGT MCM MASA LPS PANTANGKAN ADEEB TU,,KEDING SGT KATANYA.MAU MONTEL  MCM SEKARANG, TAPI PERUT JGNMLA BUNCIT...HUHUHU..BILA NAK START DETOX & CRASH DIET NI...

Saturday, December 3, 2011

arini tak pi QB lg

SEMALAM KATA ARINI NAK P QUEENSBAY KAN NAK CARI BEG SKOLAH ZHEA.TAK JADI PULAK SEBAB MACAM MALAS NAK KELUAQ ARINI.RASA DAH LAMA TAK FEELING2 WEEKEND KAT UMAH SENDIRI 1 FAMILY.JADINYA LEPAK2,GOLEK2,MASAK,MAKAN & TIDOQ,JADINYA BEKPES BUAT CUCOQ BAWANG, LUNCH SUP AYAM,SAMBAL SARDINE & TELOQ DADAR,DINNER MEE SUP AYAM + SAMBAL CILI KICAP.SENIN NI LA BARU NAK PI QB.SB SAYA CUTI LG SENIN,MESTI TAK RAMAI ORG,SENANG NK MEMBELI. (UPDATE BLOG THRU HP JA NI,AWAT JD HURUF BESAQ SEMEDANG,NAK BUAT PARAGRAPH PUN TAKBLEH, HAMPEH)

Friday, December 2, 2011

malam esoknya weekend

HELO SEMUA, ESOK CUTI.BESTNYA! 3 ARI LAGI TAU.SABTU,AHAD & ISNIN.PASAI APA SAYA CUTI SENIN? SEBAB KAKMIDAH MINTAAK LEAVE..HE3 JARANG2 DIA MINTAK CUTI, SO  TAK KISAH LA SANAGAT.                                                                                                                                                                                                                                                                               ZHEA & ADEEB BARU JA LENA,LEGA SAT RASA.JARANG2 DEPA NAK LENA AWAI CAMNI.HE3.BANYAK KERJA MENUNGGU NI,,NAK LIPAT KAIN SEBAKUI,SIDAI KAIN,GOSOK BAJU,MOP LANTAI,CUCI HABOK... (SAYA MEMANG SUKA SETTLEKAN MALAM SBLUMWEEKEND.BKN APA ESOK2 BLEH RILEXSKI)T.PLAN ESOK NAK KUAR P QUEENSBAYMALL NAK BELI BEG SKOLAH ZHEA & BAWAK MAIN2 KAT SANA.MCM LAMA DH TAK BAWAK DEPA PI SANA.YA LA ASAL WEEKEND JA BALIK KPG. NI DAH SIAP BELI STOK BARANG MASAK UNTUK 3 ARI :) OKLAH BYE NK SAMBUNG KEJA UMAH

Thursday, December 1, 2011

Uniform school Zhea

Kemarin pi bayaq duit register school Zhea.Amik uniform sekali.
Kelas start 12 Dec ni, saspen betoi..siap ambik cuti nak antaq dia pi skolah.

Ni bagi dia try baju ni, punya suka sampai tak mau bukak.Size S ngam2
*kualiti gambaq out sb guna henpon cap ayam bapak :P

kenduri adik perempuan saya


Mood malas kembali daaa..
Awat taktau, nk upload gambaq lagi la malas, kt FB pun malas jugak.

Minggu lepas balik kampung, adik perempuan saya kawen.Ok la cuti 3 ari.Kenduri??memang penat la..tp tk la penat yang melampau sebab ambik caterer.Rumah pun tak teruk kena cuci.Tapi ada jugak benda lawak jadi..tau apa???Toilet Bowl umah kami pecah...sapa la yang mangkuk berayon pi berdiri time guna toilet tu..geram jugak..nasib la ada 2 toilet..abis semua org nk guna toilet, kena pi dalam bilik pengantin :P

Adik saya kawen dengan orang Penang okay, anak mami lagi :P mak saya cakap pasni cucu dia idung mancung la, sb sebelum2 ni semua idung penyet..haha wait and see :P generasi baru dalam family kami.

Time kenduri..Adeeb demam kuat,Zhea dah ada tanda2 nak demam..mana taknya..main berlari tengah panas..keliling pokok pisang la..dari satu khemah ke satu khemah..memang dok cakap dah..saheh dia demam punya..skali sungguh..jenuh merengek malam2.

Gmbar kenduri..takdak la dr 60D kami..takdan pegang camera...sebab kalut melayan tetamu..nnti la tunggu gambar rasmi dari photoG pengantin :P

Thursday, November 24, 2011

Hoyeah...

Alhamdulillah..arini check2 online account bank, claim medical anak2 yang ada 6 claim tu dah masuk..........hoyeah..bleh huray2 duit tu..tgh pikiaq nak beli apa, takat nk beli half galaxy note dah lepas tu..tp sapa nk sponsor lagi half, nak mintak bedmate takut pulak sb dia tengah menabung nak bayaq roadtax insurans TW yang dekat nak mati ujung taun ni.

Esok plak gaji dah berserta cik B sekali..

Alhamdulillah :P pasni merambu QB saja3..Year End Sale

Thursday, November 17, 2011

Semalamkan....

Semalamkan...........................



Adeeb JATUH TERLENTANG KOT BELAKANG, BUNYI KUAT GILA..INGATKAN BUNYI ALMARI TERBALIK...

gila ngeri..tengok2 dia dok terlentang...angkat..keryau kelupoq2..risau sangat...tapi doc suh observe dalam masa 24 jam..kalu ada demam, muntah ka apa cepat2 bawak pi sepital.

Adeeb ni..suka buat hal sendiri..sengap2 ja dia 'buat kerja" dia...kadang2 pi semuyi balik langsir..masuk bilik lain..berdiri tepi katil..memang "kerja dia" = sendiri2 mencari sakit la.

Semalam Adeeb jatuh sebab licin lantai ada ayaq tumpah, dia la bagi tumpah..takdan nak pi lap..dia pi terdas lari atas ayaq tu..

Nasib tak bentoi pala


**pic ada, tp tk bleh nk transfer dr hp ke laptop..awat tktau..gigi biru ini sudah gila kah

Wednesday, November 16, 2011

Bahasa Melambangkan Bangsa

jumpa seketoi minah ni, well educated,keja bagus dari segi bab tu memang bagus..tapi bahasa, cakap dengan orang, macam cakap dengan b&*(&(NJUF& tak reti nk respect orang dalam percakapan...cakap la elok2..bukan rugi pun..maybe sebab tu sampai ke la dok andartu..sorry la :P

bahasa melambangkan bangsa..hang tu sebangsa dengan aku..ka makpak hg tak ajaq..makpak hg pun org baik2 jgk..hg la yg cakap..tp awat hg kurang ajaq??

Tuesday, November 15, 2011

:)

Tiba2 tersemangat pulak :P pukui 6 still kat opis lagi okay..tengah tunggu 3 orang chenta mai jemput kt opis :) 1st time dua bradik kecik comei tu nak mai jemput mama kt opis..hoyeahh...satg kita pi makan McD, suh ayah belanja Happy Meal :)

Cerita lepas balik kerja hari Isnin

Semalam balik kerja, malas nak singgah kedai beli makanan untuk dinner, sebab kalut nak ambik anak2 cepat.Langit dah kelam, padahai baru pukui 6.Gaya macam angin kuat nak ribut.Sempat singgah Pasar Mini Al-Ikhwan kat Sg Ara beli barang masak.Beli ayam separuh, udang besar dalam 15 ekoq,bunga kobis 1/6 & Carrot sebatang.

Sampai umah KakMidah pukui 6.15, ambik anak2..layan sembang2 sat (saya ni jenis suka meralit kalu pi ambik anak sorg2..suka join nyembang kat sana) Sekali tengok2 jam pukui 6.45..dah gaya nak hujan sangat2...cepat2 masuk keta...sekali tengah jalan..ujan yg maha lebat...drive pun slow sangat, sebab blur2 tak nampak jalan.Myhuby dah sms2 tanya dok tang mana..Kui 7 baru sampai umah...

Letak anak2, bg main dengan ayah dia..start masak..Goreng Ayam Semua..separuh ekoq ok!! Siang udang buang kulit, potong sayoq..ciawwww..goreng sayoq sekali..buh kunyit..cabai melaka potong...20 minit siap..lepas Maghrib..kui 8 bersantaplah kami dengan penuh rakus :P Habis lauk ayam goreng semua..sebab anak2 ratah..Adeeb yg paling sakan meratah ayam..,abis seketoi..dok nak nak lg..

Alhamdulillah...main2 dengan anak..kemas umah sikit..teman Zhea & Adeeb layan Shark Tale sampai abis...kui 10.30...depa ZZzzzZZzz mak depa pun lena tak sedaq habaq sampai ke pagi...Ayah depa pi keja malam.

Monday, November 14, 2011

Macam2 ragam

buat apa la nak menipu nak bagi nampak best

Cerita Ceriti Hari Senin

1.Mood yang tak berapa rajin nak update blog, malas nak transfer gambar dari camera.

2.Minggu lepas balik dari cuti Raya Haji, pagi2 Rabu bangun awal konon nak masuk opis awai (8am) time tu, anak2 still lena baik punya.Hubby yang nak antaq anak2 ke rumah KakMidah..pastu konon2 saya boleh la sampai opis awai...sekaliiiiiiiii....cari kunci keta tak jumpa!!! marahnya..marahnya..marahnya...nak bawak TW..huh tak sanggup..takut abis terkemek2..jadinya pakai kunci spare Kancil yang takdak remote untuk alarm..kena kunci manual...menyampah betoi..(rasa mcm terbawak balik kunci & tertinggai kat kampong la....)..kalu hilang jugak..sapa yang bagi hilang kunci tu la kena ganti pi pasang alarm lain..hehehe

3.Aritu Zhea asyik sebut nak Angry Bird2..mau lalu tepi keta yg ada patung AB sangatla..excited..cemana dia tau, entahlah..maybe dari umah KakMidah kot..anak2 dia rajin dok main kot...Saya ckp kt hubby kita kena buat sesuatu dengan membeli sebijik Tablet kat anak (yang sebenarnya mak dia yang nak guna lebih)...Maka berjanji lah kami nak share sorang separuh untuk membiayai cost sebijik Samsung Galaxy Tab 10.1...tapi..bila sampai kedai...bukan Tablet yang di bawak..tapi S2....huwaaa...di sebabkan saya merajuk tak dapat Tablet..tak mau share!!! maka S2 hak mutlak si suami ja la.jeles betoi..ingat nanti nk pi bli ja sengap2 bila dapat B..jgn harap nak guna ok...tp la ni tengok Zhea dah pandai main Angry Bird kat henpok ayah dia..rasa nya takyah beli Tablet lah lagi buat masa ni.Jimat duit mama, zhea oit,,.,bleh mama beli benda lain :P..tapi..saya dok menggila bekenan Galaxy Notes...tiba2 jadi gila sebab tengok S2 sangat lawa..laju...huwaaa...tp duit tadak!mula la pujuk2 bedmate ajak share sebagai tanda chenta kepada bini dia yang montel ni.

4.Berita terbaru dalam family mertua saya, adik ipaq saya pregnant (mama Nufail)..hohoho raya taun depan bertambah la cucu Tok Jerah..due bulan July..

5.27 November ni, adik perempuan saya nak kawen..syoknya..tapi selai baju baru pun saya tak buat..pakai ja la baju kurung raya yang dok segak2 lagi tergantung dalam almari..cakap bab kenduri ni..seronot sebab dapat jumpa sedara2..kawan2 lama di kampung...harap2 bertambah jugak..cucu mak saya taun depan../(bukan saya pregnant taun depan la)

6.Wani, BFF saya dari kecik, yang kawen bulan June aritu pun confirm pregnant...ramainya baby baru taun depan


Friday, November 11, 2011

Sebelas hari bulan Sebelas Tahun Dua Ribu Sebelas

11.11.2011 amboi banyaknya number sebelas, ramai sangat orang dok teruja dengan tarikh ni, ya la tarikh cantek kan :)

Tak sabaq tunggu 12.12.2012 taun depan, our 8th anniversary!!! pukui 12 tengah hari tau.
Tringat dulu masa nak lahirkan zhea ingatkan lahir 08.08.2008 skali terlajak 29 minit jadilah 09.08.2008 00:29 am dia dilahirkan (cser ok, kalu tau, dari pukui 8pm dah suruh doctor operet bok kluaq Zhea, dpt la 080808..haha

Mood rajin masih belum menjelma, malas semedang, sampai buat kja pun byk error :( (sangat tak bagus)

Cerita bab Raya Korban

Kenduri Akikah Adeeb, Korban..alhamdulillah berjalan dengan lancar tanpa sebarang gambar!!! photographer demam teruk malam raya..sian..ketaq jugak saya bila tengok laki sendiri terketaq muka sampai biru demam.kaki sejuk mcm pegang ais tau...mmg gila2 takut..takut kot jadi apa2..lagi satu..takut nk drive TW sendiri bawak pi sepital..kekeke ya la..saya jrg la bawak TW...selalu bawak kot taman umah ja...kalu suh bawak Kancil..memang merempit sakan la.

Malam raya myhuby demam teruk, temp 40 degC tau...bagi makan ubat setiap 4 jam, paksa minum ayaq kosong banyak2..bangun pagi raya macam ok skit..panas badan dah kurang..cuma nampak dia pucat lagi..lps sembahyang raya..terus ke tempat penyembelihan, nk ambik daging..saya,zhea & adeeb ikut sekali..takut jadi apa2 kt dia..tu yg ikut..dia pun cakap "mama..esok mama ikut pi ambik daging, takut pitam" kekeke ka pitam tengok lembu kena sembelih.

Zhea & Adeeb relaks ja tengok lembu kena sembelih, tapi saya plak takut..huwaaa...zhea siap dok tiru2 suara lembu tu lagi..mcm2..Gambaq memang takdakla.Kami bawak balik daging pukui 12 dah..lauk2 lain pun dah siap masak..tunggu nak masak daging ja.Menu kenduri aritu :

  • Kari Ikan Seludu + Buah Kundoq (sedap gilaaaa)
  • Sup Tulang + GearBox (gila banyak saya makan sampai malam tu kena telan panadol, sakit kepala berdenyut2)
  • Daging Masak Asam
  • Daging Bakaq
  • Daging + Perut Rebus
  • Sambal Belacan + Kerisik
  • Ulam Selom,Pucuk Janggus,Daun Putat,Timun
  • Bihun Goreng
  • Ketupat Palas
  • Kari Daging
Alhamdulillah semua licin, 2 tompok daging tu semua masak, takdak yang sedekah mentah pun.Banyak sedekah lauk2 yang dah di masak ja.

Ok la nanti bila mood rajin mai, update lagi.

Thursday, November 3, 2011

Ikut Mood

Kalu tengah mood rajin, sari sampai 2 3 entry, bila mai malas, sebulan takdak entry..haha

eh eh tak sabaq nak balik kampung esok, Raya Haji + Akikah Adeeb + Kenduri Korban

jemput mai rumah IL saya kat Beseri, depan IKM Beseri, sebelum Empangan Timah Tasoh & Kedai TokMek.Pada 6 November ni, 2-6pm.Mai la..kot2 nak merasa kenduri kampong.

Friday, October 28, 2011

Weekend 23 & 24 Oct 2011

Sabtu, bangun awal, planning mula2 nak bawak anak2 jalan2 kat Taman Bunga, Taman Rama2...sekali pi 2 tempat ni..manusia punya ramai...terus lajak pi Batu Feringgi..sekali Adeeb montel pi lena pulak..terus ke Teluk Bahang Dam.Malas kluar keta :P , biaq myhuby ja keluaq ambik gambaq.



Adeeb baru jaga time ni, pastu pikir2 nak pi jalan mana.Saya bagi idea pi Zoo Taiping, Zhea sangat excited sebab nak tengok Lion..asyik "woarr..woarrr" kat adik dia

dah sampai Pekan Taiping, macam lawak tengok papan iklan ni.Taun bila punya pun taktau..nak eja Enterprise sekali jadi Enterpris..sahah kedai dot3 ni..

Sampai Tasek Taiping..ujan turun sangattt lebat...memusing2 kot hujan stop..dan bleh bawak anak2 keluar berjalan..sekali lagi lebat..termsuk guruh kilat lagi..Cancel la..takdak idea nak pi mana..balik Penang..terjah Queensbay saja.

Port wajib kalu pi QB dengan anak2 wajibul ngunnah makan Aiskrim Baskin Robbin..memanggil2 ka..(mana mama tak gemok wahai anak2)..

Tringat 2 3 minggu lepas, myhubby sebok keja time weekend..so kurang masa nak bawak anak2 outing..sekali bawak depa mai makan aiskrim...lepas makan..zhea cakap "TQ mama, TQ ayah"...erm...maybe say TQ sb bawak dia release boring kot..budak2 pun tau boring sb asyik dok umah ja kan tak kemana2..lepas tu..kami mewajibkan bawak anak keluaq pi memana seminggu sekali..walaupun dekat dan sat pun takpa..jangan bagi anak2 stress..dah la umah atas awan..tkdak laman..boring depa terkurung ja...memang time bawak outing tu, zhea & adeeb gaya macam burung baru lepas dari sangkar..berlari2 happy.



naik kereta ni..Adeeb sakan pulas stereng



Lepas balik Queensbay...malam tu..sakan depa lena awai..selamat dah se bab.

Ahad, memang plan nk lepak2, guling2 kat rumah ja.Layan anak2 tengok cartoon, saya masak (tapi lupa menu apa ntah)

Zhea actually gigi dia tak mancung sangat, tapi dah jadi habit, suka buat mulut macam ni, selalu kena marah..kadang2 dia lupa dia buat jugak.Ada bawak jumpa dentist tnya pasal gigi dia..dentist cakap tak semestinya kena pakai braces, maybe gigi susu dia mancung skit, dan besaq kemungkinan nanti naik gigi kekal tak mancung..so tunggu naik gigi kekal lah baru bleh decide.Cuma zhea ni gigi kapak..2 gigi depan dia besar :P takpa la zhea comel apa, mama kecik2 pun gigi kapak jugak tau

Adeeb montel, berbaju fit

*weekend ni pulak nak balik kampong, nak bayaq duit lembu untuk Akikah Adeeb dan Korban bahagian saya.Minggu depan balik lagi Raya Haji,Best!!

Menu hari Cuti Deepavali

Gulai Ikan Kurung (sardine la) di masak dengan penuh kaseh sayang, serius rasa paling sedap :P

Sotong Black Pepper, pun sedap nak mampuih!! 1st time try menu ni

Sayoq Kobis + Carrot

makan nasik sampai 3x sehari tau!

Tuesday, October 25, 2011

Jom try ~ Sign up and stand a chance to win a new iPhone 4s

Sign up and stand a chance to win a new iPhone 4s



  1. Wish to own an iPhone 4s before anyone does? Wait no further, BuddyDeals Malaysia is offering you a chance to own it.
  2. It is very easy to win an iPhone 4s from us. Just register and help us promotes our site by using the link that we provided to you. Its that easy.
  3. You can view the how to win guide via this link:
    How to win iPhone 4s?
  4. Nothing is easier than winning this iPhone 4s right? So head on and sign up to stand a chance to own the gorgeous iPhone 4s !
  5. The contest will be run from September to November 2011.


Jom join..kot2 boleh menang.

Click kat SINI

Monday, October 24, 2011

Gambar2 cuti2 Lumut

*warning, pic banyak dalam entry ni.mood meng"upload" gambaq dalam blog sudah mari :)

Ingat entry ni, pasal cuti2 malaysia @ Lumut

Kami stay dekat Orient Star Resort Lumut, ok la hotel ni,kira ada basic2 amenity tu, ada bath tub yang penting untuk senang putera puteri berendam.
Total / Room Charge:USD 91.20 (deluxe room + extra bed) kalu dlm RM275 la.

Kami bertolak dari Penang pukul 9am dengan pertolongan PapaGo! Sampai Lumut pukui 11am, tak bleh nak check in lagi, check in pukul 2pm.So, makan dulu..singgah KFC kt Lumut.

zhea baru bangun tidoq

Adeeb tengah kerkah baik nya paha ayam

dah boleh check in, anak2 sangat excited.Zhea buat2 tidoq, Adeeb apa lagi urusan panjat memanjat dan lompat melompat

view dari bilik kami, memang request nak yang betoi2 mengadap laut

balkoni, seriyau nak lepas anak2 main kat sini, macam bahya sangat, kami dok level 3

swimming pool
zhea memang asyik ulang tnya "bila kakak boleh mandi", tapi awal lagi, cuaca panas sangat bagi depa berendam dalam bath tub dulu

dah petang baru bawak anak2 turun kat private beach, memang la private tapi rasa tk bersih sangat la.takdak pun orang mandi2 kt situ, kami pun tak berani nak bawak anak2 mandi pantai..entah..mcm seryau2 ja..bahaya..kecik lagi

Adeeb main pasir, ada jugak sekali dia makan pasir..hahaha

my darlingtonpair :)

zhea rambut afro nampak!

lepas ronda2 kat pantai, terjun tiruk kat kolam, yeayy!!!

nasib la kolam sini tak kisah sangat kalu tak pakai swimming suit.wajib beli sorang satu pasni


Adeeb yang konon2 takut ayaq

dah nak Maghrib
Malas tu keluar jalan2 kat Jetty Lumut, dinner sekali kat restoren apa ntah..servis..kronik lembab.mintak ikan 3 rasa dia mai hantaq ikan bakaq.tak mintak udang celup tepong, mai hantaq pulak.ngokngek la sangat..nasib sedap

lepas penat2 main, balik tidoq terus..dua bradik ni..senang ja lena sebab penat main

budak paling lambat bangun

dahi kena gigit nyamok

good morning Adeeb!

sarap jom, zhea siap tak lalu nak makan la..tu dok nampak ayaq kolam memanggil2, tapi tetap kena paksa makan dulu


us
sekali lagi terjun tiruk :P

siap2 nak balik dah


zhea lukis
part paling last, family pic

Terus balik Penang, kui 3pm sampai.Alhamdulillah best tengok anak2 happy.Next trip, December, macam nak pi Melaka pulak.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...