Wednesday, June 9, 2010

pantang ari ke 8

helo semua,
Arini dh masuk ari ke 8,ada 36 ari lg.hukhuk boring tahap gaban!

Skrg mil ada kt umah smpai sbtu ni.pasni semua kna buat sdn bhd la :)
Mak saya pun dah blk 2 ari lepas *sad (nangis2 saya mak blk)

Ngurut blm bleh lg,kan csect pas ckp sbln bru nk buat.jamu branak pun blm telan sb adeeb kna jaundice.tgk mgu dpn bru nk bli phytonatal nr tu.lani ari2 mandi ayaq daun,best rasa segar skt bdn,pastu sapu myk panas,berstokin 24jam.tp kan mlm tdoq berekon,apa kes ni :p tawakal ja la demi anak2 yg xtahan cuaca panas sgt skrg ni.mlm 1st adeeb blk umh,nangis meraung mlm2 smpai xketahuan tdoq.mlm 2nd,mak saya suh tdoq kt bilik la,sejuk skt.ok la bkn bukak sejuk "gedi" pun.saya mmg pkai mcm org eskimo la,nk bg panas bdn,mmg peluh becerau2 even tdoq dlm ekon.

Alhamdulillah,so far adeeb good boy,x byk kerenah sgt,tidoq ja,bgun nyusu,main2 sat lena.mlm ja kna bg susu lama skt nk bg tdoq lama.lenguh pinggang2 ni duduk lama.

Lg satu,kali ni xbg sgt formula milk,
Rasa 90% bg breastmilk kt dia,dlu masa lahir xsmpat bg susu,sb fully bius,so dpa dh standby bg Frisolac.
2nd day bru saya bleh breastfeed adeeb.tp susu plak xbrapa nk ada.
Masuk 3rd day bru ada skt2,dh blk umh usaha mkn mcm2 nk bg byk susu. Tempe,daun kucai,horlick,susu anmum lacta la.ha skrg ni dh ok lega sgt.

Kakak zhea, sgt manja ni.bgun pg trus cari bby/adik.kiss la,bg ball,
Riba adik n yg tebaru nk dukung ada "jom main" he2 mcm2 kerenah.tp under control.

Ayah anak2,iaitu suami tercenta.tq syg,sb tunaikan janji2 dlu.janji dia,nk jaga kakak elok,take over keja rumah,jaga emosi saya.tq sgt,xtau nk ckp apa dh,sgt bersyukur.dia dh start keja arini.letih ja tgk.ari2 make sure saya x mkn nasik byk,sb xmau bg gemuk,siapkan ayaq mandi la mcm2 la.

Ok la,nk p tgk kakak xmau lena dgn tok dia plak.masalah nk lena kna ada mama.

*arini bkpes ayaq horlick panas+biskut hupseng 4 keping

*lunch nasik stgh senduk+ikan grg+sayur sawi halia

*teabreak oren peel fresh

*dinner nasik + tempe grg

LAPAQNYA!

1 comment:

Wanie said...

happy fully breasfeeding mum..!!

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...