Tuesday, November 30, 2010

Zhea anak mama sayang

Nurin Zhea Rayhana...
Astagfirullahalazim...kadang2 memang mencabar keimanan mama yg tak brapa nak sabaq ni..
Sejak ada adik ni..kadang2 makin menjadi2 mengada dia..

Dlu masa belum ada adik..kdg2 bila letak dia dalam buggy ni..punya meraung mcm kena taboh ja, tak mau dok lama2.
Tapi bila dah ada adik..bukak ja, dia yg naik dulu..so adik yg tgh dok lena baik harus la kena berdukung..siap dalam umah pun nak naik..
kalu keluaq la kan..dia dah start duduk jangan harap nk turun bg adik dia naik..
tau la buggy tu dia yang punya, tapi zhea dah besaq..dah bleh jalan sendiri siap lari2 laju lagi.
Nak suh mama & ayah bli twin stroller, brani jamin zhea tak naik punya, buat penuh bonet keta dgn berat tu lagi..buatnya dua2 bradik tkmau naik..jenuh usung..dah la twin stroller mahai gedegaq :(
Tak mampu lg mama nk bli zhea oit..

Perangai terkini, naik keta takmau duduk belakang dalam car seat pulak dah!!!!!!!!!
geram yang amat yang tu..rileks ja dia mai dok depan..sari dua mmg la saya layankan aja..sampai ada skali..tgh drive keta banyak dia mai nk duduk atas riba depan stereng!!!
Ngucap banyak2 ja..hishh..memang mengganggu konsentrasi btoi la..bukan takat tu..BAHAYA sama...zhea niiiiiii...klu tak dok dlm seat..bahya la..tkut nanti terbreak mengejut..ka apa..saheh terpelanting..mintang simpang la benda2 tu....
Bila paksa duduk jgk..dia meronta2 kelupoq takmau duduk buat2 keras badan..dah category paksa secara ganas pun tk jalan jgk...ish geram la...
Dah la saya sorg yg akan antaq & ambik zhea dari umah babysitter..so klu dia tak duduk dalam carseat..mmg marabahaya betoi..cemana nk buat pun tktau..umpan mcm2..satg dia buat keras tak mau duduk..

lagi satu pesyen...jenis penyakit payah nk lena..geramnyaaaaaaaaa...ish la zhea..klu mama la..org suruh lena, memang mama lena kow2 punya..ni dia dak..byk sangat kerja kt umah tu..nak camoq dapoq..camoq bilik..camoq mainan..main bukak tutup pti ais sampai patah pemegang peti ais..main bilik ayaq sampai nak separa banjir umah..*mengucap linda mengucap..
Siang tu..mmg sangat bertuah kalu dia terlena..kalu dak..sampai ke malam..jalan2 sampai melelong belah dinding (punya mengantok) pun dia tak lena jgk..mlm klu tk pukui 10 - 11 jgn harap la nak lena..maximum pukui 1 pagi..tp esoknya..jenuh la kejut nk p umah babysitter...sian pg2 mengantok2 kna kejut dia..nak angkat dukung dua2..ish..tak daya...

Ada la skali..aksi letak kaki di dada adik..nak naik pijak..ish la..taktau nk larang camna..ada jgk aksi adik meniarap dia p naik tengah blakang adik..naik kuda dia kata..sambil sengeh2.
.
*gambar ini tiada kena mengena dgn situasi penceritaan :P

Penyakit lagi satu..keryau menganga punya luas..kalu la buat silap..marah dia..menganga kuat la..rasa satu taman tu dgr sora dia la kot..kdg2 bila dgr dia dah menganga kuat sangat..saya secara otomatiknya..jd hangin..dan mula la..satg kot kena ubat tambah sakit (cubit/puk sedas kt paha)..laki kuat dia menganga..klu biaq..lg la dia bebai..sb org tak layan dia..

Ya Allah..kuatkanlah prasaan sabaq dalam mendidik dan membesarkan anak2..semoga depa jadi insan yg berguna..

Zhea jangan cemus kt mama na..mama ni sayang zhea tahap maxsimum..Tuhan yang tau..

* ni blum crita Adeeb yg mengada nk org terkernyeh depan muka dia ja

1 comment:

Ila said...

sabar nooo....ila ni pun cam tulah...budak2 kan...lagi lah tensen kekadang sbb dok mengadap dia 24 jam..huhuhu...tp itu kesayangan kita kan...

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...