Tuesday, March 30, 2010

Dah Pindah

Hello semua,

1st sekali..Alhamdulillah dah selamat kami berpindah ke Saujana Damai.
Ari ahad malam lepas maghrib dah selamat semua barang2 berat mcm mesin basuh,peti ais,katil,tilam bla bla kotak2 berat selamat naik lori.Ada 2 mat bangla yg buat kja angkut mengangkut.Ya Allah serius sangat kesian tgk dpa angkat2 brg tu, ish..tk kena Slipped Disc ka depa ni angkat berat kemain, yg saya ni angkat tikaq getah segulung umah mertua skali dah seksa sampai la ni menganggung sakit.Yang paling sian skali dpa kena angkat tilam King Fiberex tu naik kot tangga sampai tgkt 6.Sb tk celuih tilam tu nak usng ikut lift, lift kami kecit ketet ja.Siannya...my huby ckp sampai terjegel2 mata dpa mengangkat, dia pun ada tolong jgk tp dia kata kja mamat 2 org tu..mmg btoi2 guna tenaga gila2.berat wei, mmg klu sorg nk tolak ka apa tilam tu..tk jalan!Takpa la dgn umah rm50 sorg, maybe bg depa dah byk la tu, my huby ada ckp nk bayaq extra kt depa, atas sifat keperikemanusiaan, tp depa takmau, depa kata tkpa "cukup2" siap sengeh2 bila kena belanja ayaq 100plus sorg sebotoi.Adeh sedih tangtu..bila tringat org susah2 kja guna tenaga nk dpt duit..bukan senang nk idup kan.

Ok settle bab barang2 berat, mula2 plan nk tidoq sana malam tu, tp entah la..bila pikiaq semak2 brg tk larat nk berkemas, tk jadi la..balik tidoq umah sewa jgk..dgn beralaskan toto nipis yg tkdan span..wah..mcm nk remuk tulang rusuk ni rasa tidoq atas lantai semata2..yg zhea plak lg la..slalu klu atas katil dia suka main stunt2..skalai atas toto nipis ni..silap p stunt..last2 gedegang pala..keryau..sampai lena trus..nasib tk benjoi ka apa.(Eh satg ada jgk simulut longkaang kata aku ni biaq anak terantuk, tp dah mmy dia buas camtu nk buat gena, tp besa la si mulut longkang bukan reti bahsa, lantak hg nnti bila sampai turn hg bru ada akai ok!)

Kemarin lunch time lari2 jgk balik Saujana Damai kemas2 apa yg patut sb igt nk bermalam kt sana trus..tak larat dah ngadu pasai remok tulang rusuk kt my huby, dia pun kesian kt bini dia, nk beralih sakit blakang tidoq atas toto.

Pengalaman "malam pertama" kt Saujana Damai (hoit jgn igt yg lain plak mlm pertama no itu PnC).Dgn my huby kja shift ptg, kui 11pm bru sampai umah..dok la km dua ngn zhea melangut kt rumah.Dgn Astro blum pasang lg, zhea pun mcm dah mati kutu tktau nk buat apa, melain kan panjat mama dia ja..siap pijak2 adik dia lg..hahaha..skit2 nk mai manjat..penat mama sayang oit..Mula2 tarik perhatian dia bg main laptop..abis dia pusing merata bleh jahanam merga ni mau biaq..takdan nk bukak game dia p tekan hat lain dlu..tk bleh jadi ni..umpan dia baca Books..ok dan la setengah jam dia baik..pastu mula balik muka boring dia..last2 sampai kui 12 baru dia lena..mula2 seryau jgk..tkut "apa2" kan..sb time mula nk lena..dia ada nangis2..km laki bini baca mcm2 la jgk..mtk2 dijauhkan dari benda2 tk elok tu..rupanya sb hangat..ekon blum pindah lg kt umah bru..ish zhea ni..ngada la..panas skit tk bley..km tidoq kt 2nd bedroom sempit la skit..maybe sb tu panas berkuap..master bedroom dalam proses mengecat blum selesai.cat sendiri saja.Ok dah lps pasang kipas laju2..zhea lena dgn aman sampai subuh..terkejut azan subuh kuat, sb rumah km tepi surau..mtk2 sb dok tepi surau akan mengubah km menjadi lebih baik.Amin :)

Langsir blum pasang lg, sb takdan masa nk p bli rod n railing..rasa mcm nk ja terjah bli sorg2..tp eh buleh ka nk usng railing 10kaki sorg2 buh lam keta..tak brani plak..tgu jemaat la..km dua amik cuti nk settle kan hal2 kemas umah ni..maybe dan p bli railing smua tu.Langsir dah siap, kakmidah jait..kemas sangat..sangat puas ati..bleh la tempah lg no kak!Ish..umah dgn tkdak langsir ni..gerun la jgk..skit2 perati luaq..ish..mula la nk bayang mcm2..mtk di jauhkan lah..

Memasak kt KC baru???dak lg kot..gas pun blum angkut lg tau.Pinggan periuk camna pun still kt umah lama lg..amik masa skit la kot nak masak..lgpun mcm sayang plak nk cemarkan KC tu..saheh myk mercik2 nanti..hahaha alasan malas masak (takpa malas masak pun,my bedmate tk kisah sangat dia ckp bli la senang tkyah penat2).

Kakak Zhea??still mcm blur2 lg dgn rumah baru..klu time org mai dia suka la.TQ
KakWani sb jadi tetamu 1st yg mai umah linda yg semak mcm apa ni.Suka sangat bila jmpa kakwani tau.Nanti2 mai la lg, mmg sangat2 tetamu yg diundang bkn tak di undang tau.Zhea nampak seronok bila Eryna dgn Iman mai, tak sangka dia mau geng, slalu dia mcm malu2 miaw skit.Takpa mintak2 dpa bleh berkawan2 sampai bila2 n jadi anak2 yg baik dan cerdik sama2 ok!

Adik zhea??ok mcm biasa..perut herot sana sini dah..bila time makan dia mcm gerak over2 lak..kdg2 mcm lupa kata tgh peknen ni..buat kja mcm2 la haih..tp tk la angkat tong gas ka mesin basuh ka apa..yg patut2 ja lah.

My huby kesayangan dunia akhirat..sian dia..penat sangat la..mmg tak brenti sat kja dia..ada ja benda nk kena buat..mmg pindah umah ni..org laki yg kja byk...nk tukaq paip la..apa la..pasang itu ini..takpa..dah mmg tanggungjawab ketua keluarga..lbh skit la dr yg lain..Tapi nampak dia semangat sangat.Lep u :)

ok lah..dah nk siap2 nk balik ni..nak ambik zhea..sian plak dah kalut pindah umah ni amik dia sayup lps magrib..kak midah ckp ptg2 dia dah tgu kt pintu..dok "mama..mama"..time kak midah ckp camtu..rasa nk meraung ja..sory sayang mama bz kemas umah, nk bg kita semua dok selesa skit.Ptg ni mama amik awai ok.Lep u too!

*Pic umah baru..nnti la weh..takdan..lgpun tk ketahuan apa..semak sangat.

2 comments:

Wanie said...

nanti upload la gambaq lepas deco..
hhehhe

Sama2...kwani pun nak p tlg sama apa yg patut tapi mai tak buat apa pun...

TU la mudah2an depa jadik kwn baik cam kita...

Haslinda said...

Amin kakwani :) moga2 dpa menjadi kwn yg baik sampai bila2 n belajaq sama pandai2.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...