Wednesday, March 31, 2010

Moga2 menjadi anak yg solehah zhea sayang

Assalamualaikum Semua!!

Wah wah sejak dok Saujana Damai ni, rasa relaks skit tk gaduh nk perati kakak 24 jam.
Klu dulu sat2 p masuk bilik ayaq, bergayut kt akuarium la..lari naik tangga la..la ni umah sempit senang nk monitor.

Pagi ni tgh kalut2 kt dapoq..basuh2 botoi susu, sidai kain.
Zhea bangun awai pg ni, bukak PHDC dia ok dok melayan tu ja.
Saya truskan kja2 kt dapoq..skali tringat nk jengok dia dok buat apa diam ja..kt depan tv takdak plak..rupanya dok dalam bilik dok baca ni :) tapi terbalik plak dah.
Sunyi ja dia dok "baca" tu, sampai tk sedaq org dok perati dia.

mama:Kakak dok buat apa ni?
zhea:Book..book
mama:mama simpan na..kakak kecik lg..nanti besaq skit mama ajaq kakak baca bg pandai, nanti ari2 kakak baca.
zhea:no no book..

dah penat umpan buku2 lain tk mau lps pulak dah buku surah yassin ni..semlm pulun nk usung Quran..jenuh pelari semunyi dari dia.

Takpa zhea, nanti besaq skit, mama ajaq ngaji n antaq p kelas sama na.Moga2 menjadi anak yg solehah..amin..

**Alhamdulillah dah malam kedua km tidoq kt sana, masing2 bleh tidoq dgn nyenyak :)

Tuesday, March 30, 2010

Dah Pindah

Hello semua,

1st sekali..Alhamdulillah dah selamat kami berpindah ke Saujana Damai.
Ari ahad malam lepas maghrib dah selamat semua barang2 berat mcm mesin basuh,peti ais,katil,tilam bla bla kotak2 berat selamat naik lori.Ada 2 mat bangla yg buat kja angkut mengangkut.Ya Allah serius sangat kesian tgk dpa angkat2 brg tu, ish..tk kena Slipped Disc ka depa ni angkat berat kemain, yg saya ni angkat tikaq getah segulung umah mertua skali dah seksa sampai la ni menganggung sakit.Yang paling sian skali dpa kena angkat tilam King Fiberex tu naik kot tangga sampai tgkt 6.Sb tk celuih tilam tu nak usng ikut lift, lift kami kecit ketet ja.Siannya...my huby ckp sampai terjegel2 mata dpa mengangkat, dia pun ada tolong jgk tp dia kata kja mamat 2 org tu..mmg btoi2 guna tenaga gila2.berat wei, mmg klu sorg nk tolak ka apa tilam tu..tk jalan!Takpa la dgn umah rm50 sorg, maybe bg depa dah byk la tu, my huby ada ckp nk bayaq extra kt depa, atas sifat keperikemanusiaan, tp depa takmau, depa kata tkpa "cukup2" siap sengeh2 bila kena belanja ayaq 100plus sorg sebotoi.Adeh sedih tangtu..bila tringat org susah2 kja guna tenaga nk dpt duit..bukan senang nk idup kan.

Ok settle bab barang2 berat, mula2 plan nk tidoq sana malam tu, tp entah la..bila pikiaq semak2 brg tk larat nk berkemas, tk jadi la..balik tidoq umah sewa jgk..dgn beralaskan toto nipis yg tkdan span..wah..mcm nk remuk tulang rusuk ni rasa tidoq atas lantai semata2..yg zhea plak lg la..slalu klu atas katil dia suka main stunt2..skalai atas toto nipis ni..silap p stunt..last2 gedegang pala..keryau..sampai lena trus..nasib tk benjoi ka apa.(Eh satg ada jgk simulut longkaang kata aku ni biaq anak terantuk, tp dah mmy dia buas camtu nk buat gena, tp besa la si mulut longkang bukan reti bahsa, lantak hg nnti bila sampai turn hg bru ada akai ok!)

Kemarin lunch time lari2 jgk balik Saujana Damai kemas2 apa yg patut sb igt nk bermalam kt sana trus..tak larat dah ngadu pasai remok tulang rusuk kt my huby, dia pun kesian kt bini dia, nk beralih sakit blakang tidoq atas toto.

Pengalaman "malam pertama" kt Saujana Damai (hoit jgn igt yg lain plak mlm pertama no itu PnC).Dgn my huby kja shift ptg, kui 11pm bru sampai umah..dok la km dua ngn zhea melangut kt rumah.Dgn Astro blum pasang lg, zhea pun mcm dah mati kutu tktau nk buat apa, melain kan panjat mama dia ja..siap pijak2 adik dia lg..hahaha..skit2 nk mai manjat..penat mama sayang oit..Mula2 tarik perhatian dia bg main laptop..abis dia pusing merata bleh jahanam merga ni mau biaq..takdan nk bukak game dia p tekan hat lain dlu..tk bleh jadi ni..umpan dia baca Books..ok dan la setengah jam dia baik..pastu mula balik muka boring dia..last2 sampai kui 12 baru dia lena..mula2 seryau jgk..tkut "apa2" kan..sb time mula nk lena..dia ada nangis2..km laki bini baca mcm2 la jgk..mtk2 dijauhkan dari benda2 tk elok tu..rupanya sb hangat..ekon blum pindah lg kt umah bru..ish zhea ni..ngada la..panas skit tk bley..km tidoq kt 2nd bedroom sempit la skit..maybe sb tu panas berkuap..master bedroom dalam proses mengecat blum selesai.cat sendiri saja.Ok dah lps pasang kipas laju2..zhea lena dgn aman sampai subuh..terkejut azan subuh kuat, sb rumah km tepi surau..mtk2 sb dok tepi surau akan mengubah km menjadi lebih baik.Amin :)

Langsir blum pasang lg, sb takdan masa nk p bli rod n railing..rasa mcm nk ja terjah bli sorg2..tp eh buleh ka nk usng railing 10kaki sorg2 buh lam keta..tak brani plak..tgu jemaat la..km dua amik cuti nk settle kan hal2 kemas umah ni..maybe dan p bli railing smua tu.Langsir dah siap, kakmidah jait..kemas sangat..sangat puas ati..bleh la tempah lg no kak!Ish..umah dgn tkdak langsir ni..gerun la jgk..skit2 perati luaq..ish..mula la nk bayang mcm2..mtk di jauhkan lah..

Memasak kt KC baru???dak lg kot..gas pun blum angkut lg tau.Pinggan periuk camna pun still kt umah lama lg..amik masa skit la kot nak masak..lgpun mcm sayang plak nk cemarkan KC tu..saheh myk mercik2 nanti..hahaha alasan malas masak (takpa malas masak pun,my bedmate tk kisah sangat dia ckp bli la senang tkyah penat2).

Kakak Zhea??still mcm blur2 lg dgn rumah baru..klu time org mai dia suka la.TQ
KakWani sb jadi tetamu 1st yg mai umah linda yg semak mcm apa ni.Suka sangat bila jmpa kakwani tau.Nanti2 mai la lg, mmg sangat2 tetamu yg diundang bkn tak di undang tau.Zhea nampak seronok bila Eryna dgn Iman mai, tak sangka dia mau geng, slalu dia mcm malu2 miaw skit.Takpa mintak2 dpa bleh berkawan2 sampai bila2 n jadi anak2 yg baik dan cerdik sama2 ok!

Adik zhea??ok mcm biasa..perut herot sana sini dah..bila time makan dia mcm gerak over2 lak..kdg2 mcm lupa kata tgh peknen ni..buat kja mcm2 la haih..tp tk la angkat tong gas ka mesin basuh ka apa..yg patut2 ja lah.

My huby kesayangan dunia akhirat..sian dia..penat sangat la..mmg tak brenti sat kja dia..ada ja benda nk kena buat..mmg pindah umah ni..org laki yg kja byk...nk tukaq paip la..apa la..pasang itu ini..takpa..dah mmg tanggungjawab ketua keluarga..lbh skit la dr yg lain..Tapi nampak dia semangat sangat.Lep u :)

ok lah..dah nk siap2 nk balik ni..nak ambik zhea..sian plak dah kalut pindah umah ni amik dia sayup lps magrib..kak midah ckp ptg2 dia dah tgu kt pintu..dok "mama..mama"..time kak midah ckp camtu..rasa nk meraung ja..sory sayang mama bz kemas umah, nk bg kita semua dok selesa skit.Ptg ni mama amik awai ok.Lep u too!

*Pic umah baru..nnti la weh..takdan..lgpun tk ketahuan apa..semak sangat.

Sunday, March 28, 2010

penatnya nk pindah umah ni.

helo semua,

Saya masih kt umah lama.still bleh online.kalu kt umh bru xbleh la lg,xdak streamyx,sb port xdak,maklumla kawasan bru.so,kna terminate streamyx yg ada n pakai broadband sementara port bru TM pasang.

Oh ya,esok mlm lori angkut brg mai,dpa cas rm70 per trip n rm50 sorg utk bwk naik brg.km amik 2 org jd rm100.sb kna amik ni,masalah nk bwk naik tilam king km yg xceluih lift.kna bwk naik kot tangga.my huby ada ajak adik ipaq dia dgn laki kakmidah skali.tp laki kakmidah mmg dh bgtau nk tlg mau nk angkat brg.

Penat jgk kan rupanya nk pindah,walaupun saya dh packing skt2 sbln awai.ada ja yg xkna.himpun2 jd byk jgk.

Dgn perut boyot 7bln sgt mencabar,di smping kakak zhea yg rajin menulung ni.he2.

Esok mlm plan nk tdoq sana terus tp pikiaq2 nk ngemas lg.mesti penat dgn kakak zhea yg suka tlg ni.my buby ckp suh zhea tdoq umah kakmidah ja la.tp entah la,hati saya rasa xbest tdoq mlm kalu zhea xdak.takut dia sedih tercari2 mama n ayah plak ptg2.sb tiap ptg time amik dia dr umah kakmidah npk mcm dia tenanti2 ja mama dia mai.siap dgr sora trus /yeyeah yeyeh lg dia.sian plak nk tgai lama2.zhea mama ni walaupun cenge skt suka jege2 mata,puk pgknq zhea bila zhea buas,hati tetap baik tau.he2.xsmpai ati plok,sedih...

So,mlm esok biaq ayah ja p antaq brg ikut lori.km dua dk umah lama ja dlu.tgu ayah siap kemas bru kita p tdoq sana ok.tgk la mlm lusa maybe...

Cat plak,feature wall kt living hall dh siap.lawa jgk even kaler yp saya xsuka ala2 bndera parti pmbgkang ja.huhu.

Sian ayah zhea penat dia mengecat sorg2.nk tlg dia xbg plak.takut letih sgt nanti bini dia ni.

Ok lah.nanti dh setle smua bru bleh amik gmbq n tnjuk kt sini.bru seperais skt.

*ish lg 1 susahnya nk tdoq mlm la ni..kalih kiri kanan mengah ja..

Thursday, March 25, 2010

Rasa Gumbira la pulak :)

1.Sb dah settle bab bli kain2 baju raya utk km sekeluarga kecuali adik zhea..haha tkkan la bby 3 bulan nk kna pelekoh pakai baju melayu kot..hangat2 tu..tp utk km ber3 dah settle.TQ makanmate sb teman.Mmg kna bli siap2 kain, nnti bulan 5 ka mau nk tawaf p kedai kain dak dah kot..saheh perut memboyot penat,pastu pantang bulan 6-8..masuk kja dah awai bulan posa..tukang jait mana nk ambik tempahan buat masa tu.Takpa la "sedia awal"

2.Yang lg super hepi sb minggu ni dah nk pindah masuk Saujana Damai..seronot...Arini nak p cuci rumah, esok cat, lusa n tulat angkat barang & ari Ahad Insya Allah akan bermalam kt sana.Mtk2 la semua ok.Kemarin baru kami kalut terkocoh2 p bli cat.Amik Pentalite Easy Clean jgk2, sb kan dah branak pinak ni..satg dpa nk buat mural kt dinding senang bleh cuci balik..konon2 ja la.

3.Langsir cuma buat utk living hall saja sb kekusutan bajet.Kat bilik pakai ja langsir lama2 dlu.Dan tukang jait dia adalah KakMidah :)

Alhamdulillah, rasa sronot la sangat, tp org ckp jgn sronok lebih, satg terbalik kuang plak.

Wednesday, March 24, 2010

mc lg la :( 28 weeks check up :)

helo semua,
Bulan ni mmg mencatat sejarah mc betimbun.dh 5 ari ha,padan muka.

Mc ni sbnrnya xla best sgt,sb akan bg bad reputation kt performance keja.kalu skali skala xpa.ni kerap sgt.cm na tu.xbestlah.

Pregnancy kali ni mmg mencabar skt.nak2 tgh 3rd trimster,perut boyot,kakak tgh active (merap jgk) dan urusan packing brg ke Saujana Damai.

Sakit kat tulang pelvik yg sgt kronik,nak2 kalu duduk lama kt opis n bru bgun tdoq.sakit sgt,masa nk mula tune jalan tu mengengkang sgt2.huduh!

Back pain,dh sememangnya ada history Slipped Disc,so mmg merasa la time ni.nk buat apa2 fisio mmg xbleh kecuali tidoq kna baring telentang nk jaga posture bdn.tp time peknan tidoq telentang saheh hap hap penat.lg selesa tidoq mengiring.dah tu cemana back pain nk ilang.Ditambah plak dgn kaki yg cramp mlm2.nasib ada bedmate yg tlg bgun tgh malam urut kaki. Alhamdulillah dia sangat memahami.

Semlm jmpa doc teh. 7month check up.dia suh ambik cuti rehat for bed rest.risau nanti 9bln cemanalah kn. Adik Zhea ok2 ja, berat time scan dah 1.4kg besaq dah dia, tp tu estimate base on scan ja la..actual nya berat mesti ada plus minus dia kan.Gender Boy dia mmg dah sah2 nampak, tk sesia la membeli byk baju yg berunsur kan boy :).Apa2 ja la harap semua sehat, amin.Time scan tu adik zhea tgh tidoq sambil isap jari, comei, tp kaki tetap gerak2 tk benti..geli kot bila doc dok tekan2 kena dia.Dah dpt scan muka dia betoi2, nampak mcm kakak dia jgk terutama part idung n mulut, pipi dah tembam dah.Masa scan tu, zhea dok "dedek..dedek" haha sb ayah yg ajaq suh panggil camtu.Tapi 5 minit pertama ja dia behave, pastu..mula la nak naik dok atas kusi Doc Teh la apa la..huwahuwa..trus ayah dia bwk keluaq sb dah mula dah nk explore bilik dokter..haha mcm2 la kakak zhea ni.


Sayang Kakak dan Adik jgk, termasuk Ayah budak2 :P

Monday, March 22, 2010

Saujana Damai~Geram la pulak

Asalnya plan kemarin Ahad nk p cuci2 basuh umah.
Sb org wiring dah janji nk siapkan semua kja2 khamis minggu lps.
Alih2 sabtu tu..km mai check umah.."haremmm" tk dak apa2 progress.

Cuma developer ja dah siap mai buat defect nya correction.TQ sb tlg cat balik pintu2 bilik km supaya nampak comei skit..klu tak mcm tak rata ja.

Masalahnya skrg geram dgn Si Gemok (org wiring tu..mmg smua org panggil dia camtu pun).
Camni la bila janji melayu..hampeh..ckp mcm terer tp habuk pun takdak.Bukan byk pun kja2 yg tinggai.Cuma nak pasang lampu n kipas ja.Point2 semua dah siap dpa buat 2 minggu lepas.Pasang la cepat skit!! Awat tk cukup duit ka nak pasang tu..benda2 semua dah bli..duit upah utk dpa tgai lg belence 2.5k ja lg..yg laiin smua km dah abis bayaq..ikut perjanjian duit belen tu mmg kna bayaq lps 100% kja2 siap..ni..tk siap mtk maaf km nk bayaq awai2.

Haih..delay lg la ni proses km nk pindah cepat2.Menyampahnya...skrg sampai tahap my huby dah malas tegoq/push dpa..Semua dia serah kt bini dia ni.Hahaha ok aja dah bg permission senang nak call depa buat marah2 skit..hamboiiii besa la dpa nii..Geram lah sangat.

Sabit tu la byk org ckp payah org melayu nak maju.cer suh cina buat saheh cepat nya.Tp tk la kata semua melayu camtu..tp si Gemok Gedempol ni mmg tergolong dalam geng2 lembab tu la..
Lagi satu geram..dah seminggu tak nampak bayang kt Saujana Damai tu..klu tak..mengernyeh ja usung laptop dia buat cam kemaih sangat la haih!!!

Apa2 pun mtk dalam 2 3 ari ni siap..klu dah..saya akan mereport kt developer baru padan muka.HUH!!!!

Thursday, March 18, 2010

Ikan Sumbat + Sayoq Kangkung :)

Dalam2 dok penin pala & muntah2 perut kena isi jgk.
Lani cepat sangat lapaq.makan mmg melahap gila2.
Bukan apa, sb masa last jmpa Doc Teh 3 mgu lps, dia ckp eh berat turun 1kg ni..

Risau la jgk..lps tu mmg ayah budak akan bebel2 klu mak budak ni buat tak lalu nak makan.

Dah masuk 6 bulan ni rajin plak masak sendiri.
Tapi yg simple2 ja la.Takdak la nk berGulai,Kari,Masak Lemak,Rendang bagai...

Simple2 tu mcm buat Sweet Sour ka,Masak Kicap ka,Nasik Goreng ka..Bihun Goreng ka..camtu ja..Masakan yg tk kena dok dapoq lebih sejam la selalu :)

Pagi td lps antaq zhea dan singgah market blkg umah ni..dalam penin2 pun dan p bli brg mentah.

Bli Ikan Selar,Cencaru,Sotong,Ayam,Kangkung & Sayoq Campoq.Bleh la buat stok sampai weken ni.

Entah la..tekak ni dah jemu asyik bli ja.Padahai nk masak ni langsung takdak paksaan dr pihak 1 lg..ikut dia sian bini penat mmg suh bli aja :)

Ok ari ni dan la masak Nasik,Ikan Selar Sumbat (sumbat bawang,halia,serai,cabai melaka) dgn Kangkung Kicap (eh mcm buat Kangkung belacan tp tk buh belacan tu yg jadi kangkung kicap)

Ok lah..Nak makan dah ni..adik zhea dah tendang2 lapaq kot :P

WFH~Penin~muntah~budak2 kurang sivik

Hello semua,

Arini saya WFH lg.Pada mulanya mmg dah siap2 dr awai, ari ni mgkit awai kui 6.30am ok (kira awai sangat la tu sb slalu kui 7.30-8.30).Mangkit awai kemas2 umah sidai kain, dah rasa aura2 penin2.Tapi dah siap kja smua gagah jgk bersiap mandi,siap pakai baju nk p opis.Siap kan zhea tukaq diapers,cuci muka dia smua.My huby angkat zhea yg tgh mamun2 masuk keta, sb km antaq ke rumah kakmidah sama2 minggu ni (myhuby kja shift malam), dlm perjalanan keta terhenjut2 dgn jem la org bwk motor tgh jalan la apa la..dah rasa nk kluaq skit ayaq2 nescaffe yg minum sblum kluaq umah td.Ckp kt huby "penin.........."..dia ckp "sandaq2 kt kusi tu jgn tgk tepi tgk depan ja"..ok...

Sampai kt bwh flat umah KakMidah kui 8.30am, naik LIFT!!!!!!!!!!
%^&$$%#$ mangkaq mana p "meruwah" kencing dalam lift lg ni?????^$^&%^&
awat la bengong truk sangat ni..hish...mmg trus aura2 nk muntah pening tu mai lg kronik..sbnrnya muntah dah kluaq cuma aku pekup mulut tkmau bg kluaq segala2 tu dalam lift ja..bau hamat busuk hancing la lift tu..kuang ajaq btoi la sapa yg ^*&^&*^*& tu..KakMidah ckp budak2 HxxDu kt situ suka buat prangai loqlaq ni..haih..mau tau sapa tu rasa nk buh penampaq ja!! geram la bukan skali dua..bleh kata tiap2 ari dpa buat prangai &*(&*(&*( tu kt dlm lift.
Nak2 pulak la ni cuti skolah..lg la depa buat hal.Kat flat dpa ni mmg tkdak apa2 taman ka..taman permainan ka utk budak2 main..mmg budak2 pakat dok bekelewaq kot koridoq umah ja..bg pecah pintu lift..contiang sana..contiang sini..geramnya..................

Lps antaq zhea dala keadaan muka dok kulum muntah..trun ja bwh..trus kluaq semua isi perut kt longkang flat tu jgk..dah lembik sangat dah..muka dah pucat2..trus bgtau huby..takmau p opis..penin..dia pun ckp dok umah ja la..satg p opis klu pitam ka sorg2 sapa nk jwb..

Ok dah balik umah, on pc trus bgtau boss nk WFH nasib dia OK ja.nasib lah kja tk byk ari ni..buat kja sat2 baring2..penin..minyak cap kapak cari tk jmpa pulak.......................

Tuesday, March 16, 2010

KC Siap :)

Kitchen Cabinet yg dalam gambaq nampak koko menerang ni dah siap :)
Ntah tgk btoi2 lawa la jgk (ayat nk sedap kan ati) hahaha
Kakak Zhea pun dok kalut nak sapu sampah ja dia.




Siap dah cuci mama! Tapi sampah byk sangat la kakak tk larat dah nak sapu.

**Atas permintaan seorg rakan yg nk tgk KC saya.Sapa yg buring tgk/baca entry2 mcm2 ni toksah la baca ok :)





Friday, March 12, 2010

SPM 2009

Kemarin result SPM kluaq.
Alhamdulillah adik saya yg bungsu lulus dgn cemerlang.
Dapat 10A (5A+,3A,2A-) sungguh2 taktau penggredan SPM dah tukaq.
Masa zaman saya dlu SPM97 dia kira A1,A2,C3,C4 bla bla bla.Mau nk kira mcm la kira ada la jgk A walau pun tk sebanyak mcm adik saya :(

Malam sblum kluaq result ada YM ngn dia, konon mcm risau ja.
Tp entah tak rasa terkejut pun dgn result dia ni, sb mmg dah ramai budak2 la ni dpt straight A tu.Mcm dia budak MRSM Taiping, mak saya ckp ada beberapa kerat ja yg tk dpt smua A.
Tp saya akan heran kalau lah adik saya tak dpt smua A.

Syukur la, tp tk bleh nk hepi2 lebih..perjalanan masih panjang.
Harap2 dia buat yg terbaik lg utk masa depan, n pilih course yg terbaik nnti.

**Oh dalam 5 beradik kami,saya adalah yg tercorot ok (SPM saya tak segempaq depa, tp gred 1 lah jgk).Tp nasib bleh jadi org jgk :)
Adik bungsu n abang saya mmg budak MRSM (Taiping & Balik Pulau), so result dpa mmg dah tak payah tnya la, adik number 2 last ex-MCKK so lg lah tk heran skrg tgh practical dgn Renong Bhd klu tk silap la.Adik bwh saya(pompuan) pulak dah slmt jadi cekgu sbnrnya bleh ja nak amik course selain cekgu, tp sb dia pompuan, org tua2 suh jd cekgu ja senang.

Apa2 pun mmg saya sangat berbangga dgn depa (bukan nk blagak ok), walau pun dlu result SPM saya tak sebest mereka.haha tumpang tempias pun jadi la.Mana la tau nanti anak2 saya akan cerdik mcm pakcik2 ngn makcik depa.Amin...

Wednesday, March 10, 2010

Cabinet Dapoq Saujana Damai

Haluu..


Tadi lunch time bergegas balik umah bertafakur seketika kami somi isteri..hahaha

kira duit la apa lg.Tup2 keta kesayangan pun tringin nk ambik sikit sumbangan dalam kegawatan ni.hampes..dalam cuaca hangat2 ni ekon nya kompressor p jahanam pulak dah..mcm2 la haih.abis bajet meja makan gue!Takpa2 janji sejuk bila naik keta.

Sbnrnya td Nizam Contractor called suh p antaq lampu kipas.Eh apa lg kalut la jgk nk ikut si ayah zhea p sana..tujuan tu nk gedik2 tgk org pasang cabinet dapoq kt dinding.Dan jgk geng2 contractor ni mengata kt mak budak ni ayik ngekoq ja :)


ni bawah nya..heran la dalam gambaq nampak mcm kayu buruk koko mana ntah..haih..my huby pun ckp benda sama..awat mau kita tangkap gambaq nampak koko semacam ja.bila tgk btoi2 dak la sangat terserlah kekokoan nya tu.Bwh smua dah siap pasang td.drawer,basket smua dah buh kt dalam.takdan nk amik gambaq byk, sb byk amik guna hp my huby ja...nnti nk transfer gmbr dr hp dia dlu satni.
Ni atas nya, kami mmg buat sampai ke ceiling.Ya la mau buat sekerat takat nk bleh smpan apa..dah la dapoq besaq kelemboi.Blum siap pasang abis lg pintu. :( adeh..napa la cina ni p buat pintu tempered glass tu mcm setboard lauk umah tok saya plak niii..huwaaa..sangat tidak menepati spec Majalan Impiana Dapur tau :( tp my huby ckp lawa??aik apa awak punya taste ni..huhuhu..hehehe tkpa2 nnti nk suh dpa tukaq buh yg ikut spec si chef yg nak guna dapoq ni ok.Hood dpa tk pasang lg kt bwh tu..nnti2 last2 bru pasang.
tempat letak microwave, rendah skit la..nk buh benda apa plak bwh tu..konon2 buat camni nak save ruang bwh..ok2 ja la

Itu ja lah dlu buat masa ni.

Di akhiri dgn wajah anak dara kesayangan saya dunia akhirat yg sedang asyik melayan Bee Movie dari mula sampai abis ok.Sangatlah feeling sorg2 dia sampai mama ckp apa pun tk layan..suap susu p tepih dgn tangan lg :) .Mau konsentrasi la sangat dia tu.

Tuesday, March 9, 2010

Barang baby

peknen kali ke2 ni, awat tkmau pemalas semacam nk ronda2 soping komplex, mau masa peknen zhea dlu..tiap2 mgu ada ja benda baru yg bli.Kadang2 sampai berlebih2 siap kna semunyi2 brg tu dari ayah zhea.Takut dia hingaq sb membazir.

lagi 2 mgu nak masuk 7 bulan dah, tp apa pun tk prepare lg.Cuma dah bli set botoi susu ja.Tu pun kirim kat Mummy Naufal tlg bli kan.

Yang lain2 tu..satu apa pun tk bli lg.Kadang2 rasa risau jgk, sb kali ni mmg buas skit la..buat kja tk brenti2, jgn la terberanak awai sangat..nk bg cukup 40weeks jgk2 klu bleh..klu time zhea dlu..skit2 kja nak lena ja.

Mmg la barang2 zhea pun byk yg bleh guna lg.Tp kebanyakan baju dia kaler pink, dah girl mesti la pink2 kan.Takkan nak bg adik boy pakai baju pink kot..ish tk bekenan la haih..tk sesuai lah kot.Cuma benda2 mcm katil baby,stroller,walker,bouncher still bleh guna barang kakak lg.Ayah budak2 ni pun ckp, "anak baru, kna la bli brg baru jgk".Sian plak asyik pakai bekas kakak ja :)
Rasa baju-bajuan ja la byk kna top up.

Tapi bila masa nk membeli pun taktau.Mcm takdak masa ja rasa.Sblum ni ayah zhea busy kja klu weekend, start mgu lps dah free sb dah tk kna p kja time cuti..legha..tp dalam masa cuti2 ni busy hal nk pindah plak.

Kadang2 rasa cam nk lari p soping sorg2 ja.Rindu sangat kt QB dah lama tk p tabur zakat tang tu..Rindu FOS, rindu Brand Outlet..ops..rindu Gap Kids jgk..(tp tgu nk raya bru bleh p situ).Bukan takat QB ja lama tk p, Sunshine Square tu pun..dah lama tak jejak ke bahagian barang2 bby...Pemalas nak jalan sama...Baju pakaian harian Zhea pun dah byk singkat, rasa nya Zhea ni tinggi ikut ayah dia kot, eh mak dia pun tk ketot sangat la.Semua baju2 dia dah singkat nampak pusat, sluaq pun dah takat lutut jd nya.Nanti bila nk kluaq soping barang adik kna bli barang kakak jgk.

Tapi bilanya nak p ni??weken ni nak balik kpg..weken dpn saheh busy dgn "Saujana Damai".
Harus lunch time bila2 lari2 p Sunshine tak pun QB.Kena start membeli la jgk ni..seryau...

Zhea 19 months

Sangat 24jam asyik "Yayah/ayah"
Tapi tak bermakna dia tk sebut mama.
Maybe mama mmg sentiasa ada ja dgn dia kecuali time p kja, mmg la dia dok ngn KakMidah saja :)
Sb mama dia byk masa dgn dia, kurang la dia nk mencari , si ayah dia plak kan kja shift, time ada kt umah tk sama, mesti lah anak mencari.

Tapi kadang2 bila dah ada ber3 ni, mama p la jamban ka dapoq ka sat..kalut jgk mencari.Mmg dia nak dua2 ada depan mata agaknya :)

Sat ja dah 19 bulan kan, lg 3 bulan dah nak jadi kakak betoi2 dah.
Manja,mengada,buas,memunggah,mencamoq semua ada kt dia.

Skrg klu antaq dia p umah KakMidah mmg biaq dia jalan sendiri ja, time sampai kt umah sana, slalu peluk2 kaki tk bg jalan p kja pulak :(

Paling susah nk bg pakai diapers, walaupun skrg bg pakai kan pant ja, payah la jgk, sb time nampak ja diapers dia lari2 tak mau pakai.Penat la meligan dgn perut yg makin membesar ni.Kadang2 klu bg dia baring n pakai kan..dia p tendang2 perut plak.Kadang2 ada jgk jgk kena "puk" manja sedas baru mau dok diam :)

Bercakap, dah bley la skit2 dalam bahasa dia, dia pun mcm dah paham apa org ckp, cuma nk balas balik tu la baru nk bleh skit2.

Alhamdulillah utk semua.

Syg Nurin Zhea Rayhana sesangat!



Progress reno Saujana Damai

Tadaa!!!
Semalam Nizam ada sms/called my huby bgtau nak duit lg 30%..hehe sb 50% kja2 reno dah siap!
Gulp..telan2 ayaq lioq km dua laki bini.Cepat la pulak org tua ni buat kja.Mesti jenuh dikerahnya mat2 indon suh buat cpt.Yala minggu lps, mmg tahap km nk ngamok2 sb langsung tkdak apa2 progress.
Ok ni rumah kecit konet kami dari depan.Grill dah siap pasang kt pintu depan n dapoq.
Bleh la, malas dah nk komplen bab grill ni.Tak siap cat abis lg ni, ada lg tmpt itam2 bekas depa peteri kemarin kna cat lain.
Ok! Jom masuk tgk dalam plak.Kotoq, berabuk sakan.Ya la org tgh buat kja lg.

Yang ni cabinet atas, dpa blum pasang lg kt dinding.Ok so far nampak elok.

Pintu cabinet.Dalam gambaq nampak mcm ira2 kayu plak.Sbnrnya tak kot.Design dia mmg jenis garis2 halus kaler grey.Tak la nampak kekayuan sangat kalau tgk btoi2.Nasib handle pintu dia buat ikut apa yg kami nak.Cuma kami mencari mana dia pintu yg kata nk buat tempered glass tu?maybe Cina blum antaq lg kot.

Plaster ceiling yg super duper simple.Lubang downlight dah tebuk.

Grill Tingkap kt bilik.

Sliding door kat balkoni.
Esok ptg maybe dah kna antaq dapoq hob hood, dan segala merga2 brg2 letrik.
Dah siap smua baru nk tukaq segala mak neka kunci2.
Pastu sapu cat,basuh umah dah PINDAH!!
Yeayyy!!

Thursday, March 4, 2010

pasal umah lagi!

lembab!

Wiring xsiap2 lg, suh tebuk point tang ni,p tebuk tang nu.hampes,tp dia dh janji nk betoi kan.xbuat naya kna marah ngn encik shukri.haha padan muka,dh kwn mmg cerewet bab2 point electrical ni.jgn main ngelat no!

Keja2 wiring ni nizan cntractor bg sub kt org lain,mmg bkn bidang dia kot.tp tu la si bdk wiring ni,mau org ckp dok 'ya ya' mcm tau semua.tp last2 hmpeh.smua tegendala sb dia.

Esok org mai pasang cabinet atas & pintu2 nya skali.yaka?bleh caya?xpa esok ptg kita buat sport check lg.biaq org ckp km poyo selang sari asik p tgk umah ja.tp km ok lg selang sari.ada buyer lain ari2 p tau :) tp lantak la umah sndiri,byq bln2 pun duit sendiri.suka ati la!

Grill yg mahai gedegaq tu rabu ni dpa mai pasang.tgk kt bwh dah ada siap utk dapoq n tgkap.tgu yg pintu dpn n balkoni ja yg blum siap.

Mtk2 la semua siap sblum ujung bln ni.sb km plan nk msk awai bln 4.

Aha lgpun dh ada 3 4 bijik umah org dah duduk.weken lg ramai pakat p tdoq sana.siok!

Packing brg!dah start buat skt2.nk buat skali harung mtk maaf la.dgn perut boyot ni xdaya haih.tp pack brg mmg saya buat s ndri,bkn pa senang nk cri brg nanti.dah label siap2 smua kotak.senang nti tau nk guna hat mana dlu.perabot? Byk yg dh km letgo.cuma bwk katil,tilam,peti ais,tv n smua brg2 letrik.yg lain mcm bju,pgan mgkuk..blablabla.bila himpun semua saheh penuh lori 2T pa..pasni kna bli troli brg,senang nk ngangkut skt2.

Wednesday, March 3, 2010

MC 3 ari terus

MC 3 ari ok Doc Teh bg!


Sbnrnya malam masa sampai dr kpg dah rasa aura2 tk sehat.


Esoknya, Monday, huby suh WFH saja.Sb mmg dah tk larat sangat2.


Gagah jgk buat kja dgn badan rasa tk brapa nk best.Kui 3pm, huby balik dr kja pg, tgk isteri dia dah melepek ja.


Nak bangun pun tak larat nk "henjut" badan sendiri, kna ada org tlg tarikkan *opss..nak bermanja-manjaan sb di layan,pun ya :)


Eh tp mmg serius la..tak larat sangat.Kalu time baring tu, katakan lah baring ngiring belah kanan, nk kalih bg telentang tu..makan masa 5 minit la jgk..mau nk bangun lg la kronik.



Dgn sakit blakang yang amat kronik, tp sakit blah kana ja yg lebih..hiyargh..dah buat mcm2 nk bg tk sakit..urut,sapu minyak..tk ok jgk.

Abis tu, dah tgk bini dia truk sangat, dia "paksa" jgk2 jmpa doc teh utk mintak cuti rehat.Pagi2 Selasa trus ke Spital, jmpa doc teh.Dia ckp mmg saya akan rasa sakit truk skit Back Pain time peknen ni.Sb dah sah2 ada hisstory Slipped Disc. :(

Lagi satu dgn cuaca yg panas melampau skrg ni, mmg org peknen cpt sangat2 rasa panas nk demam,Kan org peknen badan dia sentiasa panas ja.

Oleh itu Doc Teh pun bg la MC,mulanya dia nk bg direct ja seminggu ni.Saya kan pekerja cemerlang, 3 ari cukup lah doc.Saya tkut nnti boss marah, rasa cukup lah kot rest 3 ari.mintak2 cepat recover.Amin.Bukan apa..skrg bru 6month++ dah kronik camni..nnti dah 8 9 month camna la gamaknya..takkan asik nk mc ja..saheh org pun meluatkan.

Tapi nak buat camna, bukan sja2 mintak bg sakit.Org yg tk pernah lalui maybe tk paham.Nanti bila sampai lah turn dia.Baru sendiri rasa. :(

Adik zhea mmg active sangat bergerak dalam perut ni.Taktau la dia dok buat apa kt dalam main bola sepak ka apa..sakan sangat kdg2 sampai beradoi2 la mak dia ni sb terkejut dgn tendangan padu dia tu.Ayah depa pun dah bleh rasa dah anak dia gerak2 ni, letak tangan kt perut mmg dah rasa.Kdg2 nampak ja perut herot2 skit sb dia gerak2.

Dok umah pun boring jgk,klu p opis dan2 tu la jgk mengantuk dok menguap mcm singa lapaq.Ni dok umah..sesaat pun tk lena siang tau.Mata otomatik jd segar ja.Macam3 la haih.

Tuesday, March 2, 2010

mengantuk sungguh

Adeh...mengantuk sungguh la mama.dengan rambut kerbang2 lg.
Pagi2 tgh zhea dok mimpi baik punya p angkat buh lam car seat plok.
Tau dah zhea tgh mimpi best2 ni..mimpi zhea dah dok umah baru, ptg2 main kt taman.
Mama p kacau plak!Takpa la zhea sambung mimpi2 indah ni kt dalam keta plak.
Tapi tk nyenyak sangat la..dah keta dok terhinggut2 camna nk mimpi indah ni mama?

Sian plak kt anak dara kecik saya ni..camni la nasib klu mak2 kna kluaq bekerja..pagi2 tgh anak enak dibuai mimpi..terpaksa kacau dpa..Tapi rasanya zhea ni bernasib baik lg..kui 9 baru la mama gerak/angkat letak dalam keta..Mau anak2 cekgu yg mak dpa kja jauh ka..sure kui 6 lbh dah kna angkat kan..Tak pun yg mak2 dpa kja shift pagi masuk kui 6 or 7 pg..mesti lg awai kan..sian..Tapi nk buat camna..mak2 masing2 terpaksa la kluaq awai nk kerja..cari rezki utk bantu family idup dgn lebih selesa..ewahhh..

Hangat sungguh la kt Perlis!!!!!



*zhea tgh nyenyak tidoq sblum miaw2 mau gerak dia*

Helo semua,

Ya Allah..hangat sungguh la cuaca kt Perlis..Tuhan yg tau.

Sepanas2 Penang yg keliling laut ni, panas lg Perlis!! Patut la masuk berita Perlis negeri terhangat.

Kami sampai kpg umah saya,ari Sabtu petang pukui 6..still dok panas lit lit lg..tp bleh gagah sb kt umah byk pokok2 rimbun..ok la lg.

Dah sampai round2 kt halaman umah dlu, zhea round2 tgk kebun pisang,nenas & sayoq tok dia.Sambil2 dok kalut ligan "cat".Yang kucin tu pun..dok menggeletis kt kaki zhea saja tk p kemana.suka la tu!Melawat2 kolam ikan tok..sambil minum ayaq nyoq kt pangkin tepi sawah padi.Best la jgk...Aha..la ni org dok bakaq jerami..so bertambah panas (kan kakwani..la ni mau dok bakaq tu lg hangat kan..kering ja).Mmmg biaq ja zhea nk main tanah ka..korek apa ka..saja nk bg dia biasa suasana kt kpg..sb nk bg dia tk lupa bahwa dia mmg org kpg! hahaha.Mula2 dia dok "yek2 yek" cam geli la konon..tp dah lama2 tu..jenuh nk ajak masuk dalam mandi pun tkmau..syok main kt luaq..petik bunga,sapu sampah la..mcm2..

Dah dkt Maghrib terpaksa usung jgk zhea masuk dalam bg mandi, mau ikut dia nak dok luaq ja sampai malam..dah settle mandi smua..dia sebok tour dalam umah tok plak..abis la segala besen3 tok dia..dia atoq penuh ruang tamu..hahaha..mlm tu kui 1 pg bru dia llena..huwargh..mama dia dah nk bertukaq jd Hulk dah..geram dok pujuk tkmau lena..rasa sb panas sama tu..km pun tidoq kat hall ja..sb tkut nk tidoq dalam bilik..sure la lg hangat walau ada kipas ceiling yg laju pun..bilik sempit tu yg makin hangat kot..tidoq kt hall ok la lg..dalam2 dok ok pun..kui 1 bru lena..

Esok paginya kui 8 dah bangun cik zhea ni..tu pun sb kucin dok mai miaw2 kt tlinga dia..trus celapak bangun..klu tak..tk pukui 10 ka jgn harap dia nk mangkit..kalut mangkit ligan kucin plak..Siap2 bekpes balik umah Tok Beseri plak.

Kui 12 bru sampai umah tok Beseri (umah my huby), relaks2 lepak2 ja la...tlg masak apa yg patut..tp tk makan pun..sb entah tk lalu makan nasik..asyik nk minum ayaq ja..org lain pun sama..Bab panas tu..tok sah ckp la..sangat2lah...

Dah brapa kali tukaq baju..peluh2 siap basah baju.zhea pun sama la..mmg tinggai diapers ja la siang tu..ptg kui 4, km 3 branak dan la jgk lena..letih sangat..tp tk la lena nyenyak pun..sat2 jaga..sat2 jaga..Bangun dr tidoq..lepak2 luaq umah..sambil makan goreng pisang bersama ayaq nyoq yg sangat fresh.Best!

Malam pas maghrib dah bersiap nk balik Penang.Sempat singgah umah cousin zhea, umah Mukhriz ngn Mahera.Kui 10 mlm..bergerak balik Penang..Penatnya..

**asyik sebut hangat ja kan dalam entry ni..sapa2 yg dok blah Utara tau la kot betapa panasnya cuaca skrg...

**Gambaq..satu tu ja smpat amik.. :) takdan la.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...