Thursday, March 18, 2010

Ikan Sumbat + Sayoq Kangkung :)

Dalam2 dok penin pala & muntah2 perut kena isi jgk.
Lani cepat sangat lapaq.makan mmg melahap gila2.
Bukan apa, sb masa last jmpa Doc Teh 3 mgu lps, dia ckp eh berat turun 1kg ni..

Risau la jgk..lps tu mmg ayah budak akan bebel2 klu mak budak ni buat tak lalu nak makan.

Dah masuk 6 bulan ni rajin plak masak sendiri.
Tapi yg simple2 ja la.Takdak la nk berGulai,Kari,Masak Lemak,Rendang bagai...

Simple2 tu mcm buat Sweet Sour ka,Masak Kicap ka,Nasik Goreng ka..Bihun Goreng ka..camtu ja..Masakan yg tk kena dok dapoq lebih sejam la selalu :)

Pagi td lps antaq zhea dan singgah market blkg umah ni..dalam penin2 pun dan p bli brg mentah.

Bli Ikan Selar,Cencaru,Sotong,Ayam,Kangkung & Sayoq Campoq.Bleh la buat stok sampai weken ni.

Entah la..tekak ni dah jemu asyik bli ja.Padahai nk masak ni langsung takdak paksaan dr pihak 1 lg..ikut dia sian bini penat mmg suh bli aja :)

Ok ari ni dan la masak Nasik,Ikan Selar Sumbat (sumbat bawang,halia,serai,cabai melaka) dgn Kangkung Kicap (eh mcm buat Kangkung belacan tp tk buh belacan tu yg jadi kangkung kicap)

Ok lah..Nak makan dah ni..adik zhea dah tendang2 lapaq kot :P

No comments:

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...