Wednesday, September 30, 2009

Lagi satu pic raya

dari camera AbangDi (my BIL), eh lawa la gambaq klu ambik pakai camera serombong panjang ni kan.Ada semua dalam satu family, depa 3 bradik, Abang Di (my biras, 2 anak),my huby (isteri tercenta,1 anak)n maksu (her huby,bby nufail).Yang pakai tudung kunin tepi aku tu adik my FIL, Firdaus tu cucu dia la.

Riang Ria Berhari Raya 2009

Halu semua,
Nye busy sungguh la haih minggu ni,campoq pulak dgn segan (malas) nk bukak lptop kt umah utk update blog.maklum la cuti smgu byk plak kja kt opis+umah.kain baju berdozen2 tu baru saja selamat dibasuh n disidai semlm, tu blum bab melipat lg, malas sungguh.

Mari bercerita pasal raya, ewah!
Kami 3 beranak kan bertolak balik ke kampung halaman km kt negeri Indera Kayangan nun padda ari jemaat ptg kan.Selamat sampai kt kpg kui 6ptg, kt kpg aku dlu.Semua sanak saudara adik2,anak2 menakan dah menunggu kepulangan km ber3.Juadah2 bukak posa pun dah siap semua, aku tk yah tlg apa2 tunggu nak ngap saja.hehe disamping berlakon buat2 letih2 konon long journey kan penat.mak suh rilexs saja.Ni 1st time bukak posa dgn family aku taun ni tau.Mak masak macam2 lauk fevret anak perempuan sulung dia ni tau.Antaranya, Nasik Ulam,Sayoq Keladi (1st time makan lps branak, sb mak suh pantang lama),Sup Tulang,Terubuk Bakaq,Daging Bakaq & Murtabak Repoh (yg ni Abang aku bli otw nk mai umah mak td, mmg super sedap la).Nasik kerabu maklong aku yg buat, dia pun di import jauh semata2 nk mai buat nasik ulam kt umah aku, tk la jauh mana pun kt Bohor Mali ja (dalam kawasan Perlis jgk la).

Lps dah kenyang terbungkang mcm ikan buntal, relaks2, semayang magrib, mula la operasi main bunga api + mercun bodo2 ja.Maherah la anak abng aku tu, kalut sangat, skali nah ayah dia bli selambak bunga api jenuh main.Dah cucuh takut plak, brani kot jauh ja.Nasib cik zhea ngn mukrez relaks saja tk takut langsung.Main la dpa bunga api mercun sama2 ngn adik2 aku,abang & akak ipaq aku.Best lah sangat.Kawasan umah aku mmg tk pasang pelita la,sb dah ada lampu liplap2 dan jugak lampu2 kt pagaq depan umah tu.dah cerah elok dah tu.Abis main bunga api..relaks2..ZZZzzz
amboi zhea, kemain berani pegang bunga api yg jenis meletup2 byk kali tu no.

diperkarangan umah,Kak Zuha,Mukhrez,Abang,Maherah,huby & Zhea


Esok pagi sabtu, siap2 nk balik kampung huby pulak kt Beseri, sb my FIL kalut dah apa brg tk bli lg, daging bla bla bla.Last2 huby ckp km bli ja la ontheway balik, no worries okies.Sampai kpg huby, pung pang pung pang la masak apa yg patut, dah MIL busy dgn jaga adik huby (Sue) yg dalam pantang.So tugas masak memasak taun ni jatuh kepada menantu kesayangan & anak lelaki kesayangan dia.Buh zhea dalam ndoi..sakan lena, km pun mulakan operasi, buat kuah laksa,potong daging nk buat gulai,kemas umah n etc. (penat ohhh).Malam raya pun kemas2 lg..kui 2 baru tidoq..penat yg amat.

Pagi raya, kalut la huby bangun dah dkt kui 8 letih yg amat, biaq sapa yg nk p mesjid siap dlu, tinggai la aku,zhea,maksu n baby Nufail ja kt umah.dah dkt2 kui 9 mandi kan zhea..siap2..

Apa yg aku rasa sangat ralat taun ni sb tak sempt bergambaq ber3 bersedondon..kalut pasai apa tktau..oh ya, sb MIL kalut layan bby nufail n maksu, jd aku la byk take over keja dapoq..nk bergambaq pun takdan..Ni ja yg sempat disnap time zhea pakai baju kurung.Oloh2 zhea ni...penat tau mama buat baju kurung tempah kemain jauh, pakai nya sejam ja.skit2 selak kain tarik2..rimas kot berkain2 lapis2 ni bagai..haha..tu la sb zhea kerap pakai sluaq dr gaun, kan dah perak buih.

Kui 11, siap bertolak nk balik ke umah aku kt Bohor Lateh,sampai sana tunggu family abang mai,dok2 lepak2 borak2 makan2 telan2..km kluaq beramai2 beraya umah sedara2 yg wajib sblh aku, umah maklong (kakak sulung mak) & umah Paksu (adik bungsu mak), yg lain lg 3 adik beradik mak dah takdak (meninggal dunia) so tinggai umah dpa ni la mmg wajib akan aku p time raya.Kt umah maksu..sampai..amboi byk nya keta..ada Caldina seketoi dpn umah..sapa la gamaknya mai ni..segan plok km, skali..family maklang (kakak ipar mak) ada..sukanya..dpt jmpa cousin2 yg agak2 5 taun tk jumpa.salam peluk cium semua.,.rindunya, sb apa lama tk jmpa time raya p umah dia, ada pakat beraya umah mertua la, tkdak romah la..ni la baru jmpa.Paling best jmpa cousin aku anak maklang, KakWati dgn anak dia Rania,sebaya zhea.Comei n sangat debab, "Zhea nanti besaq main sama2 ngn Rania na..sama mcm mama dok main2 ngn mama Rania dlu".Harap2 nnti anak2 km besaq akan se"close" aku n kakwati masa kecik2 dlu.
Dah ptg balik ke rumah huby la..rest2 zhea pun nampak penat n ngantuk, trus tukaq baju dok umah.Eh hampa2 prasan dak zhea ni kerap pakai tsirt pink ni kan, sbnrnya ada 2 lai, yg 1st beli logo tulis anakku tu p terbalik plak, sb nampak comei ja zhea pakai aku pun bli lg selai..design n colour yg sama..hehe nasib murah lps 50% off tinggai rm13 saja.Sluaq ni bli kt FOS rm8 saja,sangat comei. (pasai pa tiba2 p crita bab kain baju plak ni)
kat umah tok zhea ni relaks2
Paksu zhea dok kalut riba baby Nufail yg kadang2 ngamok tk mau lena
Kesimpulannya raya 1st ni sungguh penat, penat jalan2 umah family aku,malam tu tk p mana dah..dok layan tetamu mai umah ja.Nasib aku bijak skit, har har tetamu mai nk makan apa2 suh guna pinggan,gelas,sudu yg disposeble ja,selamat la tangan nk kembang basuh pinggan kerap2.cuma penat bab asik kena potong ulam nk makan dgn laksa la.
Raya kedua,family AbangDi (abang huby) dari Salak Tinggi sampai, lunch tu aku jgk la masak smua lauk2 utk lunch sambil dibantu oleh my biras.Riuh dapoq km berdua asyik potpet2 tk benti2.Ptg tu baru kluaq berjalan umah sedara2 belah huby.Sakan zhea mengutip duit raya no, tu yg syok tu.
Raya ke4, km 3 branak+ Maherah ke Langkawi plok.Mula2 seryau takut zhea meraung ja dalam feri, nasib la dak.

Raya ke5, Jalan2 kt UnderWater World, perak tgk ikan la cik zhea ni, hepi ja nampak zhea.Nk masuk Underwater ni kna rm28,budak2 rm18..mahei jgk no.
Ok la layan pic ja malas dah nk type.






Benti rehat sat, penat dukung 10.5kg ni tau, letak lam buggy bunyi plak, tkut kot sb tmpt gelap.

opss..ni jaws ya mama, tak takut pun kecik ja
ayah zhea sampai peluh2 dukung dia..hahaha, ni baru sama berat sekampit beras dahling.

zhea dapat topi ikan pari..hahaha..aku tgk muka ikan ni cam sedih ja
Lps abis jalan2 kt sini, ke Pekan Kuah.Soping2 skit, bli carkelat yg byk nk bli periuk Vision,pinggan Corelle blum kurang kaya lg bulan ni.hahaha.
Ptg tu bwk zhea mandi kt Pantai Cenang, mula2 muka cuak ngn ayaq, pastu dah tk bg pegang dia nk dok sendiri main ayaq.abis merah mata2, ayaq laut masuk mata.


Raya ke 6 dah selamat balik Perlis, malam tu bwk zhea ngn Firdaus kluaq jalan2 ronda kangaq, singgah makan kt restoren apa ntah..aku ngn zhea makan nasik goreng spesel.

Firdaus ni, tua setaun dari zhea, sian plak ayaq lioq berjejes tk abis2.takpa org kata murah rezki.Firdaus ni cousin zhea anak cousin huby,sian dia jarang dapat kluaq jalan2 camni, tunggu kami balik baru ada kesempatan nk kluaq jalan2.Mak ayah dia kawen muda,budak2 lg kan, dpa pun kja meniaga ayaq tebu tepi jalan ja..so paham2 la.Baju2 dia yg lawa2 pun selalu huby yg bli kan..sian plak budak2, tk besa kluaq p memana selain perlis.Mula igt nk bwk dia makan kfc, tp kfc org ramai plak.Firdaus sangat manja dgn my huby, dia panggil ayah jgk, dlu sblum ada zhea, kira dia tmpt km tumpang manja la.Maybe sb dalam dok manja2 ngn dia, Tuhan bg rezki kt km dpt zhea.Alhamdulillah, kira Firdaus ni dah mcm anak km sendiri ja, klu balik kpg, apa zhea dpt dia mesti dpt jgk.

hahaha dia suka sangat cium zhea, rimas kawan tu.

Esoknya lps pagi2 buta, aku sakit perut n muntah2, tgk2 lps zhea bangun tidoq dia pun muntah2 yg maha hebat, siap kuaq kot idung lg.Sah ada yg tk kena ngn km dua, sampai demam2..skit muntah ja aku..ish..ptg trus p klinik check..kna food poisoning la ni.

Ahad time nk balik penang, aku dah ok.zhea la..asyik berak2 cirit ja, sampai basah car seat dia bila sampai Penang.Esoknya tk pikiaq byk trus bwk jmpa paed dia.Kt Hope hepi plok dapat naik Car ni..hahaha..ayah dalam dilema ni nk bli Car camni ka motor yg bleh start enjin kt anak dara dia..hehehe

Itu ja la eposide raya km!Dah balik penang ni..rasa syahdu ja, sb mmg dah out skit rasa raya, ya lah..tkdak ketupat pulut rendang segala..sapa2 yg nk buat open house kt sini, sila lah jemput.hee he

Monday, September 28, 2009

Kembali slps raya

baru sampai png ptg kemarin..
herm...kurang bermood nk update.
byk benda nk buat la.

sabtu lps km anak branak (me+zhea) kna ceret beret, siap muntah2 ok, zhea la sian muntah sampai kuaq kot idung.maybe km 2 silap makan or entah awat tiba2 p cirit plak.
ari ni aku dah ok, zhea ja berak2 tk benti2 lg..satg ptg bru nk bwk jmpa paed.

Saturday, September 19, 2009

sehari sblm raya

helo semua,
Bersiaran dr kpg halaman.nasib kt kpg dh tkr wifi.best2 esok dh nk raya,mesti dh bz gla ari ni.stg kui 8 dh nk blk umah IL,nk buat laksa,kemas umah,mlm nk gosok semua bju2 raya,buh duit dlm smpul & etc.

Ok la lg skali nk ucapkn,slmt hari raya,maaf zahir batin dr km sekuarga-kri,linda &zhea.

Thursday, September 17, 2009

Salam AIdilfitri

Helo semua,
saheh dah ada yg pakat best3 bercuti dah kan, takpun ontheway nk balik kpg.ohh sungguh best kan nk balik kpg, jmpa org2 yg tersayang,kawan2 lama and etc.
Kami sefamily akan bertolak balik ke Perlis ari Sabtu pagi selepas sahur maybe dalam pukul 5pg kot,klu takdak apa2 halangan pukui 7pg dah ada kt Beseri,Perlis.Mulanya plan nk balik esok Jumaat pukui 3ptg, tp mcm takut penat sb baru lps kja trus balik n takut jalan jem sejem jemnya kt jambatan penang and kt tol.So my huby yg bg idea balik sabtu pagi.Aku ok saja tp sian MIL asik tnya bila nk balik, balik la awai sb tkdak org nk nolong kt kpg.Dia kalut ngn nak jaga org berpantang, baby Nufail lg..tp mak nk buat cemana, km tk dpt cuti awai so, sabtu pg bru sampai kpg.
Insya Allah sempat kot nk buat semua preparation utk raya.Pagi tu mesti my huby n FIL dah kalut p nat (pasar pagi) utk cari daging 3 4 kg nk buat gulai makan dgn ketupat pulut (palas), maybe aku pun nk masak apa2 goreng2 ja pg raya.selalu MIL akan buat laksa..tp disebabkan takut tkdan satg, aku ckp masak simple2 ja la.Ptg sblum raya mesti MIL kalut balut ketupat n rebus.Aku tolong2 bab gulai daging kot.Harap2 zhea lena dgn aman dalam ndoi (buai).Malam maybe kemas umah dia skit, tkdak nk beriya sangat kot taun ni simple aja.Lgpun sian kt SIL saheh geram ja kwn tu dok lam pantang tgk org dok huha huha raya best2..sabaq taun depan best skit la anak dah besaq, sama mcm aku rasa taun ni..best skit taun ni anak dah besaq..taun lps..adoi..dgn baru lps abis pantang.seksa.
Ptg ni balik umah maybe nk siap2 buat laundry n packing brg.masukkan dalam keta skit2.Esok aku still kja lg, tp WFH aja.zhea tetap kna antaq umah kakmidah ok.dan esok jgk sambil2 kja..haha nk curi2 time buat kek ceklat lg, tkpa even oven mereng pun try la lg skali..n saja nk try skit guna microwave oven kot2 boleh kan..
Skrg ni kt opis..haihh..mood nkbuat kja sudah ilang, ati dah berada dikampung, tak sabaq nya nk balik..tuhan saja yg tau.tak sabaq nk tgk zhea pakai baju kurung pg raya, mintak2 la semua sehat2 belaka la time raya tu kan.Nk bwk dia pow duit raya..haha itu yg paling best kot.
Okla..nk wish
"Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua, Maaf Zahir & Batin andai ada tersilap kata disepanjang penulisan kt blog ni.Maaf lg sekali andai ada kesalahan yg sengaja atau tak disengajakan.Pada yg balik kekampung safe journey, ingatlah org yg tersayang"
Jmpa lg 28 hb baru bleh online.besa la kt kpg sebok kot beraya,payah skit nk online.kami akan balik ke Penang semula pagi ahad 27 hb.
Sekian
**mcm lain mcm plak ayat2 aku kali ni..harharhar..sorry tkdak kad..pemalas taik kuda btoi nk cari2 kad ni..(geram awat tkdak space antara paragraph niiiii)..haiyaaa

Wednesday, September 16, 2009

Pre-packing balik raya

haha..rasa popyo la jgk skit sb pasai packing brg pun nk crita la.
Suka ati la blog sendiri kan.
Pagi ni lepas soq dah tk lena, semangat waja kluaq kan beg2 utk nk isi brg3 balik kpg.
Beg yg dah penuh tu kira khas utk baju2 raya km 3 branak saja.Baju anak ja yg byk, mak pak dia besa2 saja.Ala kadar.Mulanya baju2 raya zhea letak kat dalam beg yg ada logo M tu..mmg penuh ngam2 baju dia saja, tp sebab huby tkmau byk2 beg sangat..letak trus smua bju raya km dalam beg yg besaq gedabak tu.Beg gedabak yg lg 1 tu dah siap letak cadar,telekung.Saja taun ni bwk balik cadar sendiri sb takut tk cukup kt umah IL, maklumla ramai umat balik beraya kt sana taun ni..siokk!!!Wahh mcm nk balik naik kapai terbang pulak bwk beg gedabak.Tinggai nk pack baju2 utk pakai2 harian kt kpg saja.Soheh byk kna bok balik sb cuti kan seminggu.uhh..brg2 cik zhea yg paling byk nnti..percayalah..nasib walker dah tk yah bok balik kali ni..jimat ruang.

**ohh tolong..sangat tidak bermood utk bekerja dah ni.


Tuesday, September 15, 2009

Updated~Checklist Raya 2009


Zhea
baju kurung
shoes + socks
dresstshirt/blaus+sluar
**sandal raya (new update)
**accessory rambut

Misc
Kuih raya 3 jenis -(new update)
Baju raya org kpg
Sampul Duit Raya
**Duit Raya - (new update)
**Touch n Go
**Polish Keta
**Lampu Lip Lap
Sebenarnya td plan nk ke USM sahaja! utk mengambil kuih raya kt sorg member ni (jgk kenal thru cyber).Order kuih kt dia ja senang dah pakat kata sedap.Mmg tringin nk try, Tart Nenas & Almond London.Kluaq ngn Dila ja pun, pastu segala urusan kt USM settle awai...masing2 lwn tgk muka nk p mana..hahaha..aku pun bg idea ke QB Mall la mana lg soping mall yg terbest n terdekat ngn opis..pedras laa..Dapat lah sandal utk anak dara tersayang tu.Mula igt nk bli sama2 ngan ayah zhea ptg esok..tp tkut abis size plak..
Kt Al-Ikhsan dpt jgk la seketoi henbeg dr Adidas ni..tp bukan aku punya..Cik Dila punya.sangat lah comei..kaler putih lak tu..new arrival.tomei (bg aku sangat comei la).Sakan beraya taun ni Dila serba baru (opss..Dila is my cubemate ok).
Oklah nk sambung kja yg selambak ni..babai.

Tukaq duit raya.

Helo semua,

amboihh..wangi nya bau duit..hampa2 semua dah tukaq duit raya ka blum?Baik p lekaih2 satg abis tinggai duit buruk baru tau.
saya baru ja td p tukaq kt CIMB..kena isi2 form la plak, sampul duit raya dia bg 2 pack saja masa tukaq duit tu,tp saja p kat information kaunter tu mintak lg..tk cukup la klu 2 pack saja (cik nan km dah p dgn gaya org kaya tp dpa bg 1 pack ja pun)

Total smua ni RM610.huwaa..bleh bayaq mcm2 duit byk ni.keta+bil astro rumah saya..huwahuwahuwa..sbnrnya ni total duit saya n dila la, dia tukaq rm310..duit saya rm300 saja.


ni ja duit saya, tukaq duit seringgit2 rm200, duit sepuluh rm100.cukup la kan gaya2 org tk berada sangat.janji ada duit raya kt budak2 n yg penting ikhlas.syoknya nk raya, satg lunch time nk p ambik kuih raya kt USM plak..hee.

**CikNan, km dpt sampul kecik comei dr Ambank lg.

Monday, September 14, 2009

Malasnya~Weken~hp raya

huk..bila minggu terakhir sblum bercuti raya n beRAYA dah dkt..
rasa malas tahap tenuk dah nk buat kja..jgn la sapa2 gatai bg kja byk minggu ni.
Memang aku buat tahap slow kalah siput.
Tlinga ni dah asik dgr lagu raya ja.
Otak pulak pikiaq eh cukup ka baju raya anak ni, baju utk aku n huby tk kisah sangat.
Lagi satu..eh cukup bajet duit yg kita plan utk sambut raya ni..haaa...
Mcm2 la..lg satu eh kita nk balik kpg ptg Jemaat ni jem ka dak jalan ha..dan ka bukak posa kt kpg..bla bla bla..mcm dah nk start packing brg takut ada benda lupa....tk ke naya nnti kan,
Weken lps mcm biasa..satu..lepak2 kt umah..berjaya memasak tau.
Ikan Sambal,Daging Masak Asam & Sayoq Campoq..Kuih2 bli ja.
Ahad pg mulakan operasi membasuh baju2 raya km bertiga..penuh penyidai..siok ja bila tgk..aku plak..sat2 lalu p tgk..haha kering ka dak..terperonyok ka dak..
Yg huby tercenta plak..asik dok surf pasai n97 saja..huwaaa..
dok pujuk2 bleh la bli bleh la bli..aku ni asyik menentang impian dia tu sekeras2nya..
Dok belek youtube la pasai henpon ni tk abis2..sian plak..
klu sembang2 dia akan interupt ja dgn sebut henpon tu saja..
bla bla bla..pandai noo..buat2 kesian kt bini..
Last2 dah buring sangat dok sebut tu ja..ajak p BJ..
Jem nak mampoih..saheh org smua kalut menyoping.
Org kalut soping baju raya, yg kami kalut nk soping henpon raya.
Last2 servey punya survey..jmpa dah yg harga yg betoi2 waras.
Aku yg dok cabuk guna n73 ni..dpt ka updrade skit ke n958g..hahaha suka sb dpt free ja..lgpun hp ni baru lg..
n my huby klu gadjet2 camni mmg dia jaga elok, n sentiasa update dgn software2 yg paling latest..ok la kan benda free org nk bg..mau nk bli sendiri pakai berjanggut la kot.
Ok,lps tu ke QB aku nk cari sandal cik zhea plak, takkan asyik nak pakai kasut "serlom" ja raya ni..bepeluh la kaki cik kak tu...hehehe. (sbnrnya mama dia yg over nk kasut berjenis2 kt anak dara dia).p Al-Ikhsan..umat manusia ramai yg hamat...nk masuk pilih pun payah..last2 huby ckp esok2 lps kja kita p bli..klu ari kja ni tk ramai sangat kot..ni sb wekend kot org punya la ramai..dah jmpa pun kasut yg berkenan di sanubari aku ni..haha tgu nk rembat ja..mintak2 la size tu org tk ambik...huhu.
Dah dkt nk berbuka..zhea plak buat perangai nk berdukung..mau dukung saja tkpa..dukung n berjalan tanpa henti..haih zhea..dah 10kg..mcm nk patah pinggang mama ni..dok dalam buggy pun meraung berdiri dalam buggy..nasib la ada ayah mithali dia ja yg melayan dia dukung.Plan nk berbuka kt QB cancel..trus p kt parking..bertolak nk balik umah..huby ckp bli kfc ja la makan kt umah..sampai KFC bayan baru..cik zhea lena dah..legha..bli balik umah ngap n tidoq..
My huby muka berbunga2 la tu..sb dpt apa yg dia dok mimpi sangat..Bangun sahur..dia ckp.."ishh semalam xxx rasa tidoq mmg betoi2 nyenyak la"..hampes mengada..mmg la nyenyak..tp duit tu tk nyenyak dok kt dalam akaun kita chek oittt..
*saja letak pic zhea pg ni bru bangun tidoq
*muka sblum tidoq


Friday, September 11, 2009

Suka tp ada sedih skit

satu transformasi akan berlaku.Titik.

Checklist + Itinerary Raya 2009

tgk blog Mel_MommyMika buat checklist..aku pun nk buat jgk.tiruuu sat na.
Pastu tgk blog KakMarina buat Itinerary raya..so tiru lg..hehe jgn marah naa..

So far, dalam 70% jgk dah settle.Banyak bab2 baju2 ja..bab umah kt sini tkdaknya nak buat apa2 sama mcm besa ja.Sb km sambut raya kt kpg, kt Penang ni tkdak apa2 pun tkpa.Bukan ada sapa2 nk mai beraya pun.Tp bila dah sampai kpg, keja byk gila menanti, tp taun ni dpt excuse skit, alasan jaga anak.klu tk, sampai lembik buat kja umah tau.


Checklist Raya 2009

Zhea
baju kurung
shoes + socks
dress
tshirt/blaus+sluar

**sandal raya
**accessory rambut

Ayah
baju melayu + sampin-(pakai taun lps punya)
tshirt/kemeja
songkok

butang baju melayu
**jeans

**sandal

Mama
baju kurung raya
tudung
sandal

Misc
Kuih raya 3 jenis
Baju raya org kpg

Sampul Duit Raya
**Duit Raya - start 14 hb baru bleh tukaq kt Public Bank
**Touch n Go
**Polish Keta
**Lampu Lip Lap

Note:** blum settle lg taw

haha part mama zhea yg settle dlu..aku kan fanatik raya!wekend ni adalah operasi utk membasuh baju2 raya semua & packing barang skit.

Itinerary Raya 2009
Sbnrnya kan tiap2 taun sama saja.Dah nama somi isteri statemate saja, so tkdak masaelah lah sangat nk berebut nk balik kpg sapa dlu kan.Alaa..Beseri-Kayang tak jauh sangat pun dalam 30 menit tk sampai klu naik keta.Klu jalan kaki mau 2 3 jam kot..hahaha..

Mcm biasa malam raya sure kt umah huby,tidoq sana,semayang raya pun kt situ (opsss taun ni tk bleh p semayang raya la sb ada anak kecik)..Lps ja semayang raya..makan skit..trus aku dah kuit2 huby "jommm balik umah saya plak"..ok..MIL akan tapaukan semua juadah2 yg dia masak utk bg kt Tok Besan dia..haha selalu pg raya dia masak Laksa,Ketupat Daun Palas & Kuih2 raya biasa2 saja.

Ok dah sampai umah aku..time tu semua dah ramai..kami lima2 beradik dah ada..tangkap2 gmbr raya..lepak2..dah nk ptg kluaq berjalan umah sedara2 aku sampai dkt malam..malam balik umah IL balik..rest2..

Esoknya raya kedua..meronda umah sedara2 huby plak..raya ke3 baru free utk jalan2 ronda rondi umah kawan2 masing2..n raya ke4 @ 5..baru la bleh nk buat open house ka makan2 ka apa..selalu aku yg masak ok.Tahun 1st kawen tk masak apa2 pun..bru nk blajaq2 masak..2nd year buat Soto Ayam..sedap tp berdegil tu masin kemain..ahahaha....3rd Year Nasik Ayam..tedappp..Tahun ke4..Nasik Tomato..nasib lah menjadi..haha nasib smua puji sedap..arghh makan puji btoi la aku ni kan..Tahun ni..taun ke5..tktau nk masak apa dah..cam nak buat nasik tomato jgk..& lps abis buat "makan2" ni..taun km ber3 akan p Langkawi..yeahaaa..

**Tiap taun sama ja rutin dia,pernah jgk aku gatai2 ajak tukaq..malam raya kt umah aku..dia jwb "eh tk bleh nnti klu dia tkdak sapa nk buat kja2 berat kt umah" ya la...anak lelaki harapan bangsa la katakan..nasib mak aku tk penah bising apa2..lgpun kt umah aku ada lg adik 3 ketoi yg gagah perkasa utk tlg2 mak..sblum kawen aku sorg ja yg dok kena kerahan tenaga..la ni turn hmpa ber3 plak noo..kekekeke

Kakak Zhea

**Mohamad Danial Nufail-3.36kg

haihh..jgn igt zhea nk dpt adik dah bila baca title ni tau.blum rejeki lg dia nk dpt adik buat masa terdekat ni.

Alhamdulillah maksu kpd zhea (adik huby) dah selamat melahirkan baby boy pukui 8.15am td di Hospital Jitra.berat tktau brapa..rasa cam besaq ja..sb kena gunting byk..n dia mmg dah tk larat nk push..

Sbnrnya dpa tk plan pun nk bersalin kt Jitra, due dia 19 ni, konon2 nk balik kpg sat saja kemarin umah MIL dia..turun2 kereta air ketuban dah pecah abis campoq darah ketoi2..terus bwk p spital yg terdekat.

Apa2 pun km sangat hepi dgn kehadiran ahli keluarga baru..soheh lg meriah raya taun ni.Siokkk..

aku ckp kt zhea "jiya, pasni abis laa..tok dah ada adik baby baru..abis la zhea tk bleh nk konker sorg2 dah semua"...hehehe padahai budak ni bukan tau apa lg..saja ja..

Tak sabaq rasa nk balik kpg cuti n tgk baby baru.

Yeayyy dah dapat sampul duit raya

vavavava..rasa sungguh gumbira sangat2 sb dah dpt sampul duit raya.dari AmBank..TQ uncle guard!!!Even tk la secun mana, tp tetap suka sb dpt free ja tkyah nk tukaq2 duit kt bank tu pun..har har har..Minggu dpn nk terjah ke Public Bank plak utk tukaq duit raya n mintak lg sampul..

Taun ni semua duit raya di seponser oleh ayah zhea TQ dahling..selamat duit saya...selamat...alamak..terasa ramai plak kanak2 yg nk kena bg duit raya taun ni..nk bg berapa ha?klu seringgit stg dpa kata makngah ngn pakngah kedekut hangit..nk bg byk skit, makngah pakngah pun dah rebeh bau ni..apa2 pun bg brapa pun tkpa janji ikhlas.

Wednesday, September 9, 2009

pasal nk raya-tension-updated

**wewittt..dah jumpa..siok..kt kpg la..dalam lemari baju kt bilik..bercampoq dgn brg2 masa pantang dlu..hahaha..

argh..tension skt ni.pasal bju melayu huby.sbnrnya dia xbuat bju bru pun taun ni.nk pkai taun lps punya.dia buat bju melayu bru 2taun skali ja.problemnya aku xjmpa sluar bju melayu tersebut.jmpa bju ja.aku agak ada kt kpg,sb last dia pkai nk smayang jumaat tp pkai dgn kain pelikat.sluar n smpin aku xbwk mai png.dh suh mil cri dia kata xdak.huk risau tkt xsedondon stg.nk bli bru readymade mbazir lgpun my huby tgi jenuh senteng sluaq tu.dh penat munggah xjmpa pun ni..

5,6 & 7 September


adoihh...awat malaih sangat nk update blog.
bila mai mood tgh baik idea mencurah2 nk mengarang ayat, intenet kt umah buat berngong plak.Puas call number #100 tu kot2 la kna potong ka apa kan intenet kt umah tu..tp nk potong apanya tiap2 bulan baiknya bayaq bil.

Cuti 3 ari minggu lepas sangat biasa2 n boring la jgk.Yalah kan ayah zhea nye kna kja direct 12 jam plok (2minggu) .kna ot la..buring la sangat, tp time nk dpt gaji tk reti2 nk buring plak.Takpa dia dah janji nk bg adiah apa2 kt isteri terchenta dia ngn anak dia yg seketoi tu.Sbgai adiah kerna buring dok melenggak kt umah ja kan cuti 3 ari..hehe..siok2..tgh pikiaq nk mintak apa la ni..klu Jiya ni tk payah..bwk ja p Toy r Us..saheh mcm2 nk beli kan..

5 September~Sabtu
Tiga2 branak bangun kui 11..hehe..ambik hg..zhea pun mcm paham2 ja bg chance kt makpak dia mangkit sayup..kui 11 baru jaga..sbnrnya dia jaga dr kui 8 lg..dok "hek hek" aku sumbat susu..lena balik..kui 10 jaga lg..sumbat puting..lena balik..last2 kui 11 dia kata tk larat nk lena dah haih..kena mangkit mai korek2 idung mama ngn ayah la plak..

Relaks2 kemas umah..basuh baju nan selori tu..ptg zhea lena jgk sat..kui 4, maksu & paksu zhea mai umah ajak p Pasar Ramadhan Bayan Baru..kluaq la km ber5..nenoneno bli juadah2 berbuka..haa 1st time tau zhea jejak kaki ke pasar tu..(eh tp kaki dia tk jejak tanah pun sb berdukung ja).Kui 6 balik umah, ayah zhea nk bersiap utk p kja dah..masuk kui 7ptg balik 7pg (sedih).Sian plak time tu ayah zhea demam plok, sb food poisoning..tk nk p jgk kja.Mlm tu aku berbuka posa ngn maksu n paksu zhea saja.mcm2 lak lauk yg beli Ayam Panggang,Kari Ikan Bawai,Daging Masak Itam,Sotong besaq gedabak (semua bli kt DKashmiry),ayaq plak sampai 3 jenis..sb tekak masing2 tk sama..haha..ada ayaq nyoq,temikai,carrot susu..jenuh telan la masing2 last3 tk abis pun dah makan bertiga ja.klu ada Johan Makan (huby) sure abis..dia dah tk bleh bukak posa sama2 lak.

Malam tu lepak2 ja ngn depa sampai kui 12,yg zhea plak asik melekat kt PakSu dia ja..ha zhea ni kan..mmg klu ngn org lelaki dia manja lebih skit..jgn mai buat galak awai naa zhea..hehe..ala tp sb paksu zhea tu suka sangat manja2 n layan zhea..sabit tu dia suka..asyik nk dok atas riba ja,mana kwn tu p ikut semedang..nasib la adik baby tk kuaq lg..nnti kuaq ni..paksu tk layan zhea dah pa kan..malam tu mmg aku tkdak nk tepuk2 zhea suh lena..biaq ja main sampai letih..last2 lena sendiri..leghaaa...kui 12 lebih depa pun balik umah..mula aku ajak dpa tidoq umah aku ja..segan kot dpa..hahaha.


6 September~Ahad
mcm biasa kui 7pg ayah zhea sampai umah..demam blum legha lg..cian..last2 dia ckp nk tidoq kt bilik sblah ja.tkut virus2 demam tu p kt anak dia..ok la..sian plak tidoq bilik sebelah hangat skit..tp tkpa la..cepat kebah skit demam.

Ptg tu, dia bangun kui 4, trus ajak kuar jalan2..ari ni aku kena berbuka berdua ngn zhea saja..sob sob sob...request nk makan KFC saja la..ermm..tp nama sb makan sorg2..tk rasa sedap pun..dah la dpa bg ayam part isi nala punya besaq..huh..org dah mintak tkmau part dada2 tu..nye bg jgk..nasib aku tk bwk balik ayam tu p hempuk kt meja kaunter kfc tu..hahaha..geram la jgk..sb aku pesan byk kali time bli tu..nk wing ngn peha..dia p bg dada plok..

Malam tu pun aku layan ja zhea main..lgsung tkdak pujuk2 dia ajak tidoq..last2 terlena sendiri jgk sb penat..sian..
**pic ni gambaq dia tidoq ptg..jgk setelah penat memanjat gril pintu..haiyakkk..


7 September~Isnin
Ari ni cuti lg,Nuzul Quran..lepak2 kt umah saja.rutin sama mcm Sabtu Ahad..tp syiok sb ari ni dah bleh berbuka ber3.Huby dah abis ot nya makna kata minggu ni shift malam masuk kui 11mlm balik kui 7pg..cuma soq ja kena sorg2..tp tk kisah pun sb aku klu sorg jenis tk mangkit soq lah..tp tiap2 pg kui 4.30pg dia akan called aku jgk suh bangun makan skit..aku asyik "ya ya ha ha"..tp pas letak phone..sambung lena balik..hehe..sbnrnya aku ni mmg payah nk bangun soq, cuma sejak kawen ja baru blajaq3 bangun, sb huby mmg wajib bersahur.

Ptg tu kluaq p Pasar Ramadhan Bayan Baru lg..bli lauk2 kt Dkashmiry lg...haaa..arini baru dah mai aura2 bosan dah dgn lauk dia..haha esok mesti tukaq benda lain plak la..

Lps bukak posa..km kluaq ke Guardian E-Gate sb nk cari losyen Cetaphil zhea yg dah abis tu..hushh..jenuh cari merata la losyen jenis ni dah la harga 3 kali ganda losyen J&J yg besaq tu..botoi paling besaq pun 200ml saja..tkpa janji kulit anak mama elok..mahai skit pun tkpa...kt situ saja yg ada sofar.sblum ni zhea pakai losyen biasa J&J saja, tp tk lut la, kulit zhea ni bleh dicategorykan sbgai chronic dryness skin dia tu (mewarisi kulit mama dia la plak..tk cun).So paed dia Doc Lim Ngin Siang dr Spital Pantai yg suh pakai brand ni, masa time p check up tu dia dah bg losyen ni suh try..mmg sangat2 berkesan, tiada lg kulit kering..kulit zhea jd lembuitt sangat..parut2 pun dah mula pudar..aku pun ada search kt intenet mmg brand ni ja yg terbaik utk problem kulit kering.

Kui 9 dah sampai umah..trus tgk tv crita Qalisya kt Prima..best jgk..mmg tiap2 ari aku layan ja crita ni..hahaha..Malam dah tk bleh nk tidoq plak..dok terbayang hantu plak..gatai2 p tgk crita Chermin sorg2 ptg td..ish..pastu mula la nk tgk cermin pun takut..


**hahaha ni nk tayang skit Kek Coklat Moist Belemoih yg aku buat Jemaat malam tu, belemoih sungguh la galak nk buh toping.Even nampak belemoih,rasa sedap tau.Lg satu dia tk naik sangat..oven jahanam plok..suhu dia tk mau naik sampai 170..geram ja..naik sampai 110 pastu benti takat tu ja..(oven jenis bulat ja pun)..hahaha..tp tkpa la biaq ada cacat cela dia..janji rasa sedap.

Friday, September 4, 2009

Sorry


Zhea,
Sory kdg2 mama ni suka marah zhea.Bukan saja2 nk marah.zhea suka main benda2 bahya..panjat sofa, tarik wayar lampu akuarium, cabut plug astro,tarik wayar talipon umah sampai jatuh tlipon umah talipon umah jatuh rosak tkpa tp klu jatuh timpa pala zhea yg lembut2 tk keras tu..kan ka bahya.
Sedih pulak mama rasa bila mama ckp dgn nada tinggi skit zhea tgk ja muka mama sambil kelip2 ja mata..tgkk ja..pastu cebik ja mulut.mama marah sb utk kebaikan anak yg mama sayang ni tau.kdg2 bila mama puk skit paha zhea..zhea gelak2 p puk balik paha sendiri lawak jgk..hehe
Jgn nakal2 sangat ok sayang,kdg2 mama letih jgk penat2 balik kja zhea buas sangat la....dah pandai nk panjat grill pintu pulak..jatuh kan sakit nanti..lg satu mama tgh syok2 layan wadi unung ptg2 sementara nk bukak posa zhea p katup tv..bukan sekali..berkali2..hehe baru mama nk feeling2 tau....pastu henpon buruk mama yg mcm dah nak abis nyawa tu..zhea suka hentak2 dia kt lantai..dah kronik sangat dah tu..jgn la blajaq hempuk2 brg..blajaq la sayang brg ok, lgpun kita ni bukan org senang sangat zhea.
mainan zhea byk main la mainan tu..main benda yg mama tk bg..klu ikut mama p dapoq suka sungguh main bawang,bekas belacan.aiyarkkk.klu ya pun zhea ada bakat terpendam memasak..tgu la besaq skit, nnti bleh tlg mama masak kt dapoq..la ni kecik lg..sabaq na..

Sory cik nurin zhea rayhana,jgn cemuih kt mama na,mama sayang zhea sangat2 ok.lep u jiya!!


**rindunya kt dia skrg ni...tk sabaq nk balik ambik dia ptg ni..

Thursday, September 3, 2009

12 & 13 Ramadhan

12 ramadhan:
  • nasik putih
  • tomyam ayam
  • ikan cencaru goreng
  • sambal tumis udang petai (belen semalam)
  • agar2 cermin kaler merah
  • ayaq tebu (dila bli)

13 ramadhan:

  • nasik putih
  • sambal tumis sotong~sedap sungguh la haih
  • ayam goreng
  • agar2 cermin (belen semalam)
  • nescaffe o panas

**alhamdulillah kenyang...sangat puas ati sb smua hasil air tangan sendiri...esok cam nk masak jgk..tp stok dah abis...

skrg tgh menikmati cornetto mc flury chocolate (manis melecas la haih), n satg nk makan beger baru McD Big & Tasty.Rider McD baru ja antaq..panas2 lg..tp tgu huby balik kui 11 baru nk ngap sama2 (huby yg request nk makan McD bila balik kja,ok ajaa)

dah nak masuk 13 bulan dah


  • Merajuk-dah pandai merajuk2 skrg bila kena marah.dah cebik2 mulut pastu keryau.tp zhea pun jenis keryau melalak payah benti..keryau sat,pastu benti sendiri
  • Kuat senyum-dulu2 masa baby2 lg, ada org ckp "ish anak hg linda mahai sungguh tang nk senyum no".Tp skrg, skit2 nk senyum..naik lift dgn org yg tk kenai pun dia menyengih ja.Takpa zhea senyum kan sedekah.
  • Berjalan-dah bleh bertatih 3 4 langkah, tp jatuh2 lg, bangun n tatih balik.Still kurang cekap berjalan lg.Harap2 raya ni zhea dah cekap berjalan ok,sb nk pakai baju kurung,kita jalan2 kutip duit raya okeh.
  • Bercakap-haihhnk kata zhea dah pandai berkata2..satg pakat tergejut pulak kan.mcm biasa zhea dah pandai panggil "mamma", panggil ayah bleh laa skit2 dgq mcm sebut ayah bunyi dia camni "a ah"..tp la ni aku dgq sebut "papa" pulak yg cekap.zhea jgn memain..ayah tk suka panggil papa la.
  • Paham-dah pandai paham klu org ckp haip/jgn/no/don't.dia benti la sat pastu buat balik..biasa la kan budak2.klu time tnya nak susu dah pandai angguk (nak la tu) tk pun klu dia nak susu dia tunjuk kt botoi susu dia.bila sembang2 ngn dia dah pandai response balik ckp "ha" bila ulang..asyik dok ha ha saja.kdg2 aku nk tergelak jgk "zhea ni tk dgr ka mama ckp, asyik "ha ha" ja nk kena jentik tlinga ka,mana tlinga dia entah" dia ha lg."zhea mana hidung~kenyut2 idung,mana mata~kelip2 mata".."zhea kiss mama/ayah"..mai la kiss sampai basah pipi2 ni dgn ayaq lioq ni..tp zhea bukan jenis ayaq lioq menjejes time dia kiss tu..kiss sepenuh hati sampai kuaq ayaq lioq segala.
  • Makan-nampak sangat dia mcm dah pandai milih makan..benda2 lembik cam agaq2 ka tkmau..aku suap pasta2 ok plak..nasik ikut mood kdg2 2 3 suap ja pun,nestum ari2 pun tkpa dia ni.Suka minum ayaq dalam gelas.
  • Jeles-hahaha jeles bila mama ngn ayah dok dkt2 dia pun kalut mai.zhea sangat super duper manja dgn ayah dia..
  • Panjat-ohh spidergirl ni..panjat tangga,panjat meja,panjat sofa adalah hobi terbaru skrg.panjat mama ngn ayah jgk sambil henyak2 perut..nk2 time lps bukak posa mcm nk muntah berak jdnya.
  • Berat-rasa dah 10kg,aku slalu timbang pakai penimbang biasa kt umah.
  • Lain2-sangat suka sepahkan barang..huwarghh..suka iklan Ribena yg menari2 dgn lemon tu..sampai teleng2 kepala klu ada org hadang tv.

Menerai Baju Raya

Ehem2 semua!
Sapa2 yg nk tgk baju kurung raya zhea mai tgk lekaih..ada 2 helai..kaler pun nak sama ja.Mana satu yg cun?bunga kecik or bunga besaq??aku prefer yg bunga besaq sb kain cutton tk hangat, yg bunga kecik tu kain besa2 saja.
Upah kemain jauh kt Grik, sepasang rm14 saja, cun,comei,kemas n sewaktu dgnnya.Cukup puas ati siap jait mata lalat lg..comeiiii..
**Baju 1st...susah kemain nk ambik gmbr berdua dgn dia..dok tk sengap la haih anak dara oiii

setelah di umpan oleh cik tikus ni mau la dok statik sat.stokin pink plok sb td pakai baju pink masa ambik dr umah kakmidah..sangat tak matching.(alamak tp kasut raya zhea pink purple, pun tk matching dgn baju kurung kunin kan, hantam ja la budak2 tkpa)

nak berdiri pulak..dah berdiri lg nampak comei..tp payah sangat nk snap pic.

**Baju 2nd bunga kecik2

huwahhhh..tk sabaqnya nak raya!

Tuesday, September 1, 2009

11 Ramadhan~WFH~masak 2

Hello semua!!
Arini aku tk masuk opis...oh sangat gumbira sekali, dpt work from home,terasa sungguh bhgia ya kawan2 semua.
Ada sebab musabbab jgk la yg nk WFH tu, igtkan entry kemarin aku ckp zhea tidoq dari pukui 7ptg tu..tup2 skali ayah dia balik kui 11 dia jaga skit punya cargaas main2 jerit2 pokpek2 sampai kui 3pg..aku tepuk dia sampai naik lenguh tangan..haiyarkss..penin..
last2 kui 3 lebih baru bleh lena..sampai sahur pun termiss..ish ish..

ada crita lawak jgk bab soq pg ni..aku kunci jam kui 4pg..konon2 nk bangun masak sardine..sb huby request nk makan sardine ja..jam pun bunyi kui 4pg..maybe aku ni mamai2 letih ngntuk sb baru tidoq..p tutup balik..sedaq2 kali ke 2 tgk jam mcm kui 5.09..trus bangun..n siapkan sardine..naik bilik kejut huby suh bangun..makan..di celik2 mata..tgk jam..dia ckp "lin ni bangun tgk jam mana tk nampak dah kui 6.30 ni"..haaaaaaaaa..aku silap tgk jam rupanya..kui 6 aku tgk cam kui 5..huwaaa..rugi....last2 simpan balik lauk sardine dalam peti ais..teh o panas pun..huk huk camtu ja la...

Skali dah mmg set lam pala otak nk WFH ja la..klu p opis pun saheh dah lalok pengsan atas meja plak satg...huwahuwahuwa...zhea muka gembira2 ja tgk tkyah antaq p umah kakmidah..hehehe..kui 12 baru antaq dia..sb td time aku buat kja..huby yg jaga zhea..esok maybe WFH jgk..sb huby ckp..bg chance dia main ngn anak sat..klu tk..mgu ni tkdan nk tgk anak..sb kja ptg..balik kui 11 anak dah lena..pg lak..time aku nk kuaq p kja dia dok lena lg..ok la ok la..harap2 boss ok...

Disebabkan dok umh..jdnya sempat la nk masak2..sukaaaa..boringla asik lauk bli ja.menu hari ni
  • Sambak Tumis Udang Petai (huby request)
  • Sardine (soq semalam punya)
  • Sayoq sawi+FishBall

itu ja pun..hehehe..

Pic ni amik ptg lps ambik zhea dari umah kakmidah..kemain dah pandai kuaqkan kotak mainan2 dia sendiri bwh tv tu..

nampak dak tilam angin ni..hahaha..sb zhea suka sangat manjat tangga huby letak ja tilam ni depan tangga sbgai penghadang..nk bli door gate tu..tgu la nnti pindah umah baru..jgn risau tilam ni tk terbalik atas zhea kot..sb huby dah ikat elok2 kt blkg tu..tp nk tergelak jgk..zhea mula2 tkut nk p dkt2 tilam tu..tp lama2 dia plak p berdiri tangtu..

segala bantai2 kt sofa pun kena bok turun sb dia suka panjat...nk naik atas kotak tv tu plak dah...mcm2 la si kecik ni.. "mama sayang zhea sangat tau"

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...