Monday, May 24, 2010

Makanan Paling Lama Kena Pantang Lps Bersalin

LAKSA!!!

Gila lama kena pantang lps bersalin, org tua2 ckp setaun, plg lama lg bagus.

Tapi saya masa lps bersalin kan Zhea, sangat tk tahan daulat, zhea 8 bulan dah ngap :P

Nasib tkdak apa2, tp mintak2 nanti tua2 pun tkdak effect apa2 la.Sbnrnya tk paham sangat pasai apa la laksa ni sangat tak elok utk ibu2 yg lps bersalin, kembang urat kot.


Di sebab kan nanti lps lahirkan adik zhea, kna pantang lg skali.Baik bedal puas2 sblum branak.Mmg dah plan dr dok umah lama lg nk buat laksa sendiri, tp memandangkan blender tkdak (blender yg ada bg kt MIL sb blender dia jahanam, alasan nk bli bru yg best skit ).Dok delay2 ja, dah pindah umah baru la bli blender baru yg best skit *poyo.

Ada la 2 mgu dok ckp kt huby nak buat laksa, nak buat laksa.Tp bila mai time nak ajak p market bli ikan, saya sendiri yg jd malas.So weken baru ni, dia paksa jgk buat takut terberanak kempunan laksa satg.Memandang kan weken ni, dia lak mmg tk kna OT, dgn rela hati bwk bini dia p bli brg2 nk buat laksa.Nak drive p sorg2 dia mmg kurang bg dah la ni..kecuali antaq zhea umah kak midah ja.tu pun sebab dekat ngn umah.

Maka, dgn ini terhasil lah Laksa buatan sendri yg sedap la jgk :)

Mak Su & Pak Su Zhea pun dpt la merasa (tp maksu still tk makan meehun laksa tu, dia ganti dgn nasik, makan ngn kuah saja, sb dia pun kan baru branak lg)

Berbekal kan ikan 2 kg, nasib pekat melekat jgk kuah dia.Sb my huby ckp klu buat laksa kuah kna bg pekat skit.ok la pekat sampai nk kucai pun payah.



Laksa + Timun + Bawang + Cabai Melaka + Teloq
Daun selom tadak joi plak time nk bli *tak lengkap rasa, tp nasib sedap jgk :)

Close up!




4 comments:

HaNiKo AriYosHi said...

sedapnyaa...kami terliuq ni huhuh

Marini said...

sampai sekarang tak berani nak sentuh laksa, takut... ekceli dah lama, sejak bersalinkan farhana, pastu conceive lg, pastu bersalin haqimie... lama giler... tengok posting hang, teringin pulak...

Wanie said...

adoi terliuq aih...lapaq laksa la...mau kuah kaw2...perghhhh

Haslinda said...

hani-la ni ngap puas,nanti kna pntang lama.

Marini-wei bgs pantang lama,bdn nk pakai lama.tp aku xtahan daulat.

Kwani-apa lg jom p perlis pekena laksa kaksu.lazat!

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...