Wednesday, September 29, 2010

Gambaq sama ja

zhea suka sebok2 nk landing tepi adik dia kalu adik dia baring2 depan tv.adik dia pun layan gelak2 smbang sakan kalu kakak dia ada.

Adeeb plak jenis nak suh org dok depan muka dia ja,kdg2 ada kakak dia pun takpa dah.
ramai org cakap zhea ikut muka saya, & adeeb muka ayah dia.betoi lah kot :P

tp bila compare gambaq zhea masa baya2 adeeb, muka depa nak sama ja pun, ala mesti la sama,
dah acuan sama kan.

Monday, September 27, 2010

3 Series Club

Halu semua,
Kemarin adalah hari lahir saya yang ke-30.
Rasa mcm tua lah jugak.Apa2 pun syukur kerana dipanjangkan usia.
Syukur jgk dalam usia ni saya dah ada family sendiri, ada anak pompuan, ada anak lelaki dan ada seorg suami yg baik hati :P (puji skit sb tk sabaq tunggu adiah besday) dan jugak saya ada rumah sendiri yg comei.Semua tu adalah aset saya yang paling penting.Alhamdulillah.Moga ditambah2kan lagi rezeki saya,Amin.
Sebenarnya dah tua2 bangka ni takdak la nk celebrate bagai pun,selalu nya dpt wish hepi besday dari myhuby saja, dan dpt la adiah (paksaan) dari dia.Tiap taun saya yg sendiri pilih nak adiah apa, lagipun senang camtu, takyah la nk seperais2 bagai, satg bagi adiah yg saya tk bekenan pulak lagi haru.
Cuma taun ni rasa spesel skit, besday saya jatuh ari Ahad, ari cuti, kami suami isteri pun cuti.Yang bestnya sb dia cuti (selalu weken pun dia kna kja,yakni OT), itu yang penting.Bangun2 pagi tgk2 dia kat dapoq tgh masak.Agagaga saya kernyeh ja la :P.Nak kata masak spesel sangat tu dak la, nasik goreng,sup ayam,udang sweet sour (udang fresh bli trus dr nelayan) & juga ayaq nescaffe tarik yg sedap tiada tandingan lg (masa peknen Adeeb mmg kerap sangat suh dia bancuh ayaq nescaffe ni, kalu buat sendri pun tak sesedap yg dia buat).Tapi sebab kesungguhan dia bangun awai nak masak tu yang rasa suka sangat.TQ :P
My huby ckp kat zhea "duduk2 arini ayah masak spesel sb arijadi mama"
ni zhea baru bangun terus celapak nak makan, tgk2 rambut dia masyaAllah kembang takdan bersikat.Tapi bukan nak makan sangat zhea ni, nak kacau ja lebih.

Sedap gila!Sampai sekarang terasa2 lg.
Adiah taun ni, saya mintak kasut yg tak beli lg masa nk raya aritu, dgn sebijik oven utk buat kek selalu.Yeay!!

**Awat bengong sangat ni tiap paraghraph tk bleh buat space, dah 80 juta kali edit dah ni!!!

Thursday, September 23, 2010

Zhea~ 1 2 3 4

aatu aawa aaga aampat aama aanam aajoh aapan aalan aaloh <----semua harus ada "aa" kat depan :)
sebab apa tau, masa dia baru2 dapat adik, biasa la km nak ajaq nk agah2 adik suh dia panggil la "aadik..aadik", lama2 dia plak p panggil aaadik, aa'kakak, aa'mama,aayah (tp ayah tu memang dah betoi, cuma zhea igt nk ckp apa2 kena sebut aa' kat depan tu kot) lawak pun ada.
sekarang apa org cakap dia tiru ja, kalu one two three tu pun dah bleh la sebut sendiri, tp jadi 1 3 4 6 9 trus..langkau2 pulak :P

Zhea~Adeeb~Eczema

Hello Semua,

Erm..tak tau nak mula into mcm mana, kadang2 buat entry main terjah ja.Lantak pi la kan.Saya menulis ikut apa yang terlintas dalam pala otak ja ni, tak daknya nak main2 double check balik, ayat ka spelling ka, semua hentam keromo.Dah nama blog sdn bhd, so ikut style sendiri lah kan :P

Sebenarnya nak carita pasal anak2 saya ni, pada yang tak tau Zhea ni special skit kulit sangat sensitif, siap penah masuk ward jadi ruam2 la, lebih specific lagi Eczema.Dah jumpa pakar kulit segala,cream dia saja rasa ada dekat 20 jenis kot dah try, mula2 pakai ok, lama2 jadi balik.Ala dokter ckp mmg payah nak hilang, maybe umur dia makin besaq pelan2 hilang la.Ok la cuma mmg kena special care sikit la kat anak dara saya tu.Sabun mandi,syampoo,losyen semuanya "special" skit, ya la harga lg mahai, losen mak dia pun Jonsen yg murah2 tu ja, losen dia dah dkt r,40 sebotoi, skit lak tu.Kena bli 2 botoi satu untuk kat rumah, satu lg kat rumah KakMidah.Tapi tak kisah la, janji eczema dia tu makin sembuh.Tapi, la ni nampak ok dah sikit, dah bagi macam2 vitamin, & apa dia makan pun kena jaga la skit.

Adeeb..paha berkelaq2 haih, dah nk obesiti dah dia ni.aiyarkk!!
zhea kernyeh, gigi dah penuh, suka gigit paha orang pulak,kadang2 ada jugak percubaan nak gigit paha berkelaq2 adik dia, tapi mcm nak main2 ja la, suka acah2 org mcm nk gigit adik dia :P Jangan buat betoi2 dah la.

Adeeb..ish sampai lagu ni la jadinya penangan susuibu lah kot, tp tk semestinya baby minum susu ibu akan debab, ikut gen masing2 lah kot.
kemarin kat sepital timbang dia 8.4kg!

Ok...nak bercerita bab Adeeb pulak,dari lahir sampai 3 bulan memang kulit dia "kebai" la org tua2 kata.Kena susu kat pipi pun tk jadi apa2..kadang2 time menyusu abis belemoih muka dia dgn susu, tak dak la nak jadi ruam susu ka apa, memang nampak macam kulit tahan la.Nappy rash pun takdak.Memang senang la, mandi pun pakai sabun Jonsen biasa ja mmg takpa.Dok agak kot dia lelaki kulit kuat skit, zhea pompuan sensitif la sikit.

Sekali..lepas raya aritu..cemana ntah ayah zhea beli sate kambing, kami pun makan la secara berjemaah berdua..hahaha..sedap jgk lagipun saya memang penggemar kambing..eh kami laki bini memang hantu kambing la :P.

Lepas 2 hari perasan, awat la byk ruam sangat naik kat kepala Adeeb ni,assume..ala panas cuaca la ni..esoknya..naik penuh muka..siap perut lagi..ruam halus2 mcm measles ka apa ntah tu..call mak saya kat kampung..dia ckp kot nak naik campaq haluih la kot..siap suh cari daun asam daun mambu segala..mana nak cari mak kat sini, tak kenai pun sapa hat dok kampung :P

Petang tu tak puas ati tengok Adeeb mcm nak garu2 ja.Gatai miang la kot, bawak p Sepital ja lah jumpa dokter.So, dokter sahkan yang Adeeb pun clone kakak Zhea dia..kena Eczema jgk..agagaga..saya ckp la kt dokter "eh doctor saya ingat dia kulit normal, nampak mcm ok ja..sekali kena jgk"...hahaha .Tapi rasanya kulit sensitif ni mai dari belah family saya, mak saya pun kulit sensitif kena ketit nyamok skit pun berjenuh nak lega, parut kemain lama lg nak hilang,adik saya pulak..skit2 jadi kelopak garam la apa la..saya pun tk kurangnya jgk..kecik2 dulu mana boleh makan ayam ka seafood sangat, terlioq ja tgk org makan tapi dah mak saya jaga tak bg makan jgk, kalu makan abis la gatai2..nasib skrg dah ok.Tapi dia p kat anak2 saya pulak..gegege..Sian Adeeb , mama taktau kata kambing tu tak bleh makan, so mama bg Adeeb makan sama (breastfeed) :P

Harap2 Adeeb cepat sembuh okeh.

Sunday, September 19, 2010

Pic raya 2010

raya ke2 ni, sb tu my huby dah tk pakai baju melayu,zhea pun dah tk pakai baju kurung :P

sessi bergambar dgn family mertua saya.

**crita criti raya nanti la, tkdak mood nk menaip lg.Pic ni cilok dr fb abang ipaq saya, dari camera compact saya, tadak langsung,sb lupa bwk balik camera...haiya!!



Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya

Salam Semua,

Sat ja lusa dah nak raya kan.Ramai pun dah gerak balik kampung.
Saya still kat opis lg ni *sedeh hahaha.
Tapi takpa satg dapat balik awal sebab dah amik halfday untuk hari ni.Pukui 12.30 dah nk keluaq opis, p Petronas isi Touch n Go, balik umah sambung packing barang.Barang2 anak2 dah siap isi dalam keta lepas sahur tadi.Tinggai barang2 mak n ayah budak belum lg.Penatnya la haih...Satg huby balik pukui 3pm,kami siap2 terus amik anak2 kt umah KakMidah, & mulakan perjalanan balik ke Perlis.

Dengan lebih specific balik Beseri (umah mertua) dlu.huwahuwahuwa.Saheh banyak ja kereta kat highway kan.Ala klu keta banyak tak kisah, cuma jgn jem tk bergerak2 dah la, mau penin kepala.Mlm ni family saya n family adik myhuby akan sampai dulu kat kampung.Mlm esok maybe family abang ipaq saya dr Sepang nun pulak.Sronoknya ramai2 kat kampung.

Belah family saya, adik2 saya dah sampai kampung dari ari Sabtu lepas pun.Saheh la ni depa dok kalut mengamas umah tolong mak saya kan.haha "turn hampa plak no, dulu kaklinda yg mcm nk pengsan mengemas, la ni hmpa plak take over, mau tgk pagi raya umah cun ja, tp rasanya tk bleh lawan kaklinda mengemas lg best kot" hahaha tkpa la yg penting rumah nampak lain skit sb raya punya pasai.

Saya akan bercuti dari 9 sampai 15 September ja.16 dah start keja balik :( mesti ada org heran awat start 16 hb kan cuti Malaysia Day...sebenarnya kampeni kami p ganti ke 9hb maknanya esok dah public holiday and 16hb tu keja mcm biasa la.Ha..pasai apa saya tk cuti direct sampai 17 Sept tu, sb malas nk amik cuti sorg2, sb my huby dah tak dpt cuti panjang..16 dia pun keja..so saya pun ikut skali la cancel nk cuti panjang2 :( tk bestnya.Tapi tkpa la, ok lah tu cuti raya dah seminggu..jadi la..raya ke6 baru balik penang.

Ok lah dengan ini saya nk ucap kan Selamat Hari Raya Aidilfitri kt semua yg membaca blog saya.Maaf andai ada salah dan silap.Dari kami>>>Linda,Kri,Zhea & Adeeb.Raya jangan tak raya tau :)

Blog pun akan bercuti raya jgk la nampaknya.

Friday, September 3, 2010

Persiapan Raya-settled

Zhea Rayhana
-Taun ni tk beli langsung dress kat zhea, bukan apa dia mcm tak brapa suka nak pakai ja.Dress yang dok ada bila bg pakai dia nk bukak, tk pun selak kain.Haih anak dara..Taun ni byk beli jeans,tshirt and bluas sahaja.
-Dua helai baju kurung taun ni, semua tempah dekak kak cik CikNan, cantek mmg terletak elok ja kt badan zhea.
Kasut raya zhea sorg ja ada 2 pasang, satu sandal satu lg jenis serlom tu.comei :P
-Accessory rambut zhea cam getah,cekak & sepit rambut pun dah beli.

Adeeb Zafran
-No baju melayu for Adeeb taun ni.tecit konet lg, tk sangggup nk "lawa" lkan anak tp dia seksa dok panas2 pakai baju melayu.Dgn badan yg montel2 tu saheh jenuh la nk serlom pakai, mau keryau meraung dia.
-Cukuplah memakai rompers,jeans,khakis n tshirt.Asalnya nk beli kemeja kt dia, tp entah nampak hangat ja.Sian plak, raya baru 3 bulan 1 minggu kawan tu.tecit lg kan.Tunggu raya taun depan klu,insyaAllah mama buat baju melayu okeh.
-Kasut raya Adeeb satu yg comei tu saja lah.Takpa mama dah beli stokin cantek2 kt kamu.

Mama
-Baju kurung 3 pasang ja.Cukup lah kot, baju raya taun lepas pun pakai 2x ja (raya posa n raya aji) pastu dok tersimpan ja dalam kotak.Lagi pun saya mmg buat baju kurung setaun skali ja, jarang pakai, lgpun nk p kenduri kendara pun jarang sangat.So, stok baju kurung yg ada pun lebih dari cukup.
-Kasut raya, pun dah beli kat Jusco yg less 50% ja.Jimat duit, asalnya nk beli wedges clarks :( utk pakai raya, tunggu dlu la, sayang duit plak, byk mengalir bli brg anak2 dari barang sendiri.My huby asik tnya byk2 kali betoi ka tkmau ni.betoi..kita bg anak2 ja la comei raya ni, kita dah tua takpa.
-Tudung raya. dah pun settled beli shawl aja kt Bukit Jamboi, murah dan cantek.Ala raya2 sblum ni pun mmg beli shawl ja berbanding tudung bawai yg mahai tu.TQ to Haniko & Norjan meneman kami :P siap bwk sample baju raya tu nak match kan punya pasai.
-Handbag , ahahaha sejak lahirnya zhea kt dunia ni, tk penah2 bli handbag, p memana pakai sumbat segala purse hp dalam bagpack zhea ja.Taun ni apa ke mimpi p bli hanbag plak, tp belli gedabak punya ok la nk isi skit2 barang anak2 time p beraya.Nampak santek skit kan, dari dok bergalas beg blkg tu ja.Handbeg ni beli masa kluaw soping sorg masa lps pantang Adeeb.Dah rasmi dah,, takdan tunggu raya.hihihi

Ayah aka suami tercenta
-Baju melayu pun dah siap.
-Dia yg paling simple taun ni beli tshirt2 aja, nk beli kemeja, taun2 lps punya pun byk lg (sama condition mcm saya n baju kurung) jarang pakai, so tkyah beli byk2 pun.
-Tinggai sandal n sluaq jeans raya dia belum settle. tgk gaya mcm dia tk mau ja.Takpa kot 501 kamu dah byk, rasanya baru2 lg kot, kalu pakai time raya pun bukan org tau baru ka lama.

Kuih raya
-Kuih tart, beli 50 biji saja..agagaga skitnya, tkpa la utk makan sendiri ja.Ntah2 saya sorg ja yg ngap nanti.
-Kuih raya tk risau sangat, nanti balik ja kpg saya serbu umah cousin saya yg memang meniaga kuih raya, beli ja dari dia dah tau sedap, samperit,biskut datin,kuih siput..wajib.
-Ingat nk amik ja lg kuih raya dari rumah mak saya, dia mmg selalu order byk,n slalu suruh saya amik berbalang2 bawak balik mai Penang.Senang kan.
-Adoih...mula order kek lapis sarawak dr Mummy Naufal, tp tak jadi pulak takpa2.

Duit raya
-Dah tukaq pun 2hb aritu kt cimb, wah sampul duit dia cantek la, tp tgk hsbc lg exclusive.TQ Pak Jabar, ayah Norjan yg mensupply kan saya sampul hsbc yg cantek gila tu.

Saujana Damai
-mcm biasa ja nak raya ni, takdak apa pun sb km akan balik beraya di kampung (beseri + Kayang)
-cuma dan beli bekas kuih raya tupperware ja, nanti klu ada org nk mai beraya buh kui dalam tu ja la.

Wednesday, September 1, 2010

Comei gila!


Kasut raya Adeeb.Hish..geram sb comei sangat, tak sabaq la nak tunggu dia pakai nanti.

Asalnya takmau bli kasut raya kat dia, ya la kecik lagi, klu bli pun nk bleh pakai sat ja, kaki depa kan cepat membesar.Nak bli besaq terus, tk comei plak klu dia pakai.Tapi cemana entah boleh terbeli jgk kasut ni kt dia.takpa la sebab comei punya pasai, nak anak nampak hensem di hari raya, pejam mata n beli jgk..

Ramadhan 21~Ketam & Udang Fresh

Hoh..sedap gila, sb semua fresh2.
Nelayan baru bwk naik dari laut ja, myhuby yg beli dari Batu Maung awai2 pagi pukui 7am lg.
Geramnya tgk udang dok hijau lg tk kena air or ais..mmg fresh gila la.
Udang besaq tapak tangan tuuu...Ketam size biasa ja tp sb fresh mmg sedap la.Semua serba sekilo rm52 rasanya berbaloi la sb segar..klu bli kt market pun..harga rasanya mahai dari tu..dan tak fresh (hahaha brapa kali mau ulang perkataan fresh tu daa)
Ops..sila terlioq..saya yg dok tgk gambaq2 ni pun dok gulp gulp..telan ayaq lioq..terasa lg kesedapannya.
Lagi sedap sb suami terchenta yg masak :P saya hanya dok baring2 lepak tgk tv sambil layan anak2.TQ dahling !!
Udang bercili
huh..sedap..saya siap pepak kulit2 udang tu..keke dah sudah makan bru rasa luka abis kerongkong2..siap myhuby perli2 lg "tu kulit sepit ketam ada kt dapoq p la pepak, apa la sampai luka2" haha geram ja dgr..ya la sapa suh masak sedap sangat.

Ketam Kasturi (hahaha dia yg bg nama ni) entah apa2 ja.
Sebenarnya menu dia sama mcm Butter prawn tu..tp ganti dgn ketam

Nyam2..enak di makan bersama sayoq Pak Choy masak Oyster (itu saya yg masak)
Eh, ada lagi setengah kilo udang tu, nak masak apa pun taktau.Tapi goreng butter pun sedap kot kan :p
(terlioq lagi)


Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...