Tuesday, August 31, 2010

Zhea~2 years old

09.08.10 tu zhea dah cukup 2 taun.
Besaq dah anak rasa saya ni.
Besday dia taun ni jatuh pada 2 ari sebelum posa, ari Isnin ari2 bekerja plak tu.
Jadinya kami celebrate ber4 saja.Balik keja terus singgah kedai beli kek sebijik, alah yg 500g ja, nk beli yg besaq jenuh pulak sapa nak prabih.Beli kfc & beberapa jajan untuk zhea.

Walau pun celebrate kecik2 dia punya suka, ala rasanya dia pun belum paham betoi2 yg aritu besday dia.hahaha..takpa la asal zhea happy dah la.Semoga zhea menjadi anak yg baik, mendengar kata,cerdik pandai, solehah dunia dan akhirat.Insya Allah lepas raya nanti baru nk buat makan2 skit panggil kawan2 untuk celebrate besday dia + house warming + Raya skali.Insya Allah kalu ada rezeki lebih.



Orang beli kek, jajan semua dia p hentam makan kentaq putaq ja, kek pun tk mau.Diet sungguh anak dara saya ni.



Zhea jugak dah pandai mengasuh adik *tipu.
Tak la dia pantang tgk saya hayun ndoi adik dia..dia pun kalut la mai..nak hayun sama :P




Tengok2 muka puas la, sb mama bagi kepercayaan kat dia nk "ngasuh adik.Punya la suka, siap zikir sama2 lg dalam bahsa dia.


Jarang la dia nk buat bukan2 or pelik2 kat adik dia.Kadang2 saya busy kat dapoq terpaksa tinggai depa dua depan tv, so far ok la, tkdak apa2 kejadian yg tak diingini.tapi saya still dok jenguk2 jgk depa, mana la tau..kot dia mai buat geram kt adik dia.

Berat sekarang 12.5kg, tp nampak kuruih ja.Memang zhea ni slim la, takdaknya nk montel2, mana taknya, siang langsung tak mau lena, harap tidoq malam ja, camna badan nak naik.Nasik pun makan ikut mood.Time dia lalu, sari sampai 3 kali mintak nasik, mau time dia tk mau, siap tutup mulut la time nk suap, takpun tepis pinggan *dan terus kena marah* ha3.Kalu dia mintak nk suap sendiri tu bagi ja, tp yg masuk dalam mulut tu tk byk mana pun, banyak jatuh ke lantai ja.
Zhea dah kira bleh bercakap skit2 la, kira dah bleh ckp byk perkataan dalam satu ayat.contoh,"Mama ngun, jom p mik Yum" (mama bangun, jom p ambik calciyum) or "Ma adik kai" (mama adik cry).Kira ok la, sb dah paham kdg2 apa yg dia nak.Tapi bila mai time dia membebel bahasa dia, memang tk ketahuan nk paham jugak.
Lagi satu, dia memang hantu tv.Tapi nak tengok channel fevret dia ja lah.Cuba la p tukaq channel saheh dia hangin ja.Takpa lah dia tgk pun channel 613 PHDC, rasanya memang byk membantu dari segi learning process dia pun.Macam banyak ja benda dia blajaq kat cerita2 kt situ.Ok la tk reti la nk crita panjang lebaq bab tu.
Sangat2 sayangkan adik dia, sikit2 nk kiss la,adik nangis ja terus mai terpa tnya "awat awat", kalu saya dok jauh sikit time adik dia nangis dia pun kata "sat sat" kt adik dia..comei ja tgk kelaku dia.
Ok lah zhea sayang, apa2 pun moga zhea terus membesar menjadi anak yang baik, kakak yg penyayang & serba serbi yg terbaik.Dan juga sehat2 selalu.

Adeeb~Updates

Hello semua,

Update tentang Adeeb dulu lah.Dah nak masuk 3 bulan dah pun, badan mantap berketoi2 mcm ahli bina badan plak.hahaha.Berat masa 2 bulan adalah 6.9kg, ni nk masuk 3 bulan tktau la berat brapa.Risau takut obesiti plak anak teruna saya ni.

Tapi bila badan montel2 ni syok gomoi2 geram2 kan :P

Adeeb dah pandai senyum,sembang2,jerit2.Dan jugak terer buat buih ayaq lioq, dah macam ketam ja nampak, lepas menyusu suka jilat2 bibir atas camni.


Dah pun belajaq naik buat sblum 60 ari lg.Tak mcm kakak dia dulu, dah nak setahun baru naik buai.Tp kalu tak naik buai, memang saya sendiri tk dapat nk buat kerja lain lah..selain dari mengernyeh kat dia saja.Adeeb ni pantang orang jauh sikit dari dia..mula la tercari2, bebel2 last2 keryau2..huwaa..penat jgk mama kdg2 Adeeb oit..


Lagi satu, klu dapat lena atas riba camni..lagi lah nikmat kat dia..cuba la angkat letak bwh suh tidoq tak dan 5 minit mesti dia jaga :(

Oh ya, Adeeb belum boleh meniarap lagi, baru gaya2 dok kalih badan dah, cuma nampak mcm berat pungkoq ja, tk boleh nak kalih meniarap lagi.Nampak jgk macam dia usaha, bila tk boleh terus nangis..hek hek hek bebai, usaha lg Adeeb.Tu la, badan montel sangat, kan dah berat.

Skrg minum susu 4oz, skali gok gok gok ja licin.Bulan puasa ni susu saya pulak petang2 ja dah mula berkurang.Nak dapat 3oz pun jenuh, risau jgk sebenarnya.

Bab breast feeding plak, Adeeb dah mula minum Enfalac a+ dah sikit2 kat umah kakmidah, stok susu saya bagi hari2 kadang2 tak cukup.Sehari ada kot sekali ja dia minum susu formula tu.Maka, saya di kategorikan x exclusive BF la dah kan, sb campoq susu formula, tapi kalu kat rumah mmg fully bf la.Memang dari awal antaq Adeeb p umah babysitter, saya dah bekal kan susu formula, takut nanti kalu EBM yg saya bagi tu tak cukup, jenuh berlapaq anak saya.Tapi skrg saya cuba kerapkan masa pumping kalu di rumah untuk memperbanyakkan stok susu saya.

Mudah2an susu saya akan makin banyak untuk Adeeb, dan dpt bg susuibu kat dia sampai umur setahun pun jadi la.Amin.





Monday, August 30, 2010

Menu bukak posa cuti Nuzul Quran 3 ari

Ramadhan,19
Masak sendiri semuam tiba2 rajin, simple tp sedap n puas ati :P siap ada org bwk bekai p kja lg lauk..sukaa!!

Ayam Goreng
Sambal Tumis Sotong, rasanya plg sedap kot sepanjang dok masak sambai sotong ni


Sayoq Campoq, sedap jgk try masak buh Cukup Rasa, ok la semua cukup rasa, suka bila zhea dok ratah2 carrot camtu ja




Ramadhan,18
Semua beli, pemalas hangit punya pasai, bukan malas sangat kot, tp penat sb baru lps balik soping.Jadinya kaki dah lembk nk berdiri lama2 kt dapoq *alasan


Cucoq Udang, sedap sungguh2 nampak ja mcm gerai juai dia lekeh..tp skali rasa nak lagi dan lagi



Kuah kacang



Ikan masin masak asam



Sambal teloq puyuh

Ramadhan ke 17

Mee goreng ja, simple tp sedap tau.


Close up skit..sila terlioq


Tuesday, August 24, 2010

Saujana Damai lagi :)

Hello semua,
rasa dah lama stop update pasal umah saya kan.Sejak beranak dah stop.Ya lah kan busy dgn berpantang,jga baby bla bla bla.
Dgn ini saya ingin menciwi dgn beberapa benda baru kt umah.kehkehkeh
Wardrobe built in, mmg dok plan lama dah, sb tu km tk dak lemari,rela buh baju2 dalam container2 tu ja.Ok la puas ati, dpt 4bintang out of 5.buat 8 kaki ja,sekali dressing table, nk besaq sangat bilik besaq kelemboi.mau pakat belaga pungkoq nanti..haha..ok la puas ati jgk sb dia tinggi sampai ceiling..senang nk smpan segala bantai..toto atas tu.nanti ada tnya harga rm260 per square feet.murah la kot sb dok survey2 yg lain plg murah rm320.

vavava umah saya dah ada sopa loren, bli yg L shape saya..alamak kaki L dia ilang zhea p heret tang lain.

Dan juga carpet baru yg sangat gebu gebas.Wohh jenuh vacuum la kapet lagu ni..


ni takdak apa yg baru pun..tunjuk tmpt prsembunyian brg zhea..buh lam bilik elok2 dia bok kluaq jgk..bkn nk main setempat..merata dia camoq..besa la kan budak2..tp mama dia la penat kemas sorg2.


Lagi2 Buzz Lightyear..Oh Tlipon seketoi tu hadiah besday zhea yg ke 2.
Cukup la yg tu ja buat masa ni, buat entry ni bukan apa satg ada 2 3 org kwn saya YM/called "linda update la blog hang pasai umah hg"




Menu Ramadhan ke 14

Ayaq soya, sedap sangat,lemak berkrim disukai ramai

Ayam Panggang


Ayaq Asam


Paru Sambal (peberet, wajib ada hari2)



Cucuq Ketayap dan Lompang
Semua sedap!!





Sunday, August 22, 2010

adeeb zafran + zhea rayhana + pacifier

adeeb ok ja,still bg direct breastfeeding kalu kt rumah.dia memang xisap puting,entah mula2 dlu ada bg,lama2 dia sendiri reject,buat2 nk muntah la kalu buh puting :p .tp lg bgs kalu dia xmau.

Zhea plak,lps kna ulcer dlm mulut mcm dh lupa kt puting frog dia.memang plan nk bg stop dlm masa tdkt,penah try buh garam halus kt puting,dia ambik belek2 dan bg kt mama dia suh isap lak.ke3.tp gigi dpn zhea sdkt mancung la kesan isap puting 2taun.xpa zhea,nanti msk skolah rendah kita jmpa dentist n pasang braces.

Berendoi sedia mamat ni,kalu dak,xdaknya dia nk lena.kna dok entertain dia ja,smpai bnda lain xbleh nk buat.

updates pasal zhea & hfmd

alhamdulillah,zhea dah mau minum susu mcm biasa semlm tidoq dia minum susu 9oz x 5botoi.bunyi hek2 ja,trus sumbat susu + ayaq masak.lepas tu dia pun tdoq nyenyak balik. Penangan susu 5btoi,pg ni lencun tilam :p

Bangun pg ni,nampak ceria skt,dh mau gelak2 "bukak mulut".kalu dak dok "hem hum hum" ja (ckp xmau bukak mulut)

Cuma mkn ja blum tebuka selera lg.td dh bg fries dia xmau lg.

Bila dia dh mau minum susu,even xmau mkn lg.rasa lega sgt2.alhamdulillah,syukur.tq Allah.

To kak raniakamal,tq very much for your tips.

Saturday, August 21, 2010

Zhea,ulcer dan HFMD

Hello semua,

Dugaan plak mai baru2 ni.Lepas balik mai dari kpg, zhea mulanya demam panas sampai39.7 degC...Ya Allah..siap kna ubat bontot nasib baik tk kena admit.Bukan takat demam saja, baik bintik2 putih penuh mulut..patut la pg Selasa tu nampak mulut dia cam bengkak.Ptg time amik dr umah kakmidah baru perasan yg jd ulcer.Malam tu jgk bwk ke hospital, tp Paed dia plak tkdak ari tu..terpaksa jmpa dokter lain.Doc Hasanah, ok la.Dia ckp zhea demam ni antara 2, viral fever sb ulcer atau early stage HFMD.Gulp..

Esoknya khamis still antaq umah kakmidah lg..igt tkpa lah kot..skali ptg time amik..muka dia cengkung yg amat..nampak lemah sgt2...kakmidah ckp..makan lgsung tk mau..susu pun minum sekali ja...mlm tu..mula la dia merengek nk dukung ja..merengek2 22 tk henti2..saya tau sb apa..sb dia "lapaq"...nk makan tak bleh..ulcer penuh mulut..sian anak saya...

Jumaat..bangun pg time sahur..nampak dia makin lembik...dgn susu tk mau..brapa kalibancuh susu n buang camtu ja sb dia tkmau minum..bukan takat tk mau minum..terus tk mau bukak mulut langsung..sedih sangat rasa tgk dia...

Kat kaki nampak mcm ada bintik2 merah..mcm dah sah..kna hfmd ni...lps Subuh..sangat dilema..nk p kja ka dak...nk tinggai zhea umah kakmidah..mmg mcm tk sampai ati..anak sakit2 nkbg kt org jaga..dgn Adeeb lg..mula2 igt nk WFH n antar Adeeb ja umah kakmidah...tp memandankan..zhea mcm kronik sangat..nekad saya amik cuti ja..bleh bg full concerntration kt zhea..Adeeb mmg antaq umah kakmidah..my huby?dia kja shift pg..oh sangat susah nk dpt cuti..tkpa saya paham amat dgn kja dia..so saya bleh handle anak2 sorg..

Pagi tu..time nk antaq Adeeb...masalah jgk..dgn zhea yg lembik dah..nk antaq Adeeb mesti bwk zhea skali..takdak nk tinggai kt sapa...dukung Adeeb..zhea plak tk larat..dia sampai tahap nk baring kt coridor depan umah..sian..sedeih saya time ni..nk bebai pun ada jgk..ya la..bukan senang..nk dukung dua2 skali..tp maybe tenaga supermama yg ada..gagahkan jgk dukung dua2 bwk p naik lift..nasib dah nk sampai keta zhea mau jalan sendiri..legha...

Lps balik antaq Adeeb..mmg dok berdua dgn zhea kt umah..bg dia rilex puas2 n saya mmg layan dia ja...skali Maksu dia sms bg tau..cousin zhea si Nufail pun kena HFMD...sah mesti jgkit masa balik kpg kt sorg lg cousin depa Firdaus yg mmg nampak symptom tu masa km balik kpg weken lepas...

Zhea plak dari ari Rabu..mmg tkmau makan minum susu pun sari 2x ja itupun time tidoq..mmg nampak sangat2 yg dia lapaq...tgh2 malam..hokhekhokhek..nangis..suap susu..dia cm lg nangis sb sakit mulut...Sampai la ke ari Sabtu pg..saya tetap buat susu..masak moi kt dia mcm biasa kot dia bleh makan..aapa yg saya tgk..dia main2 sat...p pegang botoi susu...tgk ja susu..nk letak kt mulut..pastu dia smpan balik..maybe dia nak sangat2 minum tp sakit punya pasai..dia ambik nasik moi pakai sudu...letak dkt mulut...buang balik...time tgk dia camtu..tk tahan sangat saya..saya nangis ja peluk dia..dia tgk ja muka saya..sayu la time tu...Tuhan yg tau..mcm2 pikiaq..tkut dia dehydrate la,,mmg igt sampai kemlm klu dia camni jgk..nk bwk p spital suh admit n drip ayaq ja..dah plan nk call mak saya suh mai jaga zhea ja..nasib la time zhea tk sehat adik dia tk byk kerenah sangat...

Tp alhamdulillah..ptg td..km letak la ayaq F&N Fruitade kt meja skali dgn straw..saja nk umpan dia..kot2 dia berselera..skali dia ambik ayaq tu..letak straw pelan2 kt mulut n hisap ayaq....leghanya rasa........saya mcm nk nk nangis sb hepi..tgk ada jgk benda masuk dlm perut dia..trus tya dia nk lg ayaq..dia angguk..trus tmbh ayaq lg..dia minum berkali2 ada kot 2 gelas..tp saya tk la bg ayaq gas tu trus..campoq ayaq kosong la..dah nampak dia mula makan..ayah dia cpt2 p goreng kropok ikan..sb peveret dia..bg2 ja..dia makan laju2 ja..nampak sangat lapaq..tkpa la zhea..janji mau bukak mulut,makan n minum..tu petanda +ve..lg satu..dia dah mula ckp..kalu tk dok hekhek2 ja..tunjuk2 ja nak apa..dah tk brani bukak mulut nk ckp..

Mlm ni dia tidoq..saya buat susu 2 btoi 19oz dia minu gok2 skali harung..lapaq sangat anak mama ni..sian..cepat2 sembuh sayang..hancur luluh hati saya tgk keadaan dia sakit..serius...

mama sayang zhea sangat2..

Wednesday, August 18, 2010

Ketumbit

Grrrrgrrr...dah seminggu lebih la tk ilang2 lg.Minggu lps siap mc sb ketumbit ni + sakit mata.


Huduh trus :(

Menyampahnya!!!

Menu Ramadhan ke-7

Semua adalah "beli" dari Pasar Ramadhan Masjid Bayan Baru.
alahai..tringin sangat nk masak sendiri ja, bukan apa klu beli dgn tak sedapnya dgn mahainya, kebersihan tktau nk kata la :(
Nak masak sendiri tk bleh lg kot klu hari bekerja, kesuntukan masa yg utamanya!
Kuih2 Abok2 (mmg peveret ari2 kna ada),Cucoq Kacang,Kuih Ketayap

Murtabak majid ni pun mcm wajib ada ja hari2 tk reti2 nk jemu, walau kdg2 bli tk sedap n tauk ke tongsampah ja.tetap kena bli hari2


Daging Masak Hitam, beli kat Dkashmiry ok memang sedap.Arini nk beli lg :P


Gulai Ikan Pari pun beli kt Dkashmiry, ok la cuma bendi dia myhuby ckp bleh buat bijik benih.Keras kemain, depa ni bleh p buh bendi tua plak.


Ayaq F&N RutBir buat sendiri la.Posa taun ni ajaib sekali pun tk bli ayaq kt Param, langkah berjimat cermat la katakan.


Ini budak, kena dok atas katil dia time org bukak posa, tp kakak dia dok p nk suap Mamee pulak :P
**Adeeb time org bukak posa soheh berjaga tk dak nya nak lena2 dia.Oleh itu mama & ayah dia bukak posa mcm ribut ja.Sorg makan+ jaga zhea, sorg tk makan+jaga Adeeb.Zhea yg kena jaga time makan bukan pasai apa, suka naik kerabat atas meja,sauk abis gulai ka, basuh muka dgn ayaq sirap la,ayaq lengkong p basuh rambut mcm amik ayaq semayang pun ada.mcm2 la haih anak2 ni.bila dok sorg2 kt opis tringat kt depa, tergelak sorg2.

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Datang Lagi

Salam Semua,

Alhamdulillah, ari ni dah masuk ari ke3 kita berpuasa.So far, ok la penat tu biasa la, sb bf kan Adeeb cepatnya lahai rasa dahaga, lps pump pun fuh!mencabar betoi rasa nk teguk ayaq kt toilet ja.Dahaga!Tapi sabaq dah nama posa, menahan diri dari lapaq dan dahaga :P

Bila mai ja bulan posa, seronok..asal bulan posa ja tringat kenangan2 masa SSL kt JKR dlu, sb bulan posa jgk la saya kenai ayah budak2 ni,bulan posa jgk la byk kenangan2 dgn dia...klu nk crita tk abis kot kt sini.byk sangat..bukak posa ramai2,ponteng kja p meronda tumpang keta buruk member,p pasar ramadhan sama2 (gediks)..malam2 bergayut kt phone time soq la.(besa la mengayat sakan lah kot).bla bla bla..sembang entah apa2..pastu raya pun..taun tu paling payah nk lupa la.siok!

Taun ni lg bermakna la dgn ada ahli baru dalam keluarga km (Adeeb) dan jgk dpt sambut posa kt umah baru.Dgn time nk bukak posa time tu la dia hek hek nak susu,nk lena, dgn kakak dia sampai naik atas meja sauk lauk sendiribelemoih2 meja dgn baju dia sekali!!Kalut la sementara anak2 nk besaq n paham mana boleh mana tak boleh.Tu blum time soq yg Adeeb jaga sama2 terkebil2 nasib tk keriau..makan la laju2 tkdan nk kunyah sb nk p kt dia.ha3.

Taun ni pun rasanya tk bleh lg nk p terawikh..anak2 kecik lg..tunggu la kot lg 4 taun depa dah cerdik skit.Surau kt bwh umah ni sentiasa penuh ja sauf dia.Insya Allah panjang umoq bleh join nanti taun2 berikutnya.

Menu berbuka, dah 2 ari beli ja..simple2 snagat, tkdak penuh meja mcm dlu lg, niat nk berjimat + berdiet skali.Takmau la membazir, klu dlu lauk sampai 3 4 jenis, la ni cukup kot 2 jenis + 1 kuih.Ayaq pun tk beli,hehehe bancuh ja kordial f&n tu, sedap pun sedap, jimat pun jimat,bersih pun bersihkan.Klu bli depa bantai guna ayaq paip yg tk masak tu ja.

Sahur, makan ja belen2 lauk berbuka, abis sangat goreng teloq tambah lauk.ok la so far bangun mood baik lg nak makan.

Ok lah, Selamat Berposa semua :P

Saturday, August 7, 2010

huh?

kalu ibu2 yg bekerja tetapi memberi anak susuibu,tak kan nk usung anak bg tetets kt opis kot!
Kna la pump susu n bg ikut botoi.

Friday, August 6, 2010

Gambaq zhea & adeeb

zhea kalu letak adik tepi dia n nk amik gambaq suka sangat2

Anak dara saya dah besaq, gigi pun dah penuh

Adeeb lena nk balik kpg jumpa tok2 dia.


Zhea,Optimus & Skids. (bumble bee dah join club ni jgk dah)



Kalu nk bagi depa ni tidoq dekat, kena hadang skit, kalu dak paham2 ja la, budak pakai sluaq polka dot tu..ganas tidoq


percubaan mengacau adik tgh lena


ramai org ckp adeeb "tembam" tp memang betoi pun, 6.9kg dah


baju raya taun lepas :P


terbalik kuang dah :P


Thursday, August 5, 2010

1st day kerja + Breastfeeding story

Hello semua,


lama btoi tk berupdate, busy bussier bussiest la :P ni anak baru 2 kalu 4 rasanya dah tk reti nk tekan keypad..blog pun tk kenai.

Arini Adeeb dah 65 hari (birthday zhea lg 4 ari), saya dah mula bekerja.


Bangun awai pg ni pukui 6am camtu..mmg saja nk ambik mood bekerja,semlm kui 2am bru tidoq..ahaha 4 jam ja lena..tu pun tidoq2 ayam.Tp bangun tetap fresh, entah la maybe baru lg semangat blum ilang, harap2 berkekalan la.


Siap brg2 anak,beg2 keja,kemas umah,basuh pinggan,gosok baju,mandi bla blakui 7.30 dah siap..kejutkan myhuby, sb minggu ni dia kja petang..so pg dia bleh la tlg2 antaq..siap kan anak2..tukaq diapers..bla bla bla..kui 8.45 jgk kluaq dr umah..sampai opis kui 9,30am!!Esok nak kena mangkit pukui brapa la nk bg sampai kui 8am :(


Antaq anak2 umah kakmidah, Adeeb ok ja..ala dia kecik lg tktau apa2..yg Zhea la...dgr ja kata "jom" kt ayah dia..trus meraung nk ikut balik.Sedihnya..meronta2 dia..km jalan jgk la..saya mmg tk paling tgk dia la..tkut tk sampai ati..


Ok kt opis cam biasa la..byk pkat dok seperais nk tgk index keslimman saya..rupanya mereka tertipu *hehe tak la kuruih pun..sama ja cam dlu..sb depa lama tk tgk tu nampak belain kot..


Pagi time nk p bekpes, sempat singgah "mother's room" nk tgk bilik khas utk pump susu.ok la..cuma baru lg..rasa janggal skit..bilik luas..rupanya ada kunci,peti ais ..kira selesa la.



ni beg saya,
susu saya yg ciput, tp syukur la sb ada jgk, eh org sblh tu..byk stock susu dia sehari.berapa session dia pump pun taktau.

2nd session,4pm dpt byk ni utk 10 minit, alhamdulillah :P

**sehari saya akan bg susu kt kak midah 3oz x 4 botoi , so far cukup.



Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...