Sunday, July 18, 2010

Demam Toy Story

Satu family asyik layan crita ni.Adeeb ja kot blum paham.Mulanya kan kata nk bwk zhea p tgk wayang ToyStory3, skali dah tkdan sb terbesalin awai,pantang lg..abis pantang igt nk bwk dia..mcm2 hal pulak..last sekali ayah dia yg download sendiri crita ni dr intenet, senang!!
Tgk la anak dara saya, mau tgk ni tk layan yg lain dah.duduk baik ja.
Kalu p Giant lalu ja tempat toys trus jerit2 Baz2 Udy..bli la jgk

Ni dia contiang..yg kaler elok dalam gambaq tu..Tok dia yg tlg kalerkan :P hehe Buzz kaler pepel dah.

Bekas Ayaq pun nk Buzz, sejak ada bekas ni..rajin sungguh minum ayaq masak..kalu dak..jenuh paksa :) bagus jgk..tq Buzz

1st model Buzz bli kt Tesco RM71 kot (bli ni pun..zhea p dgn ayah dia ja masa dlm pantang..skali bok balik tnya harga..huwarghhh bleh bli stok diapers zhea sebulan dah tu..geram)


Ni Buzz baru yg bli kt QB tu.Kira paling canggih la badan bleh kepak2 semua button funtion..sayap bla bla bla kluaq lampu semua..(sbnrnya saya suka jgk..tp bila pikiaq harga tu..mcm ish...sayang duit..)


Sebenarnya besaq jgk merga ni..12 inci tinggi..ish mau dia hidup betoi tkut jgk..hahaha

*ada jgk dgr bunyi2 nk bli Sheriff Woody plak dah..bli lah..janji adiah saya beranak Adeeb dpt ujung bln ni dah :P


Saturday, July 17, 2010

Percubaan membawa anak 2 ke QB

Hello..hello..

Arini Adeeb dah 46 ari, ayahnya berjanji nk bwk kami keluaq ronda2.Yehaa best rasa, ya la 44 ari terperuk ja kt umah *tipu saya ada kluaq2 jgk kan.

Fuh..mencabar jgk la.Pagi dr pukui 10am myhuby ckp kui 11am kita kluaq..mula2 mandikan zhea..ok siap comei2 pakai baju lawa, skali dia p main ayaq belemoih..hish..biaq p la asal baju tk kotoq..Pastu Adeeb p lena plak jenuh tgu dia mangkit..Kui 11am mandikan Adeeb siap2 dia comei2 jgk..Saya lari2 p siap mandi..packing bekal2 brg2 dpa (susu,diapers,towel blablabla) dlm backpack..ayah depa plak kluaqkan buggy sb dah lama tk guna berabuk..time tu jgk zhea buat kalam kabut nak naik..tkdan ayah dpa bukak...dia dah meraung nk naik..last2 terapit jari kt situ!!Keryau meraung dah seround..Pastu try letak Adeeb kt Maclaren Quest tu..mmg tk bleh lg la dia nk dok atas tu :( lgpun masa bli dah tau mmg bleh guna start dr baby 3months pun..cuba adjust2 buh towel la bantai la kot2 bleh..ish tk brani la..rela dukung ja la dr letak atas buggy tu..satg mau jd apa2 kt tulang blkg dia ka..menyesai tk sudah..Dalam dok kalut2 dia p renggah keryau jgk..ish..pantang letak..bunyi saja la Adeeb ni!!Kalut mama ni tau..dgn pakai tudung senget benget..Last2 pukui 12 bru kluaq umah


keryau dgn penuh perasaan lak tu..mcm kena cubit ja

dah angkat dukung ok dia lena ja dalam carseat..legha...

suka dia nk bwk jalan2 sb mama & adik ikut sama>excited dia

Dah sampai QB, kami serbu Toy R Us dlu, sb mmg plan nk p situ yg utama.Hermm...ada org kalut nk bli Buzz LightYear baru.Padahai aritu dah bli sekoq kt Tesco tk puas ati sb bogy Buzz tk bleh gerak2..skali kt Toy R Us takdak yg mengikuti "spec" pulak..masuk Jusco skali ada..bli la sekoq lg..mak aih..harga dia rm213 (gilaa)..geram ja tgk..tp sb bukan guna duit saya, biaq ja la..ayah budak2 ni..klu selagi tk dpt apa dia mau dok sebut tu ja..tk larat dgr..dah dia nk bli sgt..bli ja lah..janji keperluan km semua cukup..pastu nk bli apa ikut ja la.

Kat QB,Adeeb mmg kena dukung ja la..adoi...lenguh tangan2 tu pun dok tukaq ganti dgn ayah dia..zhea lak..sat dok dlm buggy sat kelupoq nk turun..klu bg dia jalan sendiri..merata melencong lak...last2 saya suh bli Safety Harness..haha marah zhea bila nampak tali kna ikat kt blkg dia..sbnarnya benda tu nnti saya nk guna time nk antaq anak2 sorg2 ke rumah bbysitter..tkut nnti saya kalut dukung adik..zhea lari2 p mana keta ka moto laju2 satg..bahya..so mmg termasuk dlm list jgk nk bli..cuma tk la secepat ni..igt dah dkt naik kja bru nk bli..

Tapi..hish..serius penat la..zb zhea ni rata dia p..tk heran kt org pun..tk tkut sapa..dlu ada jgk tkut lelaki itam..ni dak pun!!Tu dgn aksi dia buat keras tk mau berjalan lg..Penat dok bejegel kt dia ja td..nk marah dah org ramai..dgn berdukung Adeeb lg..berat dah dkt 6kg mamat ni..amik la jgk baby carrier yg jenis galas tu kt Mom's Care..leghaa..tp seryau2 sb Adeeb kecik lg..lembut sangat..nasib carrier tu bleh guna dr newborn..mcm confident skit la...Kt Mom's Care satu hal plak..zhea p ambik set garpu sudu tk mau lepas..GGgrrr...mcm nak naik darah ja..puas pujuk bla bla bla..bru dia lepas..bukan pasai apa tk mau bli..kt umah dh byk dah sudu garpu dia..membazir pulak..

Dalam2 dok kelam kabut penat berdukung..penat layan zhea..ada la 3 jam kt sana..Adeeb ok..mmg lena ja..ha la..dah berdukung lg siok lena la kawan.


Dah nak balik..zhea mata smpai merah tahan mengantuk..suh lena tk mau.

cewah..ayah dia yg kernyeh dlm ati sb dpt Buzz dia..huh..mak budak apa pun tkdapat.. :(




Adeeb sampai umah mata buntang cargas trus!!

*kesimpulan, mcm ok jgk..biasa la budak2 baya zhea mmg tgh active la ni..cuma mak pak dia la penat skit..tgu la Adeeb pun besaq skit..sahrh double penat la kami :P

Wednesday, July 14, 2010

bila MIL dh balik kpg

mula carca merba balik :(
Tp bkn makna dia ada sini saya suruh dia masak or kemas umah pun.just tlg tgk kan Adeeb ja.supaya memudahkan keja saya utk urus hal lain.


*kemas umah (mop,menyapu,lap habuk,loundry) hari2 mesti mop,lap abuk sb byk sgt lgpun zhea allergy stg abis begaru sakan
*settlekan Zhea mandi,makan,main,tdoqkan
*memasak,oh even my Mil msk sgt sedap,saya x amik kesempatan suh dia msk ari2.cuma kalu ada special request anak dia nk mkn gulai dia bru suh mil msk ok.lain2 menu 80% saya yg siapkan.

Bila ada org tgk kan Adeeb smua keja jd mudah sb x kalut2.

Tp ni dia dh x dak smua kna handle sendiri.oh ya Adeeb skrg dh mengada kalu jaga nk org ada dpn dia ja.kalu dkung riba lg la dia syok.mengada kamu bdk kecik!

Pantang 43 ari

dah mcm org abis pantang pun.dr hari 38 kot my huby ckp ala..dah la tu sehat dah..jom la kluaq2..(tp jgn salah phm yg lain).

sronok la apa lg..merata la kluaq..sat kedai perabot,sat p Giant,Nasik Tomato Sg Pinang,bli Duryan balik pulau :) kluaq ber3, Adeeb still pntang dok ngn Tok :)

herm

my huby balik kpg ni..antaq MIL & FIL balik, plannya nk dok sampai saya abis pantang..tp my FIL dah boring sgt kt sini, terpaksa anak dia antaq balik jgk2..sian jgk tgk my huby rushing2 balik kja trus antaq makpak dia, esok dah nk mai awai2 subuh..moga2 Tuhan balas jasa2 dia menjadi anak yg baik tu.

so, tinggal la km ber3 sat *sedih la jgk kna tinggai walau sat ja :(

Tuesday, July 6, 2010

sakitnya!

aduh aduh...
Dah ngam2 30ari kan,saya pun dah abis makan segala makneka vitamin,ubat dokter bg.maka mula nk makan ubat tradisional plak.kali ni pilih nk try product NR plak.so,telanla 2 bijik Phytonatal tiap kali pas bekpes..masuk 3rd day,rasa sakit sgt kt perut,dok ingat sudah!batu meroyan jatuh apa..mula la,pikiaq mcm2,susah ati gila..nk nangis pun ada,bgtau huby dia pun seryau.sakit smpai tahap pakai seluaq kecik,tekena getah suar pun sakit beradoi2 *nanges
Dok heranla,awatla dh dkt nk last2 p sakit plak,tidak ok ja.siap terai suaq jeans ok ja.he3.tringat nk baca blk kt botoi ubt tu.ada tulis kalu sakit kt lower abdominal kna stop..kebetulan masa sakit tu nk bwk Adeeb check up sblan,lgpun saya ada appoinment dgn dokter teh pasai family planning,trus bgtau dia pasai sakit dlm perut ni.
Dia pun check,pegang,scan semua,katanya luka dlm x npk mcm problem,rahim xjatuh pun.maybe sb mkn ubat jamu,dia panas sgt,so rahim bekas luka czer dia mengecut dgn drastik,sb tu sakit..dia suh stop sat mkn ubat jamu tu..
*sad,alamak cemana nk kuruih mau xmkn jamu..xpa la,saya ikut ckp dokter,dah 3 ari x mkn,ha..xsakit dah..lega..


Mau dah lega2 tu..
*trus huby bwk teman dia p kedai perabot
*makan sate,ayam percik
*huby nk ajak p pasar malam.wahaha..maklumla,adeeb bleh dk ngan tok sat :p

Sb,ikutkan myhuby,ala dah last2 bleh dah haih p keluaq.ala lgpun dia pun boring sb bini pantang dia nk p memana pun xbleh.

Sabaq na dahling 8ari ja lg.

Monday, July 5, 2010

34 hari-pantang with MIL

hello semua,

Yeha..lg 10ari nk huray2.
MIL ada mai sini kemarin,dok sini smpai abis pantang.best jgk,sb dia mesti masak semua.

*adeh nk mkn durian blk pulau dlm pantang ni :)

Friday, July 2, 2010

Adeeb Zafran

dah bleh amik gambar bukak mata
dh pndai calarkan pipi senri..time mandi cemana dia buat tktau

dah pandai bermain ngn kakak :P



Rambut Baru Zhea

Sebelum
Selepas
Sayangggg sangat rambut zhea yg panjang n kerinting2 kt ujung tu..asalnya mmg tkmau potong..biaq la panjang camtu..dok bayang raya ni..lawa rambut camtu...tp..disebabkan masalah Cradle Cap yg kronik..n dia tidoq garu sampai luka kulit pala..
Terpaksa la berkorban..hukhuk..sedih saya time potong rambut dia..Dia pun baik ja tadah kepala.
Skrg dgn rambut baru mcm senang nk jaga skit.


Thursday, July 1, 2010

Breastfeeding Story-Part 1

Hello semua,

Nk crita pasal kisah BF pulak..asik2 pasai pantang ja cemuih jgk kan.

Ok camni..dlu masa bersalinkan zhea sempat BF dia sebulan ja yakni 30 hari,sian zhea..alasan.susu tkdak..mana nk ada susu klu zhea nyusu..n berdarah2 trus stop..sakit yg amat ok!sampai terangkat kaki2..pastu kesedaran pasai breastfeeding out skit.tk byk info,support group (cewah kemain) Jadinya zhea membesaq sehat dan kuat dgn susu Enfa sampai skrg.Takpa la zhea dah lps.\
Jadinya masa 2nd time peknen ni..ada la skit2 kesedaran ttg kebaikan BF ni, sapa nk tau google sendiri ja la..tk pandai nk ngarang panjang lebaq tangni..tp kebanyakan nya dah tau kebaikan2 dia kan.Ok..org paling byk bg support KakWani la :) serius apa2 tktau mesti tnya dia, even soklan2 bodo pun dia jwb.soklan 30sx pun ada kwani kan..hahaha..start masa peknen Adeeb sambil2 tu google cari info2 pasai pengendalian susu ibu bla bla bla..ok..mula2 my huby pun mcm tk brapa nk support sangat, mcm nk pemain ada la..konon2 "ada ka susu tu..ala kita bg susu sama mcm kakak dia dah la senang" ok tkpa..dgr ja la malas nk argue..tp dlm ati tekad jgk..nk try..cuba..mana tau....rezki Adeeb..

Alhamdulillah sampai la ni..Adeeb still BF dgn jayanya..sakit pinggang..sakit niple..makan nasik terbenti..mandi laju2 sb Adeeb akan mintak susu sejam sekali!!!huk huk jenuh mama Adeeb oit..entah la org ckp bby boy ni..kuat nyusu ya lah kot :p
Bila dah susu ada..mula la berkira2 nk bli breastpump,botoi susu banyak2 sb nk simpan susu kan..nursing pillow..sb dah lenguh pinggang bongkok time nyusu..dah cuba bg sambil baring..tk reti jgk..dlm erti kata lain "tak sampai" ..Ari2 minum Horlick..sampai bau dia pun rasa jemu..gagahkan jgk minum..demi nk maintain susu..mkn tempe la..minum ayaq kosong toksah ckp//bergelen2..mau mak saya tgk ni..saheh bebel tuli tlinga..sb dlu masa pantang zhea..kt kpg..nk minum ayaq pun stgh cawan ja...dah tu..dia yg ambik..jgn harap nk minum amik sendiri..sb tu sampai curi2 minum ayaq suam zhea masa pantang..kehkehkeh
Dah survey punya survey kt LittleWhiz order trus,bagus btoi order arini esok dah sampai..pun tgh sale harga asal RM429 tp dah sale dpt RM343 kot..lupa...best btoi zaman moden skrg ni kan..dok umah dalam pantang pun bleh soping2.Saya beli breastpump Avent Manual (entah blum layak nk pakai letrik punya, huby ckp tkut hangat2 taik ayam satg..tk pun ada masalah2 lain..try hat manual dlu la, lgpun hat letrik mahai hehe)
Yeyeh barang dah sampai!

QC sedang check :P

1st time pump, 15 minit dpt byk ni ja 2.5oz

2nd time byk skit 3.50z :) 15 minit..ok la tu permulaan

Skrg ni..bila dah ada susu, my huby pun sengeh, sb free tk kna kuaq duit bli susu buat masa ini..Moga2 murah rezki susu utk Adeeb.Amin

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...