Thursday, July 1, 2010

Breastfeeding Story-Part 1

Hello semua,

Nk crita pasal kisah BF pulak..asik2 pasai pantang ja cemuih jgk kan.

Ok camni..dlu masa bersalinkan zhea sempat BF dia sebulan ja yakni 30 hari,sian zhea..alasan.susu tkdak..mana nk ada susu klu zhea nyusu..n berdarah2 trus stop..sakit yg amat ok!sampai terangkat kaki2..pastu kesedaran pasai breastfeeding out skit.tk byk info,support group (cewah kemain) Jadinya zhea membesaq sehat dan kuat dgn susu Enfa sampai skrg.Takpa la zhea dah lps.\
Jadinya masa 2nd time peknen ni..ada la skit2 kesedaran ttg kebaikan BF ni, sapa nk tau google sendiri ja la..tk pandai nk ngarang panjang lebaq tangni..tp kebanyakan nya dah tau kebaikan2 dia kan.Ok..org paling byk bg support KakWani la :) serius apa2 tktau mesti tnya dia, even soklan2 bodo pun dia jwb.soklan 30sx pun ada kwani kan..hahaha..start masa peknen Adeeb sambil2 tu google cari info2 pasai pengendalian susu ibu bla bla bla..ok..mula2 my huby pun mcm tk brapa nk support sangat, mcm nk pemain ada la..konon2 "ada ka susu tu..ala kita bg susu sama mcm kakak dia dah la senang" ok tkpa..dgr ja la malas nk argue..tp dlm ati tekad jgk..nk try..cuba..mana tau....rezki Adeeb..

Alhamdulillah sampai la ni..Adeeb still BF dgn jayanya..sakit pinggang..sakit niple..makan nasik terbenti..mandi laju2 sb Adeeb akan mintak susu sejam sekali!!!huk huk jenuh mama Adeeb oit..entah la org ckp bby boy ni..kuat nyusu ya lah kot :p
Bila dah susu ada..mula la berkira2 nk bli breastpump,botoi susu banyak2 sb nk simpan susu kan..nursing pillow..sb dah lenguh pinggang bongkok time nyusu..dah cuba bg sambil baring..tk reti jgk..dlm erti kata lain "tak sampai" ..Ari2 minum Horlick..sampai bau dia pun rasa jemu..gagahkan jgk minum..demi nk maintain susu..mkn tempe la..minum ayaq kosong toksah ckp//bergelen2..mau mak saya tgk ni..saheh bebel tuli tlinga..sb dlu masa pantang zhea..kt kpg..nk minum ayaq pun stgh cawan ja...dah tu..dia yg ambik..jgn harap nk minum amik sendiri..sb tu sampai curi2 minum ayaq suam zhea masa pantang..kehkehkeh
Dah survey punya survey kt LittleWhiz order trus,bagus btoi order arini esok dah sampai..pun tgh sale harga asal RM429 tp dah sale dpt RM343 kot..lupa...best btoi zaman moden skrg ni kan..dok umah dalam pantang pun bleh soping2.Saya beli breastpump Avent Manual (entah blum layak nk pakai letrik punya, huby ckp tkut hangat2 taik ayam satg..tk pun ada masalah2 lain..try hat manual dlu la, lgpun hat letrik mahai hehe)
Yeyeh barang dah sampai!

QC sedang check :P

1st time pump, 15 minit dpt byk ni ja 2.5oz

2nd time byk skit 3.50z :) 15 minit..ok la tu permulaan

Skrg ni..bila dah ada susu, my huby pun sengeh, sb free tk kna kuaq duit bli susu buat masa ini..Moga2 murah rezki susu utk Adeeb.Amin

No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...