Monday, August 31, 2009

Berbuggy dipetang ahad


hadoihh..malas nk karang ayat panjang lebaq..ni pic kemarin..kan asik ujan ja lately..dah lama tk bwk zhea round2 ka bersiar2 ka ptg2..(cewah bersiar2 tu)..ptg ahad tu nampak cuaca dah cerah..tk mendung2 lg..lgpun dok ber2 ja ngn zhea..sementara nk tgu waktu berbuka n huby balik..lgpun zhea dah mula menunjukkan hint2 boring dok lam umah..asyik tunjuk tangan kt luaq ja..

apa lg..usung la buggy tu kuaq umah..bwk dia round2 kot kawasan umah aku,sembang2 ngn jiran2 sblah..zhea pun hepy ja..asyik tunjuk bird tk benti2..(burung gagak lak tuh..hehehe)

cian zhea asik garu kaki..kering skit kaki dia..sb byk merangkak dari nk bertatih..klu merangkak laju skit..tatih2 asyik nk gedebum ja..hehe..blum tera lg laa

semalam dah p ambik cream utk kaki dia..arini dah nampak ok skit..cuma dia suka garu la plok
Cayang anak mama yg sungguh comelsss..dah pandai merajuk2 cebik2 muka bila kna marah.

Menu 10 Ramadhan

Start arini Senin sampai Sabtu mmg berbuka posa berdua ja ngn zhea..sob sob sob..sedis..sb ayah zhea kja shift ptg kui 3-11..aiyark..byk tk suka.Mula2 aku cam debar2 jgk..cemana la sorg2 nk handle budak kecik 10kg ni..tp ngam2 dkt bukak posa sama2 tgh tgk tv..mata dah layu..tepuk2 skit..trus ZZzzzZZZzz...leghaaaaa sangat mama rasa sayang..
Ptg ni mmg lgsung tk kuar membeli benda2 nk bukak posa..malas la nk kuar..jenuh satg dgn berdukung lg..last2 tgh hari td huby ajak p Giant..lgsung la bli brg masak2..
Menu ari ni, Spageti Bolognaise,
Puluit Udang, MIL Maksu zhea yg bg, cuma kna bakaq sendiri saja.aku hantam bakaq atas tudung periuk ja..sedapp..
Nescaffe O Panas.
Alhamdulillah..kenyang..malas nk makan nasik ari ni..tk bermood nk bernasik lah..
Td aku masak laju2 tim zhea tidoq ptg kui 1.30-3.30..ngam2 abis masak dia pun jaga..satg huby balik pun dia ckp nk makan ni saja..Soq satg masak nasik makan ngn acar limau (jgk MIL maksu zhea bg..tenkiu makcik)
**geram haih org kot taman ni dok main mercun sakan..budak kecik ni tidoq sampai terkejut2..dgn motor budak hindu dpn umah bunyi mcm pakai ekzos buluh..bisinggg..
**Yeayyy berjaya masak jgk akhirnya..walaupun simpla sgt
**Org yg baju raya ke8 tu tk mau crita ka masak apa..hehehe


Sunday, August 30, 2009

tamak sgt

menu bukak posa:nasik putih,asam pds pari style utara,dagin msk itam,smbl tempe,sup ayam,kuih2

Tp still bernafsu ajak ke domino piza bli piza aloha chicken dgn ciken lasagna.last2 xmkn byk mana pun.melugaila,nk muntahla,peninla.rugi ja.

Last2 zhea ja yg mkn lasagna.lalu plak dia,nganga ja tgu suap mcm mulut anak burung.

Esok bebuka dgn zhea ja..tedis..huby keja shift ptg..

Masak Sup Ayam

Baru selesai masak sup ayam+carrot utk cik zhea & jgk bleh jd lauk tmbahan time berbuka nanti..sedap bau..even sup bodo2..betoi2 menggugat iman.hiks.

Skrg zhea tgh lena baik punya,satg magkit bleh la lunch dia.Skrg zhea dah tk layan moi/bubur dah..makan nasik trus dah mcm kita2 dok makan tu..klu bg moi dia luah balik..tp nestum ok plak..slalu bg nestum time bekpes dia.Lg satu dia sangat suka tauhu goreng,time nk berbuka goreng separuh suapkan dia.licin..tkpa la apa2 pun asalkan mau makan n berak ok.

Patutnya mgu ni planning nk masak2 buat buah melaka n nasik ayam..tp sb huby kna ot wekend pun 12 jam..terpaksa batal la..sapa nk jaga budak kecik ni klu aku masak beriya2 sangat..dah jenis tk bleh berenggang..aiyarkss...

TAdi dia bangun kui 7.45, ni dah ngntuk sangat la tu...td penat dia layan Barney..ni Lega nya dia lena ni..nk p baring2 sat la.




Skrg musim ujan..nk bwk anak jln2 makan angin kt luaq pun tk bleh.
Anak dah mula boring asyik main dlm umah ja, dah mula tunjuk2 luaq.
last skrg letak ja dia atas buggy, bwk round ke living hall-dining hall-kitchen.
okeh2 aja..siap tkmau turun lg.

Saturday, August 29, 2009

8 Ramadhan




**saja letak pic ni ambik 3 4 ari lps..kemain kelebet hp..mcm reti guna la dia tu

Entry sblum ni dibuat lps abis makan soq kan..lps tu aku pun cargas p mandi..kui 6.30 kot..tinggai la laltop atas katil..sudah mandi..terkejut aku..tgk budak kecik ni dok duduk baik punya tekan2 lptop main2 mouse ni..hishhhh..nasib dia tk terjun katil..td time nk mandi dia mmg nyenyak lena..bahya dah nii..,,lupa bab bahya..geram jgk,,awat mgkit awai sangat ni zhea...mama baru brangan nk sambung lena balik lps mandi...
Kui 10pg antaq zhea umah kakmidah..trus ke Salon Rambut kt Bayan Baru..punya lama tgu naik boring..pastu lari2 p Sunshine Square 1 day sale..mmg sale gila2 la haih..dpt baju raya huby 2 lai..bli susu 2 enfagrow 2 tin..tgh murah dpt voucher rm10 lg..pastu bli Drypantz dia..
Pedras balik amik maksu..sb dia tringin nk kenalan dgn kakmidah..dok dgr slalu aku hja bercerita..dia tringin nk jmpa..bwk ja la..
Pastu amik zhea..bwk blli kui,lauk pauk..settle..maksu zhea blanja..yahuu..time tu ujan terjun selebatnya2...malas nk balik umah..trus terpa p QB Mall..alang2 dah ada zhea skli...bleh bli kasut raya dia trus..tadaaa...tunjuk kotak dlu..kasut seperais la...apa2 pun mmg cun la kasut raya dia..
Pastu ke BO, mmg niat nk cari kan sweater kt dia yg ada hood tu..senang klu ujan ka apa2 la ni..bleh la lindung pala zhea skit..

KUi 6 balik umah..siap2 bukak posa..ari ni maksu zhea belanja semua..best2..Asam Pedas Ikan Pari,Ketam Masak Lemak,Ayam Kicap,Sayiq bendi..kuih2 biasa2 ja..

**legha dah settle byk bab zhea n huby utk sambut raya..utk zhea tinggai suaq jeans levi's girl ja tunggu ayah dia bli la plak..sapa suh ayah janji nk bli suaq jin tu..hahaha tktau..

ZZzzZZzzz

baru lps sahur ni..kenyang..nk tgu subuh ja pastu nk lena balik..
byk agenda utk pg esok..
nk ke salon buat rambut raya dgn cik haniko
ke sunshine square one day sale cari baju2 raya utk huby
ke bank masukkan duit belanja kt FIL (duit huby la)
zhea antaq umah kakmidah satm utk melancarkan segala program..hik hik

tesdis niiii..
2 minggu berturut2 my huby kna kja 12 jam straight...hukkk..bukak posa ngn zhea ja la mgu dpn..
nasib bleh claim ot, pakcik kayo bulan dpan..ehemm..dahling..upah kna tinggai jaga zhea sorg2 ok..belanja soping pinggan kt lgkawi nnti tau.

nampaknya weken ni hanya bertapa kt umah ja aaaa..

Friday, August 28, 2009

6 Ramadhan

Nye ujan sungguh no la ni, 24 jam tk benti..
mau cuti sronok tarik selimut la, nak2 klu si kecik pun lena sama..
haha tp tkdan chance punya...esok cuti harap2 bleh la merasa nk "pebetoi tulang belakang" sat..hehe..rasa mcm dah penat sangat lani.Yala 2 minggu berturut2 balik kpg.
mulanya igt minggu ni nak balik jgk kpg, tp cam rasa nk rest kt penang ja la, malas nk balik perlis.maybe minggu depan baru nk balik kot time cuti nuzul Quran.
Kemarin p pasar ramdan..ujan lebat selebatnya..abis "lokoih" tau..sian my makanmate dpa tk bwk payung, mai tumpang payung aku yg kecik konet ni masuk 4 org tkdak maknanya..lencun serupa tu jgk.
Menu berbuka posa kemarin besa ja bli kt DKashmiry Ayam masak itam kot dgn ikan bawai sweet sour..ok la sedap..pastu dan la bli coq udang yg pucat lesi hampes tk sedap tu..huh..last2 buang camtu ja..dgn ayaq nyoq..tu ja menu kemarin..balik umah tgk2 maksu zhea buat sayoq campoq..ok2 aja la.
Semalam ujan lg..syoknya lena..tp tk nyenyak sangat..asik jaga2..tau2 kaki cik zhea dah mai dush2 kt muka aku..haih..tidoq buas sungguh..haha lg satu..style zhea tidoq cam aku la..jenis kaki dok sila panggung time lena..haha sebijik cam mama dia..aku ni kdg2 mmg lena kaki suka sila panggung..tidoq versi org kaya kot..tp kaya apa..kayap ja ni..
Pagi ni ujan lg..mak aih...lebat sungguh dgn angin segala..time antaq zhea umah kakmidah..baiknya aku nk masuk parking lot..p langgaq batu besaq depan tu plak..tk nampak btoi2 laa...abis bumper depan pecah dua..mati lah kena marah dgn dahling ptg ni..huk huk...tedis laaa pg ni..hampas btoiii...my huby sangat la cerewet klu bab keta dia..dah la aku yg byk guna keta...tp dah pesan awai2 kt dia..jgn la marah truk2 posa ni..hehe..

Wednesday, August 26, 2009

5 Ramadhan 1430H

Dah masuk hari ke 5 kita posa no..sat ja no..lg 24 hari nk raya (tgk kalender taun ni 29 ari ja kan posa??).
Aku plak dah bleh biasa kan diri dgn rutin posa,ambik anak,keja & etc.
Masuk ari ke 2 bekerja dalam bulan posa baru nk rasa "menten" skit, masa ari Senin tu..kalam kabut la haih.
Semua bermula dari mangkit soq kui 4.30 pagi..bangun..perangat lauk,goreng teloq ka,buat ayaq teh o panas..nasik aku dah siap masak semalam.kejut huby dia bangun trus ngap saja (oh best nya org laki ni kan), zhea plak tgk dok ZZzzZZzz baik ja kt atas..tp aku tkut la..kot dia mangkit terjun katil ka apa kan..so far ok lg, tk dak la adegan dia nk terpa terjun katil..harap2 masa depan2 pun tkdak la adegan jatuh katil.
Lps makan dah kui 5.30, taun ni ajaib skit, aku dah tk tidoq lps soq..trus kemas umah,sapu sampah,mop lantai,sidai kain,basuh pinggan,kemas dapoq,lipat kain..gosok baju keja..mandi..subuh..rest2 la..baring2 tepi zhea barang 10 minit..nk lelap 5 minit tu dan la..sbgai ilangkan letih..kui 7 trus siap..7.15 tukarkan diapers zhea..slalu dia lena lg time tu..dalam keadaan lena2 dia..trus angkat masuk keta.
Kui 7.30 start keta, antaq dia umah kakmidah..dia dok mamai2 lena lg..dukung "cempong" pulak dia naik atas tgkt 15 nun..antaq umah kakmidah..truskan perjalanan mai kja..dah 2 ari aku sampai opis ngam2 kui 8..kira awai la tu kan..
Bla bla bla buat kja..lunch time..selalu aku merewang ja tak ke QB Mall,ke Sunshine Square..merewang2 brangan cari barang2 raya.haha..sapa yg kenai aku tau la..betapa fanatik nya aku tiap kali nak raya..kan cik nan kan..kan kakwani kan..heee...Tadi aku p kedai barang2 baby kt Sunway Tunas..napa apa ntah kedai tu..joi brg2 brended tp murah tu..aku tktau la nk panggil apa..dpt la 3 ketoi ni..p sorg2 ja pun td..malas nk ajak org satg depa jemu lak..aku asik p tmpt brg budak ja..lgpun mymakanmate smua single2 lg..sure boring dpa kan..bleh la simpan utk raya..konon2 la..aku geram la..ari tu dah "aim" satu kasut raya tu kat zhea..(sebulan lps)..skali senin tu p konon nk bli..size tadak plak..hishh..nyesai tk bli siap2 ari tu..hukk..takkan nk bli kasuit Adidas sama mcm Naufal kot..zhea girl harus cari kasut yg "girlish"2 skit..hahaha..apa punya perkataan aku reka ni..
Ptg kui 4,30 aku dah cargas simpan barang..ambik keta parking dekat dgn Pasar Ramadhan Bayan Baru...trus join "makanmate" utk membeli belah juadah berbuka posa..Kemarin aku terpaksa beli mcm2 la..dah tkdak lauk bekalan dari kampung..Menu2 kemrin :Ayam Madu,Sambal Paru (wajib klu posa),Sambal Tumis Udang Petai (masin nk mampoih dah la mahai hampas, tobat tk bli dah tangtu lps ni),Karipap,Popia Basah,Kui Abuk2 (pebereto aku nih),Ayaq Nyoq & Ayaq Soya.Balik umah tgk2 maksu zhea dah bli Ikan Cencaru Sumbat & Sambal Tauhu..bertambah lg lauk ok.
Oh ya..skrg maksu zhea dah dok sama2 ngn km ber3, sb dia tgh tunggu masa nk "meletup" dah 37 weeks pun dia..seryau jgk nk bg dok sorg..dah paksu zhea kja kt Karangkraf kt Shah Alam nun..jauh dgn Penang..sian depa PJJ mau aku saheh keryau meraung benti kja nk ikut p dok sana..tp maksu zhea ni..cekal sangat aku tgk..sabaq ja dia....rela dok jauh2..tkpa..demi mencari rezki..la ni..klu takat pendapatan sederhana tu,,,dua2 kna kerja..utk idup selesa skit..
Sampai umah kui 5 ptg tu trus ambik ayah zhea n km sama2 p ambik zhea kt umah kakmidah..kui 6 dah sampai umah..trus tukaq baju,Asaq segala..letak nasik plak 4 pot tau..utk berbuka..siap2 idang benda nk bukak posa..skrg sbllum bukak posa kena suap jgk bg zhea makan klu tidaak satg jenuh dia kacau..mau seluk ayaq org minum dalam cawan, percik2 kt muka org..mmg hobi dia la ni la..celup cawan org tu..
Time berbuka posa, aku letak zhea dalam walker ja,.klu biaq saheh dia terpa mai masuk dok skali dgn ayam madu tu..haha..takpun mai dok lam periuk nasik ka..sian dia muka ketat ja bila kna paksa dok lam walker.
Lps siap bukak posa..kemas2..rest2 main2 ngn zhea bg dia letih..dgn harapan dia bleh lena awai..tp tkdaknya..skrg paling awai lena kui 10..paling lambat kui 1 pg...makkkk...letih mama zhea...dah siap bg dia lena..baru la dan nk sambung kja umah apa yg patut..slalu kui 12 baru bleh ZZzzzZZzz..penat....tp hepi..
Patutla dlu2 aku tgk mak aku sampai kui 2 3 pg buat kja umah lg..camni rupanya rasa menjadi isteri,ibu & pekerja dalam sekali gus....Tp so far, ok la kt opis aku takdak pulak ngantuk tersengguk2 sampai tersembam kt meja ka..Alamak...ptg ni nk bli apa pulak dah utk berbuka...
~Apa2 pun alhamdulillah utk semua~

Tuesday, August 25, 2009

Sukaaa!! Baju Kurung Raya Zhea dah siap!!

sangat2 suka bila Dila bg tau nk bok mai baju raya zhea minggu depan..tak sangka cepat pulak siap..sbnrnya baju kurung zhea aku tempah dari kakak dila buat..buat kt Grik nun jauh tau..upah rm14 saja..sangat murah..harga kain lg mahai dr upah....tk sabaq nk tgk baju kurung raya zhea..hahaha..

taun ni zhea ada 2 pasang baju kurung ok,utk pg raya, pakai Japan Cutton kaler kunin2 bunga oren (sama kaler mcm background blog aku ni).Lagi selai kaler putih bunga2 kecik kaler kunin jgk..alamak dua2 kaler lebih kurang..sb mulanya beli yg kain putih bunga2 kunin tu..konon nk buat selai ja..sekali terjmpa kain cutton yg lg super duper comel..nipis n nampak selesa utk budak2..trus sambaq lg selai..jdnya..zhea ada 2 pasang baju kurung..

opss..mama zhea ada 4 pasang baju raya..skit ja..tk bleh lawan Mumy Naufal sampai 7 pasang tuu..raya sakan hg weh taun niihehe..tkpa la cukup lah kot 4 pasang..sampai raya ke 4 ja..pastu recycle balik baju raya taun2 lps..lgpun jrg pakai..baju kurung ni..kurang minat sangat nk pakai..dgn keadaan aku yg ganas jenis dok bersila atas kusi sambil buat kja..agak kurang selesa nk pakai mai kja klu ari Jemaat..kdg2 bila mai mood nk berbaju kurung ja pakai..baju kurung tk byk pun takpa taun ni..sb raya ke 4 km nk ke Langkawi..utk apa..nnti crita lps raya okeh.

Nanti dah dpt baju raya zhea yg comei tu..aku tempek tang ni okies.

**tringat raya 2 taun lps,baju raya sampai 8 pasang..ada selai lg tk pakai sampai la ni..kebaya..takut tk dpt trima kenyataan klu pakai nampak mcm sarung nangka.hahaha..

Avent BPA Free Bottles

Yeyehh..dah sampai pun merga ni yg ditunggu2.
Bali dr LittleWhiz.com, ari Jumaat confirmed order.Kemarin senin baru sampai kt opis..leghaa..
Sblum ni zhea mmg pakai botoi avent tp yg xdak BPA-free.Dah masuk setaun ni nk tukar ke botoi yg BPA Free plak..lawa botoi dia..nmpak beza dgn yg lama sb yg ni nampak kuning2 gold skit sb ada Honey Coated.Semalam dah siap basuh dah btoi2 ni, tp sayang nk guna plak..apa la..igt ptg ni baru nk start guna.
Zhea mmg kna pakai 5 bijik botoi, yg 4oz guna utk minum ayaq, lg 4 botoi yg 9oz utk susu.Mmmg kna ada botoi byk skit, sb malam2 dia minum susu sampai 2 3 kali..jenuh klu nk basuh tiap kali lps minum malam2 kan..Skrg zhea minum 6.5oz skali gus..kira dah tk muat botoi 4oz tu.
Sapa2 yg tktau details pasai BPA ni..bleh terjah sini okies----->BPA Free
Bisphenol-A is a hormone-disrupting chemical considered to be potentially harmful to human health and the environment. It has been known that scratched and worn polycarbonate feeding bottles will leach this chemical into liquids.
**budak kecik suka camoq umah,yg asyik kalut nk tutup tv saja kja dia.Jeles klu org dok lepak2 tgk tv dia.Nak kena "puk" pungkoq nii..besa tau!

Monday, August 24, 2009

Menu Berbuka 3 Ramadhan

*Kari Kepala Ikan + Bendi
*Sup Tulang + Kentang
*Masak Lemak Cili Api Udang + Belimbing
*Ikan Temenung Bakaq
*Laksa
*CuCoq Kacang Ijau
sedapppp!!!
semua menu2 ni dibekalkan oleh myMIL semalam utk anak menantu dia nikmati time bukak posa ari ni..cukup ka??tapi tetap rasa nk p ke Pasar Ramdhan lg utk menambah menu2 berbuka posa nnti..hahaha..nafsu..nafsu...
mcm nk cari ayam panggang D'Kashmiry yg maha sedap tu..mcm nk cari kui2 lg..mengada betoi..Jom satg p Pasar Ramadhan blakang masjid Bayan Baru..taun lps mmg aku tkdapat p sari pun..bukan pasai apa..sb time tu aku ada kt kpg berstokin sakan..dalam pantang laa..taun ni..nk balun abis2san.

GiGi Kapak

zhea skrg ni payah sungguh klu nk ambik pic dia..kalih sana kalih sini..nk ambik gambaq gigi kapak dia yg jarang depan tu pun susah..
la ni jgn memain..zhea dah berani dok blkg sorg2 tau..relaks ja..bukan ada hantu pun kan.
pagi ni la baru dan ambik skitt ja pic dia nampak gigi..sungguh terserlah kekapakan beliung tu..jenuh la pasni pakai "breces" buat jarang depan plak gigi atas tu

Sambut Puasa Di Kampung

Alhamdulillah..dah nak masuk ari ketiga kita posa kan..
Makna kata lg 27 hari nk raya (tgk tgk..tk lupa jgk la pasai raya..hehe)

Ari 1st and 2nd day posa sronok la sb sambut kt Beseri (kpg huby), makan semua org dah sedia sedap2 plak tu..Aku ni nk kata tlg sangat dak la sb "sebok" jaga anak la katakan.
Ari 1st bukak posa..MIL masak biasa2 ja..tp aku tetap makan mcm org kebuluran.
Menu2 dia Asam Pedas Tumis Ikan apa ntah,Daging Masak Asam,Sayoq Sawi,Ikan Goreng,Kuih Khasidah,Cucoq Badak,Murtabak & Ayaq Nyoq.

Sahur pun ok selera sangat aku makan..ya la..time2 dok syok2 tidoq ada org mai kejut "linda...linda bangun lekaih mai makan dah pukui 4.30 ni"..bangun2 tgk kt meja semua dah idang..tunggu ngap ja..sangat la siok.

2nd day posa menu2 tmbah2 gempaq lg..ari tu aku tlg byk skit sb zhea baik punya tidoq dalam ndoi sampai 3 jam..legha..tk la org ckp menantu hantu yg pemalas sangat kan.Menu2nya pulak..haha asik crita pasai makan ja kan..hentam saja la.Ikan Terubuk Bayaq sedap nak mampoih,Ikan Temenung Bakaq yg besa2 saja,Gulai Pala Ikan ish sedap sungguh,Masak Lemak Udang Besaq & Buah Belimbing,Acar Buah,Laksa MIL yg sedap sungguh haih,Cucoq Kacang yg enak (sb aku yg gentel2 kacang tau),Sup Tulang yg lupa buh garam..hahaha,Ayam Panggang depan IKM Beseri yg lg sedap dari ayamas..hehe..Ayaq Nyoq Ori punya..aku makan sampai nk muntah balik..hahaha..

Besa la..bila dah semua adik bradik huby balik..makan tk igt dunia la..

zhea pulak cam besa la..dok dalam high chair dia..5 minit pertama mmg baik..sengih2 gelak2 besaq...lps 5 minit berikutnya..mula la..baling kurma kt muka maksu dia la...baling nasik atas pala ayah dia..celup2 ayaq nyoq mama pastu percik2 kt muka mama..seluk mangkuk gulai la..saja aku bg satu pinggan plastik buh nasik2 kt dia..abis dia baling ke bawah meja..jilat pinggan la..mcm2..huby siap ckp ..kita ni time makan dgn zhea elok kena bela sekoq anak ayam bwh meja..suh ayam tu kutip nasik2 tumpah ..saheh kenyang ayam tu..hahaha..

Petang kemarin aku kluaq bwk zhea ngn anak buah huby nk p bli ayam panggang..zhea dok dalam seat dia kt blkg..punya la keryau mcm kena tabuh ja..sb tgk muka org lain dok sblh dia kt blkg (anak buah huby)..aku dah mcm nk jd Incredble Hulk dah..haiyakkkk..geram..lps tu sampai tmpt juai ayam panggang tu..turun berdukung dia la..punya dok tak sengap..tak pasai2..aku p terjun dalam selut..Plupp..sebelah kaki tenggelam dalam selut..hishhh...belemoih abis..naik keta..keta pun belemoih..

Arini 3rd day..sangat tk best..berbuka kt sini..kena cari makanan sendiri kt Pasar Ramadhan yg belum tentu sedap n serba mahai..huh..Minggu depan nak balik kpg lg la..best la..posa kt kpg..klu balik sudah tentu berbuka kt umah aku plak..siokkk..

**Pic mmg tadak langsung..malas..

Friday, August 21, 2009

Esok dah nak posa

ish...awatla mood nk berblog makin kurang la ni..idea byk ja klu sblum dok dpn pc..
bila dah nganga dpn ni..jd takdak mood pulak..awat tktau..

Ari ni 2nd day masuk kja lps berMC sakan ari tu..kja mcm besa ja..cuma aku pemalas piang nk buat2 rajin..sebok dok surf itu ini la haih..

Huby mcm biasa..tetap somi yg penyanyang dunia akhirat..pas km baik demam ni..nmpk dia lg tambah2 caring..aau dah mula mood gatai mai..haippp dah nk posa ni..

Zhea..ya Tuhan..awat pelan buaih sangat nii anak dara..kdg2 dia buas sangat aku jerit ja "zhea ni girl tau,jgn la buas sangat mcm boy"..hishh..terpikir klu dalam masa terdekat aku peknen..saheh lembik..dgn dia suka mai naik henyak2 perut aku skrg..dah pandai merajuk klu aku marah2 dia..gelak kuat2 la ni..gelak besaq klu apa2..dah pandai layan kartun..suka sangat dgn barney..bagus2..tp time dia layan katun kna ada org teman..takdak nya dia nk kernyeh sorg2 dpn tv tu..kna berteman jgk..(rasa2 mcm prangai mama dia ja..asyik nk ayah dia ada ja 24 jam berkepit celah ketiak dlu2)..Tok zhea (my MIL) bleh ckp "ish cucu tok ni pangsan dlu nak jd jantan tp silap haribulan kluaq pompuan,sabit tu buas kemain"..hahaha..aku rasa la ni..baik boy ka girl ka.,.buas seropa jaa..takdak beza dah..

Memasak..sejak kuar spital ni..blum terbuka pintu hati nk masak..abis kuat pun masak nasik ja..pasai apa taktau..bila masuk ja dapoq aku jd melugai nk muntah..busuk kemain dapoq aku tu..bau minyak2 masak aku melugai..tgk belanga dah nk termuntah..nk kata zhea nk dpt adik..tgk eriod baikkk punya ni..mana nak mai adik plok kan..lgpun sblum period aku dah gatai2 buat upt..-ve la..masa kt spital yg lawak..aku kan asyik muntah2 ja..ckp kt huby "nk mintak upt kt nurse la"..huby ckp "ish..jgn dok buat lawak la satg mau depa gelak kot blkg kita dah la dok bilik skali nii"..hahaha..last2 aku mintak tlg Dila tlg bli kan..pandai dia..tp dah test -ve aaaa..kuar2 spital plak..period dgn jayanya..mana nak mai baby dalam perut ni kan..har har har..

Esok dah nk posa..alamak..gerunnya posa..aku ni..klu posa..kalah budak darjah 1..letih truk sangat..(eh kakwani pun sama kan)..hehehe..dok pikiaq pasai Soq..jenuh nk masak apa..dgn somi yg WAJIB bangun..aku tkpa lg..tk makan soq pun..rela tidoq lg..dr mangkit pg2 tu..klu time dia kja malam selamat la aku..mai kja pg ngn ptg..mmg kna bangun la..azam taun ni..nk rajin2 bangun soq masak simple2 pun jd la...pastu dok pikiaq gena nk berbuka posa..dgn zhea yg rajin menulong tu..adoi..saheh kalut jgk kan..dah la umah tkdak dining table skrg..yg ada ari tu gatai p joi awai2..konon nk pindah umah cpt..nk bli baru..sampai ke la ni tk dgq2 bab OC umah tu,..pangsan lps raya la pindah..klu dpt kunci bulan posa pun..sory la kot..mesti lps raya punya klu nk masuk pun..

Patutnya km plan nk balik kpg bukak posa time mgu yg cuti merdeka tu..tp tup2 Abang Di (abang huby yg dok Salak Tinggi) tu nk balik mgu ni plak..km sbgai adik..ikut aja la..tringin nk bwk zhea p Pasar Ramadhan kt Stadium Kangaq tu..tp sb h1n1 ni..rasa aku kna pikiaq byk kali la kot..aku klu posa..taksah klu tk p pasar ramadan kangaq..taun lps abis2 pantang pun dan lg terjah ke situ..tp tk bwk anak la..sronok..klu p situ..bleh jmpa ramai org..kwn2 lama mesti terjumpa punya..lgpun nk makan apa smua ada kt situ..

Tak sabaq plak rasa nk balik kpg esok nk bukak posa..saheh mertua terchenta masak..menu wajib time anak2 balik..Gulai Pala Ikan,Terubuk Bakaq,Daging Bakaq..sambai petai..cucoq udang..mabelessssssssss.."ayaq nyoq sama na mak, nnti suh kri kait kt pokok"..sambung2 bijik meja makan makan ramai2..best..ptg ni kna p cari high chair kt zhea la..saheh dia pun kalut nk bukak posa sama..

Tadi pg dah p market..bli ayam,udang besaq,tempe..igt soq stg nk masak Sambal Tumis Udang,Tempe Goreng & Ayam goreng..alamak..beras pun tkdak ni..nk kna bli la satg...harap2 rasa melugai tgk dapoq kt umah aku bleh ilang la..mau dok melugai ja manjang jenuh tk makan la nnti..kena kuatkan iman...tabahkan hati..nk msak sendiri jgk..

Har har ar..semlm ckp kt huby..kita bulan posa ni bajet makan bukak posa sari rm10 dah naa..save bajet..ya ka..bleh ikut..paling2 koman dlu sari rm20 utk bukak posa 2 org tau...apa2 ja la..insya Allah nk try berjimat posa kali ni..

ok la..tu ja kot..bye byeee...nk sambung kja..nasib boss mc ari ni..miting cancel..yabedabedu...

>>SELAMAT BERPOSA SEMUA!!! POSA JGN TAK POSA TAU<<

Thursday, August 20, 2009

I'm back


Salam semua,
hari ni saya dah mula start kja..still blur2 lg..bukak laptop cabuk ni pun lembab nak mampoih.
Outlook still tak bleh bukak..mereng kot dia sb dah lama tk bukak.
Dah lama tk online rindu sangat dgn internet...internet kt umah berngong pasai apa tktau..
Rindukan zhea..dah terubat sb dah jmpa dah budak buas tu..Oh ya Jemaat lps me n huby dah discharged..legha..trubat dah rindu kt anak dara tersayang...buaih yg amat..sejak baik demam ni..sat2 panjat sana..sat2 panjat sini..zhea dah bleh menapak 2 3 lgkah dah..versi laju lak tu..laju bummm jatuh la..lps 2 3 lgkah tu..
besday zhea pun dah settle buat ari ahad lps..dalam keadaan yg besa2 saja..tk ramai pun kwn2 yg mai..tp tq kt kwn2 yg mai jgk..unsangkarable bleh mai..last minutesnya invitation..sat on..sat cancel..nk buat sebeday dia tu..dok cancel..postpone konon nk buat lps raya..last2..ayah zhea suh buat jgk la..sb barang semua dah beli..
lps baik demam ni..still blur2 lg..mcm2 la....dok umah ja ngn zhea sepanjang cuti mc..
ada jgk skit unsur2 nk memberontak sb tk bleh nk kluaq p memana..3 ari tk jejak tanah rasa lain mcm sajork..
ok la..nk godek2 pc ni sat..awat nye lembab mcm kura2 tktau..pang satg..

Tuesday, August 11, 2009

zhea~besday~h1n1 denggi~mama ayah warded

helo semua!!

fuh...minggu yg serba mencabar.
skrg saya bersiaran dari Hospital Pantai Penang..dgn network yg amat slow...tp ok la dr tk bleh connect internet lgsungkan..

byk sangat nk crita kt sini..byk sangat benda2 yg terjadi kt km ber3 sefamily ni.

ok..jumaat pg kui 4 pg aku prasan yg zhea nya badan panas truk temperature 38.6..trus bg ubat demam n sambung tidoq..dah ok balik..ptg demambalik..trus bwk dia ke Hope Children Hospital Sg Ara..konon saja nk tukar ubat..sb sblum ni mgu lps dah demam jgk..bwk jmpa Paed dia Dr Lim kt Sptal Pantai..demam dia lega dah..tp mai balik..so saja2 nk tukaq angin...kt Hope malam tu patutnya zhea dah kna admit..tp aku berkeras nk baawak balik jgk..kna bubuh ubat kt bontot n neubuliser..meraung abis dia..sian anak mama...balik rumah..ok demam dah turun..tp pukui 5 pg..suhu dia naik lg..isk...pg tu bwk ke Hope lg..trus kna tahan..kna ambik darah..n test h1n1...alhamdulillah..negativeptgnya dpt tau zhea +ve denggi..ishkkk....tp still stabil..platelet dia bukan dalam range yg merbahaya...

Besday zhea...sambut kt dalam ward saja..apa blh buat..nasib mama dan sms smua jemputan ckp postpone ke 15.8..harap2 jd la kali ni..

Zhea dah bleh discharge semalam..trus suh kakmidah mai ambik dia bwk balik umah dia..sb aku plak demam truk..suhu dah 40 degree...trus mai Spital Pantai masuk emergency room..kna drip ayaq..ari ni..huby plak admitted..42degree..paling tgi,,kt sini..skrg km tk dapat dok bilik sesama lg..dah request tp tkdk bilik kosong utk 2 org.nk p tgk dia pun tk bleh ni..tkpa la..maybe ptg ni kot...

problem skrg..asyik tringat kt zhea..bila tringat mula la nk kd pelakon drama ayaq mata..yg tk selsema p selsema dah ni..zheaaa...mama rindu zhea sangat..harap2 kita semua cpt2 sehat n hidup mcm biasa balik...amin..

Sunday, August 9, 2009

Jemputan ke Sebeday Zhea

Hi Semua!
Ingin menjemput sapa2 yg rasa2 free n dekat2 dgn Perlis or Org Perlis..or yg nk mai blah2 situ..Jemmput2 la kerumah Mertua saya...ada buat makan2 skit sempena dgn sebeday anak saya yg pertama..excited la skit....tp kecik2 ja tau..tlg la..sapa jgn dok bajet kata besaq2 naa...kenduri kecik2 org kmpung saja..tk dak la..segala mak nenek kanopi,badut bagai tau..

Jemput jemput..Klu sapa2 nk mai tktau umah..bleh call saya..tu nombot kt bwh tu tau..Umah MIL saya betoi2 depan IKM Beseri tu..lps skit dari MRSM Beseri..tepi jalan btoi2..gamak2 nk sesat..jgn malu jgn segan nk tlipon ok.daaa...

Thursday, August 6, 2009

Batuk+Seryau h1n1

Ari Selasa malam bwk zhea jmpa paed dia Dr Lim kt Spital Pantai..
so doc check2..batuk dia ada kahak jgk..kerongkong merah, dia mengadvisekan jgn inject lg la..tkut dia demam sb batuk ni..n maybe bleh demam dgn cuaca yg serba mencabar skrg ni..senang budak2 kna sakit (ops..aku yg tua ni pun batuk kong kong tk abis2 lg..nyampess).

Ok lg 2 mgu kita cucuk naa..biaq sehat walafiat btoi2 dlu..Masa kt Spital tu kan..Ya Allah..ramainya org sakit..terutama budak2 baby2..sian tgk..siap misi situ ckp..ari ni paling ramai skali..sampai bed tk cukup..dpa kna transfer patient p Hope Spital..rasa Hope pun dah fullhouse..huwargh...tp kan mmg aku prasan masa pg Selasa tu..jerebu yg kronik..hush..bahya ni...Nasib ari Rabu dah setart ujan..

Lagi satu melaun virus yg selsema vavis ni..haih vavis..yg hg galak p selsema tu buat apa..biaq hg dah la kna selsema..jgn dok galak p sebar kan manusia2 plak..semakin ari jmlah kematian makin meningkat..terutama budak2 yg kurang kuat utk melawan virus durjana ni..

Aku pun dah stop bwk zhea p tempat2 yg open2 klu kluaq pun aku pekup mulut dia skit..dgn tudung..tkut la..klu nk bg pakai face mask..saheh dia kunyahnya mask tu....tp risau jgk time antaq umah kakmidah tu..dok jmpa mcm2 jenis manusia..mat indon..nepal..banggela..mntk2 dpa tkdak kna h1n1 ...aku kan..tringin nk pakai face mask ni bila kluaq..bukan apa..tkut kot dok berdepan dgn org2 yg kna h1n1 ni....tp bila tgk..tkdak sapa pakai pun..cam segan plak..(ada ka bab nk jaga kesihatan bleh segan plak no)..depa ni..mcm tkdak kesedaran plak..cer pihak gomen p ckp "wajib" pakai bila kluaq..kan semua org pakai..tk pun bg ja free face mask kan senang..aiyarkk...nyah cepat la virus durjana hoih..ops..vaksin dia nk mai lambt lg kan...ujung taun nun..

Hoho..tk sabaq la nk tunggu ari Ahad ni..skrg tgh busy dgn preparation kt umah..semalam Tok zhea call tnya "linda ni budak2 kpg tnya ada ka belon2"..hahaha..ayamak..km tkdak la plan nk buh belon2 bagai...nk simple dimple ja pun..tp dah ada permintaan..har har har..harus p cari belon comei2 ni nnti..

Ya Allah ya Tuhanku..kau jauhkan lah km dr segala benda2 yg tk elok tu..amin..

Tuesday, August 4, 2009

Batuk

Demam dah baik..batuk pulak menjadi2..
rasa mcm ada benda dok geletek rengkung ja ni..mcm nk sua ja tangan p garu rengkung (klu bleh,tp mana bleh kan)..zhea pun dah mula batuk2 kecik..aiyark..silapnya ari ahad terbg dia isap ayaq temikai..harharhar..dah mama dia tgh minum..dok tunjuk tk abis2..pg dia rasa seteguk dua..sengih sampai tlinga.

Pagi td..kui 3 dia dah gelisah..batuk2..dgr nafas cam bunyi ada kahak..dgn aku skali tk bleh tidoq..kejut huby skali..paksa supaya dia merasa nikmat berjaga malam jaga anak tk sehat..dok sat dia tu..last2 turun bwh..aku jerit dr atas "buat apa kt bwh??" dia jwb "makan ayam"..hishh..org dok kalut jaga anak dgn mengntuk2 ni..dia kalut ratah ayamas percik belen ari ahad tu..semerbak bau kui 4 pg..mcm suasana mangkit Soq bulan posa pulak..Mau tk muncit dahling..kui 3 4 pg bangun makan..kdg2 dia bangun p makan nasik la..tnya dia napa makan.."ntah jaga2 tringat ada nasik tk abis,baik dia prabis satg membazir"..harharhar..mau tk buncit...tkpa buncit pun..sukaa..my huby mmg jenis sayangkan makanan klu aku nk buang..aku ni..gamak nampk lama skit buang..dia plak..ada ka kemarin nasik dah lembik nk basi p perangat..buang karan ja dahling..p perangat nasik nak basi..hehe..mcm2 dia ni.

Sampai pg tk lena dok melengung tgk zhea sat beralih sana..sat beralih sini..sat2 merengek..ada jgk rasa nk naik angin skit..tp cool..mcm tu la jgk dlu mak aku menjaga kerenah aku time sakit kan..

Ni mai kja nasib mata tk lebam mcm panda..ok saja..cuma dok batuk kong kong kong ja la..nak batuk pun segan..sb rasa frequency nya tiggi la jgk..skali aku KONG!!

Monday, August 3, 2009

Weekend

weekend km anak branak yg besa2 saja..

Jumaat:
Malam melayan Nur Kaseh..mak haih...feeling abis i taw.Nak2 bila ada ckp nk idup mcm besa somi isteri.Tgh2 syok feeling anak kecik i jatuh gedebuk terjun tiruk.Tulah..sapa suh eksen berdiri lepas tangan pastu p lompat pulak.Kan dah berdarah bibir mulut atas..panic sat.

Sabtu:
Ujann...dari pg..sangat siok klu lena mangkit tgh hari ni kan..tp apaka daya..anak dara kesayangan jaga awai..kui 9 dah jaga korek2 idung mata mama..haih...zhea..tk bg chance lgsung mama nk ternak lemak byk2 skit..Bangun..mandi kan zhea..masak moi..masak utk lunch skali..zhea pun lena balik..lama 2 jam..suka...

Ptg kui 5..dah abis pembuat..tktau nk p mana..ckp kt huby "saya ni penin pala la..klu tk p memana..tambah2 klu tk bli apa2 ni,kt Jusco ada JCard Fiesta ari ni..huby pun "ok jom siap"..bila sampai ke QueensbayMall..trus ke Toy R Us..sb huby nk bli model Optimus Prime..ari tu dia tgk ada lg..tup2 tkdak..ala....ada ka nk beli model Decepticon..takyah lah..robot jahat buat apa..baik bli Autobot yg mcm van aiskrim tu lg comei..last2 bli 2 glitter book kt zhea saja..

Masuk Jusco..hermm..byk sale..tp tkdak mood nk membeli apa pulak..malas nk beramai2 dgn org..p tmpt toys ja la..huby bekenan patung Barney besaq yg bleh nyanyi hepi sebeday tu..last2 bli hat tu ja....dgn skit2 mainan utk Firdaus (cousin zhea kt kpg).Nasib patung Barney to 50% off..klu harga betoi takdaknya nak membeli..pastu bli rear mirror ni kt zhea.Skrg Zhea kalu naik keta seat dia dah letak kt blkg..dah bleh dok sorg2 kt blkg yeeaay!So,mama n ayah dah bleh best2 dok depan.
Lps tu dalam Jusco terjumpa pulak si Maksu & Paksu Zhea...so..km trus kluaq p makan kt Pizza Hut..zhea buat prangai pulak..dok dalam high chair dia berdiri pulak kerabat nk kluaq..huwarghh...nasib mama tk berubah menjadi incredible hulk..buaih la anak dara sorg ni..sora dia ja dgr dalam kedai dok jerit2..tunjuk2 mcm tnya..bila dah jwb..tnya lg..dan lg dan lg..(tp dalam bahsa dia la).Malam balik dah letih..takdan tgk Majalah 3 tunjuk pasai Yasmin Ahmad..tkpa bleh tgk online nnti..

Ahad:
Mcm biasa zhea mangkit awai jgk..9.30pg..aiyark..mangkit la kui 12 zhea..heee...Mandi manda..suap makan..lena...ujan kan..mmg sronot tidoq..ambik...sampai 3 jam dia lena..tp kena dok peluk2 n tepuk2 dia la..gamak celik mata ja dia..tepuk2 lg..dia pun sambung lena baik punya..Ptg baru km kluaq cari makan..dari pg makan biskut chispmore saja..zhea ja makan moi..dah lapaq gila..tringin mcm2 nk makan..last2 aku sebut nk makan ayamas percik ja la..ok..bli sekoq segedeboq..tk abis pun..mcm tk feel plak makan kali ni..maybe sb letih layan anak dara kecik ni..yg sangat rajin menyimpan rumah..org simpan..dia bok kluaq..la ni..slalu sangat p katup decoder Astro tu..pastu gelak..puas ati la tu..tk bg org tgk tv..asyik nak mencekut dia ja..




Sekian.Trema kaseyy


**mumia, aku ni...pemalas yg amat nk ambik gambaq klu kluaq wei..nk tnjuk gmbr zhea berbuggy pun tkdak lg..tp ok dia mmg mau duduk la..tk rugi mebelinya..harharhar..

**awat ntah intenet kt umah gelong semalam..tk bleh nk online..huh

Tergelak

Kadang2 tu rasa nk tergelak dalam hati bila tgk perangai org ni kan.
Yang berubah secara drastik ni.
Kadang2 tu jgk rasa mcm nk lempang org bila dah berubah skit dah prasan.

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...