Tuesday, April 20, 2010

mengandung 8 bulan~Alhmdulillah

sat ja dah 8 bulan = 32 mggu, lg 2 bulan due..tp klu ikut kan lg 5 mgu dah bleh bersalin sb time tu baby dah mature.harap2 btoi2 ikut due lak keluaq..tp kdg2 rasa nk cpt2 beranak ja sb tak larat sangat2 dah...tp bila pikiaq sakit nk beranak..ngeri jgk...lg satu mcm blum prepare fizikal dan mental yg kental lg..huhu



cuaca kan super panas tk menentu skrg..ya Allah..sangat mencabar..badan mmg sentiasa panas ja..klu bleh mcm nk berendam dlm ayaq ja la siang2 ni..



tp kdg2 mai ujan lebat kemain..disebabkan cuaca tak menentu..kesihatan ibu mengandung ni pun sama..

Sakit tekak dr minggu lps tk ilang2..maybe kesan makan durian 2 bijik tu sama :P


Sat2 badan rasa nak demam la, tp tk demam..temperature dok kt border2 nk demam la..36.9-37.2 degC...kdg2 rasa tk selesa sangat telan jgk Panadol, tp kan panadol safe fpr pregnant..kira ok la tu.



Sakit belakang yg amat kdg2..salah satu sb kesan pindah rumah kot..buat kja tk brenti2..tp ajaib time nk ngemas mmg otomatik jd rajin..hahaha..lps tu bru nk merasa.



Sakit kt tulang bontot dah ilang skit..mcm ajaib lak..klu dlu..tidoq ngiring nk beralih..punya seksa..tp skrg dah ok skit alhamdulillah


Cepat sangat mengah la ni..jalan jauh skit dah penat...mcm athma nk mai balik ja ni :( jgn la jd kronik time nk "push" nanti..



Baby dalam perut ok, mcm biasa sat2 rasa menyiku la,melutut la..active mcm biasa.Alhamdulillah



Kakak baby, toksah kata la..tak dok diam..dah 3 kali kot telentang dalam toilet..hish..geram btoi..salah sorg dr km masuk ja toilet..dia pun lari2 ikut..takdan nk ckp apa..tau2 gedebum ja..risau ja..sb dlu jarang jatuh, skrg ni..berlari merata..mau tk jatuh..mcm2 perangai la dia..sat2 manja2 terlebih dgn mama, buat2 tk hirau kt ayah..vice versa..


Dah pandai main2 sendiri bwk Bebear ngn Eyoredia naik car/trycycle dia..sembang2 dgn Bebear...suap2 susu kt Eyore la..meniru kelaku og tua2 la..utk kakak pun, alhamdulillah..



Ayah budak2 lg la alhamdulillah :)

**menyampah awat la paragraph ni bengong..dan bg space dia dok melekat skali plak!!!

Thursday, April 15, 2010

31 weeks check up~MC~durian

31 weeks check up
-berat adik zhea 1.7kg, sangat active nampaknya time scan
-muka tak nampak plak sb tudung2 dgn tangan
-insya Allah klu tkdak apa2 hal bleh kot bersalin normal, cuma doc teh ckp kna kuat semangat tahan sakit..hehe..ada bincang pasai epidural bla bla bla..tp rasa kiv dlu la kot..mcm tk minat nk amik
-mak baby, ok cuma blood pressure rendah skit, cepat mengah ja.

MC
-kemarin doc teh yg suh amik mc rest sb nampak mcm letih, saya sangat baik sb nak satu hari saja walau doc nk bg 2 3 ari :( rugi kan
-dok umah bersama kakak zhea ja la, nasib dia sangat baik kemarin

Durian
-sangat2 mengidam nk makan buah rambutan dan durian balik pulau.
-tapi belum musim lg durian n rambutan, nampak kt tepi jalan ada juai durian siam..bli jgk 2 bijik.
-saya makan sorg semua tu, hasil nya hangat badan yg melampau, sakit tekak aura demam dah datang :(

Tuesday, April 13, 2010

Sepagi bersama Kakak Zhea

Good morning all,

Ni lah nasib zhea kalu pagi2 ari bekerja.Nak lena puas2 skit pun mama kejutkan.
Tengok2 tgh nyenyak2 tidoq ni mama dah kejut pelan2, nk tukaq diapers la, buh losen la,buh myk rambut,sikat rambut lg.Org mengantuk sangat2 mama bukan tau. (tp kan sayang mlm2 mama dah paksa suh sleep bumbum awai, zhea ja tk abis dok meloncat,tawaf bilik, nak tgk katun la sb tu ngantuk pagi2).


Mama dah siap smua dah, tp zhea ngantuk lg, mama kejut2 zhea kalih ja badan, eh kakak mengantuk sangat2 ni mama :(


Lps puas kna pujuk kejut manja2 zhea pun bangun ja la, aik dah pukui 8.30am rupanya, satg sure mama lewat lg sampai opis dia.Selalu mama lewat sb dia kesian nk kejut zhea la tu :) sory mama (takpa sayang, asal anak mama cukup tidoq dah la,lain kali kita sleep bumbum awai ok)
Sleep bum2=tidoq=lena
(bleh jadi duta kecil adidas jgk ni)
Arini zhea nak galas sendiri la beg susu zhea.Ala bukan berat pun ada botoi susu 2 bijik dgn pacifier ja.Tp nampak mcm penderaan plak kan sb beg zhea ni nampak besaq gedabak, tp kan mama dah janji nk beli beg kecik comei ada roda kt zhea nanti.Senang zhea nak seret ala2 crita Awan Dania :P
Skrg ni mama dah sarat sangat, dia pun bukan larat nk dukung zhea lama2 turun dr lift, so zhea ni anak yg baik nk jalan sendiri.Tapi paham2 la..klu zhea jalan sendri byk btoi tmpt nk brenti2 kan..sat2 zhea lari nk naik tangga tepi lift, ni zhea nk check surat plak, mana la tau kot zhea ada menang peraduan "saya menang moto" hahaha.Penat mama dok panggil ajak p kt car, zhea buat tk reti ja.Mama ckp nk tinggai pun, zhea buat selamber ja.Ala mama tu mesti tk sampai ati nya nk tinggai anak dia yg comei ni kan :) acah ja tu.
Haa..mama, tkdak pun surat kita, yg ada bli TnB bulan 1st tu rm1.90 ja pun.
Ok lah jom naik car, nk p umah makmidah. Bye.
(tapi dalam perjalanan nk ke car, dia jmpa 2 ekoq kucing putih plak dah..brenti lg tang tu..dok cat miaw2.mana la tk selalu lambat sampai opis.tu blum dia lari menuju nk p playground lg.Seronok ja layan kerenah anak2 sementara dpa nk besaq) Luv u kakak zhea :)

Monday, April 12, 2010

2nd weeks @ Saujana Damai :)

Hello Semua!

Alhamdulillah dah 2 minggu km duduk kat Saujana Damai.So far so good :)

Bab ngemas tu, bleh la kata 60% dah settle.Baju bajan yg stok nak pakai harian & baju keja mmg letak dalam container yg 6 tgkt tu ja.Tapi kira bab baju2 smua dah settle tk kelamkabut nk cari tk jumpa dah.Baju zhea pun sama :)
Tunggu lah pasni rezki lbh pasang wardrobe trus, bru bok kluaq yg "ramai2" dok dalam kotak tu.


Kerja2 mengecat kt masterbedroom dah settled, utk feature wall buh kaler Burgandy, my huby ckp mcm bilik pengantin plak..hahaha nk tergelak pun ada.Tp mmg dah plan nk buh kaler tu dlm pala otak sblum pindah lg.Utk non-feature wall kaler ala2 nk purple lite2 kot.lupa dah nama apa kaler tu.

Kami pun dah selamat "pindah" ke masterbedroom..legha la sangat, sb sblum ni dok kt 2nd bedroom yg tk brapa nak selesa sb barang byk,saja bg settle satu2 bilik baru pindah dok.Dgn tidoq bwh ja takdak katil.Ya lah tgh peknen..klu tidoq bwh nk bangun tu lambat la skit kna ada org tarik tangan kot bru senang bangun.Dah dok bilik ni rasa lega..sb "sejuk" sama.Besaq n selesa skit, tambah2 dah bleh tidoq atas katil.

Tadaa..ni dia la rupa dia.Kakak zhea sedang enak lena lg time amik gmbr ni pg td.Sejak pindah bilik ni..liat sungguh dia nak bangun pagi.Kemarin Ahad kui 11am baru mgkit, klu dok bilik dia takdan kui 8am dah jaga, maybe ni sb sejuk jd syok tidoq :)

Konon nak amik gmbr bg nampak kipas panasonic bayu tu..tp tk nampak jelas plak.Tu lah nk poyo2 sangat.




Bahagian dapoq, okay la semua barang dah simpan kt tempat sepatutnya.
(abaikan wayar hood yg dok terjuntai tu, takdan nk buat bg elok2 kemas lg sb tgh concerntraite part lain)
Microwave mmg muat2 dalam ruang ni, ada lebih skit utk dia "menyawa" mau ngam2 sangat tk elok utk "kesehatan" dia plak. (dia=microwave oven).Sama lah jgk dgn peti ais, tp rasa mcm ruang atas dia tu telebih besaq la pulak, tkpa la bleh jgk letak2 brg..haha.

NI kt living hall, blum settle kemas lg btoi2, cat utk non feature wall pun blum tukaq ke kaler yg nak lg, insya Allah minggu ni siap kot.Semak la tgk kt atas karpet tu, dgn selunggok kain yg tk berlipat.(pic taken pg ni kui 7.30am sb tu kelam2 lg).cabinet tv pun blum bukak plastik lg sb kja2 ngecat blum siap sepenuhnya.
Kain2 baju mmg sidai ja dlu kt grill balkoni, penyidai sbnrnya blum pasang lg :(

**Setakat ni lah dlu edisi ciwi/poyo.

Tuesday, April 6, 2010

Seminggu @ Saujana Damai

Hello semua!

Alhamdulillah dah seminggu kami sekeluarga dok kt Saujana Damai.

So far ok la, cuma rasa sunyi skit dan kt corodor umah tu belemoih dgn debu,mula2 dok rajin la dok sapu2..pastu dah ari2 seropa tu jgk debu.Biaq ja la, lg pun mau makan setaun dua bru nk ilang debu2 tu semua, sb kja2 renovate dok ada lg.

Umah dah berkemas separuh la, kira dah brg2 dapoq dah masuk dok dalam cabinet dah.Rasa byk plak ruang kosong (buat masa ni) sb ya la, km bukan jenis membeli pinggan mangkuk yg byk2 pun.Guna hat mana dok ada ja :) nanti2 bila p Langkawi bleh la menambah koleksi.
Baju2 ja byk dalam kotak lg, sb tgu lps bersalin baru nk pasang built in wardrobe.Skrg biaq ja dok dalam kotak,luggage,container..haha..sb apa nk tgu lps bersalin..tgk bajet lps branak ni belen brapa baru nk suh dpa mai pasang.Haha la ni semua bajet2 besaq terpaksa dibekukan, sb reserve utk bayaq bil spital.Ya Allah mintak2 la bleh beranak normal, kan jimat costnya.

Kat living hall dah siap cat sebenarnya, Feature Wall buh kaler Ijau (tropocana 2153) dan non feature wall (mint 2188) smua pakai ICI Easy Clean harga mahai skit kot dari hat besa.Ok la senang ja nampak ayah zhea ngecat.Tp satu hal pulak bila dah dua2 kaler tu combine dgn langsir n kaler lantai..nampak mcm dok kt dalam Markas Parti Pxx lak..hahaha.Ala..kaler Ijau tu mmg ikut kan tk bekenan sangat, tp sb dah ayah zhea ni nak kaler2 yg konon nampak "baik" herm..ikut jala..skali dah siap cat..dia p tnya2 "nak tukaq kaler dak"..klu ikut sayang duit..biaq ja la..tp dah byk2 kali dia tnya..mcm dia pun tk bekenan dgn pilihan dia..haha..saya isteri yg menurut perintah..lg2 la rasa tk bekenan kaler markas tu..trus jom tukaq..hahaha..so nk tukaq kaler non feature wall ke Cherry Blossom or Faminggo Pink.haha..mau jd rumah indu nanti mcm2 kaler..ala lantak janji nampak cun kt mata km :)
Nasib Easy Clean..senang cuci klu kotoq2 yg tk kronik la..zhea kalu lps makan ka apa..sat2 makan Calciyum sat2 nak cheese..time nk ajak p dapoq cuci tangan tu..mau dia relas penuh dinding tangan2 belemoih dia kt sepanjang dinding tu..geram ja tgk..nasib bleh cuci balik tang tmpt belemoih tu.


Bab perabot..hahaha kan km dah letgo semua perabot2 lama km.Umah mmg kosong ja.Benda 1st bli cabinet tv ni ja.Haa tgk still balut plestik lg, eh bukan yg kedai balut la..km yg balut sendiri sb tgh cat dinding satg mercik mau tk ilang lagu mana jahanam satg.Zhea blum buat percubaan nak panjat lg la buat masa ni, tp masalah p tgk tv dekat2 plak.Tunggu ayah dia buat wall panel tak gaduh nk p tgk tv dkt2 dah pas ni.Maybe jarak tv dgn dia jauh la skit, sb tv dah lekat kt dinding.Penat km somi isteri dok browse nk buat DIY wall panel cemana.Nanti bila dah siap baru letak kt sini ok.

Ni dah pasang langsir kt depan.Kak Midah yg jait :)





Yang ni ja la buat masa ni, klu kt umah asik malas nk ambik gmbr ja..ada ja kja nk buat.Nanti2 ok!

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...