Wednesday, December 29, 2010

zhea & eczema

rasa ada kot kt entry2 lama saya bgtau zhea ada eczema.lately kronik balik pulak.

aritu start pantang seafood & teloq ayam.nampak mcm ok la.dia cuma mkn ikan,ayam,sayoq..

skali ni jd balik.sian tgk mlm tdoq asik bergaru ja.npk resah ja time tidoq.xtau nk buat cemana dh.nk kata umah kotor x kot,memang pantang npk habuk trus lap,kalu ari cuti 2 3 kali mop lantai,kalu ari keja pun mop jgk.

Rasa kna bwk p jumpa skin speciallist lain plak ni.risau tgk sb dia anak dara :p harus jaga lebih.

mc terakhir 2010

arini saya mc, mc terakhir utk taun ni..nampak sangat saya kerao mc kan.ya la taun ni saya peknenkan Adeeb mmg kerap la :P
Azam taun depan takmau mc byk2 & nk simpan Annual Leave banyak2, senang nk p cuti2

Oh ya, saya mc arini sb sakit kepala, sakit bukan pening ok.
mcm makin kerap ja sakit kepala ni, saya dah stop minum Nescaffe, dah takdak stok Nescaffe Gold kt umah ni :( dan jugak Maggie pun tk makan dah..aritu ada 3 4 ari mcm ok dah..tak sakit kepala..ni semlm sakit balik...saya rasa tak cukup tidoq..sb Adeeb suka berjaga malam2 ajak sembang..........aiyaaa...problem btoi skrg ni..mlm2 mesti dia akan bangun siap potpet2 ajak sembang..bila di layan kemain gelak,kalu tak layan keryau hou hou hou..geram la.

Tadi pg2 trus p klinik sb tak tahan sangat..doc check BP saya naik skit..sb tu sakit kepala..kna cukup rest..jadinya saya dpt mc arini tanpa "meminta".

Dah makan ubat..tk bleh nk lena pulak..ubat ni jenis tk mengantuk kot.

Monday, December 27, 2010

Menu sehari selepas Hari Natal

Cuti lagi..so apa lagi..masak2 ja lah.
Nak Keluaq??myhuby keja lagi :(
Tapi ok2 aja dok umah dgn anak2 pun best la, penat beguling2 ja dgn depa.Best!!


Daging Goreng Kunyit (liatnya bukan main..padahal masak lama tu)
TomYam Sotong..sedap mcm nk pengsan2 hehe.pakai pes yang bli kt Giant dalam botoi ada tulis Siam tu..tp ada cop halal..sedap..pekat ja kuah dia berbanding pakai pes Brand Axxx @ Mxxxx.


Dah petang2 mcm tringin nk makan Buboq Kacang..tapi bahan takdak..Malam lps Magrib kluaq p kedai bawah..jalan kaki dgn zhea ja.Bli Kacang Hijau,Sagu,Nyoq...dah balik umah called MIL tnya resepi nk buat camna..(mmg selalu nak masak apa2 yg mcm susah skit, saya akan called kampung mintak resepi)Sekali MIL ckp kna buh gula merah + daun pandan..takdak lah pulak..so ganti pakai gula pasir biasa tu...hahaha tp saja2 p TAMBAH PENCELUP merah nak bagi cun..sb mulanya nampak cam pucat ja.
Dah siap rasa, ok ikut "spec" yang saya nak..makan dgn roti..sedap :P


Sunday, December 26, 2010

Merry Chrismass

Ho ho ho

cuti arini bestnya..lepak2 kat umah dgn anak2 tercomei :P
tapi tanpa suami terhensem, sb dia kna OT...menyampah betoi..eh tp duit OT tak menyampah pulak..sengeh2 sampai ke telinga sambil puji2 suami sendiri hensem dgn harapan dpt skit percent dari duit ot beliau.

Arini kejung keras kt umah ja :(
Adeeb mcm biasa la jam loceng..awai2 pagi dah bunyi..bangun awal la dia..tak bg chance mama nk mangkit sayup
Bangun pagi..sidai kain..kemas umah..lepak2 tgk tv...mandi kan Adeeb & Zhea..Adeeb lena baru trus masuk dapoq masak..arini masak Sambal Tumis Ikan Sardine + Sawi Masak Ayaq + Teloq Dadar ja..punya malas....
Petang2 lepak2 kat umah aja..igt nk bawak anak2 turun main kt taman..tp tgk ramai sangat org..malas!

Esok...aiya..ber3 lagi...plan nk masak TOMYAM SOTONG!! kalu rajin saya snap pic ok

Friday, December 24, 2010

Hadiah Anniversary yang ke 6

Hello Semua :)


Masa dok blogwalking blog2 kesukaan :D, tgk ada la 2 3 org,tengah tulis pasal adiah besday,enibeseri la..ada yg dapat keta baru, ada yang dapat umah baru..(ehem2 mummy!lawanya toilet hg..aku admire toilet ja lebih :D) seronok kan?ya la..sapa tak suka dpt adiah


Ini pulak adiah enibeseri kami yang ke-6 aritu..tp saya mcm bajet2 ni adiah besday myhuby la (7 Januari), besday dia yang ke >>>>>>> 32 dah..sb apa tau, lg 2 minggu baru bleh dapat kat tangan, sb byk urusan2 yang belum settle lg (AP,JPJ Inspection,register ngn JPJ bla bla bla).2 minggu maknanya jatuh dekat2 dgn date besday dia.

Ni ha..adiah anniversary + besday bayaq sendiri :P

kat port klang lagi, asalnya nak kaler puteh, tp camna ntah takdak yg ikut spec km nk, amik ja la kaler ni..grey :P
alhamdulillah rezeki anak2, tahun ni,myhuby dpt review lebih skit + promoted, so ada lebih skit bajet bulan2, so km decide nk amik yang luas skit,senang nak bawak anak2 ngn makpak p cuti2 malaysia.Kalu ikutkan..SangWira sekarang ni memang dah muat utk kami 4 beranak, tp kalu naik kami ber4, sapa2 pun tak bleh nk tumpang la, sb carseat Zhea & Adeeb dah penuh kat belakang.Sian kat Tok & Wan dia tk bleh la nak tumpang2 mau nk p memana.


Ni pulak................
adiah anniversary saya :P, jugak di taja oleh besday boy..tq suami :P
Sang Kancil ni memang wajib ada, sb saya takut nk bawak Si Panjang tu nanti nak mai kja & antar anak2 umah kakmidah..umah kakmidah..parking dia sgt teruk..carca merba..suka ati depa ja park merata..klu bawak Si Panjang ni..saheh abis kemek2 merata.hahaha.


Saya memang suka keta kecik2 ala2 keta punggok ni..senang nak parking yg utamanya.So, pasni senang la saya nak menyenget memana kalu time lunch..hehehe tak risau pasal parking lagi.Jadi la SangKancil pun..mau nk ikut keta idaman yg verci konot2 ni mcm Swift nun..tak mampu lah pulak nk bayaq bulan2 yang mahal tu.Lagipun nanti Zhea masuk skolah.senang saya nk beramik berantar.

*pic ni,google (sb belum p cari lg yg sebenar)



Akan tetapi..SangWira yang sangat berjasa..akan di trade in kan...
Sedih memang sedih..sb byk sangat jasa dia..byk sangat kenangan2 dengan dia..dari zaman bercinta-cintaan lg... :(

Tuesday, December 21, 2010

Cerita pagi2

8.05am..sian tengah nyenyak2 tidoq..kena angkat jugak sb nak antaq ke umah KakMidah, kalu lambat nanti saya masuk kja lambat sangat pulak (mmg selalu sampai lambat pun)

Adeeb baru ja lena balik lepas Subuh,jarang dia lena balik..tp ni mengantuk sangat lah tu


zhea pun tgh nyenyak2 snagat lepas pekena susu sebotoi boq


8.30 am..wokey dah cargas..basuh muka pun dalam keta ja, sb td zhea nyenyak lena..terus angkat letak dalam buggy.

sekarang buat perangai takmau duduk dalam seat plak..huh..mencabar betoi saya nk drive sekarang.
Adeeb yang sentiasa kernyeh..muka baru lepas buat "inti" harum semerbak keta.

Pagi2 kalu myhuby keja shift pagi dia masuk pukui 7am, so saya kena handle anak sorg2 la pagi2 nak bawak turun ke parking keta.Mencabar lah jugak..sementara depa nk besaq..sorg berdukung..galas beg laptop,beg botoi susu depa lagi..(nasib saya bukan jenis berhenbeg2 kalu p keja).zhea pulak, klu lena saya letak ja dalam buggy..tolak pelan2..takpa la kecik lg maybe agak renyah skit la..klu dah besaq mesti makin ringan dah kot kalu pagi2 kan :P

**nanti kalu depa dah skolah lg lah banyak beg pagi2 tu kan..(mode:brangan nanti zhea dah p school, lg setaun ja)




Monday, December 20, 2010

Choo Choo Train


1 2 3 4 5 6>>>>>>6 bebear




"Mama..ngok pat kakak buat" (mama tengok cepat kakak buat)

*sekali dgn bantal yang Adeeb tidoq pun dia rentap ambik..haha adik pun meraung sekali :P
takpa adik, kakak tengah learning tu, tak sakit pun adik kan jatuh atas toto ja.
"Choo Choo..choo choo ten" (choo choo train)

"kakak naik..mama tolak pat" (kakak naik mama tolak cepat)


seronokla bila anak dah bleh bercakap ni, tak sabaq nak lawan potpet2 dengan dia nanti.
sayang Zhea sangat walau pun kadang2 mama terjerkah..my huby ckp nanti adik besaq, saheh jenuh kena jerkah..kah kah kah
jerkah2 manja ja lah :P

Friday, December 17, 2010

Adeeb Sakit Mulut Pulak

alhamdulillah la berkat bf, antibodi Adeeb nampak kuat.
tapi tak bermakna tak akan kena sakit2 langsung.
ni ha..dari kemarin prasan ada putih2 kt bibir mulut dia, ingatkan bekas susu ka apa,dah ptg tgknya naik merah2 dah..sian Adeeb merah ja bibir mcm pakai lipstik.

Pagi ni tgk dok ada lg..tp dia tak nangis,demam or merengek apa pun.
Selera makan tetap sama selera ja :P ..rasanya mcm ulcer lah kot, dah try letak MediGel (ala2 bonjela tu) kt bibir dia..MediGel tu zhea punya dlu yang dokter bagi masa zhea kena HFMD dlu.
Tapi apa2 pun ptg nanti kna bawak jumpa paed dia jgk lah (dokter Lim Ngin Siang)

Harap2 takdak apa2 yg teruk la :(
Adeeb kuat tau, mama risau ni sb annual leave mama dah kong..hahaha
klu apa2 nk WFH mcm susah plak la ni :(

Monday, December 13, 2010

Baby Mandi

Zhea kelam kabut lari bawak "baby" masuk toilet


ingatkan nak buat apa
skali...nak bagi baby mandi pulak dah
tengok2
"kkkk biby dah ndi"




Mummy .... ni dalam set Barbie yang hang bagi kt zhea tu tau.Ada 2 bradik baby dalam ni..zhea sendiri cakap.."ni kakak, ni adik"..hahaha


ayah dia ckp..girl tetap girl la..main p la Woody ka bobot (robot) ka..tetap dia nak main jgk mainan pompuan2..kdg2 tgh2 main woody bleh plak p selak baju nk bg nenen dia :P..kekeke

Weekend

Hello Semua!


Weekend baru ni..ujan ja..so byk activity dok umah ja..memandangkan poket semakin menipis walaupun baru dapat B


Ni Adeeb, kalu nk bagi dia dok diam bg ja kertas2 ka plastik kat dia..confirm sengap sat..haha..dia akan pernyok2 abis..siap masuk mulut lg (bahya la pulak)..tp tgk2 kan la.


dua blah tangan skali ha

abis keronyok2 dah..puas ati!

lagi satu..adeeb suka kacau kakak dia..mana kakak dia landing..situ la dia ngesot/guling2 p.

tarik2 sluaq kakak dia..kakak dia buat donno ja :P layan katun lg best kot
sampai terbalik2 la haih
alahai..muka mudah senyum..byk org cakap Adeeb muka senang senyum..menurun sapa pun taktau.



Eh ari Sabtu tu kluaq jgk, sb nk bli susu ngn diapers kanak2 ni.P Giant ja pun, tgh2 beli barang..Adeeb telena..so naik atas kt food court bleh la makan kat situ..klu tak sb Adeeb lena jangan harap nk makan luar..ni 1st time kot makan kt luaq lepas Adeeb lahir..haha..bukan apa..tkut satg payah nk control dua2 tu..


Lps makan bg zhea main kt playground tu..sampai tk mau turun..nampak sangat la jrg bwk dia p main la ni..penat pujuk..tkmau turun2 jgk..last2 ayah dia ajak naik "car" ni..bru la turun..igtkan zhea takut naik keta ni..skali rileks ja..bleh bawak lagi la nanti.murah ja 5 minit rm3.Aritu masa zhea nya 2nd besday, ada jgk myhuby ckp nk bli kan keta mcm ni kt zhea..tapi saya yg tk bagi,,abis nak naik kt mana..umah sempit..mau tak bejalan keta tu..haha..



Adeeb adalah lena sahaja..senang btoi..



Ahad,lepak2 kt umah ja..ujan2 ni..malas nk kluaq..anibeseri pun kt umah ja lah..hehehe

Nak Milo!

Lokasi: dapur umah saya, tengah basuh pinggan.

Zhea:mama kakak nak LO (sambil tunjuk2 packet Milo atas cabinet)
Saya:ok sat mama buat

5 minit kemudian (saya tengah bancuh milo kt zhea la)

zhea:mama bat pa..(mama buat apa)
saya:buat milo kt kakak la
zhea:shih mama (trimakaseh mama)

zhea minum milo pakai straw :ermmmmmm dap ngoh (sedap sungguh)

**sejuk atiiiiiiiii :)

oh...tak sabar lagi nk tunggu berlawan potpet2 dgn dia

Sunday, December 12, 2010

12.12.2010



Our 6th wedding anniversary.

Semoga kekal bahagia,kasih sayang kekal sampai bila2

Untuk suami yang tercinta,terima kaseh untuk semua,menjadi suami yang sangat2 baik untuk saya,memahami,penyangang,pelawak,penjeles,pemurah lagi tidak kedekut :P

semoga kita berjaya mendidik anak2 kita menjadi manusia yang berguna dunia akhirat

I lep u sayang, esok kita bli kek secret recipe 6 slice ok *pitam

"saya pun sayang abang dunia akhirat"

Saturday, December 11, 2010

Zhea 28m & Adeeb 6m

Hello semua,
kali ni nak carita pasal perkembangan anak2 saya yg tercomel :P

Zhea dah 2 taun 4 bulan bersamaan 28 bulan lah kan.
  • Dah pandai cakap2 banyak, ada yang paham ada yang dak pun.Tapi rasanya 70% dia cakap kami dah bleh paham apa dia nak sampai kan.
"sat sat,kakak nak tgk tv ni"
"mama, dok diam2, dok baik2"



  • baca ABC sampai Z,
  • one two three sampai ten, satu dua tiga sampai 10
  • menyanyi2 lagu2 yang dia suka..apa ntah "my bonnie lies over the ocean,my bonnie lies over the sea,bring back oh bring back..oh bring back my bonnie to me,to me" ada lagi satu lagu dalam youtube,,dok asik ulang nyanyi tu jgk.."one one one two three, one two three four"
  • merajuk??kadang2 bila dia buat prangai or buat salah mesti la kena marah jgk, merajuk...cebik2 mulut..lari2 dok penjuru bilik,jeling2 la haih..kdg2 geram pun jadi nk tergelak
  • kuat jeles!!klu tgh baring2 dgn Adeeb, dia mesti nak baring kat tengah2 antara mama & Adeeb..hehe layan ja la
  • selera makan?alhamdulillah..zhea dah mau makan balik..kalu dulu berat asyik 12kg ja kan..skrg dah 14kg..alhamdulillah..dukung pun memang berasa lenguh la haih..ya la..dah besaq pun..sangat suka makan ssegala jenis Gulai..gulai dagin ka..ikan ka..peberet sangat (mentang2 la lahir kat Penang..suka makan kari plak no)
  • penyangang..walaupun zhea kuat jeles dgn Adeeb..dia nampak penyayang jgk...kdg2 bila adik dia terjaga n nangis2 dia terus lari2.."kakak ngok dik" = kakak tengok adik..tgk tv siap pandai2 feeling.."sian dia"
  • sangatlah suka tgk tv..hahaha yang tu memang tak bleh kata apa dah..kalu tak..tak dapat la tv kt dia sebijik :)
Adeeb 6 bulan dah...
  • manja!! amboiii aih..nak kena ada depan dia saja2..geram betoi..apa yang saya prasan..dia sangat manja dgn saya..kalu tgh dok elok2 dok dgn ayah dia..tiba2 terdengaq la suara saya kt dapoq..trus hek hek hek..nk suh amik dia..haha btoi kot kalu anak yg breastfeeding memang dia manja skit dgn mak dia kan :P
  • meniarap pun dah..skrg dalam proses menyuloq..tp undoq lah pulak..guling2 tu nampak dah terer..letak ja..sat ja p hujung sana hujung sini..kalu nk bagi dia mandi..jenuh peda...
  • solid food..yehaa..Adeeb dah makan 2 minggu sebelum nak masuk 6 bulan..hahaha takdan2..so far bagi Nestum Beras tu dulu,,belum buat moi ka apa lg..
  • breastfeeding..ya masih teruskan...walaupun tak exclusive dah..sb kat umah kakmidah..dia dah minum formula milk..tapi kalu kat rumah..mmg fully bf lg la..alhamdulillah..susu cukup ja.
  • berat Adeeb sekarang 9kg okay!


Thursday, December 9, 2010

Cousin Hubby Kawen

5 Dec kami balik kampung kenduri cousin huby, sebaya dgn myhuby jgk la.
Alhamdulillah sampai jugak jodoh dia.Ni ja gambar yg sempat ambik..takdan la..org ramai...dgn nk kawal anak2 lagi.





suka plak hiasan kt bilik pengantin ni, simple ja.

Umah Bang Daut

Hai semua,

Entry sebelum ni ada cakap nak amik gambaq umah BangDaut lebih dekat kan.
Ni ha..jarang2 dah jumpa umah camni la ni, dinding buluh yang di anyam2, lantai dalam umah jgk lantai buluh..kt luar pakai lantai batang pokok nyoq.
Sian jgk, tp salute kt mak pak dia sb usaha jgk nk buat rumah sendiri, tak kalut mintak simpati orang.MakPak BangDaut ni muda lg..kira depa mcm lps spm terus kawen...bukan kes kaki dating ka apa..depa memang btoi2 suka sama suka..so org tua2 pun suruh kawen ja lah.

Ayah BangDaut ni kja jual ayaq tebu kt pekan kangaq..depan Pasaraya Aneka tu.Sedap ayaq tebu dia juai..fresh..takdak campoq ayaq gula langsung.Mak BangDaut pun kadang2 ikut ayah Daut utk tlg menjuai..kdg2 bila customer ramai..tak menang tangan.

Ok la kawen muda pandai cari rezki utk family..tk kacau mintak kt org.






Ni rumah dia dari luar, time ni nak ajak dia naik keta p kedai..punya la suka..
ujan renyai2 time ni..
ni lantai batang nyoq (kelapa)
Tengok la dinding umah dia, buluh2 yg di anyam..lawa jugak..tp serius kalu dok dalam umah dia memang tak panas.sejuk ja :P

Friday, December 3, 2010

4-6 hb di kampung

Yahuu..
Esok 4hb nak balik kpg umah MIL @ Beseri, ada kenduri kawen depan umah MIL (umah makcik ani), cousin my hubby kawen.Kenduri nya 5hb,sebelah laki 6hb.syoknya la haih...lama tkdak kenduri kendara sedara2 terdekat.

Balik raya aji aritu mak saya plak cakap, adik pompuan saya pun mungkin nk kenduri bulan 6 taun depan..terkejuit jgk, mak saya nk suh cpt2 sb senang nk mintak tukar..skrg dia mengajar di jb..so klu kawen senang nk mintak dekat2 skit kot no. :)

Tak sabaqnya nk balik kampung makan nasik kenduri!
Saya konon2 nak balik tlg buat pelamin, tapi gena dgn anak berkarang2 ni..hehe..tlg tgk ja la nampaknya

Thursday, December 2, 2010

Aidiladha 2010

Raya Haji taun ni sangat biasa2, ya la dgn umah MIL baru lepas banjir, sangat menyedihkan.
80% barang2 rumah semua rosak.So, kami balik kampung niat nk tlg2 kemas umah ja la.
Tapi myMIL nak jugak buat ketupat n gulai daging, n saya tlg2 goreng bihun saja :P

Baju raya pun tak pakai tau..malas punya pasai sama,,nak gosok baju pun tk bleh,,,iron rosak :(

Adeeb muka mengantuk (tgk kt blkg tu..abis cat2 umah terkopek kesan ayaq bah)

ni cousin depa Firdaus aka Bang Daut, 3 taun dok kt kampung tu jgk lah

Ni plak TokWan Ca, my FIL dah tak larat sangat dia..skrg kena gout tak bleh nk berjalan sangat, duduk atas wheelchair ja.dia nk keluaq umah..zhea tlg tolak :P

sampai ke depan umah..depan tu umah adik myFIL, jarang2 dah nampak umah kampung yg sepenuhnya papan kan.


ptgnya zhea main2 kat laman dgn BangDaut..main ball..bola ni pun belumut dah..jumpa ayaq bah bawak mai :P

tudia...mau nak pakai bra cup apa pun tktau..
zhea naik tryc, sampai la dia memang tk pandai kayuh basikal/tryc pasai apa pun tktau..sb jarang2 naik kot
ni lah umah makcik ani (adik myFIL) yg sebelah tu rumah anak dia iaitu cousin my huby.dinding pakai buluh ja tau..lantai pakai kayu2 pokok kelapa yg dibelah dua..best umah dia..sejuk ja..nanti ada masa saya amik gambaq umah dia dgn lebih dkt..entah bg saya mcm unik la..sb lps kawen baru saya jmpa umah camni.mula2 myhuby ckp saya "perak buih".

Serius saya org kampung jugak, tp maybe sb lahir2 dalam umah batu (bukan la banglo ok)..rasa mcm wah.."spesel"nya umah depa.Syok sejuk ja..tak panas pun walau atap zinc..maybe sb dinding buluh..angin2 dok masuk kot lubang2 tu kot..sejuk ja

Petang2 kami suka lepak kat pangkin umah MakCik Ani..lepak2 sambil sembang2 makan cendoi,coq pisang,rojak,cucoq tepung pun sedap :P best tau.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...