Tuesday, November 30, 2010

Zhea anak mama sayang

Nurin Zhea Rayhana...
Astagfirullahalazim...kadang2 memang mencabar keimanan mama yg tak brapa nak sabaq ni..
Sejak ada adik ni..kadang2 makin menjadi2 mengada dia..

Dlu masa belum ada adik..kdg2 bila letak dia dalam buggy ni..punya meraung mcm kena taboh ja, tak mau dok lama2.
Tapi bila dah ada adik..bukak ja, dia yg naik dulu..so adik yg tgh dok lena baik harus la kena berdukung..siap dalam umah pun nak naik..
kalu keluaq la kan..dia dah start duduk jangan harap nk turun bg adik dia naik..
tau la buggy tu dia yang punya, tapi zhea dah besaq..dah bleh jalan sendiri siap lari2 laju lagi.
Nak suh mama & ayah bli twin stroller, brani jamin zhea tak naik punya, buat penuh bonet keta dgn berat tu lagi..buatnya dua2 bradik tkmau naik..jenuh usung..dah la twin stroller mahai gedegaq :(
Tak mampu lg mama nk bli zhea oit..

Perangai terkini, naik keta takmau duduk belakang dalam car seat pulak dah!!!!!!!!!
geram yang amat yang tu..rileks ja dia mai dok depan..sari dua mmg la saya layankan aja..sampai ada skali..tgh drive keta banyak dia mai nk duduk atas riba depan stereng!!!
Ngucap banyak2 ja..hishh..memang mengganggu konsentrasi btoi la..bukan takat tu..BAHAYA sama...zhea niiiiiii...klu tak dok dlm seat..bahya la..tkut nanti terbreak mengejut..ka apa..saheh terpelanting..mintang simpang la benda2 tu....
Bila paksa duduk jgk..dia meronta2 kelupoq takmau duduk buat2 keras badan..dah category paksa secara ganas pun tk jalan jgk...ish geram la...
Dah la saya sorg yg akan antaq & ambik zhea dari umah babysitter..so klu dia tak duduk dalam carseat..mmg marabahaya betoi..cemana nk buat pun tktau..umpan mcm2..satg dia buat keras tak mau duduk..

lagi satu pesyen...jenis penyakit payah nk lena..geramnyaaaaaaaaa...ish la zhea..klu mama la..org suruh lena, memang mama lena kow2 punya..ni dia dak..byk sangat kerja kt umah tu..nak camoq dapoq..camoq bilik..camoq mainan..main bukak tutup pti ais sampai patah pemegang peti ais..main bilik ayaq sampai nak separa banjir umah..*mengucap linda mengucap..
Siang tu..mmg sangat bertuah kalu dia terlena..kalu dak..sampai ke malam..jalan2 sampai melelong belah dinding (punya mengantok) pun dia tak lena jgk..mlm klu tk pukui 10 - 11 jgn harap la nak lena..maximum pukui 1 pagi..tp esoknya..jenuh la kejut nk p umah babysitter...sian pg2 mengantok2 kna kejut dia..nak angkat dukung dua2..ish..tak daya...

Ada la skali..aksi letak kaki di dada adik..nak naik pijak..ish la..taktau nk larang camna..ada jgk aksi adik meniarap dia p naik tengah blakang adik..naik kuda dia kata..sambil sengeh2.
.
*gambar ini tiada kena mengena dgn situasi penceritaan :P

Penyakit lagi satu..keryau menganga punya luas..kalu la buat silap..marah dia..menganga kuat la..rasa satu taman tu dgr sora dia la kot..kdg2 bila dgr dia dah menganga kuat sangat..saya secara otomatiknya..jd hangin..dan mula la..satg kot kena ubat tambah sakit (cubit/puk sedas kt paha)..laki kuat dia menganga..klu biaq..lg la dia bebai..sb org tak layan dia..

Ya Allah..kuatkanlah prasaan sabaq dalam mendidik dan membesarkan anak2..semoga depa jadi insan yg berguna..

Zhea jangan cemus kt mama na..mama ni sayang zhea tahap maxsimum..Tuhan yang tau..

* ni blum crita Adeeb yg mengada nk org terkernyeh depan muka dia ja

Monday, November 15, 2010

Zhea yang sensitif

merajuk okay!!
geram lah jugak kadang2, marah skit dah mula cebik mulut semua.
zhea ni, dah nakal sangat mesti la kena marah.
Kadang2 cakap baik2 takmau dengaq, kena pakai sora nada tinggi sikit baru nak paham.
tengok tu, siap nak pakai seluaq 2 lapis, jalan2 dia sendiri yang gedebuk jatuh.

macam2, tak bleh silap skit mesti mrajuk la, cebik mulut la sambil layan tv buat donno kat mama dia..hehehe

Zhea dah pandai cakap sekarang, potpet2 kadang2 paham kadang2 tak paham :P


Friday, November 12, 2010

Ikan Feveret

Cuba teka?? Apa merga ni?sejenis IKAN, Ikan sungai lah.
Saya org kampung, so memang la makan ikan2 sungai ni.

Ok lah ni ikan puyu & ikan haruan, bagi yang tak kenai, yang pendek2 tu ikan puyu, yang panjang2 tu ikan haruan :P
Ikan haruan sangat bagus untuk sembuh2 luka, dah 5 bulan branak pun, saya tetap makan haruan..Ala...peberet la sebenarnya..

Ni ambik dari kolam ikan kt rumah saya di kampung, mak saya siang, basuh2 n pack saya bawak balik Penang..tiap2 ari goreng la 4 5 ekoq buat pembuka selera..goreng garing2 sedappp, tapi kan..saya hanya makan ikan2 sungai yang EMAK SAYA PESIANG & BASUH sahaja..kalu org lain buat..tak lalu..mak saya ni, kalu basuh ikan2 ni..sampai tk berbau hanyir (hanyiaq) ikan tau..apa dia bubuh pun taktau..lagi satu..kalu mak saya yang goreng mmg la TERSEDAP..klu saya goreng sendiri tak plak rasa seBEST mak saya buat..
Mungkin itu berkat AIR TANGAN IBU.

Nanti zhea & adeeb pun mungkin cakap camtu kot (ahahaha mcm la mak dia ni rajin masak sangat, eh mcm masak sedap sangat)

Oh ya, mak saya jgk buat ikan pekasam dgn ikan2 ni..sangat sedap..goreng garing2..makan dgn nasik panas2.

** Mak saya dah pencen, skrg hobi dia adalah mancing ikan dekat sungai depan umah dan juai ikan2 ni dekat tokey2 pekasam di kampung saya (nasib Kiah Pekasam-RCW tak mai beli kt dia sekali).Sekali mancing..dpt siap rm40 sehari tau..ok la tu..lebih dari cukup utk beli makan seminggu nya stok dia kata..berbaloi2 lah jgk ..saja isi masa lapang, boring dok umah takdak nk buat apa2.

Monday, November 8, 2010

TV baru untuk zhea

Okay, ni tv baru zhea, ayah dia yang beli skali dvd player khas untuk anak dara tersayang & jugak anak teruna terhensem kami.Tapi letak kat bilik kami lah.Bilik zhea jgk ada tv yg versi lama 14 inci kot, bleh jgk guna lg utk tgk2 brita channel 1,2,3, masalahnya tv kecik lama tu dah tk bleh nak setting cemana dah..gambaq suka lari kot kiri kanan..hampeh ja.

Sebabnya zhea memerlukan tv sendiri..
>>>24 jam kalu tak lena asyik nak tengok DVD katun saja!!!!!!!
>>>>>penat bayaq bil Astro bulan2 tapi apa pun tak bleh tengok..Kadang2 sampai tahap boring nak termuntah2 la jgk..asyik Katun Katun Katun..
>>>>>>>sampai gaduh2 dah anak dara saya, kadang2..gaya tukaq channel nk tgk drama melayu ka apa..saheh zhea akan keryau2 tahap menganga punya marah..hish...dan dgn itu, saya pun mengadu la kt ayah dia, "boring nak separa mereng ni tgk katun ja"..petangnya balik dari kerja dia cakap "ok kita bli tv baru khas untuk zhea tgk katun"..hehehe leghaaaaaa...so far zhea mmg ok la..jarang dah sebok nak tgk tv kt hall suh pasang dvd2 katun dia...

Tadaa..Buzz LightYear pun teman skali


Adeeb pun dalam ndoi sambil jenguk2 tengok katun.

ni dia..tuan punya tv..siap blagak2 landing atas katil..

"ni tv kakak nya" tunjuk tv kat hall "ayah nya"
**amboi..budak2 zaman sekarang..senang btoi...

Pantang lepa

Pantang lepa la kalu tinggai berdua..ada saja la "planning" kakak ni..
Sebelum ni, time nak masak kt dapoq..mmg letak Adeeb bawah atas "toto" ja..sekali ada adegan "berdiri kaki di dada adik"..trus tak brani nak letak bawah dah kalu nk p masak or masuk toilet.

Jadinya letaklah Adeeb kat babycot ja.Si kakak pun sebok la seret meja nk "study" sebelah adik...hahaha


Mula2 ok lagi..tengah plan nk buat apa la kat bantal ni..
letak tepi adik pun bagus jgk..

eh..terjatuh atas muka adik plak!!yang adik plak p gelak2 ja kakak dia buat camni.
tapi kan Adeeb ni style nak org dok tercongok depan muka dia ja, kalu mama takdak depan mata dia..suh kakak p congok depan dia pun takpa dah..haha
*macam2 la sementara betoi2 nak cerdik zhea & adeeb oit.



Zhea @ TokBe House, lepas banjir

Hello semua,

Weekend Deepavali lepas kami balik kampung (Perlis), sebabnya ayah zhea nk balik pesoh umah TokJerah (makhuby) yang kronik lepas banjir surut..sian tengok..semua barang rosak..rumah pun kotoq sangat..penuh selut2...Memang bleh dicategorykan sebagai "total lost" , semua kena set up balik..beli balik segala barang2 rumah..rasanya depa nk bali yang basic2 dulu..macam peti ais,dapoq,cerek...prabot2 tu nanti2 dulu la..sian tokJerah & Wan Ca...sedeh sangat tengok muka depa..actually km pun sedeh jgk..takpa la..pelan2 tolong beli barang2 tu..

Disebabkan myhuby sebok nk kemas2 basuh balik umah mak dia yg dipenuhi selut dan lumut, kami 3 branak di poskan ke rumah mak saya aka TokBe..hehehe sb umah mak saya ayaq tak masuk dalam umah..just main2 kt depan pintu umah ja..Alhamdulillah..

Time kami sampai ayaq pun dah surut, takdak lg kt depan2 umah tu..takdan chance la zhea nak tgk ayaq :O hahaha.Tapi tanah tak betoi2 kering lg..bleh la takat nk round2 main2 kt laman ja..
Laman umah TokBe pun kira kotoq belemoih la jgk..kesan2 ayaq bertakung..abis rumput2 kapet dia jahanam..Pagar2 umah pun kotoq..sb ayaq banjir mmg kotoq kali ni..

zhea ni mula2 semangat lari2 nk main kt rumput
sekali..tanah lembik..dia macam geli2 ja nak pijak..haha dgn bunga dua2 belah tangan..bunga taik ayam lak tu..bunga lain dia takmau..

lantai2 kt porch keta kt sini pun belumut ja..so bayangkan keadaan kt umah TokJerah betapa kotoqnya umah..sebab ayaq naik sampai paras leher/dada..


Ada pokok yg nak mati pun..sebab terendam ayaq lama kot..
*zhea pun sebok interprem mengernyeh


rumput2 pun byk mati, abis la garden tokbe dah tak cantek..nasib pokok2 orked peveret dia tak "kiok" sekali..haha
*time ronda2 kt luaq umah ni, Adeeb baik punya lena kt dalam, ya la..cuaca sejuk mendung2 mmg lena sakan la dia.




Wednesday, November 3, 2010

Banjir lagi teruk dari 2005

Hello semua,

Tgk yang ujung tu..itu rumah MIL saya, aka umah suami saya yang terletak di Beseri Perlis.
Sebenarnya umah depa 2 tingkat, itu gambar ari 1st banjir..ayaq dah naik 3/4 kat tingkat bawah..berita terkini..seluruh tingkat bawah dah kna tenggelam ayaq..

Sedih..kat kpg hanya ada MIL & FIL ja dok umah tu..depa dah kna pindah ke Pusat Pemindahan Banjir, nasib ada makcik (adik my FIL) yang duduk depan umah mai tlg.Keadaan depa kt pusat tu..ok so far..makan minum smua cukup..sb tak ramai sangat yg duduk kt dewan tu..maybe byk depa pindah kan p skolah2 kot..Jangan kata anak2 tak amik port tau..kami semua pun akan balik weken ni utk kemas2 umah tgk apa yang patut..kalu nk balik sekarang jalan dah tutup..ayaq mai laju selaju lajunya..Baru time lunch tgh hari call katanya ayaq dok tepi umah..tak aspect nak masuk dalam rumah..skali dalam masa sejam..dah naik paras pinggang..nasib la jgk ada jiran2 & rescue team pertahanan awam kot menolong...

Yang sedehnya...barang la...semua confirm rosak..peti ais 2, mesin basuh 2..segala sofa yg baru bli raya aritu...ish....sempat selamat tv ja..tv lama lak tu...sedehnya..terkini..depa kata..mesin basuh siap dok tepi parit dekat jalan besaq lagi..punya laju ayaq mai..FYI, umah IL saya betoi2 tepi Empangan Timah Tasoh...dengar kata..sb ayaq dalam empangan dah tahap kritikal..sb tu depa terpaksa bukak pintu2 empangan nk bg ayaq kluaq..kalu biaq..empangan pecah..mau kedah perlis tenggelam kot..

Doa2 la harap banjir cepat surut..tak sabar nak balik dah ni...

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...