Friday, September 3, 2010

Persiapan Raya-settled

Zhea Rayhana
-Taun ni tk beli langsung dress kat zhea, bukan apa dia mcm tak brapa suka nak pakai ja.Dress yang dok ada bila bg pakai dia nk bukak, tk pun selak kain.Haih anak dara..Taun ni byk beli jeans,tshirt and bluas sahaja.
-Dua helai baju kurung taun ni, semua tempah dekak kak cik CikNan, cantek mmg terletak elok ja kt badan zhea.
Kasut raya zhea sorg ja ada 2 pasang, satu sandal satu lg jenis serlom tu.comei :P
-Accessory rambut zhea cam getah,cekak & sepit rambut pun dah beli.

Adeeb Zafran
-No baju melayu for Adeeb taun ni.tecit konet lg, tk sangggup nk "lawa" lkan anak tp dia seksa dok panas2 pakai baju melayu.Dgn badan yg montel2 tu saheh jenuh la nk serlom pakai, mau keryau meraung dia.
-Cukuplah memakai rompers,jeans,khakis n tshirt.Asalnya nk beli kemeja kt dia, tp entah nampak hangat ja.Sian plak, raya baru 3 bulan 1 minggu kawan tu.tecit lg kan.Tunggu raya taun depan klu,insyaAllah mama buat baju melayu okeh.
-Kasut raya Adeeb satu yg comei tu saja lah.Takpa mama dah beli stokin cantek2 kt kamu.

Mama
-Baju kurung 3 pasang ja.Cukup lah kot, baju raya taun lepas pun pakai 2x ja (raya posa n raya aji) pastu dok tersimpan ja dalam kotak.Lagi pun saya mmg buat baju kurung setaun skali ja, jarang pakai, lgpun nk p kenduri kendara pun jarang sangat.So, stok baju kurung yg ada pun lebih dari cukup.
-Kasut raya, pun dah beli kat Jusco yg less 50% ja.Jimat duit, asalnya nk beli wedges clarks :( utk pakai raya, tunggu dlu la, sayang duit plak, byk mengalir bli brg anak2 dari barang sendiri.My huby asik tnya byk2 kali betoi ka tkmau ni.betoi..kita bg anak2 ja la comei raya ni, kita dah tua takpa.
-Tudung raya. dah pun settled beli shawl aja kt Bukit Jamboi, murah dan cantek.Ala raya2 sblum ni pun mmg beli shawl ja berbanding tudung bawai yg mahai tu.TQ to Haniko & Norjan meneman kami :P siap bwk sample baju raya tu nak match kan punya pasai.
-Handbag , ahahaha sejak lahirnya zhea kt dunia ni, tk penah2 bli handbag, p memana pakai sumbat segala purse hp dalam bagpack zhea ja.Taun ni apa ke mimpi p bli hanbag plak, tp belli gedabak punya ok la nk isi skit2 barang anak2 time p beraya.Nampak santek skit kan, dari dok bergalas beg blkg tu ja.Handbeg ni beli masa kluaw soping sorg masa lps pantang Adeeb.Dah rasmi dah,, takdan tunggu raya.hihihi

Ayah aka suami tercenta
-Baju melayu pun dah siap.
-Dia yg paling simple taun ni beli tshirt2 aja, nk beli kemeja, taun2 lps punya pun byk lg (sama condition mcm saya n baju kurung) jarang pakai, so tkyah beli byk2 pun.
-Tinggai sandal n sluaq jeans raya dia belum settle. tgk gaya mcm dia tk mau ja.Takpa kot 501 kamu dah byk, rasanya baru2 lg kot, kalu pakai time raya pun bukan org tau baru ka lama.

Kuih raya
-Kuih tart, beli 50 biji saja..agagaga skitnya, tkpa la utk makan sendiri ja.Ntah2 saya sorg ja yg ngap nanti.
-Kuih raya tk risau sangat, nanti balik ja kpg saya serbu umah cousin saya yg memang meniaga kuih raya, beli ja dari dia dah tau sedap, samperit,biskut datin,kuih siput..wajib.
-Ingat nk amik ja lg kuih raya dari rumah mak saya, dia mmg selalu order byk,n slalu suruh saya amik berbalang2 bawak balik mai Penang.Senang kan.
-Adoih...mula order kek lapis sarawak dr Mummy Naufal, tp tak jadi pulak takpa2.

Duit raya
-Dah tukaq pun 2hb aritu kt cimb, wah sampul duit dia cantek la, tp tgk hsbc lg exclusive.TQ Pak Jabar, ayah Norjan yg mensupply kan saya sampul hsbc yg cantek gila tu.

Saujana Damai
-mcm biasa ja nak raya ni, takdak apa pun sb km akan balik beraya di kampung (beseri + Kayang)
-cuma dan beli bekas kuih raya tupperware ja, nanti klu ada org nk mai beraya buh kui dalam tu ja la.

No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...