Monday, November 8, 2010

Zhea @ TokBe House, lepas banjir

Hello semua,

Weekend Deepavali lepas kami balik kampung (Perlis), sebabnya ayah zhea nk balik pesoh umah TokJerah (makhuby) yang kronik lepas banjir surut..sian tengok..semua barang rosak..rumah pun kotoq sangat..penuh selut2...Memang bleh dicategorykan sebagai "total lost" , semua kena set up balik..beli balik segala barang2 rumah..rasanya depa nk bali yang basic2 dulu..macam peti ais,dapoq,cerek...prabot2 tu nanti2 dulu la..sian tokJerah & Wan Ca...sedeh sangat tengok muka depa..actually km pun sedeh jgk..takpa la..pelan2 tolong beli barang2 tu..

Disebabkan myhuby sebok nk kemas2 basuh balik umah mak dia yg dipenuhi selut dan lumut, kami 3 branak di poskan ke rumah mak saya aka TokBe..hehehe sb umah mak saya ayaq tak masuk dalam umah..just main2 kt depan pintu umah ja..Alhamdulillah..

Time kami sampai ayaq pun dah surut, takdak lg kt depan2 umah tu..takdan chance la zhea nak tgk ayaq :O hahaha.Tapi tanah tak betoi2 kering lg..bleh la takat nk round2 main2 kt laman ja..
Laman umah TokBe pun kira kotoq belemoih la jgk..kesan2 ayaq bertakung..abis rumput2 kapet dia jahanam..Pagar2 umah pun kotoq..sb ayaq banjir mmg kotoq kali ni..

zhea ni mula2 semangat lari2 nk main kt rumput
sekali..tanah lembik..dia macam geli2 ja nak pijak..haha dgn bunga dua2 belah tangan..bunga taik ayam lak tu..bunga lain dia takmau..

lantai2 kt porch keta kt sini pun belumut ja..so bayangkan keadaan kt umah TokJerah betapa kotoqnya umah..sebab ayaq naik sampai paras leher/dada..


Ada pokok yg nak mati pun..sebab terendam ayaq lama kot..
*zhea pun sebok interprem mengernyeh


rumput2 pun byk mati, abis la garden tokbe dah tak cantek..nasib pokok2 orked peveret dia tak "kiok" sekali..haha
*time ronda2 kt luaq umah ni, Adeeb baik punya lena kt dalam, ya la..cuaca sejuk mendung2 mmg lena sakan la dia.




No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...