Wednesday, October 28, 2009

mc seminggu terus

ari senin, mcm besa besiap nk p opis.tp bdn tetap rasa xsehat.dari mlm lg myhuby ckp bdn panas ni.nk dmam la kot.tp tetap gagah nk mai keja,p antaq zhea smpai opis.gigil2 dh..xtahan sgt sb penin meloya,trus blk umah rest.mmg xbleh bgun lgsung.

Ptg pukui 3,huby blk keja bru siap2 nk jmpa mygynae doc teh mi lii,kt pantai hospital.scan semua,npk sack n bby kecik lg.bru 6 mgu.dia npk aku lemah sgt,sb kndungan bru lg n aku lembik ja,trus bg cuti rehat seminggu trus.aik mula nk mintak 2 ari ja,tgk2 bg 5ari trus.siok.

Zhea mmg aku antaq umah kak midah jgk mcm biasa.bkn malas nk jaga dia,tp stg kot xcukup rest,alahan aku ni jd betambh kronik.*mama syg zhea sgt tau.

Sblm jmpa doc,aku mkn pramilet,tp doc suh stop,n suh amik folic acid ja dlu.dia ada bg ubat tahan muntah.bila mkn ubt mmgla kurang muntah,tp penin sama ja.hukhuk.

Nasik mmg x yah sebutla.trus muntah,dh 3ari x telan dia.menu hari2 susu anmum,biskut kering n buah lai.so far yg tu ja bleh diterima tekak.

Itu ja kot.nti update lg.update via phone ja ni.xmampu nk bkak pc lg,tgk screen jd lg penin.bye.doakan semua sehat ok.

Sunday, October 25, 2009

cubaan memasak

dlm keadaan cm ni,mkn luaq pun jemu la ari2.bgtau myhuby nk msk ja.tp dia ckp sejenis dah la.

Jd la menu ari sbtu masak lemak cili api udang belimbing + ayamas percik roaster *beli* he2.

Muntah seropa jgk.
*td called mil,dia tnya tringin apa..xdak apa yg sdp la ni kecuali ayaq suam..

Friday, October 23, 2009

ini bru permulaan

bru 5 ari tau peknen.makin ari rasa makin lembik.ish cemana nk harung lg 8bln..

Kalu dlu 1st pregnancy ok lg blk keja trus melepek baring dpn tv.serius mmg alah tahap chronical of narnia.haha.tp skrg mana bleh mcm tu dah,cian anak sulung kesayangan ni,dia ajak main,dukung,rengek,bg tdoq n etc.bab myhuby ok lg dia bleh handle diri dia sendiri,xkan nk berdukung jgk dahling.*wink*.tp apa pun penat alah,aku tetap layan zhea super duper extra.gagah jgk la.cian dia.

Kronik ni,aku bila pikiaq pasai apa2 makanan pun trus melugai n uwek..arini dh start bersemboq muntah ok.mkn lgsung xdak feel,just nk isi perut kosong,n sian adik bby dlm perut ni sama.puas bekali2 myhuby asik tnya lin tringin nk mkn apa ptg ni bla bla bla.mmg xtringin apa lgsung even masakan mak sndri ataupun my mil..bila tringat trus dot dot dot.huk cm na ni..

Kepala pusing,rasa berat mcm ada bata dk ikat kt leher ni..penin..

Mulut pait,jenuh asik kulum ceklat 24jam,time tdoq pun kdg2.jenuh jahanam la gigi yg mmg semedang xcantek ni.

Malas tahap apa xtau.infinity dh kot.mgu ni lgsung xbsuh bju..xdak kudrat,sian bila myhuby cri2 bju merah mana?xbsuh lg.sori.dia ckp xpa xmarah pun xbsh bju,nti esok cti biaq dia bsh.ikut aku nk antaq dobi ja.sb siap gosok lipat smua..tgk la lagu mana..bkn ambk kesempatan nk malas2 tp mmg xlarat.

Masak,dlm dok tingtong2 penin,tetap gagah masak moi kt zhea.dia mkn pun xtera mana,penat mama masak tau.

Yg tu ja kot buat masa ni,jalan masih panjang..cptla masa berjalan..huk..xlarat..

Lep u dahling + zhea + adik bby!

cuti ari jemaat

arini saja2 ambk AL sb nk bwk zhea inject MMR, patutnya kna masa 12 bln aritu,tp dh aritu dia xsehat,doc lim suh delay skt.nasib x nangis,ok ja.perkembangan smua ok setara dgn umur.n doc ckp zhea x mgkin kna cacing la.bdk2 umur 1-2taun mmg susah mau mkn n agak choosy.berat 9.5 kg.

Bln dpn inject utk cikenpox plok.

Thursday, October 22, 2009

22.10.2009

**tgh kusyuk tgk katun, lps snap pic ni dia kalih n jeling.hehe (saheh dlm ati kacau la mama ni)



penin pala pulak, sbnrnya dr sblum tau peknen dah penin melugai2, ckp kt huby dia ckp stress kja la tu.skrg bila dah confirmed, baru dia jd rajin yg amat kt umah, rajin jaga anak sama.lep u ;)

kt opis dr pg sampai ke ptg, asyik menguap mcm singa lapaq, nasib tk terlucut pin tudung kt bwh dagu ni..haha igt lg zaman2 study klu masuk kelas mengantuk yg hamat, menguap sampai terbukak pin2 bwh tudung, tudung pun terbukak, n trus cergas tk mengantok sb penat bergelak..(dpt imagine dak camna wei).

rindu kt kakak zhea yg sangat comei di mata km somi isteri.tk sabaq nk balik ambik dia kt umah kakmidah nii.skit2 mai lentok2 atas riba nak bum bum.luv u zhea ;) sama mcm kt ayah dia jgk.hee :)

haa..lg satu zhea mau makan tp makan kek plok, nasik kurang layan.hari2 kna bli kek ka muffin jamu ke dia..tkpa la zhea, apa2 pun janji mau makan.tp bila tringat balik masa peknen kan zhea aku bleh makan kek SR tu skali hadap 2 slices.

Eh so far aku tk dak mengidam apa2 lg, bru lg la.lgpun bru 2 ari tau peknen.tk tringin apa kot lg.bila imagine benda makan aku jd penin, hormone blum stabil la ni.org ckp lps 1st trimster akan ilang, tp gena dlu masa peknen zhea aku dok penin muntah sampai 37mgu tu.

Wednesday, October 21, 2009

Alhamdulillah :)

Alhamdulillah lg skli.
zhea dah nak dpt adik insyaAllah taun depan bulan June.
Baru check sendiri semlm, 2 line kluaq lg..unexpected!

Hepi, sb mmg tringin nk peknen, my huby lg super2 hepi..sb mmg dia nak anak ramai2 skali gus.
Tapi, bila aku tgk muka zhea yg bru 14 bulan..cam sayu pun ada..tkpa kita kongsi sama2 kaseh sayang mama ngn ayah ok.
Takut, sb masa bersalin kan zhea, aku cser...huhu..tp kt luaq parut mmg dah clear tk nampak...kt dalam tktau camna..tp aku tgk ramai ja kwn2 yg cser lekat balik..ada yg lg awai dr aku..

Doakan semua selamat ok!

**Patut la zhea suka naik henyak perut mama la ni, tau ada adik no..manja lebih sangat..asyik2 depa tangan suh dukung..zhea, apa2 pun mama syg zhea sangat sangat sangat tau.Luv u syg!

Tuesday, October 20, 2009

Wekeend Cuti Depavali

Hello semua,

Lamanya tk update blog ni, sb utama adalah malas, n malas nk bukak pc klu kt umah,kt opis pulak...bz skit la..takat bukak FB tu dan la..sbnrnya tkdak crita apa yg best pun yg berlaku kt family kecik km ni..hehehe..mcm biasa ja..semua berjalan lancar..

Nak crita pasai apa pun tktau ni.Ok raya indu tu km cuti 3 ari, sabtu, ahad n senin..senin replacement holiday.tak dak p holiday mana2 pun, tambah2 poket tgh koyak2 ni, sb raya punya pasai, poket tk berjait sampai la ni..hahaha..lgpun my huby kna ot 3 ari tu direct 12 jam.dia ada tnya aku sblum nk ot tu, tkpa ka dia ot ni, cuti2 kna dok umah ja la..aku jwb..p la ot p la..nnti dpt duit..hehe..tk buring pun klu 3 ari kt umah tu..sb mesti masa penuh melayan kerenah anak dara kecik tu.ok..tp lam ati tu tk siok la jgk..bila pikiaq duit nk masuk ujung bulan ni..tahan p lah kan.

So, cuti2 3 ari tu hanyalah lepak kt umah, basuh kain,lipat kain kemas umah.Cik zhea plak p demam ari ahad tu..nasib sat saja..demam nk tumbuh gigi ke 8 la tu..dah kluaq jengoi2 dah putih2 kt gusi tu..adoih demam kalah nk naik gigi geraham aih.

Jenuh melayan la dia "mengada2" tu...skit2 ja depa tangan suh dukung..berjalan plak..klu disuruh nya jalan..dia buat tktau ja..klu kita ralit2 berjalan merata pulak..tk brenti2 nk jalan...

Pastu problem sangat besaq skrg ni..zhea tk mau makan nasik!!!!!!geramnyaa..mcm2 resepi aku try nk bg dia makan nasik..bila suap geleng2 tkmau..tepis2 lg tangan nk suap dia..last2..buat pasta (macaroni goreng, spageti apa kebenda ntah)ja bru la mau makan..haih zhea...kita prg melayu kna makan nasik jgk tau!!mau ayam goreng dia mau pulak..maasa balik kpg ari tu MIL maksu dia ckp tkut cacing ja dia ni..lauk ja mau..nasik tkmau...ish...tkpa jemaat ni nk bwk check up..nk tnya paed dia..dah la badan cekeding ja skrg ni..risau2..sapa2 ada idea ka nk pujuk anak makan camna..dah jenuh "gugel" cari info2 utk pujuk anak makan camna..tetap tkmau makan jgk..hishhh..


ok lah layan pic ja la..tk dak idea la wei!! (sbnrnya penin pala ni tidoq tk cukup la cuti 3 ari, penat berjaga malam zhea asyik merengek demam la batuk la)



nampak dak tv sekenit kt blkg tu, ayah zhea yg set up kan tv khas utk anak dara dia tgk katun saja, ..penin asyik layan channel 613 ja..siap bleh hafal dah semua2 lagu2 katun..tambah2 lagu mickey mouse clubhouse tu....bila tukaq ja channel..zhea buat prangai..hehehe..so, zhea tgk ja tv kecik konet tu sorg2 ok..tp tkdak astro la..aku ada suggest suh tmbh 2nd decoder kt zhea..huby ckp tunggu tgk bajet nnti...tkpa cd barney dia byk...pasang tu ulang 60 kali pun tkpa..menari2 dia goyang2 badan bila barney nyanyi nari..baguih!! eh tp problem lain plak mai..dia p tgk tv dekat sangat..siap bleh jilat2 screen tv..haih..bila dia buat camtu..trus aku or huby tutup tv kecik dia..hahaha.

nanti dah besaq baru pakai tudung okeh..keryau ayaq mata belinang bila try buh tudung ni atas pala dia
eheh duta MekDonel..hahaha jgn tekejut tgk dia dok isap ayaq Coke tu ok..acah ja tu..dalam tu ayaq masak la..dah dia kalut org nk minum dia pun nak sama..

Korek2 speaker ayaq dia..pastu tk bleh kluaq tangan..la ni klu apa2 silap dia buat sendiri dia akan ckp "ok oooo" bukan okey ooo tak..Okkkk ooo..

tgk tv sambil berdiri pun ya jgk la ni..(buggy dok kt hall tu..bukan apa kdg2 suka tolak dia jalan2 dalam umah ja..kes malas kluaq umah)

ptg2 jalan2 depan umah tgk bird, dog jiran sblh

ish..buat belimbing depan umah ni,.dah brapa kali luruh...tk masak2 lg..plan nk buat masak lemak belimbing+udang galah...tp tk terbuat2 lg..huby ckp nnti2 la..bila dah free btoi bru buat..sebut nk masak ja dia ckp tkyah beli ja..selamat..

Wednesday, October 14, 2009

mc selsema

ari ni aku mc sb selsema yg agak krรถnik.sbnrnya dr kmarin time kt opis dh rasa aura2 xsehat,tp gagah jgk la smpai ptg.dgn ketat idung penin pala.blk umh mlm tu mmg asik bersin ja.zhea plak mai sua2 kain kt idung mama dia.cm paham2 ja.sweet ja muka dia time tu.he2.

Pagi ni plan lps p clinic bru nk antaq dia p umh kakmidah.tp dh dk ngn dia sian plak nk antaq.so bgtau huby dia ckp terpulangla,kalu larat x yah antaq.nasib dia paham2 ja arini.xbuas melampau..

Lani dia kt grill pintu,dk tgk luaq.boring kot asik bekurung dlm umh ja..ok lah,nk bwk dia jalan2 dpn umah tgk bird n dog.bye..saya dh sembuh ni.he2

Tuesday, October 13, 2009

Alhamdulillah

cikebum cikebum!
eheh dah sampai pun komisen dr kampeni Tepawe ni.

Alhamdulillah even tk la sampai 4 5 angka, tp syukur rezki, sapa nk bg free2 kan duit kt kita buta camtu ja. Dapat la jgk menampung saat2 getir "kekeringan" lps raya ni kan.heee..skit ja pun dpt, tkpa even skit ja, kna lbh berusaha utk dpt lg byk.Ni merupakan komisen dr kampeni, untung runcit blum kira lg, yg tu dpt cash trus lps urusan jual beli.

So, sapa2 nk join jd ahli/dealer Tupperware Brand sila buzz linda ok.Yuran keahlian patutnya RM60, tp sapa register dgn linda cuma perlu membayaq RM50 saja n dpt nikmati 20-25% keuntungan dr retail price.Jom, sapa2 berminat nk jd ahli atau nk beli brg2 pun bleh!


MAklumat lanjut >>>>>>> Bizz Tupperware

YM:haslinda260980

HP:012-4551410

Monday, October 12, 2009

Weekend WW40

malas betoi nk update.

balik rumah lgsung tkdak mood nk bukak pc, bukak FB pun thru mobile saja.


jemaat-malam..kemas2 umah,basuh baju,layan Nurkaseh n ZZzzzz...



sabtu-huby still keja sampai kui 3ptg.sementara berdua ngn zhea..lepak2 ja la..layan dia tgk katun..main2..sempat jgk masak nasik goreng n masak sup nasik kt dia..(sup nasik is masak sup ayam halus2 buh beras sampai masak lembik2 nasik tu+ daun sup) wangiii..zhea mmg suka mkn mcm tu..packing brg time zhea lena 2 jam tu..pukui 3 huby balik kja, trus gerak balik kpg.Sampai umah aku pukui 5, tgk2 umah sunyi mcm tkdak org, rupanya depa p mengai kt blkg umah..adik aku nana jerit2 panggil mak suh balik..tgk2 dia dpt byk ikan puyu ngn ikan haruan..hehe dia tlg siang ikan tu nk bg kt tok besan dia..sukaa...sb dpt makan ikan haruan..last makan masa dlm pantang aritu ja..lg satu..aku ni hanya makan ikan darat (ikan sungai) yg mak aku or MIL siang or masak ja..klu kt kedai..sory tk lalu..bau hanyiaq..tktau depa basuh tk cuci kot..lepak2 umah aku sampai magrib, makan pulut kukus+nyoq kukoq+ikan kering..trus tersandaq..dgn zhea2 skali telan pulut..hahaha..lps magrih trus gerak balik umah my huby @ Beseri.
Sampai terkejut tgk bby Nufail anak maksu yg dah bulat..lain dah muka..tembam yg amat mcm Shin Chan dah..Lang Esah (akak myMIL) ngn MIL maksu pun ada situ tidoq situ dah 2malam pun..bersembang2 ngn depa sampai kui 12 lbh..trus ZZzzZZZ..nk tergelak aku tgk tok sampai 3 org dok berjaga malam jaga Nufail sorg..

Ahad- tk la bangun awai sangat sb cikzhea pun mangkit sayup, pandai Jiya..siok lena kt kpg sejuk sampai mangkit sayup anak dara ni..alah..sayup pun kui 9 lebih.bukan pukui 12..bangun siap2 km kluaq ke Nat (pasar pagi).. bli apa2 bahan mentah yg patut utk masak tghari nnti..balik ja dr nat, zhea lena dalam buai..lg senang kja aku nk tlg kerja2 dapoq.menu kali ni Asam Pedas Ikan Puyu Haruan,Gulai Ikan Temenung,Ikan Goreng,Sambal Tumis UdangPetai,Sambal Belachan,Ulam2.. .ngam2 sudah makan nasik tghari elok ja dia jaga..ptg relak2 minum ayaq nyoq yg myhuby kait fresh dr pokok..malam lps magrib trus balik penang..kui 11 baru sampai..lambat sb keta fuse terbakaq plak..so lampu blkg tk nyala plok.

Saturday, October 10, 2009

Jom beli Tepawe kt saya!

Sticky Mode!
hehehe..sbnrnya dah lama bukak blog bizz juai Tepawe ni, cuma takdan nk war war kan kt sini.
Mai la tgk2 na, klu bekenan bli la sama na!

Nanti ai bg spesel diskaun lg utk kwn2 blog okies.Click jgn tk click tau

Thursday, October 8, 2009

Jmpa doc sb selsema

Zhea selsema n batuk yg agak truk, so bwk dia jmpa Doc Lim.
So far smua ok, tk perlu admit.Alhamdulillah.

Ni pic sementara tunggu turn nk masuk jmpa doc.Main2 sakan konker meja ni utk dia sorg saja mentang2 dah "dpt kaki" lesen P lak tu..sblum ni dok lesen L saja.Hingus meleleh sakan nak lap pun dia tk bg.







Crita Weken WW39

Hello Semua,

Ni weken km yg pertama lps bercuti2 sakan raya di kampung..mesti klu kt kpg mood raya ni membuak2 kan..tp disebabkan km kt sini (penang) tkdak sedara mara so..mcm buring skit..n lgsung tk rasa mcm dalam bulan syawal sangat dah..sangat sedih..hoho..kwn2 pun tkdak sapa yg buat open house utk km terjah..zass..

Ari Sabtu..eh pg tu..ada jgk p beraya umah kwn lama kan (prev. entry).

Ptg tu lps my huby bangun tidoq..dia tnya nk jalan2 mana..ermmm..mana lg..QB Mall aja la..dah itu ja shoping mall terdekat n senang parking..lg satu jalan tk jem..hahaha..

tup2 ada Jcard fiesta plok..tp aku tk bli apa pun..cuma huby galak mencari beg utk letak "hp raya" dia aja..n trus sambaq Enfagrow a+ sebanyak 4.05kg and dpt balik rebate voucher jusco rm10 ok lah kan...

Lps kuaq jusco..aku plak lapaq..tktau nk makan mana..masuk McD ja la..punya ramai manusia...nk duduk pun jenuh tunggu..last skali dpt tmpt..cari high chair utk zhea..tkdak plok..sb ramai sangat budak2 la kot..so dia dok kusi skali ngn km..

mak aih..agak mencabar time nk makan disamping nk "control" budak kecik ni..bg dia pegang ayam goreng..toink dia p baling bwh trus..nasib tk kena muka indon yg duduk meja sblh km..tangan dia penuh minyak ayam goreng mcd tu..dia p lap kat tudung aku plak..heeee..kunin abis kena minyak dgn tudung2 herot petot..Gggrgggggrrr..nk marah pun tk jd sb nk tergelak jgk tgk prangai dia..org makan sundae dia pun kalut celup tangan..nasib dia tk p peluku org dok meja blkg km aja..haih..last2 makan laju2 n balik umah trus...zhea pun telena dalam keta trus sampai pg esoknya.

Ahad ptg..bwk zhea ke Pisa utk latihan intensif ok la nmpk dah byk skit menapak..tp still tangan tu dok gagau2 cari tmpt pegang!




Malam balik umah suap makan..la ni tkmau org suap dah..kalut nk suap sendiri..mau suap sendiri bukan byk suap ke mulut, tp suap ke lantai..amboi semua nk buat sendiri dah..besaq dah ni..klu nk pakai kan baju ka suaq pun kalut la marah2 nk buat sendiri..

belemoih la haih!

Tuesday, October 6, 2009

jalan beraya umah kwn lama

All the pics were taken by CikNan using her Canon EOS 450D.
Cik Nan, even hmpa bru beginner n guna automode, bg km yg zero tktau apa2 pasai camera muncung ni, tetap rasa all the pics sangat chunnnya!Mmg tgk ada byk improvement dr "hasil" dulu2 la.
TQ cik nan, nanti jgn segan2 nk ambik pic anak dara km lg na, dia mmg bersedia jd fulltime model..hahaha

Time ni km ber3 (cik nan,zhea & ai) nk kluaq beraya umah member lama, umah Ina Pahang aka Norhazalina kt Kpg Seronok Bayan Lepas..our ex coursemate masa kt itm penang dahulu kala, and ina pahang jgk our rumahsewamate dulu2..haha..byk btoi mate2 no..motormate pun ada jgk kdg2.Si Ina Pahang dah nk pindah tk lama lg ke JB, sb huby dia dpt kja kt sana...sib baik dan jmpa kita,klu tk entah2 anak2 dah besaq panjang baru bleh jmpa kan.
Nasib jgk huby dah bg approver utk kluaq bwk zhea sendiri2, selalu cukup payah la haih.TQ dahling!

time ni cik nan baru sampai,cik zhea still malu2 lg
Align Center masam "comm" ja klu dgn org tk kenai, nak2 1st time jmpa
ha kan dah sporting skit, tp tu nampak dak tangan kt perut dia geletek2 baru la gelak2 (sangat suka pic2 yg tgh dukung dia ni)


dah sampai, mula dia sangat "baik" duduknya, lps tu..mula la..nk explore beg2 org la,makan mee sampai belemoihh baju2.jenuh balik tu menyental tau

zhea sangat lah suka klu bg main kunci keta, risau kot terjolok rengkung saja
ni anak Ina Pahang yg 2nd Farisya tua 8 bulan dr zhea,sangat kuat jeles dia bila ibunya ambik or pegang2 zhea..haha
yg ni Fatihah aka Hayati,terpaksa tukaq nama Hayati sb kecik2 dlu slalu sakit, org tua2 saja bg nama lain baru sesuai.
Last sekali ambik gambaq ber5, tp bru prasan ciknan dok kalut ambik pic budak2 ni, pic sendiri takdak plak.
Ops..ada lg pic yg paling last.
p/s:ciknan pasni senang la nk ajak km berdua p mana2 sb cik zhea dah dapat berjalan dgn lesen P dah..senang skit kan..(adoih byk sungguh sebut nama ciknan dalam entry ni, nk bodek suh amik gambaq free la katakan)


Monday, October 5, 2009

Jamuan Raya 2009 @ my Dept

Julung2 kali la dept aku ni nak buat makan2, time raya.
Mode:malas bercerita
Rendang ayam
Makaroni Goreng (ehem2 ai yg masak taw).Sekilo makaroni siap kna pakai 2 belanga tau, nasib ai cekap melekap bleh handle sorg2.hahaha

Bihun Goreng

Tgh buat2 rajin potong kek yg di masak oleh Kedai Resepi Rasia Noorjan, abis dah suh anak2 dara semua pakat ketaq nk potong.Mai Mak dara yg potong kaih!

Kui Raya
Ayaq cik Haniko Buat

Sarkelat2 buat sakit gigi lekat celah gigi aku nih!

Nasik Berimpit
Kuah Kacang best
ambik bau dlu, lapaq nih
Koi raya lg
geng2 ni dok lepak sakan sb depa tetamu, geng2 malay yg kna siapkan semua sb raya km kan
bersama tokei kek, bila nk bukak kedai ni??
dah ready utk ngap!
adoi..legha..dah masuk perut..2 round ok

Group photo.
Aih..bulan depan Depavali ada jgk ka???

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...