Tuesday, February 23, 2010

Table Top (part 2)

Halu semua!!
Nak cerita pasai umah lagi :)
Sapa boring sila jgn buat2 tk malu nk baca ok.
Ala..entry ni utk sapa2 yg slalu YM tnya2 progress umah, so bleh ja tgk kt sini.
Sbnrnya ramai kwn2 yg dalam proses masuk umah baru n nk bli umah n bla bla bla.
Bleh la share2 skit kan :)

Kemarin kami somi isteri p melawat "progress" reno umah kami lagi.
Dalam seminggu mmg ada la kerap2 p tgk, tkut ada ja yg km suh dpa buat tk ikut apa yg kami nak.My huby mmg super cerewet bab ni.Selalu dia jayg naik atas umah sorg,sb skrg ni habuk2 simen byk sangat, tk bagus utk ibu mengandung spt saya :).
So, tunggu dalam keta ja lah.Tp kemarin dia ajak naik atas ngn dia tgk camna.Sb dia nak amik gambar2 apa yg dpa dah buat.

Kat dapoq, table top still sama lg, tkdak apa2 new progress,may be tgh tgu cina mai ukuq n buat cabinet atas tu kot.Kami pilih kaler ni..koko gelap+itam2 skit,sb pintu cabinet dah kaler cerah, nak ikutkan tk brapa match dgn tiles kt dinding tu, tp hantam saja la.Nanti dah pasang yg atas punya ok lah kot.Mula2 nak amik kaler cerah skit, tp my huby tkut bini dia buat kja bg tumpah kunyit ka, serbuk cabai ka..satg kot nye serap lak kt tiles tu..kan tk cantek.

Kecit konet ja dapoq kami bleh la takat 2 3 org nak masuk berimpit buat kja, tp tkpa la nk besaq tera mana, padan la dgn umah km yg kemetot ni.Kami pilih buat bentuk "U" jgk, even ramai ckp sempit, tp entah la..bila pikiaq bentok L rasa sama ja sempit nya.Ikut citarasa masing2 lah kan.
Tingkap nako dpn sinki tu dpa blum buang lg, sb nya km nk suh tukaq pakai tgkp yg slide, buh cermin kaler gelap..elok la skit kot.


Untuk bahagian bawah, kami dah siap2 bli drawer & Basket, ala hat pesen2 la ni tu..besi2 lawa org buat rak2 yg jenis bukak ja tarik keluaq..nk crita pun tktau gambaq tak amik.Yang tu mmg tk plan nk bli pun.Cemana ntah bleh terbekenan pesen tu, ni gara2 tgk Majalah Impiana Dapur hat baru ni.Nampak lawa ja klu ada benda2 tu.Nanti dah siap km amik gambaq ok.


Ha ni dia sinki kemetot kami, mula kan menjadi idaman kalbu nk sinki Teka, dah jmpa la kt Penang ni..tp alamak..gedabak la sangat, tk jadi lah amik yg tu.Huby bekenan yg ni, Rubine ok lah jgk kan.comei2 ja.So far nampak dpa pasang kemas la.Cuma ada skitt ja yg kami nk komplen kt Nizam (contractor).Kat blah bwh tu nampak gerigi truk sangat plak,tp slalu klu kt bawah ni dpa akan buh tiles jgk ka akan ada buh board ha..nampak belemoih ja.Klu dok biaq camni..saheh nanti barang2 kt dalam cepat berabuk..ya la..simen belemoih ja.Takmau la kot luaq nampak cantik, dalam tak elok.Satg huby suh call Nizam tu..alamak..mcm segan la plak..sb jarang ckp byk ngn dia :( , tp dia suh call jgk sb konon2 bahagian dapur ni..kja org pompuan..konon2 bini dia yg cerewet lah bab ni..so kna call sendiri.


Lagi satu progress skrg dpa dah tebuk2 dinding nak tambah point2, kami tambah lg 13 point, yg dah ada tersedia 11.Kira byk lah jgk kot, tp tkpa la biaq lebih dari nanti2 nk kna pakai extention point/wire merata2 lg nampak huduh.

Plaster ceiling blum buh lg, tgu kja2 wiring siap lah kot baru dpa pasang.

Dalam dok hepi2 bab tgk umah tgk reno ni, ada jgk la brita tk sedap, geng2 buat umah ni bleh pulak p bg ilang segugus kunci umah kami.Geram la jgk, camna la bleh ilang, ntah2 saja ja dpa ni buat2 kata bg ilang...huh ni yg nk bersangka buruk ni.Nizam kata tkpa, nnti dia suh budak2 tu cari sampai jmpa jgk.Lani mau dpa nk p masuk buat kja ari2 kna bukak pintu pakai lubang cermin kot tingkap dapoq saja.Takpa2 tgu siap smua, grill pasang, kami akan tukaq semua kunci2 baru.Mintak2 selamat.Tapi ni cam seryau jgk nk p bg kipas lampu kt dpa, satg org songlap plak Sensa kami :(

3 comments:

Wanie said...

Amboi la hi..jeles kwani tgk aih..
Teringin nak p tgk umah baru linda..
Pasai ilang kunci tuh kan hati2 la..Kadang2 depa dok buat akai gak...
Takut dok pecah umah apa2..

Wanie said...

Amboi la hi..jeles kwani tgk aih..
Teringin nak p tgk umah baru linda..
Pasai ilang kunci tuh kan hati2 la..Kadang2 depa dok buat akai gak...
Takut dok pecah umah apa2..

niza said...

bestnyer tgk dok reno2 nih...dah pindah jgn lupe jemput ye...

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...