Saturday, August 21, 2010

Zhea,ulcer dan HFMD

Hello semua,

Dugaan plak mai baru2 ni.Lepas balik mai dari kpg, zhea mulanya demam panas sampai39.7 degC...Ya Allah..siap kna ubat bontot nasib baik tk kena admit.Bukan takat demam saja, baik bintik2 putih penuh mulut..patut la pg Selasa tu nampak mulut dia cam bengkak.Ptg time amik dr umah kakmidah baru perasan yg jd ulcer.Malam tu jgk bwk ke hospital, tp Paed dia plak tkdak ari tu..terpaksa jmpa dokter lain.Doc Hasanah, ok la.Dia ckp zhea demam ni antara 2, viral fever sb ulcer atau early stage HFMD.Gulp..

Esoknya khamis still antaq umah kakmidah lg..igt tkpa lah kot..skali ptg time amik..muka dia cengkung yg amat..nampak lemah sgt2...kakmidah ckp..makan lgsung tk mau..susu pun minum sekali ja...mlm tu..mula la dia merengek nk dukung ja..merengek2 22 tk henti2..saya tau sb apa..sb dia "lapaq"...nk makan tak bleh..ulcer penuh mulut..sian anak saya...

Jumaat..bangun pg time sahur..nampak dia makin lembik...dgn susu tk mau..brapa kalibancuh susu n buang camtu ja sb dia tkmau minum..bukan takat tk mau minum..terus tk mau bukak mulut langsung..sedih sangat rasa tgk dia...

Kat kaki nampak mcm ada bintik2 merah..mcm dah sah..kna hfmd ni...lps Subuh..sangat dilema..nk p kja ka dak...nk tinggai zhea umah kakmidah..mmg mcm tk sampai ati..anak sakit2 nkbg kt org jaga..dgn Adeeb lg..mula2 igt nk WFH n antar Adeeb ja umah kakmidah...tp memandankan..zhea mcm kronik sangat..nekad saya amik cuti ja..bleh bg full concerntration kt zhea..Adeeb mmg antaq umah kakmidah..my huby?dia kja shift pg..oh sangat susah nk dpt cuti..tkpa saya paham amat dgn kja dia..so saya bleh handle anak2 sorg..

Pagi tu..time nk antaq Adeeb...masalah jgk..dgn zhea yg lembik dah..nk antaq Adeeb mesti bwk zhea skali..takdak nk tinggai kt sapa...dukung Adeeb..zhea plak tk larat..dia sampai tahap nk baring kt coridor depan umah..sian..sedeih saya time ni..nk bebai pun ada jgk..ya la..bukan senang..nk dukung dua2 skali..tp maybe tenaga supermama yg ada..gagahkan jgk dukung dua2 bwk p naik lift..nasib dah nk sampai keta zhea mau jalan sendiri..legha...

Lps balik antaq Adeeb..mmg dok berdua dgn zhea kt umah..bg dia rilex puas2 n saya mmg layan dia ja...skali Maksu dia sms bg tau..cousin zhea si Nufail pun kena HFMD...sah mesti jgkit masa balik kpg kt sorg lg cousin depa Firdaus yg mmg nampak symptom tu masa km balik kpg weken lepas...

Zhea plak dari ari Rabu..mmg tkmau makan minum susu pun sari 2x ja itupun time tidoq..mmg nampak sangat2 yg dia lapaq...tgh2 malam..hokhekhokhek..nangis..suap susu..dia cm lg nangis sb sakit mulut...Sampai la ke ari Sabtu pg..saya tetap buat susu..masak moi kt dia mcm biasa kot dia bleh makan..aapa yg saya tgk..dia main2 sat...p pegang botoi susu...tgk ja susu..nk letak kt mulut..pastu dia smpan balik..maybe dia nak sangat2 minum tp sakit punya pasai..dia ambik nasik moi pakai sudu...letak dkt mulut...buang balik...time tgk dia camtu..tk tahan sangat saya..saya nangis ja peluk dia..dia tgk ja muka saya..sayu la time tu...Tuhan yg tau..mcm2 pikiaq..tkut dia dehydrate la,,mmg igt sampai kemlm klu dia camni jgk..nk bwk p spital suh admit n drip ayaq ja..dah plan nk call mak saya suh mai jaga zhea ja..nasib la time zhea tk sehat adik dia tk byk kerenah sangat...

Tp alhamdulillah..ptg td..km letak la ayaq F&N Fruitade kt meja skali dgn straw..saja nk umpan dia..kot2 dia berselera..skali dia ambik ayaq tu..letak straw pelan2 kt mulut n hisap ayaq....leghanya rasa........saya mcm nk nk nangis sb hepi..tgk ada jgk benda masuk dlm perut dia..trus tya dia nk lg ayaq..dia angguk..trus tmbh ayaq lg..dia minum berkali2 ada kot 2 gelas..tp saya tk la bg ayaq gas tu trus..campoq ayaq kosong la..dah nampak dia mula makan..ayah dia cpt2 p goreng kropok ikan..sb peveret dia..bg2 ja..dia makan laju2 ja..nampak sangat lapaq..tkpa la zhea..janji mau bukak mulut,makan n minum..tu petanda +ve..lg satu..dia dah mula ckp..kalu tk dok hekhek2 ja..tunjuk2 ja nak apa..dah tk brani bukak mulut nk ckp..

Mlm ni dia tidoq..saya buat susu 2 btoi 19oz dia minu gok2 skali harung..lapaq sangat anak mama ni..sian..cepat2 sembuh sayang..hancur luluh hati saya tgk keadaan dia sakit..serius...

mama sayang zhea sangat2..

1 comment:

Anonymous said...

salam dik,
how's ur dotter?
both my lil doter dulu pun kena penyakit HMFD ni tau..4y &11mons..sgt susah nak handle...here some tips yg akk amalkan..penyakit ni cepat berjangkit thru air liur..so pastikan air liut dia tak meleleh rata2..make sure adik dok jauh2 dr kak dia...sentiasa basuh tangan & mult dia..pastikan lap kering2..pastu doc ada bg cream sapu tak..sapu sekerap mungkin..kat tgn &kaki..letak ubat oral aid kat mulut dia kerap2..make sure dia mkn..bg la junk food pun takpa..sbb bl dia tak mkn nnt jadi bertambah lemah..takut kena admited je...
hope it will help u..
ni pendapat akk la dr pengalaman akk...
tq
~rainakamal~
perlis

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...