Saturday, December 11, 2010

Zhea 28m & Adeeb 6m

Hello semua,
kali ni nak carita pasal perkembangan anak2 saya yg tercomel :P

Zhea dah 2 taun 4 bulan bersamaan 28 bulan lah kan.
  • Dah pandai cakap2 banyak, ada yang paham ada yang dak pun.Tapi rasanya 70% dia cakap kami dah bleh paham apa dia nak sampai kan.
"sat sat,kakak nak tgk tv ni"
"mama, dok diam2, dok baik2"



  • baca ABC sampai Z,
  • one two three sampai ten, satu dua tiga sampai 10
  • menyanyi2 lagu2 yang dia suka..apa ntah "my bonnie lies over the ocean,my bonnie lies over the sea,bring back oh bring back..oh bring back my bonnie to me,to me" ada lagi satu lagu dalam youtube,,dok asik ulang nyanyi tu jgk.."one one one two three, one two three four"
  • merajuk??kadang2 bila dia buat prangai or buat salah mesti la kena marah jgk, merajuk...cebik2 mulut..lari2 dok penjuru bilik,jeling2 la haih..kdg2 geram pun jadi nk tergelak
  • kuat jeles!!klu tgh baring2 dgn Adeeb, dia mesti nak baring kat tengah2 antara mama & Adeeb..hehe layan ja la
  • selera makan?alhamdulillah..zhea dah mau makan balik..kalu dulu berat asyik 12kg ja kan..skrg dah 14kg..alhamdulillah..dukung pun memang berasa lenguh la haih..ya la..dah besaq pun..sangat suka makan ssegala jenis Gulai..gulai dagin ka..ikan ka..peberet sangat (mentang2 la lahir kat Penang..suka makan kari plak no)
  • penyangang..walaupun zhea kuat jeles dgn Adeeb..dia nampak penyayang jgk...kdg2 bila adik dia terjaga n nangis2 dia terus lari2.."kakak ngok dik" = kakak tengok adik..tgk tv siap pandai2 feeling.."sian dia"
  • sangatlah suka tgk tv..hahaha yang tu memang tak bleh kata apa dah..kalu tak..tak dapat la tv kt dia sebijik :)
Adeeb 6 bulan dah...
  • manja!! amboiii aih..nak kena ada depan dia saja2..geram betoi..apa yang saya prasan..dia sangat manja dgn saya..kalu tgh dok elok2 dok dgn ayah dia..tiba2 terdengaq la suara saya kt dapoq..trus hek hek hek..nk suh amik dia..haha btoi kot kalu anak yg breastfeeding memang dia manja skit dgn mak dia kan :P
  • meniarap pun dah..skrg dalam proses menyuloq..tp undoq lah pulak..guling2 tu nampak dah terer..letak ja..sat ja p hujung sana hujung sini..kalu nk bagi dia mandi..jenuh peda...
  • solid food..yehaa..Adeeb dah makan 2 minggu sebelum nak masuk 6 bulan..hahaha takdan2..so far bagi Nestum Beras tu dulu,,belum buat moi ka apa lg..
  • breastfeeding..ya masih teruskan...walaupun tak exclusive dah..sb kat umah kakmidah..dia dah minum formula milk..tapi kalu kat rumah..mmg fully bf lg la..alhamdulillah..susu cukup ja.
  • berat Adeeb sekarang 9kg okay!


No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...