Sunday, January 31, 2010

semput

penat semput mai dah..
Sbnrnya mmg dah ada athma dr kecik..

Semlm tdoq kui 3pg,sb jmpa kwn lama kt fb.trus xngantuk.pg ni bgun kui 7 sb huby blk dr keja mlm.trus siap jalan kaki laju2 p market bli bkpes.sndri volunteer nk p sb nk bli brg masak smua.dh jalan laju,bli laju2,mkn roti cnai laju2,sidai kain,kemas umh smua laju2.bkn pa,tkt zhea bgun,nti kacau ayah dia lena.sian plak kt ayah dia penat sungguh la npk..

Zhea bgun pkui 9,pasang dvd toy story kt dia,smbil trus kan keja pesiang ikan kt dapoq.siap pesiang ikan,ayam smua.rasa mcm payah ja nk nafas.sah!semput blk.laju2 smpan brg kt pti ais.trus baring.penat.zhea ok tgh layan Cars plak,td mandi kn dia.beguling dlm bilik ayaq sb bebai xbg main sabun.bkn pa,dia tgh selsema la ni.stg mau lg besaq belon kuaq kot idung..

Lani baring ja,dia layan dvd ja.nk msk xlarat sgt.nasib zhea dh bekpes mkn cornflakes,susu sebotoi boq..stg tgu ayah dia bgun la bru nk msk.serius semput sgt ni.

Plan arini nk msk Asam Pedas Ikan Temenung dgn Timun,Sayoq Toge Goreng,Sup Ayam kt zhea.

Moga ada kekuatan jaga zhea sementara tgu ayah zhea bgun..

Saturday, January 30, 2010

pasal rumah lagi :)

penat otak jgk kn kalu nk msuk umh bru ni,tp perasaan siok n xsbr menguasai segalanya :)

Settle antaq form defect kt pemaju.mtk2 dpa xselembab nk buat correction.

Td pg,km p kdai kitchen cabinet yg under pemaju punya.tgk kot luar mcm xrupa kdai pun.haha.tp dh msuk dlm ok la.apek tu pun ok ja.km pun bgtau dia design cemana km mau.dia pun advise mcm2 memandangkan dapoq km kemetot.he2.tp ok la sb bkn rajin msk sgt. :) dia quote km 10.5k without hob,hood,sink.sb km x minat dgn ke3 brg yg dpa ada.so baik km p cri sendri n bg dia pasang ja.pitam dgq 5angka tu.nk teriak pun ada.yg pak zhea sengih mcm kerang ja.tp dh sb ni bini tecenta dia nk jgk..tu yg jd smpai 5angka.pitam :( ayoyo.sapa nk derma kt km ni..mudah mudahan kitchen kabinet idaman saya menjadi nyata.amin..

Bab sinki dh jmpa yg km kenan cuma nk survey lg kot jmpa yg lg cun n murah.dapoq..pilihan huby nk pkai Rinnai,tp bini dia nk Electrolax sb murah skt..sapa tau dapoq n hoob apa yg ok utk umah sangkar burung(apartment) cm km?tlg bg idea ok.

*yg bleh jd 5angka sb nk suh pkai door glass & cabinet atas trus sampai ceiling.tp ni sb harga cntractor pemaju,soheh mahai dr harga luaq.masing2 nk telan duit org :(

*td bwk zhea sama p kdai apek tu,nasib xpecah tile 2kaki dia tolak.grr..rasa mcm nk cubit ja,tp xsmpai ati.tp mmg geram.pasni apa2 urusan mcm2 ni mmg kna dk ngn kakmidah la zhea syg.

Friday, January 29, 2010

gilak cekik darah

erm...pasal rumah baru lg,

utk buat apa2 reno kna ambik contractor yg developer pilih.
sakit ati mcm nk tercabut jantung..:(

grill,4k
adalah harga yg super mereng, sb bukan guna wrough iron, tp hat besa ja..huk..
tp apa2 pun mmg kna buat grill dlu..satg mau kawaq msuk umah plak.

kitchen cabinet, harga bleh terima akai lg..

ish smua duit belaka. :(

Wednesday, January 27, 2010

saujana damai apartment-siri 1

:) muka mmg ata sinyium :)

Mesti la senyum dh 2taun sain S&P,skrg bru mendapat.

Km amik kunci,n trus buat defect inspection.so far lepas kemain nya inspect x jmpa lg ada major defect.mostly minor ja,mcm plaster dinding kasaq (tu pun skt ja),cat besa la ada xrata, xdak plak crack2 kt umah km.tp ada jiran level bwh ngadu ada crack2 kt bilik. Erm xtau cemana.tp km just inspect td,blm antaq borang aduan kt pemaju lg.maybe esok huby akan double check sblm antaq jemaat ni.

Pastu dlm masa 4mgu bru dpa pebaik defect2 tu.yaka 2mgu bleh caya ka?seterusnya:
1.pasang grill kt pintu dpn,tgkap 4bji, balkoni.
2.buat wiring,tmbah soket plug n pasang lampu kipas.byk jgk tmpat yg kna tmbah point ni,duit pun kna byk :(
3.keja2 mengecat.maybe aku n huby nk cat sndri ja.
4.kitchen cabinet
5.cuci umah n muvit2.tp tgk la mau dh ramai pindah bleh la.mau km ja,baik x yah.buat gerun ja.ambik masa la jgk kn.

tp kalu dpt pindah cpt best jgk,bkn pa,duit sewa rumah skrg rm550,bleh disalurkan ke tabung adik zhea.dlm erti kata lain bil sepital saya nanti :).

Td ptg,km dh nekad trus bli lampu n kipas.penat dok survey merata cerok.lg makin penin,hat nu lawa,hat ni lawa.ada org ckp bli kt Jitra murah,kt jalan dato keramat la,bkt myk la murah.last2 km bli lampu kt bkt jamboi ja.kdai dkt Crystal Point tu ja.malas p jauh2 kalu takat murah skt2.
Tp tu bru lampu hiasan kt hall n bilik km ja.ok la puas ati,dgn konsep rumah nanti.ces perasan.

Kipas plak dh bli td kt LSS ja.tetap keras ati nk pakai kdk sensa kt hall,mcm2 cina joi dk promote brand lain.xjalan jgk.haha.suka ati la :)
Td dh bli kipas kt hall dgn bilik km ja.

Skrg tgai nk bli kipas ceiling kt bilik 2 n 3 ja dan jgk lampu2 kalimantang hat besa tu ja.

Nanti2 weken bleh berangan p survey n bli cat plok.

Utk grill mcm nk ambk dr pemaju ja..cuma bab dapoq ingat nk amik kontraktor luaq.sb harga lg ok.

Nyampah jgk kdg2 kt pemaju ni.asik nk suh ambik geng dpa sja.

Ok lah yg tu ja.mengantuk dh ni.bye2

Tuesday, January 26, 2010

5 months check up

arini dah ngam2 5 bulan peknen.
pagi ni ada appoinment dgn doc teh, patutnya kui 9am.
bergegas pagi2 buta mandi kan zhea sb nk bwk dia p tgk adik dia kt screen itam putih tu.nasib dia pun relaks ja mangkit awai pg ni, ala lgpun semlm dah dia lena awai.10pm kira paling awai la tu.selalu kui 11-1am tau..mcm pengsan2 nk tgu dia lena :)

alhamdulillah smua ok,klu dr yg doc teh scan tu nampak semua bleh ckp "alhamdulillah" la.
Gender makin jelas plak nampak :) berat 358g kecik lg tp dah rasa dia nya kick kuat!
Sakit gigi dah ilang plok, maybe berkat minum susu sehar bertong2 kot, mmg doc teh ckp kurang calcium la tu :(

Due date pun sama tk berubah.

Kakak mcm biasa la asal p jumpa doc teh ja soheh "yak chuk" , pastu abis lemari doc dia selongkaq.cuma baik skit dr bulan lepas ja..tak main jambangan bunga doc teh..hahaha..sabaq ja la..time tgh scan perut ayah dia ckp kt zhea tu adik, dia pun "didik"..apa2 ja la zhea oit, nnti best skit kan, ada geng main ngn "didik".
Adoi la ni zhea selsema plak, batuk ada skit..selsema tu..asyik keluaq belon ja kt idung, dah la makan ubat punya susah.

Gambaq..takdak..pemalas hangit nk bergambaq2 la ni haih..

Monday, January 25, 2010

zhea 1.5taun :)

mamma
Yayah,aayah
Car
Cow mooo =lembu la tu skali dgn bunyi
Ka=bukak
Nak
Nanak=taknak
Paq=lapaq
Cat=kucing & anjing jgk he2
Bird
Nyam nyam=makan
Abbang
Kaka=mickey mouse

giant harga murah

sungguh murah rasa brg2 harian utk zhea arini.

Td beli:
*Drypantz m44 rm35 (normal rm37)
*Mamy Poko Value m44 rm24(gila murah!normal plg murah jmpa rm32)
*Enfagrow Ori 1.7kg rm87 (normal rm91-94)

Diapers mmg cukup stok kt rumah sbln.kalu kt umah kakmidah mmg bg drypers l72 trus tahan sbln stgah cmtu.

Susu 1.7kg stok seminggu ja.td nk bli byk duit x bwk byk.lgpun takut over bgget sb gaji lusa.

Katanya giant promosi ni utk sari ni ja.patut org selambak td.

*plan mula nk p tesco cancel sb malas jalan jauh.sakit tlg pgkoq.

Sunday, January 24, 2010

tok zhea mai penang-demam-sakit gigi

helo semua,

Malas betoi nk buat entry.takdak mood lgpun takdak idea sama.

Oh ya,dr minggu lepas tok n wan zhea mai penang.maksu zhea yg p amik dpa kt kpg bok mai sini.sebab nk tlg jaga adik Nufail,mak ngn pak dia keja shift mlm.so,maksu zhea xharap nk tgai kt pengasuh tu yg suh tok jaga Nufail.maknanya tok n wan dk umah maksu ja.

Ptg2 lepas keja km trus amik zhea dr umah kakmidah,trus lajak p tgk tok n wan zhea.tiap2 ptg km xlupa la nk bli apa2 makanan utk mkn ramai2 kt sana.zhea pun syok skt sb bleh main kt taman permainan kt sana.lgpun takut tokwan zhea boring kalu km ber3 x pi sana.ya la semua pakat keja mlm,mana ada masa nk bwk dpa p bejalan memana.siang soheh dpa lena kan.

Tp ptg khamis bru ni km xpi,sb saya dmam yg truk jgk,mlm sblum p clinic trus dpt mc utk ari berikutnya.alah peknen mmg doc akan senang bg cti rehatla.tkut jd apa2 hal kt mama n bby.dlm2 dmam,ada selsema,batuk tp yg paling truk skali sakit gigi.huwargh mcm nk ambk kapak katoq gg ni smua.ikutkan mmg ada 1gg yg problem n patut buat Root Canal Treatment, tp dk delay2 sgt,smpai time peknen ni bru sakit sgt2.adoi.trus tpon Dr Teh tnya bleh dak nk buat RCT ni.tp dia ckp jgn.hanya palam yg temporary ja bleh,lain dr tu jgn.dia suh minum susu lbh dr biasa,kerap gosok gg,n kumur.alhamdulillah.ok skt.

Ptg jumaat dh bleh p umh maksu,amik tok n wan mai tdoq kt umah km.sb esok sbtu pg dpa dh nk blk kpg.disebabkan sepanjang dk sana lgsung dpa x pi mana.saya n huby pun plan nk belanja dpa mkn sedap2 skt.km bwk dpa p mkn kt Sg Ara ni.jamu dpa mcm2 Kerapu 3rasa,Sup Tulang,Daging Ara,Kerabu Pelam,Kepah Bercili,Sotong Goreng,Teloq Dadar.tersandaq dpa makan sb byk sgt.km xdpt nk mkn byk sb sebok dok ligan zhea yg asik lari nk masok dapoq kdai.mencabar kesabaran btoi la.

Sampai umh dh pukui 11mlm,lepak2 sembang dgn my Mil smpai dkt kui 1.yg lain dh lena dh.lgpun saya mmg suka sembang2 ngn Mil,mcm2 crita nti kuaq.ttg family jiran bla2.kdg2 crita yg dh 4 5 kali dgr pun dia ulang.he2 layan ja :)

Esoknya,sbtu kui 9 zhea jaga,trus bkpes n siap tgk tok n wan blk.sunyi blk la km.dah ayah zhea mmg keja sbtu ahad.sad :( zhea plak besa la telebih buas.lunch order mcd ja.ermm asal mkn mcd mesti muntah2 seharian.nk msk xdan p market kt umh xdak apa yg bleh msk.

Mlm km just ronda2 kt sini ja naik mtor he2.huby ajak jgk p memana,tp sb xdak mood td asik muntah ja.benci btoi.kui 11 kwani n family mai.he2 syok jgk sembang n gelak2 ja.kui 12 trus lena.

Ahad,zhea bgun kui 11pg,siap2 p market.bli brg masak.penat gla,dgn sebelah tgn bedukung,lg 1 pegang brg.nk biaq zhea jalan sndiri stg abis p cekup ikan2 kt market xpun p berenang kt ayaq2 kotoq dlantai.lg payah.

Lunch ari ahad,ayam goreng,sambal tumis ikan,sayoq sawi +teh o ais.nyam nyam.

Ok la,mlm ni plan nk kuaq p tesco bli stok drypantz dh abis.kt umh mmg bg pakai pant ja.xlarat dok bekuntau dgn dia kalu time nk bg pakai diapers.he2.penat dgn perut makin mencomel ni.mmg mencabar nk urus zhea yg sgt xreti dk diam ni.xpa zhea,mama syg jgk la,mau buas tera mana pun.he2.

Ok la,zhea lena ni.nk join sekaki.bye bye.

Wednesday, January 20, 2010

Saya demam ari ni, maybe jangkit dr Zhea, tak pun cuaca skrg yg panas yg amat2.Ingat nk p clinic amik MC, tp entah la.Mcm2 prasaan la time ni.

Zhea, anak ku sayang, napa makin mengada2 la ni.Maybe sb nk dapat adik kot dia jadi camni.Jgn risau sayang, mama sayang zhea sama ja cm dlu, klu ada adik n adik n adik lg pun :)

Skrg pagi2 dia akan buat keryau2 plak time nak antaq p umah KakMidah.Susah ati la nk tinggai dia klu pagi2.

My Hubby adalah sangat pulun kerja skrg, demi mencari rezki utk keluarga :)


MyLove~Tag dari Sofia

Tag dari Sofia

First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?
*Jabatan Kerja Raya, Kangar, Perlis.Lebih specific Bahagian Bangunan.

Love at first sight?

*herm..tk kot.sb 1st time tgk dia mmg takdak apa2 feeling langsung.serius ok takdak.
Tp tk lupa bila dia bagitau saya nama dia Ghani.Hampes, sb saya betoi2 percaya.

Who is he when the first time u met him?
*pengganggur, sama mcm saya, masing2 kt JKR tu sb under Training SSL (skim siswazah lanjutan) dpt la elaun skit selama 6 bulan.


*herm..time tu masing2 still ada dot2 tp bukan kt JKR.Ingat lg dia siap curi2 baca sms2 dot2 saya kt hp lg...dan perli2 lg..mcm2 la..huh geram & malu jgk..tp tulah kan..Tuhan lebih tau sapa jodoh yg terbaik utk kita,berkawan p la klu sampai 10 taun pun, klu dia bukan jodoh kita, mmg tk bleh buat apa.Mungkin ada hikmah jgk pasai apa Tuhan temukan kami kt situ.Alhamdulillah my huby jodoh yg terbaik utk saya bukan yg lain lg :)

*Masa kt sana, langsung tak terpikiaq akan ada "ehem2" dgn dia.Langsung tk terlintas di hati yg dia "bla bla bla" kt saya.Sb time tu dia ramai peminat, sapa lah saya di mata dia kan :(.Salah sorg tu my bestbuddy kt sana, dia mmg suka tahap kronik kt my huby..siang malam pagi ptg mmg akan sebut "tringat la kt shukri, tp napa dia tk penah call ka bg apa2 hint pun".Saya hanya bleh jwb "maybe dia tak suka call/contact2 pompuan kot"..hahaha..padahai..tiap2 malam dia akan call saya :) pelik tu..tp km sembang2 kosong ja pun, takdak la yg sampai ketahap nak feeling2 :P > Tapi kami mmg agak rapat dlu, maybe sb ermmm..aku tk merepek jiwang ka control ayu ka apa kot..sb tu dia suka kawan dgn saya..yg para2 peminat dia tu semua set2 control cun ja.Erm..yg bleh saya terperasan dia "bla3" kat saya, bila ada sorg akak kerani (CheNah) kt situ bgtau aku diam2 "cheNah dpt rasa shukri tu mcm suka kt linda la, betoi CheNah tak tipu"..eheh..aku dgr gelak besaq mcm puntianak ja..mcm eh pelik..awat linda pulak..hakhakhak..lps tu..aku pun dpt rasa lain mcm ja dia ni..tp tkkan aku nk prasan lebih pulak..ish...panjang lg la mau nk crita..satg melalut dr tajuk Tag yg sebetoi2nya plak..

How long it takes for him to ask you out for a date?
*klu keluar beramai2 tu rasa seminggu kenal dah kluaq dah, ala dah kja skali mesti bekpes,lunch n teabreak pun sama2 kan.Eh tp lps 2 bulan kenal bru brani keluar berdua (curi2 takut opismate nampak)

Ist place dating di..
*Kentucky Fried Chicken,Kangar
*igt lg dia pakai baju apa time tu..tp time kluaq berdua ni..masing2 muka kecut ja.kantoi la jgk bila sorg SSLmate nampak (nama Reno Khairy, eh dia jgk ckp benda yg sama mcm CheNah ckp). Dan dia terus terjah kami..terkejut ;) .Reno slalu puji, "linda, Kri ni baik wei"

How he proposed?
*"Sbnrnya saya suka kat sorg ni geng SSL kita jgk, tp tkut nak cakap, sb org tu awak" Apa punya ayat la..igt lg tempat dia kat belakang sebijik bus express kt Stesen Bus Kangaq.Nasib bus tu tk kentot keluaq asap itam kena muka km.hahaha.

Special date with your hubby?..
*October 2002 ~mula kenal2 tp tk igt date..hahaha
*3 May 2004~Engangement Day
*12 December 2004~Yahuu kawen
*7 January 1979 ~His Birthday
*26 September 1980~My Birthday
*9 August 2008~Zhea's Birthday

Changes that he asked you to do??..
*jangan kelam kabut :) & jgn suka pikiaq bukan2.

What about him that you love so much?..
*baik hati

What is about him that you wish he would change?
*lebih rajin menolong isteri membuat kerja rumah ;)

You will lose your mind n crack your head when he?..
*APART (sama mcm Sofia), ish..tkmau la..mmg nk klu bleh tiap masa ada dpn mata..camna la nanti time pantang :( jmpa smgu skali..tk sukanya!

You will smile thru your eyes for the whole day when he?..
*sentiasa depan mata

Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."...
*Hanya Allah yg tahu (sofia sama lg, sb aku slalu ckp camtu kt dia, hanya Allah yg tau betapa bla bla bla kt dia)

I love to tag these pretty ladies:
*Tak tau nk tags sapa, sapa2 yg rsa nk buat dipersilakan ok.


Sunday, January 17, 2010

sgt penat

fuh fuh fuh.!
Sgt penat melayan perangai kakak yg mcm2 ni.betoi2 menguji kesabaran yg cpt baran lately.
Saya sangat penat weken mgu ni.

Thursday, January 14, 2010

kawan lama saya yg dot dot dot.

saya:Yxx, dok sama mcm dlu lg. (maksud saya muka,body sama mcm zaman tgkatan 5 dlu yg slim even branak 2)

Kawan skolah:nk jd lagu mana lg jd cekgu ja la.

Saya:bkn,maksud linda still sama mcm dlu slim lg.

Kawan skolah:herm anak2 lasak

Saya:xpa org kata kalu bdk2 active otak cerdik.

Ni antara dialog komen2 kt 1photo kt facebook kawan lama masa zaman skolah menengah dlu.dah lama xjumpa dia 6taun rasa.si dia merupakan kwn yg agak rapat dlu.kira mmg kwn study sama2.lps spm dia trus masuk maktab perguruan,saya dpt maktab yg sama tp degil tetap nk masuk uitm.hehe.

Mmg dh lama dk cri dia kt FB tp xjmpa.skali ptg kmarin ada 1friends request,bila tgk nama dia trus Accept.serius saya sgt rindukan kwn study ni.

N npk gmbr dia yg latest kot trus komen seperti dia atas.semlm saya komen2 tu,tp thru hp ja la bkak fb.td kt opis sja nk tgk blk profile dia,sgt terkejut semua komen2 tu dia dh delete..sedis..

Pasai pa xtau,maybe sb saya bkn cekgu yg bersuamikan pegawai bnk bwk caldina (asben dia jgk kwn sekelas yg sama).tp ajaib lps dpt keja bnk trus eksen kt kwn2 lama.apa ingt keja bnk ja ka bgs dlm dunia ni.saya minah kilang besuami kn pekerja kilang jgk bekerja rezki halal.cuma slalu dipandang rendah sb hanya kerja kilang.

Patutla ramai kwn2 satu kelas dulu byk bercerita dpa ni dh menyombong la ni.tp kalu dh rasa nyombong sgt,buat pa p add aku kt fb.awat kot nk tgk aku nya family dah setaraf hmpa bru nk kwn2.skali tgk km cikai ja.sori la beb,kalu jenis mcm ni besepah tepi jalan.

*ish peknen kali ni cpt ja emo..

Tuesday, January 12, 2010

takdak tajuk

dah malas nk pikiaq tajuk apa nk buh.

*skrg awat la rasa cpt sgt sakit tlg pungkoq.rasa mcm dh renggang2 ja tulang temulang ni.ka ni kesan lps pntang makan semua benda.kalu duduk nk mgkit punya la susah.ish bru 4.5 bln peknen.dh 8 9 bln gena la gamaknya.

*zhea skrg dh npk taksub dgn Mickey Mouse Club House.saya rasa lg bgs dr upin ipin.napa ntah rasa mcm xbyk membina kalu bdk2 besaq dia tgk.sori sgt pada peminat U&I.Zhea tetap lg panggil "kaka" haha sb dlm MMCH asik sebut "misca musca" tu.dah lekat kaka dia.pantang npk gambq walau secoet tetap kenai.jenuh pasni ayah kna bli semua watak patung dlm crita tu :)

*eh dh crita ka blum kt entry sblm ni.zhea buat aksi akrobatik.begayut kt akuarium 4inci ayah dia.time tu dia ckp nk susu,time saya buat susu kt dapoq,dia bleh p panjat sofa,tup2 dgq bunyi "hek hek" tp bkn nangis,rupanya tangan dua dk gayut baik punya kt besi akuarium.dia bunyi sb xbleh nk trun.tersirat darah tgk.nasib xlucut sendi bahu ka apa.oh sapa kata girl xbuas?

*saya dan beberapa kwn lama b'cadang nk buat mjlis mkn2 ala2 reunion.skali kna la lantik sapa2 yg nkpak cargas skt mjadi ketua.saya pun calonkan sorg ni sb dia beriya2 ckp bleh.skali hampagas apa pun xjd.waklu!!sgt geram sb smua plan xmenjadi.

*ahaks la ni topik perbualan utama km somi isteri adalah rumah bru.bab bajet xdilupakan.dan saya asik browse pasai design lgsir,kdai perabot,kitchen cabinet n bla2.ayah dia brangan nk cat bilik kakak kaler peach,eh bilik adik?share ja dgn kakak :) X sbarnya mau duduk umah bru walaupun ia sgt cinonet!

Sunday, January 10, 2010

dah dpt surat pasai rumah baru!

yea yeah!
Kami somi isteri baca surat tu dgn hati yg berbunga2 sambil masing2 senyum2.hehe.
Alhamdulillah,slps 2taun +2 months, signed s&p dapat jgk akhirnya berita gembira tu.harap pihak bank cpt2 proceed balance payment ,supaya km dpt kunci rumah cpt2 jgk.

Kalu dr pihak dveloper maybe ujung bln ni dh bleh amik kunci.ish nk ambik kunci pun kna byq dkt 1.4k lg (maintenance+renovation apa ntah).lps tu bru km bleh buat apa yg patut kot.

Sblm ni mmg km buat2 lupa sat hal rumah bru,sb lmbt sgt malas pikiaq.tp skrg ni 24jam aku dk pikiaq hal ni ja.bkn pikiaq apa..hal budget la..cukup ka dak..

Rasanya xdak la apa2 yg grand nk buat pun.yg penting2 ja dlu.
+register api ayaq
+pasang grill
+wiring pasang lampu kipas
+cat (cat sndri ja)
+kitchen cabinet +hub hood
+lg 1 nk kna upah org ubh astro dgn aircond dr umah sewa la ni.

Maybe yg tu ja dlu kot plan2 tu.

Pengsan mau pikiaq RM yg bakal terbang nanti.

Tuesday, January 5, 2010

bwk zhea jmpa paed sendiri

hello semua,

Ptg ni tiba2 rasa mcm terer skt.eheh bkn apa,berjaya bwk zhea jmpa paed dia sorg2.slalu ber3,tp ptg ni ber2 saja.

Sbnrnya zhea ada appoinment dgn doc lim sbtu pg,utk amik chicken pox nya injection.mmg km planned dr awai nk p sama ber3 kebetulan kn ari cuti.nk p weekdays ayah zhea keja shift ptg (3pm-11pm) mmg xdak masa yg bleh p.

Tup2 semlm,tgk zhea asyik garu mata ja.dok sat trus bgkak merah2.sah allergy lg ni.dh la time tu ayah dia blm blk.xtau nk buat cm na,bsh tgn,muka dia dgn sabun lap kering2 trus sapu krim allergy dia.still garu2 lg.xbleh jd ni,try buh bedak sejuk plak.ok skt n zhea trus lena.

Ptg td,amik zhea kt kakmidah, npk lg byk plak merah2 kt kaki,betis,pipi.dgn kekuatan supermama yg ada,aku nekad utk bwk zhea sndri p Pantai n jmpa doc lim.nk tgu sbtu dh rasa lambat sgt.ayah zhea pun bg ja p,cuma asik dk pesan p elok2.ala benda mudah ja syg jgn risau,bkn nk kna bwk anak pandu kapai selam ka apa.naik keta kita ari2 mcm besa ja.

Alhamdulillah sampai kt loby hospital pantai dgn selamat.tp time nk register penat jgk ligan zhea yg menerpa rata.masuk jmpa doc lim.bla bla bla,dia ckp zhea mmg kulit sgt highly maintenance xbleh silap skt,jgn bg kna panas,mkn silap.bab mkn maybe kna try semua,pastu bru monitor apa yg penyebab allergy dia.so far yg dk npk dagin lembu n ketam.abis bla2 tu,aku tnya doc nk inject trus bleh?ok bleh.time tu yg mencabar skt,sb slalu time inject huby ada tlg redakan zhea kalu meraung.tp lega zhea ok x keryau cuma ayaq mata belinang.sian plak,tp xpa syg nk bg sehat kan.kuar bilik doc lim,zhea dh mcm besa,mcm xkna cucuk ja.lari2 sana sini,jenuh kalut ligan dia.he2 .

Apa2 pun rasa best jgk la,sb dpt handle anak sorg2 time my huby x free.nasib la bleh drive sndri,anak pun dh biasa dk dlm car seat.senang nk p memana in case emergency ka apa kan.

Lps blk dr sepital,km ber2 ke farmasi tdkt borong losen n sabun mandi zhea yg bru.doc lim ckp bleh guna sebamed bby jgk.sama lebih kurang Chetaphil jgk.yg penting murah la skt.bkn apa,kna bli 2 set,1 kt umh, 1 kt umh kak midah.

Zhea anak dara mama tersayang,mama harap lepas ni kulit zhea akan cun melecun kembali.zhea kan girl kulit harus mulus.bru comei.tp bg mama ngn ayah,zhea la paling comel di mata n di hati kami.syg zhea n adik zhea jgk.

Monday, January 4, 2010

Cerita Campoq2

Mula2 mai nk cerita pasai si kakak zhea dlu.ish..sat ja dah besaq dia, muka pun dah belain dr masa baby dlu yg tembam kemain.mau amik gambaq muka saja dah penuh, la ni dah cekeding.Bab buas toksah ckp la, semua budak2 yg sebaya dgn dia mmg camtu kan.Nak suh naik tangga sendiri pun dah bleh, p dapoq bukak dapoq gas pun dah reti (bahya btoi),tp dah kira senang nk handle la sb dia dah paham apa yg kita ckp, cuma bab buas tu tk bley nk kata apa la, org kata budak2 yg buas byk akai ni cerdik, insya Allah, amin.

La ni zhea klu nk ajak mandi pun dah senang, mmg dah pandai bukak baju sendiri, nk minum susu or lapaq pun dah pandai bgtau.Tp yg paling penin skali la ni..dia kemaruk nk tgk Upin Ipin hat geng tu saja..sari ulang mau dekat 7 8 kali..sampai dvd tu calaq dah.mangkit pg ja nk opet..jaga dr tidoq ptg pun nk tgk opet..sampai km somi isteri nk tgk berita ka apa pun tkdan.Apa2 ja la kakak :) Lg satu, la ni sangat payah klu nk amik pic dia..tak bleh nk dok sengap dah.

Sayang zhea sangat!



Aku plak, mcm besa la..alahan dah makin ok (rasa dah habaq kt entry sblum ni) alhamdulillah, ari ni dah 17weeks pregnancy.Ari Khamis lps p monthly check up kt Dr Teh.Wah sangat teruja tgk adik zhea dah gerak2 sakan, sat2 silang kaki, sat2 letak tangan atas dahi..pikiaq apa la tu.nampak semuanya ok la.Si kakak mcm besa la..tk paham apa2 lg,time Dr Teh tgh scan tu..org dok kalut nk tgk adik dia..dia p punggah drawer dr teh..p ambik bunga2 atas meja la apa la..kelam kabut ayah dia dok tangkap sana sini..hahaha..nasib doc tk marah pun.A ha..km pun dah tau gender adik dia :) so far nampak mcm jelas la, tp tk brani nk announce kt sini lg, tkut kot la mata silap tgk ka..tp doc ckp tu..mcm btoi ja la.Apa2 gender pun km tk kisah, boy ka girl ka..dua2 tetap anak anugerahNya.Even my huby pun tk penah la kisah atau push2, tp ada jgk la mulut2 lain yg dok sebok ckp "my huby nak jgk anak laki2" ish tk penah la dia ckp camtu pun weh.pandai2 ja la.



Huby, mcm besa la kilang dia la ni tgh byk ot weken, nak tak nak dia kna la buat jgk, dia ckp bukan ot paksa pun, tp dah tumpang dok ada dia buat ja la.Maybe rezki lebih untuk anak2.Aku kdg2 boring jgk sb weken tk bley nk p mana dah dia kja ja kan.Yg bestnya dia tk lupa jgk la..bwk km kluaq jalan2 kot2 area sini lps kja, dia paham aku ngn zhea saheh buring tahap tenuk la..weken dok umah ja :) .Dia pun dah nampak rajin sangat tlg2 aku kja umah.Paham kot bini dia penat.


Ermm...itu ja kot yg terlintas kt pala otak ni..ada mai idea tulis lg ok.

Kenapa blog private?

1.Sebab ada anasir2 jahat yg baca pastu mengata! suka ati la ini blog peribadi saya bukan blog hg pun.kalu tk suka, toksah la dok buat muka tak malu dok baca and jaja2 cerita.

2.Tak dak mood nk buat entry baru.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...