Wednesday, November 18, 2009

Adik dan Kakak

Hi, Saya kakak! Saja la syok2 berangan2 pakai sepek mata itam kan.Pinjam sepek mama saya sat, dia bukannya pakai, dok buat tukun ja dalam keta.

Tgk2 saya kernyih pun nampak gigi kapak siap renggang tgh tu.Tp still menten comei.


Hi, Saya adik.Bila p scan org dah bleh nampak kaki saya gerak2.Doc ckp saya sama active mcm kakak dlu2.Doc jgk ckp saya kelihatan ok semua, cuma mama saya yg kesian dia dok alah2 tk abis2 lg.Harap2 cepat2 la dia sehat n enjoy pregnantkan saya!
EDD yg baru 16/6/2010, lari dua ari ja dr tarikh period patutnya 14 hb, tp doc ckp kan plus minus.And doc ckp bukan twin la nampak sorg saja dalam perut tu.hee :)

*si kakak plak asyik la dok pegang gambaq scan ni, sat2 cium2 gmbaq.sayang adik!

Stress sangat!

Nak crita skit ni pasai saya yg sangat stress sejak akhir2 ni.
Bukan pasai hal romahtangga ka apa ok,yg tu semua aman bahgia sentiasa, alhamdulillah!

Pasai kja..huh..sbnrnya tk suka sangat nk canang2 pasai kja ni, lg pun kja bukan la besaq sangat, takat stended kerani cabuk pun nk buat lorat kan.Sbnrnya kja sangat menimbun dr mgu lps..senin-rabu ok..bleh manage lg..buat2 cool..tp mai khamis..jemaat dah nk jadi tayikkk dah..pasai kja byk still bleh manage lg..tp bab org suka mai buat lorat, push sana push sini..haih..mcm nk buh tapak kaki cop kt muka la. dekat org3 yg tk reti bahsa ni.Geram la sangat haih!!!! tk pasai2 aku penin balik..all the time sickness bru padan muka.trus mc 2 ari.huh.meluat la..nasib aku tk ckp kt gynae nk mc seminggu trus..

My gynae ckp dalam condition skrg..plz plz plz..jgn stress...tp tk dpt nk elak..kt mulut aku pun asyik ngadu kt dahling.."saya stress kja, saya stress kja"..klu ikut ati nk amik unpaid leave sebulan ja..tp bak kata Dila, satg lps cuti sbln mai..kja lg nimbun takkan nk cuti lg..lg bapak tok nenek kepada stress mai..huh..

Ari ni aku dah masuk kja balik lps mc 2 ari..pg2 dpt sms dari huby "Nanti p kerja rileks2 tau.Jangan tension.Sentiasa senyum mcmane susah sekalipun.Jgn cepat marah.Bwk keta elok2.Byk2 zikir". (TQ dahling sb tersangat concern pasai bini dia yg ngada ni)


ok cool skit...tp entah la..satg dgn kerenah2 manusia durjana ni..bila2 masa bleh bertukaq menjadi Hulk..tk Incredible Hulk..maybe jadi Hulk Hogan..Ambik hang!!

Wednesday, November 11, 2009

Kakak Zhea :)

zhea adalah sangat suka tgk katun (sama mcm budak2 lain jgk lah kan).balik umah tkdan bukak kasut trus amik remote suh bukak tv.nanti dah pandai ON kan tv sendiri lg lah kan.

Kemarin tgh syok2 melayan NurKaseh slot 7.30pm..dia dah bebel sorg2 dia.maybe pikiaq crita apa la depa ni tgk, cerita versi org tua tk best langsung..trus amik remote suh tukaq p ke channel 613 (zhea ckp dalam versi dia la).Mmg tiap2 ptg sampai ke pukui 8 akan bukak PHDC tu kat dia..dah hapai la katun2 dia..sat Tigger n Friends,Animal Mechanical, Word World siap bleh terngiang2 dah lagu katun2 tu kt tlinga aku ni bila mai opis.Tp ok la ptg2 kira bleh tinggai dia sat tgk tv utk buat apa yg patut kan.TV kecik dia tu..kdg2 ja bukak sb dia suka p tembab muka kt screen tv tgk dekat2 sangat, satg rosak mata plak, klu nk bg dia tgk tv kecik mmg tk bleh nk tinggai sorg, cuma tv besa ni ja tkpa sb tinggi payah nk panjat kot.

Ni pic mgu lps kot balik dr umah kakmidah tgh layan Tigger & Friends.


Zhea skrg klu bg minum ayaq masak dalam botoi susu dia..dia akan tuang kt tutup minum dalam tudung botoi saja.Eh bukan la km tk bg dia minum pakai cup, kdg2 tkdan nk amik ayaq dia dah buat sendiri.Org dah besaq la katakan!Org nk jadi kakak eheee..

Pasai alahan aku ni plak, alhamdulillah dah masuk hari ke3 tk muntah.Rahsianya aku dah tukaq makan Obimin.Sblum ni tau peknen aku trus makan Pramilet..muntah yg hamat..jmpa gynae dia suh stop, amik Folic Acid plak..Serupa tu jgk..try makan malam kot la tk muntah pg..nye muntah ptg sampai ke malam plak..
So, skrg amik Obimin malam..pg ok..malam pun ok dah skit..janji kna trus makan ja bila lapaq.tp jgn p telan sepinggan boq..harus la muntah.Apa2 pun legha skit rasa, dah mampu buat kja umah..ngemas2 semua.
Lagi satu, alhamdulillah, dlu slalu ckp kt my huby masa 1st peknenkan zhea tu..layanan time peknen mmg sangat lahbaik..nak semua mesti dia ikut saja..penah ckp kt dia "ala..ni 1st peknen mmg la layan kemain, nanti bila peknen anak ke 2 3 saheh tk layan dah kan".Rupanya tak..peknen kali ni pun layanan tetap sama.Harap akan berterusan sampai bila2 Amin.Terharu jgk rasa, sian tgk dia tgh letih2 balik kja..kna tlg buat kja umah :P ,jaga anak, sian kot tgk aku dah letih lembik semacam ja.Kdg2 gagah jgk tlg dia skit2 ja la.TQ dahling, insya Allah bila dah sehat balik, dahling dah bleh rest2 skit.Takpa mesti berkorban utk anak isteri kan :)

Monday, November 9, 2009

My pregnancy updates

taktau nk update apa la..peruit still tk nampak lg..oloh oloh oloh..kecit konet lg la..still bleh pakai levis size 30, yg size 29 telah selamat di simpan, mudah mudahan muat lg pakai lps branak nanti (mak aih..besaq kan size sluaq jin saya)lantak.

Alahan..still menjadi2 mcm biasa, sari tk muntah taksah kot.


+ makanan pedas,masam,bersantan,kaler2 kunyit pun mmg out.hanya bleh makan nasik+ayam/ikan goreng+kuah sup..klu kuah2 berlinang..lg la out..

+ ayaq kosong bleh tp kna minum skit2, ayaq masam2 ribena ka apa..sory jgk..huh..susu lg la hazab nk minum

+ ebih rela baring ja kat umah dr keluar ke Queensbay..baru ni weken huby ajak jalan2..tkmau la dahling...rela dok umah lg..dan kluaq p tesco sat..tu pun dah cpt2 ajak balik..penin

+ zhea kakak yg baik, lps baik demam aritu ada jgk merengek skit2..tp layan kan aja.

+ lagi satu..asai tgk kedai makan yg slalu makan time sblum peknen tu..saheh nk muntah..tiba2 rasa geli..heiiii..


Wednesday, November 4, 2009

huh

sapa tak sayang anak kan.tapi saya tak suka utk susahkan org sb anak saya.apa yg saya mtk tlg adalah berbayar.sekian trema kaseh.

*to kakmidah pengasuh anak linda yg sungguh baik hati xpernah berkira lgsung.linda bersyukur mdapat penjaga zhea yg linda rasa mcm sedara sendiri.tq byk2 kak.

And kpd si x reti mengenang budi tu,go to hell.sori pasni aku nk tlg hg.bencinya.!!

*to kakwanie,tau kn sapa,rahsia please.tq byk2 kwani,u're good listener.

Tuesday, November 3, 2009

Cikedum Cikedum KakakZhea


Hello semua,

haih haih..aura malas sungguh nk update blog cinonet ni...awat tktau..tgk screen pc trus rasa penin dan diakhiri dgn muntah2 uweks..sangat mengada2 la hai..

aku still alah mcm besa muntah segala makneka mai.
kurang la skit 1% dr mgu lps.ok la malas crita bab muntahan tu.

Mai nk crita pasai kakakzhea plak ok.

-alhamdulillah..so far dia snagat baik sepanjang mama dia peknen..tk mengada..main sendiri2 ja..kdg2 ngda2 skit2 tu besa la budak2..saheh nk manja2 kan.

-kakakzhea dah semakin kuat berjalan, cuma blum tahap berlari lagi..dia ni..jenis lemah lembut tok dia kata.jalan terpedap2..penat benti..cangkung..pastu jalan balik..

-dah pandai mintak klu lapaq.trus sebut "Paq paq" so dah paham mesti dia nak makan, susu pun dah pandai mintak..trus tunjuk beg susu dia kalu dah nak sangat, kalu dah kenyang trus geleng2 pala.

-Akan tetapi...dia sangat sukar utk lena awai malam2..itu sungguh mencabar jiwa dan raga mama & ayah zhea..hahaha!!jenuh tutup lampu bg kelam bilik pun..dia main mcm biasa tk heran pun gelap2 ni.


-Zhea sangat suka main ball, balik kpg umah aku ari tu..jmpa la bola sepak paksu dia yg dah lusuh nampak benang tu..keryau2 nk main jgk..

-Pantang jmpa ayaq..nk main saja, balik kpg aritu...kt kolam tok dia..ada anak berudu..abis dikocaknya..(tringat aku zaman kecik2 suka main masak2 goreng anak berudu yukss), maybe menurun ke perangai aku kot..hahaha..tmpt yg sama plak tu (tmpt goreng berudu= tmpt zhea kocak anak berudu skrg)

-Makan dah makin byk..tp jenuh kecek..nk yg sedap2 saja.zhea suka makan kek, maybe sb time peknen dia dlu aku suka makan kek SR kot..

-Susu pun minum dah byk..8oz sederap saja.tp still selim melim lg..bila nk chubby skit ni anak kusayang niii.

-Sangat gemar menengok katun terutama mickey mouse club house tang lagu hotdog2 ka natang apa tu..aku tk paham biji buah sangat..menari kemain lg dia!!


Itu ja buat masa ni okay, nnti bila mood rajin mai update lg..bye..

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...