Wednesday, December 23, 2009

mcm2 la kakak zhea ni

1.minggu lps luka kat dahi ada dlm 2cm.sb suka sgt lompat2 sampai kepala tekena bucu almari.dalam jgk luka,kalu p spital saheh kna jait.tp mama dia sapu minyak gamat ja.bila tgk2 blk sama ja mcm parut luka ayah dia tmpt yg sama.kat dahi sb main lari2 dgn cousin2 dia tehantuk bucu tv.

2.km somi isteri tgh makan sate.kakak pun kalut nk cicah kuah sate jgk.cicah punya cicah,kuah sate masuk dlm mata.merah 2 ari bru ilang :)

3.main lompat2 atas katil tgk2 lengan telekat kt ujung kepala katil jenuh meraung sgkut.km somi isteri kelam kabut anjak katil.nasib x jadi apa2.

4.skrg kalu tgh main2 tiba2 jatuh.trus marah (pukul lantai),kalu jatuh kt sofa pukul sofa,kalu kat mainan pukul mainan.cenge la dia :)

Tuesday, December 15, 2009


tgh buat kja ni...
tiba2 tringat pasai ptg kemarin,zhea suka panjat sofa tepi akuarium utk korek2 polisterin lapik akuarium ayah dia.aku trus hadang duduk kt sofa tu.dia punya marah mai tampaq2 aku sambil marah2 bahsa dia la..sb kacau "projek" dia.lagi aku gelak..lagi dia marah..benda kecik ja..tp bila igt2 balik..nk tergelak sorg2..dah pandai marah2 dia...lg dia marah..lg aku gelak..tk pulak nk keryau2 dia..keras ati mcm aku kot..kdg2 buat kering ja, payah nk keryau utk certain2 benda yg patutnya kena keryau meraung..tp tk keryau..(ops..tp utk certain2 benda ja, klu melibatkan yg tersyg, vice versa)


lps tu aku ke dapoq masak..dia ikut..bg la main periuk2 ni..kt dapoq..tiba2 dgq lagu "hot dog2" Mickey Mouse Club House..trus dia lari kt depan tv..sambil pelari bwk periuk..rupanya nk feeling2 menari2 mcm depa dalam tv. :)


zhea, mama rindu kat kakak la ni :)

Saturday, December 12, 2009

Our 5th Wedding Anniversary

Hepi Anibeseri! (12.12.04 - 12.12.09)

Alhamdulillah, dah masuk 5th anniversary dah taun ni.

Alhamdulillah, kaseh sayang masih kekal sama dlu2.

Alhamdulillah, dikurniakan suami yg sgt baik (serius dia mmg baik di mata saya), penyayang (sapa tk sayang bini), pelawak :) (sb utama saya suka kan dia adalah lawak), caring, dan tk lupa jgk sangat tegas :) (nasib saya seorg isteri yg sgt pendengar kata eeceh)

Alhamdulillah, dikurniakan suami yg sangat hensem :)

Alhamdulillah, dikurniakan suami yg tidak romantik di mata org tetapi romentik di mata saya (sbnrnya saya tidak sukakan romentik sangat or lebih2, entah la napa geli kot, sb saya sendiri bukan romentik kot, pernah his relative tnya saya, "kri tu tk romantik ka? oh,tidak! sb linda pun tk suka lelaki romantik") takkan semua nk tunjuk aksi2 bermesra depan2 org kan, km adalah tidak suka menunjukkan dpn org :) bukan apa takut satg ada yg makan hati plak :) (yg saya maksudkan bukan 18sx ok!)

Alhamdulillah, kami dikurniakan seorg puteri yg sangat lincah comel berusia 16 bulan time km sambut 5th anibeseri

Alhamdulillah, km mendapat berita gembira bakal dikurniakan cahaya mata kedua time sambut 5th anibeseri (tgh gerak2 geli2 dlm perut tgh type entry ni)

Alhamdulillah, terasa sangat lengkap hidup sbgai seorg wanita.

Alhamdulillah, hidup terasa sangat bahgia, even tk la idup mewah kaya melana, tp syukur bahagia dgn penuh kesederhaan.

Alhamdulillah, harap semua ini akan berkekalan sampai bila2.

to my beloved hubby, happy 5th anniversary i luv u very strong :)

Wednesday, December 9, 2009

Mengantuk sungguh2 la

isk isk isk..tk tau nk buat lagu mana dah..aku bleh dicategorykan mengantuk 24 jam.
padahai lena tu mcm sukup ja.min 6 jam kira ok la utk org yg ada anak kecik kan, tp selalu 7 8 jam aku bantai lena klu malam.

siang mai kja dr pg dok " hau hau" menguap..
nk pesalah kt nasik lemak ka ha?mmg tiap2 pg aku bekpes makan nasik lemak + teh ais atau nescaffe ais...(jenuh belemak la pasni)

ni pun dok layu2 lg mata ni..mcm ada gam ja la...camna la nk bg cargas skit ni.nk bangun lompat2 ka satg mau ada org dok tnya "pasai apa, awat tu,awat dia lgu ni" huh

ala..baru ari rabu kan, lmbtnya nk jemaat pastu sabtu ahad nk lena ja..tp ya ka bleh lena..cik zhea otomatik mangkit awai punya klu hari cuti..klu ari2 bekerja sakan dia lena nk gerak pg pun kesian.

*pregnancy updates*
-13 weeks, lg 27 weeks to go..tk sabaqnya
-dah seminggu aku rasa baby ni gerak2 geli2 kt dalam perut ni.tp takla rasa dia kick2 btoi2 sampai herot2 perut lg...kira dah rasa la dia gerak2 mcm ada kupu2 berterbangan dalam perut..geli ja rasa..
-selera makan dah bertambah2 tp cuba control lg..sb tkmau jd mcm badak berendam ja bdan ni lps branak.
-dah nampak perut skit, still bleh lg pakai uniform kja, cuma rasa ketat dah la..n tk selesa, nk pakai maternity punya uniform..cam malu2 plok..ngadaa..eh saya masih bleh pakai jeans lg..yg low waist la.selai 2 ja yg masih muat..


++++++mengantuk sungguh2 hati la haih++++++

Monday, December 7, 2009

Kena "Puk" skali

Semalam kan tgh kami makan nasik (dinner), mmg bersila ja skrg sb dinning table km dah letgo to maksu.

Skrg zhea ni besa, klu org makan siap menggagau dlm pinggan org (tp pinggan mama ngn ayah dia ja la).Ayah dia tgh makan dlu, aku suap2 nasik zhea..dia kalut tarik pinggan nasik ayah dia..ayah dia dok "haip2" ja..aku jegel skit kt zhea..dia lg la ulang benda sama (tarik2 pinggan n gagau).Dah tak makan saman aku truk "puk" sedas tangan dia..automatik..truk cebik2 mulut sat ja..tp..lg dia buat..abis pinggan lauk dia gagau..hubby ckp degil la dia...lg marah lg dia buat..
Time dah nak lena..huby slow talk kt aku..ckp.."lin marah2 skit zhea sb nmpk tegas skit", tk sampai ati nk marah..napa ntah..jd cepat lembut ati klu dgn anak..tk bleh nk tegas langsung"..dia ckp lg.."time zhea cebik lepas kena puk tadi..trus tersentap dalam ati..sian tgk" .. :( jgn la camtu dahling..rasa bersalah pulak tau...tp my huby mmg terlalu ikutkan sangat apa yg zhea nak, klu nk mai mengada2 zhea akan p kt ayah dia, ngan mama dia tau mama kurang melayan klu lebih2 sangat.

ish...tp klu dr kecik tk bleh kna tegur payah jgk kan. ala...aku bukannya "puk" kuat2 sepenuh hati pun..skit ja la..

zhea mama bukan marah sb benci, mama nk bg zhea baik, jgn buat benda tak ketahuan hala..ada ka p celup tangan pinggan nasik org..kdg2 zhea celup dgn kaki jgk ke dlm pinggan..tk elok tau!


**zhea anakku sayang, sapa tk marah klu skit2 panjat rata sampai camni, naik landing atas bendul tingkap, panjat gril tingkap ni..klu jatuh kan sakit..ala tp budak2 besaq ni bukan reti melayu kata mak aku, hg dlu pun camni jgk :) (rambut..tk kalah kembang tu)

Friday, December 4, 2009

Cerita ceriti ja

+ lately saya sangat buring dgn org yg asyik tnya soklan tk wajib tnya, bukan pasai my personal, tp ntah apa2 nya soklan, rasa nk lempang berdas2 pun ada.mcm ni punya org pun ada lg, konon educated, tp entah la malas kutuk lebih2, lgpun tgh bwk budak lam perut ni..ahaha..tp klu tk dak budak ka apa pun mmg tak baik kutuk2 kan, berdosa.Dah cuba utk lari utk tidak mengutuk org, tp kdg2 dah prangai terlalu jelak..herm..TERpaksa TERkutuk jgk.. :( takpa la cuba trima tk dak sapa yg perfect , sambil menuding jari ke diri sendiri

+ lani dah kurang muntah, makan pun dah lalu, setelah 3 bulan peknen, berat asik turun ja, minggu ni baru naik 0.5kg, lega tkut nanti kna bebel dgn gynae..(eh Doc Teh tak besa la marah aku lg, brani marah, klu p misi gomen saheh berbakoi beletiaq).Rasa peknen kali ni tk la semenembun mcm peknen zhea dlu (ka aku yg prasan), sb dlu masa 3 bulan peknen zhea berat aku 67kg tau, skrg still kurang dari 65kg lg.Kena pandai2 control la..tkut jenuh pasni susah nk turun berat, sapa nk sponsor p slimming centre :( tapi aku rasa perut aku cpt pulak besaq (nampak) berbanding dlu..opss.."vontot tk kembang lah, lin bukan jenis pungkoq lebaq" :) (prasan lg)

+ zhea my anak sulung kesayangan, skrg aku sendiri terbiasa dah panggil dia "kakak", dia pun dok kaka, kakak tk brenti2 dah tau kalih klu panggil kakak.Dan bila suruh kiss adik pandai ja mai kiss perut, last2 trus tumbuk2 perut atau nasik atas perut henyak2..haih kakak..sian adik kt dalam tu.Bab nak lena malam..mcm jd satu trauma plak kt aku nk paksa dia lena, ya la kui 11 dok cargas main2 lompat katak atas katil lg, tgh2 lena bleh lg tunjuk2 gambaq2 kt dinding tnya ini apa, itu apa (dalam bahsa dia la, hanya mama ngn ayah ja paham).Lagi satu, kan aritu bli tricycle kt dia, ari kedua bli, dah pun belajaq berdiri atas seat n lepas tangan, nak masuk sarkas ka zhea ni..dan semalam punya la buat2 aksi akrobatik..trus terbalik calaq pipi panjang pulak tu.Tak dan nk lari selamat kan dia dah gedegang jatuh. (rindu plak kt dia)

+ my huby aka my bedmate, aha cam besa la on off sifat rajin dia tu.tp still layan isteri terchenta dia dgn baik skali :) skrg tgh kalut pasai apa n97 dia ada "gap" skit kalut ajak p nokia centre kt Pulau Tikus nun..tgu weken ok, bleh p Gurney skali (opss tiba2 ja roh rajin nk berjalan ke soping mai selepas 27.11, ahaha pasai apa 27.11 geng2 hellomoto ja tau)

+ oh my pfv ku sayang, ari pg tu, masa myhuby nk antaq mai kja, saja2 sembang2 bab keta baru..tup2 tgh bercakap bau hangit dr enjin..sah..ada la nk telan duit lg ni..masuk bengkel dah 4 ari dia..estimate RM kna bayaq kt tokei bengkel hampir2 cecah 1k..adoi..sayang duit weh..dah 4 ari km mai kja naik kelisa..haha pinjam keta maksu zhea sat.

+ ha lg satu skrg ni virus sakit mata menular satu M'sia kot no..p sana sakit mata, sini sakit mata, dalam radio, dalam blog pun asik sebut pasai sakit mata.Kebetulan my cube mate jgk kna sakit mata, sian Dila, mau sakit minggu dpn siok lah jgk kan..tk berbelit lidah kita nk bercakap ngn org putih kan :)

Thursday, December 3, 2009

Muntah seperiuk

Masa balik kpg aritu mak aku tnya dia,

"kri, gena dah la ni linda truk lg ka muntah"

dia jawab " ha truk skit kali ni mak, makan seperiuk, muntah pun seperiuk"

hahaha...


Tp rasa minggu ni kurang skit muntah..meloya skit ada la..tp nk kata tk muntah lgsung tu dak jgk..cuma kurang skitttt..ja...

Wednesday, December 2, 2009

Selamat Raya Aji!



Salam Semua!
amboi sejak dua menjak ni malas btoi la nk update apa2 kt sini.
Klu di kantor, payah la..kdg2 tu tkdak mood, balik umah lg la segala tok nenek malas mai.
Online thru hp saja, bukak blog type entry panjang2 skali tk bleh nk publish..apadaaa!
Oh Raya Aji, km balik Perlis jgk, pagi raya sampai pukui 3 pg lg..sepanjang perjalanan toksah kata la..keta punya selambak..cuma tk jem ja...tp...tu 1st time balik sayup2 sejak ada kakak zhea.
Ketaq toksah kata la..bukan apa..penakut hangit..takut hantu..har har har..ya la..ada org kata hantu kebaya merah kt gurun la..apa la..mmg tk pandang kiri kanan dah..peluk ja zhea...sambil2 mata tkut nk pejam..jenuh dok bersembang dgn huby tkut dia terlena..

Pagi raya besa la..km anak branak mangkit sayup :) letih tau.MIL terchenta masak ketupat palas,gulai dagin & laksa..vavavava sari tu 4 kali aku ulang makan laksa..dgn2 zhea skali makan laksa..sampai tnya "zhea nk makin nasik" trus geleng2..tunjuk laksa..nganga saja..(tk kembang urat ka zhea?) eheh.Sambil tu my huby dok bakaq daging korban,perut la..segala makneka organ dalaman lembu..aku makan jgk..pastu km dua laki bini sama2 penin..hehe..ptg raya lena ja..siap berpeluh2..panas weh kt perlis klu hampa2 nak tau..hangat lit lit la org kata.Nasib zhea dok main kutip2 batu ngn tok kt depan umah.Tok ajaq zhea main batu seremban..haha reti ka main zhea, nnti terer kita lawan ok! Dah ptg teduh2 baru balik umah TokBe (umah aku la), skali depa tkdak p beraya pulak..trus ke rumah BFF mama, Wani.Ala kt kpg blkg umah aku saja..dkt ja pun..raya aji mmg taksah klu tk p umah dia..sb dpa suka masak sedap2 time raya aji.Zhea p sana jmpa kawan plak..jenuh dok camoq kui raya atas kapet umah CikWani..nasib BFF mama dia tu zhea..kira dia tk marah la..(tp lam ati ntah2 menggelegak ja kan).Lps tu lepak umah TokBe..kui 8.30 dah cargas balik Beseri..sb nak tgk NurKaseh episode akhir..kekeke..nasib zhea dah lena dr dalam keta..bleh la feeling lebih2 skit time tgk tu.. :) ending dia..malas nk komen apa2..masing2 pun tgk..ish...Adam tu even kulit kopi O, ensem la haih..CikNan kata curang mata :) he2. aku saja ckp jgk kt huby eh ensem la Remy ni. Tau apa dia kata "oloh muka tera tu pun ensem bg dia besa ja" jeles la tu..ala jgn risau la..apa2 pun kt mata saya, tkdak org bleh tanding ayah zhea la. :)


Raya Kedua Aji..besa2 saja..pg mmg lepak kt umah ja..sambil masak lauk utk lunch kt my FIL. Sb MIL kalut p kenduri2 korban.So, sbgai menantu hantu ni..masak jgk la skit2..lauk2 yg dia bleh makan.Lps masak km kluaq ke Kangaq bwk Firdaus (cousin zhea 2 taun) skali..Misi mencari "gerek" kt depa.Tau ka gerek tu apa?Cari punya cari dah dpt sorg sebijik.Mula2 nk bli utk zhea saja..tp sian plak tgk Firdaus ni..tgk ja..sian la pulak..selalu klu balik kpg..apa yg zhea dpt..Firdaus akan dpt jgk satu..Zhea dpt Tricycle, Daus dpt basikal ala2 bmx tu satu..ha puas ati sorg satu..tkdak la berebut pasni.Masa letakkan basikal Firdaus kt seat blkg,zhea,Firdaus mmg dok atas riba aku ja kt depan..mcm nk runtuh paha rasa..sorg 10kg, sorg 17kg..haha..rasa mcm sayu ja..tgk Firdaus dok asyik beralih blkg tgk basikal dia..tgk anak mata dia tu..mcm berbunga2 ja dpt basikal...ya la..kwn slalu tk penah dpt apa yg patut budak2 sebaya dia dpt..tkpa Daus..walau abah ngn mak daus tk bleh bg, pakngah dgn makngah akan tlg bg daus hepi sama mcm budak2 lain..ala lgpun km dah anggap dia mcm anak km sendiri...Masa ptg raya tu..MIL ada bgtau..abah daus ada "short" skit..ya la..sblum ni musim hujan ja..so dia tk bleh nk meniaga ayaq tebu..sapa nk bli ayaq tebu dia..time2 hujan.. (oh ya..abah daus tu kja juai ayaq tebu tepi jalan ja, dpa kawen muda).Bila dah hujan..income tkdak masuk la..so short la skit bab membeli susu diapers ni..siannya.....tgk muka abah dia pun "commm" semacam ja...sian jgk..anak dah la minum susu kuat la jgk..650g 2 ari ja licin..Apa lagi..km suami isteri pun decide nk tlg sedekah susu kt daus utk stok sbln..sementara abah dia nk pusing balik modai..nasib dia minum Dugro ja..tk la rasa sangat bg km..mudah2 han rezeki depa murah la lps ni, amin, begitu jgk utk km sefamily.


Ptg raya tu sesi beraya umah2 adik bradik my MIL.Mlm tu ada adik MIL (maktam peah) sefamily nk mai tidoq umah km..sioknya!kebetulan p umah kakak mil (maklang esah) depa jgk nak mai beraya kt rumah malam ni..plan terkejut tergempaq makan malam ramai2 kt umah..apa lg..kalut la..mil cari barang2 nk masak..singgah kedai borong din, my mil ngn huby kuar keta masuk kedai..tinggai aku,zhea ngn fil ja kt keta..zhea dgn buasnya trus terpa p seat driver..picit hornnnnn tk benti2..semua org dalam kedai kuaq tgk..awat la keta ni,..aku dah tk larat nk larang dia..hahaha..mmg km pakat gelak2 ja tgk kelaku dia..dia apa lg..lg la suka picit pon pon pon ja..
Malam sampai rumah trus kalut2 masak..eh aku kalut jaga anak ja..tlg la skit2..kebetulan maksu zhea jgk balik..dia pun kalut jaga anak..jdnya anak jantan (my huby) dpa la yg menolong masak..dkt2 siap masak semua tetamu pun sampai..penuh rumah..syok la sangat.zhea pulak lgsung tk rasa nk lena..sb dah ada kwn2 mai..syok tgk..dia sat ikut dpa main sana sini..besaq dah anak aku oit..Kui 12, baru km bertolak balik ke Penang..kui 3 pg jgk bru sampai..sb terpaksa benti kt Gurun..my huby ngantok sangat2..siap bwk keta tahap melelong.. esoknya Ahad, my huby kna kluaq awai ke Kulim sb dia join korban dgn geng2 kja dia kt umah anak yatim..aku lepak2 kt umah ja dgn zhea..kebetulan..mabok2 truk balik..huh.

Fuh fuh raya ni km saakan makan daging..penin toksah ckp la...


Apa2 pun harap belum terlambat lg nk ucapkan "Selamat Hari Raya AidilAdha"

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...