Tuesday, June 29, 2010

penatnya-day 28

penat sungguh rasa ari..
Bila pg td sang suami balik market, dan tgk brg basah yg dibeli penuh sinki.ada 3jenis ikan (ikan org pantang)serba sekilo,ayam sekoq,daging sekilo.penat berdiri menyiang,cuci semua haiwan2 td..slalu dia bli stok skt ja,kali ni mak aih..byk la bg km yg hidup ber4 ni..

Ada pulak request nk mkn gulai ikan,tp bhn xcukup,xdak daun kari,bendi,cabai,tomato.buat jgk buh ikan semata,x lengkap rasa gulai,dah tu pakai santan segera ja.
Sambil masak lari2 tgk zhea yg dk layan dvd,adeeb lena dlm bilik.

Tgh baik punya potong kcg buncis nk buat sayoq,rasa x sedap ati,jenguk zhea kt tv xdak,trus lari masuk bilik,tgk2 kwn landing baik sblh adik tgk tidoq,sambil dok kiss2 adiknya..tersirat darah mama ni anak2 oit..siap lari laju terpa dr dapoq.adeeb lena x sedaq habaq ja..he2

Setle lunch,org pantang mkn nasik dgn ikan gulai ja arini,sayoq buncis td utk org x pantang.ptg pukui 2 mmg dah set time zhea lena ptg,tmpg adik pun lena,mama nk tmpg sekaki.skali gaya kakak lena,adik jaga mata bulat smpai magrib.

Mana xpenat..dah jaga saja x pa,asik nk nganga mulut bepaut kt dada ja..lenguh pinggang mama ni adik oit.. X sbq tgu nursing pillow sampai esok..xsakit blkg kot pasni..pam susu esok sampai..nk pump byk2 dlm botoi..so adeeb bleh minum dgn ayah pun xpa..sng skit mama..dgn kakak time adik nyusu,time tu jgk nk ayaq la,nk susu mcm adik la..

Sudahnya,td ptg mama xdan mandi..ni tgh belemoih ja..adik n kakak lena elok2 na..mama penat gla..

*kwani,pump xbleh on pun..ka km xreti guna adapter..

Sunday, June 27, 2010

dah 26 hari

helo semua,
Arini saya dh masuk ari ke 26,ada 18 ari lg kalu pantang 44ari,tp mak saya ckp 40ari pun xpa :p
Eh eh nk ikut mana 1 ni.mau 40ari ada lg belen 14 ari!siok!mak saya ckp ada yg buat 40 ada 44.tp masa zhea dlu 44 sb last bepantang umah mil.siap ari 45 kna mandi ayaq 44gayung apa ntah,jenuh kira time mandi takut silap.tp mau kt sini mana ada gayung,mandi pun pakai shower,cm na tu :p

Skrg bleh kata saya dh cargas byk.xdak sakit2 kt tmpt cser lg dah.mandi pun dah bg kna ayaq,x gaduh cover dgn plastik lg.haha.
Tp still berstokin,sapu myk panas lg tau.cuma..kain batik dah tersimpan rapi :p malas la pakai kain,rimas nk gerak payah,blm part suka teburai lg.huh.

Alhamdulillah,masih bleh handle zhea n adeeb dgn baik,umah pun kemas ja (saya dh sapu smpah,mop lantai tp slow2 la bkn tonyoh kuat2),sidai kain,lipat kain semua buat sndri.masak lg utk km sekeluarga.walau penat skt,tetap puas ati semua setle sendri,tp atas petolongan my huby jgk la.kalu xdak dia,susah jgk.

Adeeb zafran yg siang mengantuk mlm bejaga ni.makin berisi,tgk pipi labuh dia geram mcm nk picit!zhea suka pegang pipi adik dia,geram kot bulat sgt.aiyark..adeeb still bejaga mlm kui 3am mesti mata bulat tekebil2,mulut pun dh "ramai" bila jaga,tp kdg2 saya letih mengantuk,xtelayan malam2 buta nk sembang dgn dia.haha jahat nya!

Still breastfeed adeeb directly.tp masih xreti nk bf smbil baring,dh try semlm,sakit blkg ni dk cntrol nk bg smpai ke mulut dia.dia pun mcm xselesa ja..huhu.

*adeeb tembam 26 days old.


Zhea mcm biasa,good girl,bukak tv katun dia.melayan tu ja,xpun colouring.rambut dah pendek,rimas tgk pnjg suka bepeluh n dia garu2 jd mcm kelumumur eh cradle cap kot.nk kuar bila xtau nk bli syampoo khas utk masalah kulit pala dia ni.sian plak begaru sakan.

*aktiviti peveret zhea skrg,mengaler.


*ni pesyen apa kaler pun xtau,betompok2 :)


*anak dara kesayangan kami

Sunday, June 20, 2010

berat saya skrg :p

alhamdulillah lps 11ari dh trun 10kg.last sblm branak berat 73kg ok,gemuks tp masa zhea 75kg.makna kata skrg 63kg :p

Ala tp kan,normal la lps branak akan trun 10kg,berat baby,uri,darah,air ketuban n etc.

Harap2 lps 44ari nanti trun lg 8kg :) tp mcm misi mustahil la sgt.sb nya pantang sdn bhd ni xdak sapa nk tegah kalu mkn nasik byk dlm pinggan tambah pun.ya,saya memang mkn byk skrg.lapaq ja.td kui 3 bleh rasa mcm nk p mkn nasik kali ke2.tp sbq..

Tp,ayah bdk2 ni dh byk kali puji npk surut muka.*perasan.
Mau xsurut, xjmpa kfc,mcd,keny rogers,ayaq ais lg.pasni ketahuan la.dah la dia dk offer,ari 45 nk mkn apa pun dia belanja.

rutin berpantang sendiri



8am-Bgun pg,mandi,siap bhn masak (cairkan ikan/ayam,potong sayoq)

9am-mandikan zhea,bekpes,layan zhea tgk katun

10am-mandikan adeeb,bg susu,dia akan zzz ja.
Trus memasak,dlm 15 minit ja.layan zhea lg.

1pm-lunch

2pm-paksa zhea lena jgk,dia payah nk lena ok.dah anak2 lena,tmpang sekaki.dpt la min sejam max 2jam.ilang penat berjaga mlm 2 3jam tu.

4pm-huby dh ada,sama2 melayan anak2

6.30pm-mandi,tkq bju anak2

7pm-dinner,lauk td panaskan ja.

10pm-tidoq.

3am-adeeb mesti jaga mata bulat smpai kui 6.huwa..

:p mcm entry sblum pulak.

Thursday, June 17, 2010

mula pantang sdn bhd.

helo semua,

Arini adeeb dh 16 ari,makna kata ada 28hari lg sblum kami huray2 :p
Boring nk pitam2 la rasa.

Dah 2 ari saya berpantang sendiri,mil pun dh blk kpg.so far ok,undercontrol.kemarin masak ikan grg,tempe grg,sayuq sawi + halia,smbal tumis teloq kt suami tecenta.dia xsuh msk lauk kt dia pun,tp dh ada masa,pedras ja msk.

Rutin bemula mgkit kui 7,mandi sejuk la jgk,tp cpt2 sapu myk panas,anak2 blm bgun,siapkan bhn msk.bekpes laju2.zhea n adeeb bgun serentak la ni,buat susu kakak,dia layan katun,n saya cpt2 mandikan adik dia.ok sukses,
Mula seryau jgk lama xmandikan bby tkt kekot.zhea dlu pas pantang bru buat sndri tau.
Tp sb adeeb bdn agak berisi,senang nk pegang time mandi.adeeb sudah mandi mesti keryau nk susu.pastu dia lena ja.

Masa nk urus mandi kakak plak,lps mandi dia layan katun,saya trus p dapoq masak laju2.siap km lunch berdua,pastu pelekoh dia lena.so dpt la saya masa tdoq siang dlm 30minit.bleh la nk cover penat skt.

Ptg,huby blk dia layan kakak,kemas umah semua :) saya dk rilex dah.

Walau xbuat keja berat sgt, bdn rasa x btoi2 fresh lg.sb blm urut,mesti bdn masuk angin entah brapa byk pun xtau.

Zhea,npk jgk aura mengada time ada adik.ckp kuat skt dh merendam ayaq mata,kdg2 ada xpaham apa dia nk,ya la ckp pun byk pelat german lg.hangin jgk la,tjuk apa smua xkna.sabaq ja la dgn kerenah anak2.

Adeeb,siang mengantuk mlm bejaga,dh fully minum susu mama,penat tau mlm2 duduk menyusu smpai sejam 2.elok atas riba lena letak ja jaga mata bulat.adeeb dh tdoq katil bby sendiri,lega skt,kalu x tkt tepenyek dia ja.

Suami,saya tgk penat dia dr ari branak blum lg ilang.tp npk dia hepi,sb penat2 dia,ada family disisi :p

*td karan xdak sat.anak2 merengek sb hangat.eh eh xbleh susah skt la.

Wednesday, June 9, 2010

pantang ari ke 8

helo semua,
Arini dh masuk ari ke 8,ada 36 ari lg.hukhuk boring tahap gaban!

Skrg mil ada kt umah smpai sbtu ni.pasni semua kna buat sdn bhd la :)
Mak saya pun dah blk 2 ari lepas *sad (nangis2 saya mak blk)

Ngurut blm bleh lg,kan csect pas ckp sbln bru nk buat.jamu branak pun blm telan sb adeeb kna jaundice.tgk mgu dpn bru nk bli phytonatal nr tu.lani ari2 mandi ayaq daun,best rasa segar skt bdn,pastu sapu myk panas,berstokin 24jam.tp kan mlm tdoq berekon,apa kes ni :p tawakal ja la demi anak2 yg xtahan cuaca panas sgt skrg ni.mlm 1st adeeb blk umh,nangis meraung mlm2 smpai xketahuan tdoq.mlm 2nd,mak saya suh tdoq kt bilik la,sejuk skt.ok la bkn bukak sejuk "gedi" pun.saya mmg pkai mcm org eskimo la,nk bg panas bdn,mmg peluh becerau2 even tdoq dlm ekon.

Alhamdulillah,so far adeeb good boy,x byk kerenah sgt,tidoq ja,bgun nyusu,main2 sat lena.mlm ja kna bg susu lama skt nk bg tdoq lama.lenguh pinggang2 ni duduk lama.

Lg satu,kali ni xbg sgt formula milk,
Rasa 90% bg breastmilk kt dia,dlu masa lahir xsmpat bg susu,sb fully bius,so dpa dh standby bg Frisolac.
2nd day bru saya bleh breastfeed adeeb.tp susu plak xbrapa nk ada.
Masuk 3rd day bru ada skt2,dh blk umh usaha mkn mcm2 nk bg byk susu. Tempe,daun kucai,horlick,susu anmum lacta la.ha skrg ni dh ok lega sgt.

Kakak zhea, sgt manja ni.bgun pg trus cari bby/adik.kiss la,bg ball,
Riba adik n yg tebaru nk dukung ada "jom main" he2 mcm2 kerenah.tp under control.

Ayah anak2,iaitu suami tercenta.tq syg,sb tunaikan janji2 dlu.janji dia,nk jaga kakak elok,take over keja rumah,jaga emosi saya.tq sgt,xtau nk ckp apa dh,sgt bersyukur.dia dh start keja arini.letih ja tgk.ari2 make sure saya x mkn nasik byk,sb xmau bg gemuk,siapkan ayaq mandi la mcm2 la.

Ok la,nk p tgk kakak xmau lena dgn tok dia plak.masalah nk lena kna ada mama.

*arini bkpes ayaq horlick panas+biskut hupseng 4 keping

*lunch nasik stgh senduk+ikan grg+sayur sawi halia

*teabreak oren peel fresh

*dinner nasik + tempe grg

LAPAQNYA!

Tuesday, June 8, 2010

muhammad adeeb zafran


Adeeb day 6.

alhamdulillah,
Saya dh selamat lahirkan cahaya mata km yg ke2.
2june 2010, 4.32pm @ hospital pantai penang,emergency lscs.
Berat bby 3.2kg,tinggi 51cm,ukur lilit kepala 35.5cm (detail lg)

Arini dah ari ke-7 pantang.alhamdulillah dua2 sehat,cuma bby ada mild jaundice.
Doakan cpt ilang kunin tu ok.

Dah 4 ari bepantang sendiri kt rumah.

Zhea,ari 1st adik blk rumah over excited.tergamam tgk adik.he2.

Nanti free saya buat entry pasal detik2 itu.

Bz skt sb nk jaga 2 anak,nk jaga emosi anak dara ni yg penting.
Nak jaga diri sendiri lg.

Wednesday, June 2, 2010

check in @ labour room

morning semua,

Saya besiaran dr LR1 spital pantai png.admit pukui 2am td,lps turun tanda darah n pecah ketuban.

Tgh dk sembang2 dgn huby sambil mkn aiskrim walls double dutch,tup2 mcm bunyi pop kat "bwh" skali keluaq ayaq panas ja,huby pun npk n tekejut.masing2 diam n lawan tgk muka.haha gabra.

Trus siap2 antaq zhea umah kakmidah.n pdras mai spital.bru bkak 2cm,tp sakitnya memulas2 mcm nk berak ja ni.

Doakan km *ok sakit mai blk ni.huk huk..

Tuesday, June 1, 2010

x mau dok plak.


zhea ni,dlm sbln suka btoi buat perangai xmau dok dlm carseat dia.tp slalu time ayah dia ada skali.

Td saya amik zhea dr umh kakmidah sorg sb ayah dia keja ptg. (arini tepaksa antaq sb saya nk p opis sat urus pasai cuti)
Bleh plak dia buat xmau dok dlm seat buleh2. Haih zhea,stress mama tau!dgn nk drive,peda dia lg.keta pun byk laju2.

Last skali,x mkn saman jgk,bukak seat dia.bg dia dok kt kusi biasa,buh seatbelt dewasa tu ja.
Tu pun dia bukak!berdiri ja pegang dashboard smpai umah.
Dan saya bwk keta superslow.nasib slmt smpai umah n xdak jd apa2.

Cemana la nanti nk peda 2 org anak antaq sorg2.huwa..

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...