Monday, May 31, 2010

camoq mainan sguh la..

Lg 1 pantang baring ja,nk naik kuda.kdg2 main nk naik atas "ball" (perut) ngeri btoi,dah la berat nk sama dgn tong gas dah.

OK dak gigi kapaq beliung zhea :P besaq nya gigi

dah bercuti

helo semua,

Dah start cuti ni.mc smpai 5 june.8june smbung cti besalin trus.masuk keja blk 10august (eh mcm dh crita kt entry sblm)

Bru td p amik surat cuti besalin dr kampeni nya inhouse clinic.esok pg bru nk p bg kt boss.

Skrg mmg zhea dh ada kt umah.x antaq umah kakmidah dah.maybe kalu time nk branak antaq sat.pastu tgu pas pantang la antaq dua2 bradik.2 bln x antaq jimat rm700.he2 bleh smpan duit tu habuan stok bju raya dpa dua.

Zhea kt umah biasa la.asik camoq mainan,contiang lantai,dinding.
Layan ja :p.

Saya plak,ngemas blk la dh dia camoq.rimas tgk umah semak.
Jalan asik tepijak toys dia ja.nasib x "tetomoih" ja.

Zhea dh pandai ckp *suka.sari tnya soklan sama 80kali.penat menjawab. Dan dh paham byk apa kita ckp.mcm kdg2 ajak sleep,dia xmau trus ckp "amau" ja.sampai ayah dia pun p keja tengiang2 dia ckp amau.mcm lawak nada dia.

Adeh,la ni bleh online thru mobile ja.payah la nk bkak lptop or desktop.dia kacau!xpuas rasa bkak kt hp ja.nk tgu dia lena,saya pun cnfirm lena skali.maklum la,tgh kampoi lena cukup2 nti dh keluaq anak kecik soheh xckp lena kan.amik masa dpa setaun jgk la bru bleh lena nyenyak mlm.

La ni tgh sebok cri resepi smple2 dlm pantang.maklumla pantang sdn bhd.rasanya nanti mak saya mai jaga smgu masa bru branak,pastu jaga sndri kalu kuat,kalu dak amik org jaga tu la sat.sat ja bleh sb aritu p cncel, katanya mil nk mai jaga,skali tup2 dia bleh mai sayup skt makna lps 3mgu bsalin kot.sb ada apoinment klinik kesihatan kt kpg.xpa la lagu mana pun.pandai2 la jaga sndiri dh anak sndiri.mak saya xbleh lama jgk,sb sebok jgk nk antaq adik bgsu saya p daftar kt kolej mara seremban buat a level.so xpa la pandai2 la km somi isteri nk handle.myhuby pun ckp jgn risau,dia ada :)

Ok la,nk p pelekoh zhea suh lena.sb ujan renyai2 ni best lena brg sejam dua.

*kalu entry font besaq gajah ni,makna kata thru mobile lah na.xreti nk edit.

Sunday, May 30, 2010

false alarm kot

helo semua,

Kemarin ari sabtu kan,besamaan 37w5d usia kandungan saya.tinggai br2 ja dgn zhea,sb ayah dia keja lg smpai kui 7pm.*sad*cry

Dari pg mmg cuaca panas menyucuk!km dua branak tetap mgkit sayup kui 9.30am.tu pun sb silau panas dh kna muka.

Bgun pg mcm biasa,bkpes milo cicah biskut Merie ja.bg zhea mandi,pastu saya mandi.zhea mcm biasa layan dvd katun sorg2.saya smbung keja2 kt dapoq.kemas2 n sambil masak nasik ayam yg xbrapa nk ckp bahan.tp jd jgk.dh pukui 1siap smua.lepak2 kt dpn layan zhea mkn.cuaca kt luaq lg hangat lg bekuap.huwargh..bsah bju,peluh nitik mcm mandi!

Ada aura penin skt2 x mau layan la.bby gerak2 mcm biasa,ada rasa cntraction mcm kerap tp buat2 xtau ja.xtgk jam pun.

Dah dkt pukui 2pm, rasa haih penin lain mcm ni,maybe sb lapaq.p mkn nasik ayam td,smbil mkn rasa perut mengeras.cpt2 mkn bsuh tgn,baring.rasa mcm lantai,ceiling bepusing2.pegang pala,awat sakit ni..perut rasa cntraction
20minit sekali,sakit jgk tp mcm bleh tahan.cal huby suh blk la.
Bkn apa,tkt stg penin pala ni,pitam ka cemana.dgn zhea lg,dia bkn tau apa.

Kui 3,huby blk kemas2 beg,kad antenatal,admision leter,purse smua letak lam beg.dan lg bncg bjet smua.perut rasa sakit skt2 bdn peluh mcm keja kontrek,pala penin lg.tup2 zhea mai landing sblah n suh garu kaki.garu2 kaki dia p lena plak.sian plak tgk dia letih sgt,td sejam saya baring dia xkacau pun,ni bru nk tarik perhatian.

Rasa mcm ok lg,ckp kt huby nk tdoq dlu la tgk cemana.sb xdak trun tanda air ketuban or darah lg.
Dia pun ok,nk rest jgk kumpul tenaga kot2 nk teberanak mlm ni.so,saya pun kroh2 smbil peluk2 zhea.he2

Pukui 4.30pm jaga,pala weng2 penin lg.cntraction ada lg,dlm 20-30minit sekali.xsakit mcm td.bby gerak mcm biasa.xpa kot tgu esok cemana kot pelan sakit,smbil surf intenet tanda besalin.patut kna cntraction 5minit skali,trun tanda bru p sepital,rasa saya blm lg,false alarm labour kot.saspen.

Arini ahad, tgk gaya panas terik kemain,risau kot penin mcm kemarin.fobia.lgpun huby p keja lg.dia selagi blum branak tepaksa buat rajin p keja,sb nanti nk amik cti lama skit.xpa la,harap2 xkronik mcm kemarin.amin,kalu sakit trun tanda pun harap2 time dia ada.
Lep u ayah bdk2,time2 mcm ni npk dia sgt super caring :) lep u zhea sb sgt baik.

Friday, May 28, 2010

tak sabaq pun ada jgk

helo semua,

Skrg kira dh start bercuti la.doc bg mc smpai 5june,pastu trus start cti bersalin.makna kata start keja blk dlm 8august (mula posa la kot)

Dok umah ja,nk keluaq takut cari penyakit hangat2 ni.lgpun dah jalan mcm Pingu ni.kemarin gagah jgk antaq zhea p umah kak midah sorg sb ayah dia keja pg.dlm lift rasa melelong2 nk pitam.cpt2 drive blk umah dgn harapan xjd apa2.alhamdulillah selamat smpai umah.tp awat ntah dr kemarin asyik muntah ja.tekak ni meloya semcm,pala pun penin.mcm mula2 alah peknen dlu plak.dgn cuaca jerebu yg maha panas.astagfirullahal azim..kna sbq byk.

Ptg kemarin dh xdaya nk p ambk zhea.nasib ayah dia paham,suh rest ja kt umh.sian plak,la ni turn myhuby dmam plak.merah muka2 tp tetap nk p keja,alasan sb nanti branak dh nk cti lama.

Ari2 dk tgu ni,bila la nk turun tanda,xsbq nk branak plak..tgk gaya adik zhea ni mcm active mlm2 ja.jenuh la pakat bejaga mlm nanti.zhea skrg ok mlm tdoq xjaga smpai pg.tdoq kui 11mlm esok kui 9 10pg bru jaga mtk susu.*ahaha semlm dia ngigau "cat cat nyaw2 cup cup cup" ala bunyi mcm kita time nk bg mkn kucin tu..cup cup cup kot lbh kurang.smpai km somi isteri tejaga tekejut.tu la pg2 kalut nk cekup kucin sgt!

Rasa start mgu dpn malas dah nk antaq zhea p umah kakmidah.bkn apa,xlarat nk kepung dia.dgn perut yg memboyot ni,letih!lgpun nk spend time dgn dia ja sblum branak ni.biaq dia meng"honaq"kan diri kt umah ja la.umah sepah pun biaq p ja la.

Ok lah,nk p masak nasik,padprik ayam & ikan grg.stg anak dara ni mesti mimtah "achik"

Wednesday, May 26, 2010

takut mcm2

makin dkt makin ketaq.

Beg2 brg nk bwk p sepital dah ready.

Mcm tetunggu2 ja bila la nk trun tanda ni :) haih risau.

Tp dlm byk2 hal,risau kan anak dara saya.cemana la dia bila 1st time tgk adik..jeles ka?sayang adik ka?merajuk ka?mengada ka?kalu pikiaq pasal tu mcm nk "bah" rumah ni.saya sedih sgt serius..takut dia rasa org x syg dia dah,takut dia kecik ati..dan paling takut nanti dia super mengada sb nk tarik perhatian org..trus kna marah ja..km suami isteri dh bncg kna kuat kesabaran layan ja zhea xmau marah dia sgt2..*adei sedihnya..time ni dia tgk lena..tgk muka dia lena pun rasa nk meraung..

Lg satu,takut nanti masa saya kt sepital takut "bah" jgk sb rindu kt dia..siap ckp kt huby cemana nanti takut xbleh push dk tringat zhea.apa punya merepek.nanti kalu time saya sakit,mak saya dr kpg blum sampai penang,zhea mmg kna dk umah kak midah dlu.rasanya zhea cool ja,tp saya mesti over..ingat lg taun lps yg km somi isteri masuk ward sb suspect h1n1,zhea kna dk umah kak midah 5 ari.5 ari jgk km xjmpa,x dgq sora dia.hari2 saya nanges mcm apa ja.yg ayah dia relax ja.*mcm tu lah kot kaseh syg mak pak kt anak kan.

*Utk adik bby plak,rasa xsbq nk tgu dia keluaq,nk bg cpt besaq bleh main sama2 dgn kakak :)

*zhea anak mama sayang,nanti syg adik tau.jgn mengada sgt,jgn buas,apa2 pun mama mesti syg zhea sgt2.

*utk suami ku syg,nanti kt labour room jgn buat diam sambil muka pucat.tau la takut tgk bini dk sakit :) itu kan sakit pengorbanan saya nk lahirkan junior2 kita..pastu dlm pantang,kena rajin2 skt na buat keja rumah , jgn malas :p.

Tuesday, May 25, 2010

37 weeks check up

helo semua,

Bru blk dr sepital ni utk check up.
Berat bby dah 3.1kg,position ok kalih plak dia blakang dk blah kiri perut saya kalu xbelah kanan.kepala bby dh enganged sgt2.kebwh sgt dah,doc teh mmg ckp sedia anytime bleh branak.gulp!

Saya plak,berat naik lg.he2 dah 72kg.ish ish.memandangkan pala bby dh kebwh,sakit sgt2 la.jalan pun sakit,nk baring pun serba xkena,arini plg truk skali tambah dgn sakit pinggang smpai bongkok2 jalan.ada lg 1 problem,urine infectiön pulak,patut la byk keputihan mgu ni.doc ckp xbhya sgt,so kna minum antibiotik mlm ni.

Disebabkan xlarat sgt2 dah asal nk mtk mc smpai khamis ni ja.tp doc teh ckp "puan nor dlm cndition u skrg,u patut rest dah,jgn pikir pasal keja nti lg stress,i bg u cti smpai mgu dpn" wek2 xpa ka doc? :p lg mau tnya.

Scan semua tgk bby ok sgt active.sb doc teh bg mc smpai mgu dpn ni,sb dia estimate mcm mgu dpn ja branak.kt huby siap dia suh stand by cti mgu dpn jgk.he2.dpt admision letter dr doc teh,makna kata kalu trun tanda trus admit.0

Debarnya..lg satu dia mmg ckp try la for nrmal,x yah trus mengalah nk csect kali ni,sb smua npk ok for nrmal.insya allah.

*kakak zhea?huh buat sepital mcm umah dia dh.segala ceruk nk selongkaq.td dia p bkak pintu yg letak paip bomba tu,gedegang kna pala.nasib x bincut.dlm mata ada merah mcm bekas kna kuku ka apa ntah.mcm2 la,penat ayah dia meligan.td ada anak2 pak arab dk kacau2 main mainan dia,tepis2 ja dia.cenge jgk :)











.

Monday, May 24, 2010

Makanan Paling Lama Kena Pantang Lps Bersalin

LAKSA!!!

Gila lama kena pantang lps bersalin, org tua2 ckp setaun, plg lama lg bagus.

Tapi saya masa lps bersalin kan Zhea, sangat tk tahan daulat, zhea 8 bulan dah ngap :P

Nasib tkdak apa2, tp mintak2 nanti tua2 pun tkdak effect apa2 la.Sbnrnya tk paham sangat pasai apa la laksa ni sangat tak elok utk ibu2 yg lps bersalin, kembang urat kot.


Di sebab kan nanti lps lahirkan adik zhea, kna pantang lg skali.Baik bedal puas2 sblum branak.Mmg dah plan dr dok umah lama lg nk buat laksa sendiri, tp memandangkan blender tkdak (blender yg ada bg kt MIL sb blender dia jahanam, alasan nk bli bru yg best skit ).Dok delay2 ja, dah pindah umah baru la bli blender baru yg best skit *poyo.

Ada la 2 mgu dok ckp kt huby nak buat laksa, nak buat laksa.Tp bila mai time nak ajak p market bli ikan, saya sendiri yg jd malas.So weken baru ni, dia paksa jgk buat takut terberanak kempunan laksa satg.Memandang kan weken ni, dia lak mmg tk kna OT, dgn rela hati bwk bini dia p bli brg2 nk buat laksa.Nak drive p sorg2 dia mmg kurang bg dah la ni..kecuali antaq zhea umah kak midah ja.tu pun sebab dekat ngn umah.

Maka, dgn ini terhasil lah Laksa buatan sendri yg sedap la jgk :)

Mak Su & Pak Su Zhea pun dpt la merasa (tp maksu still tk makan meehun laksa tu, dia ganti dgn nasik, makan ngn kuah saja, sb dia pun kan baru branak lg)

Berbekal kan ikan 2 kg, nasib pekat melekat jgk kuah dia.Sb my huby ckp klu buat laksa kuah kna bg pekat skit.ok la pekat sampai nk kucai pun payah.



Laksa + Timun + Bawang + Cabai Melaka + Teloq
Daun selom tadak joi plak time nk bli *tak lengkap rasa, tp nasib sedap jgk :)

Close up!




Friday, May 21, 2010

Bilik Kakak Zhea :)

Hello Semua!
Alhamdulillah zhea dah lega demam kemarin, takdak panas2 badan lg, saya pun dah dpt tidoq nyenyak semlm.Klu dah..dan la lena 2 3 jam saja tau.Sb risau tgk dia asik batuk kong3, badan panas sangat2, tkut kot "tarik" la satg mlm2.Dah la dok berdua ja, ayahnya kja shift mlm.Mulanya dia nak amik cuti, tp saya kata ok lg bleh handle anak sorg2 sb suh dia simpan cuti nanti2.Tp mmg tiap masa km asik bersms ja dia pun risau kan anak dara dia ni.
Ok lah nak "menayang" gambaq bilik kakak zhea.80% siap la, cat n perabot2.Ala yg biasa2 ja cabinet ni bli kt Tesco ja pun, tapi ok apa ala baju budak2 bukan nk berat tera mana nk bli mahai2 (alasan mak pak tgh jimat).Tp serius ok ja kot cabinet ni, lgpun mmg saya plan bilik kakak nk pakai perabot kaler putih ja :) tercapai jgk.Katil dah dpt putih, comei :)
Cantek dak kaler cat?kami pilih kaler Purple, dah jemu asal girl ja mesti Pink.Tukaq la pulak, pepel ok apa utk girl.Tp dalam gambaq nampak mcm pink jgk lah.
Atas katil zhea still sepah lg, dgn bantal2 utk tetamu yg mai, takdak nk letak tang mana.Cadar dah ada bli khas utk zhea, tp entah bila la anak dara ni nk tidoq bilik sendiri pun tktau.Tidoq pun nak kena sondol2 mai peluk2 mama/ayah.Cemana tu :P
Segala patung pepatung letak kt atas ni, konon2 tkmau sepahkan atas katil (jenuh la saya kna cuci habuk slalu)

TV letak tgh2, tgu la nanti berwang bleh bli dvd player khas utk dia, tk la berebut tv kt hall lg dia nk tgk katun2 dia.Bli 2 cabinet ni, yg kecik utk adik baby, yg besaq utk kakak nya.

Haa..ni plak cat utk non-feature wall yg km dah tukaq..mula kaler ijau (mint) dah tukaq ke kaler ni..alamak lupa dah nama apa kt tin cat.Nampak la ceria skit, klu dak mcm markas parti pembangkang dah.opsss..




Ok la, Selamat Berhujung Minggu.
Ahad ni ada Cabutan Bertuah, kot2 bleh dpt Viva sebijik! Nanti sambung crita pasai cabutan bertuah tu ok :)

Wednesday, May 19, 2010

zhea kalu demam..

x main la temp. nk below 38.0 degC.

Fuh..td ptg time bwk jmpa paed 37.7 ok lg..blk umah 38.9 bg PCM trun ke 38.3 dh lps 4jam,ubat pun dah abis kot dlm bdn,temp naik ke 39.3 isk isk isk..gelabah la jgk,sambil jelum2 x trun jgk,kui 1pg buh ubat kot bontot.mengeliat dia sb sejuk (ubt tu kn kna letak dlm pti ais bg sejuk), tdoq pun xselesa tgk,sat dia bgun duduk,menonggek la,mcm2..merengek la..

Mama pun dmam sama blk ni,haih buat dmam mlm plak..tp xpa zhea mama mau dmam ok lg,bleh cntrol diri sndiri.tp zhea kecik lg ni..

Harap2 zhea cpt lega, mama pun takut nk teberanak la ni.tgu zhea sehat dlu la.tidak susah ati :(

Cpt sehat ya syg,adik baby dk dalam perut lg tau.tgu kakak lega dmam bru keluar n jmpa2.

Monday, May 17, 2010

dua beranak demam + c-sec

helo semua,
Arini dah 36w,makna kata dh ckp ngam2 9 bln :)
Dah tu,dkt2 nk branak ni, nye demam plak, ditambah perisa selsema yg kronik n batuk kong2.serius dlm tiga2 tu selsema plg truk.sb apa idung sumbat nk lena xbleh,kalu baring sah2 semput.semlm dpt lelap mata 2 jam ja.pg ni bgun rasa berat kepala,pastu mai la nk bebai2 x ketahuan hala.nasib sang suami layan ja x hangin sama :p

Pg ni dh jmpa doc, dia ckp kahak byk sgt,dmam xtruk,viral fever ja.yg jd risau,zhea pun dah suam2 ja bdn dr pg.ptg td amik dia,sah kakmidah ckp dmam ni.alahai syg mama,bru ja nk lalu mkn,dh dmam saheh kurang blk.muka tetap ceria td.cuma bdn la panas,truk bg ubat dmam,sian la plak merah2 muka..
Mlm ni km tdoq bdua ja,sb ayah dia keja mlm,segan nk amik cti,smpan time branak nanti ja.xpa kot harap2 xserius dmam km.zhea pun dah lalok tidoq pas pekena ubt 3ml.

Td sembang2 kosong dgn myhuby.bgtau dia,ish kalu bleh nk branak plg cpt 38w la,la ni xmau lg kot.nk setle kemas rumah bg kow2 dlu.senang bila umh kemas,nanti kan nk pantang sdn bhd.

Tup tup, dia ckp,kalu operate ja kn senang,lin tok sah sakit teruk2..he2 mcm suka ja dgr.mmg la bleh set date bila ja nk suh doc toreh perut kan.senang :) tp entah la dlm hati nk rasa sakit bsalin nrmal,lg satu jimat cost.dlu cser cost 5.4k (byk la bg km),tp kalu nrmal mesti plg tgi 3k kot.duit belen bleh buat bnda lain.entah la,mgu dgn check up nk bncg details dgn doc teh,memandangkan penyakit asma ni menyerang blk last2 mengandung ni,takut jgk x ckp tenaga nk teran.

Tgk la cemana nanti

Oh ya bilik zhea dh siap cat,nanti dh siap hias lawa2 bleh 'menunjuk' tang ni. (tgu ayah dia pasang 1 wardrobe ja lg)

Friday, May 14, 2010

kakak zhea 1y9m

helo semua,

Dah abis ziarah blog kwn2 yg anak dpa 'sekawan' dgn zhea.
Masing2 dah besaq,cerdik pandai.moga2 anak2 kita menjadi anak yg pintar,mendgr kata,soleh,solehah,sehat dan semua yg baik2 belaka.amin.

Zhea sejak nk dpt adik ni npk manja telebih.ckp temarah skt dh nangis2 mai peluk mama.manja dia :)

Pandai membodek.kalu tiba2 mai peluk,kiss2 pipi smpai belengas tiba2 tu ada la yg dia mau apa2.slalu nk suh pasang dvd la (kalu x sblm ni dia buh sndri,ni ayah dia dh locked cabinet) pakai kna mai buat manja2 la bru bleh bkak.*mgu ni jenuh peda,time mama dia nk tgk AdaMaya time ni jgk nk tgk katun dia.


Sgt rajin buat 'homework' ala..main kaler2 ja.abis 1buku di kaler (contiang) pakai kaler pensel yg jenis x tajam sgt tu.mau jenis tajam sgt takut p kena mata lak.ada kes bru ni bdk baya zhea p spital nk lawat org ka check up ntah.minum ayaq kotak,main punya main straw tecucuk mata.*seryaunya..

Main kaler2 mau takat p kaler buku ja xpa,ni abis lantai,dinding (huwaa cat bru) pun dia buat mural.mula haih risau jgk kot mural yg dia buat xkeluaq kalu cuci,nasib la pkai cat easy clean.mmg keluaq *highly recommended tp mau kerap2 cuci xberani jamin la.

Ha..dia dah bleh 'bilang' tp 3 4 6 ja yg paling lekat buat masa ni.yg lain dk lupa2 lg.ok xpa pelan2 syg kita blajaq.ha ABC lak.bru pandai Aa B ja.0

Berckp, dh paham byk apa org ckp.dan apa yg dia ckp pun org bleh paham even skt pelat.senang skt,kalu dak penin jenuh dk 'perembang' telinga,kerut dahi xpaham apa dia nak.

*mama,nak shu (susu)
*nak ler (kaler) smbil mata melilau cri kaler dia.ikut dia 24jam nk kaler ja.smpai nk lena tutup lmpu pun nk kaler.ciwi la kamu zhea.he2.
*mama,chak(berak) smbil tepuk pgkok dia.
*nak ayaq

Byk lg la,dah xlarat senarai :) lg satu stg org ckp poyo anak dia ja :p xdak niat tau.just nk bekongsi2 ja.

Lg 1,sgt siok sb dh x yah mgkit tgh mlm bncuh susu.dia dah jrg sgt jaga mlm nk 'shu'.sgt lena la mama dia skrg.alamak,tp nanti kna bejaga blk,sb adik lak nk take over.

Ok lah yg tu ja kot,zhea dk buat nk masuk lam paper bag plak.ingat celuih kot.bye!

Thursday, May 13, 2010

35W3D

*mengah*cepat penat*cepat mengantuk*tak larat jalan*susah tidoq*badan asik bepeluh macam mandi*contraction tp tk kerap tp sakit skit2

kdg2 rasa cepat la bersalin..tp mtk2 klu nk bersalin pun bg cukup 37W amin.Tunggu sat na adik baby jgn kluaq lg.

Tapi kan, ada la jgk org yg concern n memahami masalah ibu mengandung sarat ni..ok yg tu sangat2 TQ.Tp yg rasa kesal skit tu, ada yg buat2 concern hanya lakonan saja, tp sbnrnya hipokrit.Mtk2 nanti bila sampai turn org tu / sapa2 yg terdekat dgn dia baru dia rasa sendiri.Mengandung ni tak semua org rasa benda yg sama, ada yg kronik ada yg sehat cargas sampai branak.Itu bergantung kpd daya tahan masing2 & ujian drNya.

Friday, May 7, 2010

Slurpss


Nenas Madu + Jambu Ayaq cicah kuah rojak pedas.Sedap sangat la haih ptg2 ni menyicah sorg2.Tapi klu ramai2 lg syokkan kan.

Lunch td dah pekena Nasik Putih+Sambal Tumis Ikan Bilis+Ikan Temenung Goreng+Teloq Puyuh Rebus+Bendi Goreng :)
Semua masak sendiri laju2 lunch time td.



Thursday, May 6, 2010

Perut Temikai 34weeks

Rasanya peknen kali ni tk penah lg kot letak gmbq perut.
Utk julung2 kalinya..cewah..Mummy Naufal pun ada tnya..amik dan2 tu jgk buh tangni.

Sangat cekang dah la ni..nk menaip pun kna amik jarak jauh..sb satg kot terhimpit baby dlm perut :P
Besaq kot depan..org ckp lonjong kot..sb baby boy, belain la bentuk masa peknen zhea dlu.


34 weeks :) penatnya

Ari Selasa malam tu p check up lg..dah 8 bulan stgh dah.
Position bby ok, mmg kepala dok bwh mcm sblum ni, cuma tk engange lg.
Doc Teh ckp klu 2nd pregnancy mmg lambat skit dia engange berbanding 1st pregnancy, lupa pulak nk tnya pasai apa.

Menurut doc lambat lg nk bersalin maybe paling cpt awai bulan June.
Berat baby ikut scan adalah 2.6kg..mak aih..gulp2 telan ayaq lioq, tp dia ckp jgn risau..tu estimate bkn exact berat..maybe dalam 2.4-2.6kg plus minus la..jgn risau bab berat baby tu..tk besaq sangat kot.Time scan kali ni tk nampak gender plak, sb dia dok tudung2 plak..pemalu plak kali ni..tp ntah la..sb sblum2 ni scan nampak jelas kata Boy, so tk kisah sangat pun.Moga2 sehat semua lah hendaknya.

Berat mama baby :) sengeh2 71kg ok, naik 1kg dlm masa 3 mgu..misi peknen kali ni tkmau bg cecah angka 7 tk berjaya :( adoi la..mana taknya..makan lalu btoi sejak dua menjak ni..tkpa la..pasni pantang..jaga btoi2..konon2 ja la.

Doc ckp mmg saat2 ni..akan rasa letih sangat..perut rasa berat sangat dah..cepat mengah..yg tu btoi..menyawa mcm nafas pendek dah..padahai bru 34weeks.. :( itu perkara biasa kata doc..Mlm2 pun dah susah nk lena..kui 3 4 pg mesti jaga sampai kui 5 camtu bru bleh lena balik..mana tk nya..dgn nk ulang p kencin..tak selesa tidoq..kalih sana sini smua rasa tk best..lg satu..cik kakak plak..tidoq lasak tendang abis muka2 mama dia..kdg2 dia mai himpit rasa nk jatuh katil ja.Pastu dgn badan rasa hangat ja..tk selesa..tak larat minum ayaq kosong dah..nk bg sejuk badan..panas jgk..biasa la kot org peknen mmg badan rasa panas ja. (ka sb byk dosa).Arini start rebus barli plak ulang minum ayaq barli..doc suh minum barli bg sejuk badan skit..mtk2 kurang la skit panas n rasa letih2 ni..

Kadang2 rasa tk sabaq ja nk branak..ikut ati bleh ja lg 3 mgu p serah diri suh doc operate..haha..tp mcm nk try normal dlu..kot2 bleh..sb doc ckp kali ni,base on position baby smua 99% bleh bersalin normal..cuma..dia pesan suh kuat semangat..tahan sakit.. :)

Ok lah..doa kan saya semoga sehat2, kuat semangat, dpt bersalin normal .Amin..

Wednesday, May 5, 2010

Zhea peng"konker" tv

Zhea adalah peng"konker" tv buat masa ni :)
Tak layan dah tv kecik kt dlm bilik sb haluih besaq kelemboi kot
Mentang2 dah pandai ON tv, pasang DVD sendiri..kira semua dia yg punya.
Balik dr umah kak midah trus meniarap tgk layan crita2 katun dia.
So far kt channel 613 tu tk smua katun dia melayan, kalu Handy Manny,Mickey Mouse ClubHouse,Dibo,Pocoyo & WordWorld ok mmg dia akan statik..mai crita2 lain kurang dah skit, sb apa..sb dah bleh buh dvd dgn pasang sendiri..konon2 apa kelas..layan dvd lg best..gmbr pun cantek.

Time ni dia tgh layan Toy Story2, sampai dkt kui 12 bru mau lena..tu pun sb dah paksa tutup tv..kwn nk tgk lg..bebai2 dia.
Dia klu tgk tv kena niarap..klu ubah bg baring melentang pun..dia akan niarap balik..tak sakit leheaq ka cik??





Tringin nk bwk dia p tgk wayang, bukan ada Toy Story yg HD ka kan..igt nk try la bwk dia..satg tk la perak buih sangat kawan ni masuk panggung.Insya Allah sblum adik kluaq ok syg!!

Monday, May 3, 2010

Crita Saujana Damai lg

poyo & ciwi kan, umah seketot ni pun nk nunjuk 48kali :P
lantak p la, dah ada org bertnya "linda buh la gmbr bru umah nk tgk prgress"
sapa rasa cemus nk tgk jgn tgk okeh, tk rugi apa2 pun :) malah menambahkan dosa sb ngutuk saya kot blkg..ha3



tk dak apa yg latest sangat pun melainkan LCD Wall Panel hasil buatan suami terchenta ni.Sendiri bikin ok, OPEN UTK TEMPAHAN :) dah tnya beberapa kedai nk tempah benda ni smua bg harga tk kurang 1k, tp bila buat sendiri tk sampai pun la.

Eh dining table baru :) ni pun rushing2 bli sb si suami sian isteri dia susah dah nk makan dok atas lantai..sangkut perut..gagah la jgk korek2 duit p bli cpt2.TQ suami :)

Sofa2 illek..tgu pas branak la plok..tp best jgk..sb bleh guling2 ramai2 sambil tgk tv.

ops..kedudukan jam tu bkn kedudukan sebenar..saja letak atas tu dlu sementara nk jmpa jam yg btoi2 bekenan di hati :)

Ni bilik Kakak Nurin, bilik dia mmg km plan nk bli perabot kayu kaler putih, nampak sweet utk anak2 dara ni.Blum cat lg..tgu cat bru nampak somel skit kot..sepah lg..mainan merata ceruk.bleh tidoq 2 org sb ada katil pull out kt bwh..mula nk bli double decker..tp ntah..tkut ada sapa2 mai tkut nk tidoq atas plok.camni la kan senang n save!

gerobok kakak nurin yg blum abis berkemas lg.TV dah bleh tgk dr dlm bilik dia..tp tkdak asterok beyond la, nk tgk HD kna kluaq la :) mcm la zhea paham tgk HD or non HD.ni ha...mainan segala makneka kakak nurin yg penuh sekotak tv lg ni..tktau nk buh tang mana dah..bila dia nk terkeluaq dr kotak ni pun tktau..mama nurin ni mcm dah tk larat sangat2 dah nk berkemas :(

zhea rayhana

ptg2 klu ari cuti2 nk "paksa" lena siang sgt payah..jenuh smua mainan nk kna angkut naik katil dlu...last2 mama dia yg lena dlu :P

tp last2 letih dia telena sendiri jgk :)


Ketagihan yg melampau

satu utk mama, satu utk anak :)
apa punya mak pemalas jamu anak makan megi.
he3 kdg2 tu bila mai lapaq menggila..tkdak cari benda lain dah..selain megi tomyam..yg tu ja bleh trima tekak..n bila mama makan, zhea pun kelam kabut nak jgk..tp basuh la dlu mee dia tu...bg tkdak rasa tomyam ka perencah2 tu..mau makan plak dia ni..mau nasik jenuh ligan :P

makanan yg sgt tk bgs utk ibu mengandung kan :(



Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...