Friday, July 31, 2009

Jom p Taman

Hai hai hai semua,
Petang kemarin mama saya dah sehat skit..cuma dok mengadu pait mulut makan tk lalu tk abis2..dia takut nk makan byk2 sb asyik muntah..tp sory ya semua..zhea blum lg tiba masa nk jd kakak..adoi..blum nk dapat adik baby lagi la nampak nya.
Kemarin jgk mama antar zhea kerumah CikMidah jgk..boring la jgk..mama tu mentang2 mc asik nk melingkaq lena kt umah saja dia no..tkpa la..mama tk sehat..so zhea p chance mama rest puas2.Tp zhea hepi sangat sb mama n ayah ambik zhea awai dr umah cikmidah.Lps ambik ja,depa bwk zhea p Bangkok Tomyam..nak tapau nasik utk makan kt umah Maksu.
Yg bestnya p umah Maksu ni..sb ada taman permainan kt flat dia..(flat umah maksu ni..btoi2 sebelah umah baru zhea)..sronok tau..zhea paling suka naik jongkang jongkit..terhenjut2 zhea nk bagi benda ni jongket sana jongket sini, dah la Mama pun tumpang naik skali..tambah pulak MakSu Zhea yg memboyot tu naik skali..cemana nak jongket2..sama berat ja depa..tp zhea tetap hinggut2 jgk benda ni..bestt..hikhik..Naufal, besa naik dak?asyik berbuggy ja..mai naik jongkang jongket lekaih..syiok..
Mama zhea tu..still pakai baju lengan panjang tgh hangat2 buta..dia ckp tejukk sangat kena angin..takut demam balik..zhea nampak..ayah tu..cam risau ja bila mama demam ni..ha baru ayah tau..slalu ayah dok relaks sangat...ni turn ayah plak truk2 kna jaga zhea sangat sangat buaih ni..ayah tu..sat2 mai rasa dahi mama..hangat ka dak..sat2 mai rasa..galak la tu :-)
Takla..zhea tau..ayah tu sayang mama,even selalu buat ayat perli2 lawak bodo kt mama,tp dia syg jgk kt mama..(syhhhhh ayah slalu bisik camtu kt zhea).
Penat zhea main2 jalan2 kt taman..naik anak gajah hinggut2 tu..sampai tkmau lepas bila mama nk dukung ajak balik..niat nk berbuggy jgk mcm Naufal petang2..tp entah..mama tu nampak cam tak bermood sangat la..nampak dia letih lg..mabuk ubat latu..asik pait mulut ja..makan pun tak lalu sangat.,.asik nk muntah saja..(ada tanda2 nk kuruih kot mama)
Oklah..let's the pic do the talking..daaa...
**baru aku prasan..alamak..itam pulak kepala lutuit anak aku ni..tu la..pakai suaq seksi2 sangat time merangkak kan dah lebab..pasni..kna pakai suaq panjang dah la..satg raya tk bleh pakai baju sheksi2 pulak kan..Zhea ni menggedik sakan klu naik benda ni..sampai takmau turun..

MamaAqish GiveAway @ My Cute Lil Princess

Sticky Mode

For new entry,sila scroll ke bwh ok



1. ADD URL Link Mama di blog list @ blog roll anda & Anda diwajibkan menjadi Follower http://damiaqish.blogspot.com/ & link semula url mama pasal contest ni & tepek as a banner di blog masing2....

2. Contest ni terbuka untuk semua Baby Girls yang berumur dari 1 bulan sehingga ke 1 tahun saje....( yang lahir tahun 2008 & 2009 je)

3. Hanya seorang pemenang saja yang akan dipilih, tetapi sekiranya penyertaan amat menggalakkan hadiah mungkin akan ditambah

4. Sila upload sekeping gambar saje k....& sertakan sekali dengan nama & tarikh lahir anak anda
Nurin Zhea Rayhana bt Mohamad Shukri, DOB:09.08.2008
kenapa rasa zhea bleh menang: sb dia sangat cute dimata mama & ayahnya
ape yang anda tau pasal blog mama aqish:sb dia rajin sangat buat contest,info jualan2 murah,crita pasai cik aqish n etc

5. Sila pastikan entry mengenai contest ini dijadikan sebagai STICKY MODE di blog anda & sape yang paling banyak wat komen kat Blog mama ni (tak kira entry mana pun)akan mempunyai peluang cerah untuk menang (kira advantage la).....

6. Bila dah siap, tinggalkan URL link mengenai contest ni beserta nama anda & anak anda di entri ini.....

Contest Start dari 1hb July 2009 sehingga 31hb July 2009
Hadiah yang disediakan adalah : Sehelai Skirt beserta tight....

Thursday, July 30, 2009

Demam

semalam balik kja awai..kui 2 dah sampai umah..tk larat sangat2..sampai umah trus lena..
bangun2 kui 5..panas sangat badan..temp dah 39.4 degree celcius..trus mandi..ambik zhea...n trus ke IMA Clinic..aku tnya dok "doc ada symptom2 H1N1 tak",,dia ckp "taklah"..sib baik...

Balik umah..aku dah tk bermaya sangat..huby pun terpaksa cuti sama..sb aku dah tk berdaya nk tgkkan zhea..baring ja..zhea asik mai naik atas aku..sian pulak..bukan mama tkmau peluk cium zhea...tp tkut nnti jgkit demam tu...klu mama demam sorg tkpa..jgn kna zhea saja..

Arini mc lg..pg td terpaksa antaq zhea umah kakmidah jgk...sb nk rest btoi2..sepagi asik lena saja..lalok ubat..ptg ni baru rasa cergas skit..kemarin aku muntah2 truk..smua makanan yg makan masa lunch kt cafe tu kluaq balik..rasa tk sedap ati..bli ja UPT..padahai timr tu period..harharhar..nekatif lor...cemana nk +ve kan tgh period..harharhar..sja kot2 sangkut..dlu masa 1st peknenkan zhea pun demam2 n muntah truk..mana la taukan..so,zhea blum nak dpt adik lg lah..ok la..nk smbung tidoq..mandi pun blum ni..tkut nk mandi..asik selubung selimut ja..tgh hari buta ni..

Wednesday, July 29, 2009

ermm

Satg kui 2 nk balik trus p klinik jmpa doc n balik sambung kja dr umah..
rasa tk sedap badan..badan panas,sakit tekak,lenguh2..
alamak..tkut H1N1 la sangat..cum selera makan..tetap ada mcm besa..
gena tu???

Tuesday, July 28, 2009

Sweet Chery S200 Jogger for SALE!!-Sticky Mode Entry

**SOLD to Siti Fatimah from Kuala Terengganu**
Sent via SkyNet today
RM180 only!!!

Used less that 1 year.
Very good condition (confirmed)
Free postage!!
Serious buyer only okay.

New one is RM369.

Features :
Suitable from birth till 4 years
Five-point safety harness
3-position adjustable backrest
Lockable front wheel and all round suspension
Large shopping basket

Any question or interested:
SMS / Call: 6012-4551410
Email: haslinda260980@yahoo.com
Y!M: haslinda260980



Hi Hi Hi Sebeday zhea dah dekat

Dah setel bab adiah utk cik zhea.
So skrg aku tgh pikiaq pasai kenduri kecik kecilan yg km akan buat dikampung halaman..
iaitu umah my MIL..kt Beseri nun depan IKM Beseri..sapa2 yg dok perlis atau luaq dr perlis..semua dijemput hadir ke kenduri kecik konet tu ok..invitation card akan di publish kt sini nanti dah siap.TQ Cik Haniko Ariyoshi.

Kenduri kecik konet ja tau..plz tau...jgn aspect yg grand2 mcm anak2 org kaya melana buat tu..planned tu nk buat majlis lps lunch la..so menu2 dia pun tk la berat sangat..takyah buat nasik2 ni..renyah..makanan semua di ambik dari Tok Jarah Caterer Sdn Bhd (har har har..ala..tok zhea/my MIL la nk buat semua).Dah dia mengoffer kan diri..takkan nk nolak kot kan..satg kecik ati mak mertua i yg tersayang tu..hik hik.."tenkiu mak, ala..mak mmg masak sedap la..sabit tu menantu hantu mak ni gemuk gedempul lepas kawen dgn anak lelaki kesayangan mak tau"..menu yg di plan2 tu..light2 ja...simple dimple..Bihun Goreng,Laksa,Pulut Kunin+Gulai Ayam,Sate,Buah2an itu yg MIL nk masak..aku klu terlebih rajin nk buat spagethi bolognaise ja la..senang yg amat kan..segala mak neka pinggan n gelas..aku nk bli yg disposeble saja..senang..tak gaduh nk kerdot tangan2 kecut sb dok basuh pinggan tk brenti..

Kek..ala..nnti balik kpg nk bli kt Garden Cake House saja..itu ja kedai kek yg tergelemer sePerlis ni..Perlis takdak Secret2 Recipe or Eden Bakery ni (sungguh tk best kan)..tp aku ada jgk order Kapkek skit dari
Rani (tak sabaq nk tgk Kapkek theme Barney tu)

Goodie bag..takdak la buat beg2 berprint bagai..mahai la..bajet takdak..order Mini Top Pack buh gmbq cik zhea atas tu..dah selamat sampai..sangat comeil....TQ
Mai ..sapa2 nk buat party apa2 bleh contact dia..sangat senang berurusan tau...cuma bli bli apa2 barang nk letak dalam tu.tgk la esok2 nk p giant ka bli yg simple2 ja.Nak bg kt budak2 ja yg tu.


Jgk dah bli selai dress comei kt zhea & satu blaus nipis saja..takut hangat la kt kpg bleh tukaq2..perlis ni..klu hangat..mak aih..sakit pala jd nya tau..besa la..cuaca dkt dgn siam tu....klu la zhea dah bleh jalan cekap time tu kan lg comei kot..jiya cepat skit bleh jalan tau.

Aku & huby plak yg excited lebih mcm nk kenduri kawenkan anak..hihihi..biasa la..mak2 yg lebih..tringat masa aku kecik2 dulu..rajin jgk mak & tok buat kenduri2 time sebeday aku ni tau..so skrg diperturunkan kt anak plak..lg 12 hari..tak sabaqnya..

Sunday, July 26, 2009

Birthday present in advanced & present org baik demam

bermula dari Volo..jangkau ke Triump...last skali...Zhea mendapat sebeday present dia awai2 lg..kira advanced 2mgu...memperkenal kan..kenderaan baru Cik Nurin Zhea Rayhana
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Maclaren Quest Sport 2008
tantektak???
panjang ceritanya pasai pa km bli yg ni...mula2 memang bekenan nak pengsan2 kt Mekleren Volo...tp si ayah zhea cerewet sangat2 plok..satg anak nk lena lenguh pinggang la apa laa..last2 ambik Quest Sport..share2 la korek duit tabung..mama dgn ayah..demi anak terchenta...
mmg dh lama tringin nk bli bnda ni kt zhea..tp time baru2 dlu..bajet kurang..so terpaksa bli Ceri Manis dlu sementara nk cukup duit himpun nk bli Mekleren ni..
And ada disebalik crita jgk cemana bleh tercetus idea nk bli adiah merga ni sbgai sebeday present kt zhea...dlu aku mmg dah ketaq2 siap tidoq malam mimpi2 nk bli..crita kt Mummy Naufal...dia suh sabaq...Crita jgk kt Liza DSUG (hehehe aku mmg buh nama hg kt YM Liza DSUG tau)..liza pun suh sabaq..dia ckp membazir..sb aku dah ada stroller dah...ok..lupa la sat pasai benda ni....tup2 baru2 ni..Mummy Naufal p tunjuk gambaq Volo belang yg dia nk bli tu..pastu ajak berjemaah dgn dia plak nk bli..aik...huk...ok la bleh bg kt zhea buat adiah cukup setaun sb tkdak idea nk bg apa kt dia lg....pujuk2 sakan huby..24 jam celik mata asik ckp benda ni ja..dia pun..last2 setuju,maybe dia cemuih kot dgq aku ask ckp nak mekleren nak mekleren....dgn syarat stroller lama mesti dptkan buyer..n wajib jual..(ok dalam proses ni dahling,jgn risau)
Ari Khamis malam tu..aku siap call Mom's Care Midvalley tnya ada sale dak utk brg2 Maclaren..nasib ada 10% off...Ari Sabtu tu...trus ke Mom's Care QueensBay Mall...nasib ada..alhamdulillah..SUKAAA sangat..aku sengih dr ptg sampai ke malam..sb dpt apa yg diingini lama dah..baru bleh tidoq lena pasni har har har......nasib zhea pun ok ja dok dalam tu..siap lena sakan dkt 2 jam lg masa baaru rasmi kan kemarin..huby pun puas ati..
hahaha sampai kt umah malam pun aku buh dia lam ni..saja2..punya la "ciwi"
Settle bab adiah sebeday..bab majlis sebeday plok..sory kwn2 kt penang..kenduri besday zhea taun ni terpaksa buat kt kpg saja..atas beberapa sebab..paling utama sb blum pindah umah..takdak mood la nk buat kt umah sewa yg semak samun ni..n tok zhea jgk ajak buat kt kpg..senang..depa nak masak smua...insyaAllah..nanti klu dah selamat km pindah umah..km akan buat kenduri kesyukuran masuk umah baru n jemput auntie semua mai umah zhea ok!!


ni plak ayah zhea yg bli kan keta kecik baru ni..adiah sempena baik demam..amboi haih zhea..asik hadiah ja..asal tk sehat ada ja upah..tp jgn la dok buat2 tk sehat semedang plak nnti nk adiah ja tau..

Ari Jemaat tu zhea demam..maybe sb hangat sangat kot msa dia tersangkut dalam lift kt umah bbysitter tu..tu yg sampai demam2..tp tk truk sangat la..So,Sabtu pg km bwk zhea p spital pantai jumpa paed dia..takut la..demmam2 ni..kan h1n1la...denggi la..chikungunya la..mintak dijauhkan la..so doc ckp demam biasa ja..balik spital makan ubat..lega yg bleh p QB tu..wahaha..dpt adah2 tu trus lega dia..


Ari Ahad..pgnya relaks2 kt umah aja..ptg baru kluaq ke Relau..umah
kakwani..jmpa Iman n Eryna yg sangat2 montel..syok tgk badan dia yg tegap tu..hehe..dan la jgk zhea lena seround kt buai Eryna tu..TQ kakwni..sb lama kna layan linda kt umah..dah "ayang2" kita tk abis2 kalut dgn PC dpa..har har har


**Mummy, bli la weh...sangat ringat...save ruang bonet Latio hg bila nk p cuti2 Msia kt memana weh

Friday, July 24, 2009

Zhea terperangkap dalam lift!!

"kemarin anak saya terperangkap dalam lift tgkt 12 bersama bbysitternya,"bomba dtg berlumba2" baru bleh kluaq..ari ni dia demam..huwaa...38.3 degree celcius..mak dia pun sakit rengkung ni..mntk2 dijauhkan dr virus yg glemer sangat la ni tu...amin.. "

Petang semalam aku kluaq dari opis pukul 6.30ptg..mmg balik lmbt sb mai lmbt kmaarin..
sampai bwh flat kakmidah..called dia ckp dah sampai,dia pun siap2 nk turun bwk zhea..
Tunggu punya tunggu dah 15 minit..awat tk sampai2 lg ni..aku jenguk kt lift..ramai gila org dok tggu giliran nk naik lift..sb satu saja yg guna..aku assume lift lg 1 rosak..sb tu org smua ramai sangat kt bwh tgu lift..(utk makluman smua flat tgkt 15 umah kakmidah ada 2 lift)..aku tggu lg..sambil assume lg..ala..kakmidah lambat sb lift rosak la ni...

Sekali aku nampak kelibat abangmizi(laki kakmidah) dok tinjau2 kt bwh..aku pun jengoi pala tgk dia..dia trus panggil "linda,linda anak sangkut dalam lift td dgn kak n adam (adam is anak kakmidah yg bungsu umur 4taun sangat la comei n cerdik)..aku tnya dpa sangkut tingkat brapa (dalam hati sangat panic)..tingkat 12...huh..aku pun kalut laju2 naik atas..

Sampai2 atas...org penuh kt tgkt 12 kerumum lift yg sangkukt tu..nasib ada lubang skit..boleh nmpk condition dpa kt dlm..nasib la time lift tu buat hal kakmidah dan sua tangan..so ada lubang skit..n dia sempat jerit2 panggil org kt luaq..klu dia tertutup rapat..jenuh...nauzubillah...sb dah bising2 kt luar tu..aku panic jgk sbnrnya..tp takkan nk keryau meraung2 pulak..padahai cik zhea dok dalam tu ok2 saja..tk nangis lgsung..aku buat2 cool..tnya dpa dah call sapa utk bantuan..dpa cakap dah call Bomba & maintenance..dah setgh jam..tk sampai2 lg..aku pun nk call Bomba la..dialled 994..helo2 smua..ohhh dpa dah ontheway..jalan ptg tu sangat jem..besa la..penang pun..klu time org balik kja mmg jem truk jgk..hermmm..zhea ok lg..tk nangis..tp nmpk dia dah peluh2..Adam anak kakmidah..muka dah cuak mcm nk keryau..kakmidah pun nampk cemas...

Dkt kui 8 baru bomba sampai..neno neno dpa..mcm drama dalam tv plok..semua pakat lambai2 bomba yg dok bwh suh naik lekas...dgn penuh kepakaran depa..pintu lift dalam di bukak..alhamdulillah..dpa ber3 selamat kluaq dgn peluh2 penuh..zhea terus depa tangan nk suh aku dukung..so sweet..tringat kt mama latu.. ;-)

Apa yg nmpk best kt flat tu..semua penduduk2 kt situ nmpk "concern" sangat klu apa2 hal jd..penuh satu level tu dgn dpa saja..mcm2 cara dpa nk tulung..ambik hammer..kayu..try bukakkan pintu lift tu..tp tk bleh jgk...nasib la lift tu sangkut btoi2 sama level ..klu stgh2 tk ke naya nk kluarkan dpa...syukur alhamdullillah..semua slmt..

Lps kluaq dr lift..aku naik rest2 umah kakmidah sat..penat la...kui 9.30 baru balik umah...zhea nampak letih jgk..ya la..slalu kui 9 camtu dia dah lena..

Pagi ni..aku rasa badan dia panas lain mcm..patut la semlm merengek2...temp 38.3..ish...dmam ni..dah bwk ubat demam n cool fever bg kt kakmidah..harap2 cpt legha la..risau la..lama dah dia tk dmam..dkt 2 bulan lbh dah..aku plak sakit tekak tk abis2..rasa tk sedap badan jgk ni...

Takut la..virus tu dah mai kt Penang byk..ish..mintak2 dijauhkan la....

**kmarin time kejadian..igt nk ambik pic..tp segan plok kt makcik2 n kakak2 kt flat mutiara perdana 2 tu..

Wednesday, July 22, 2009

Semua nya kerana TER

lunch time ke Sunshine Square..niat di hati mau "mengusha" sahaja dress yg sesuai utk di pakai anak terchenta di hari Sebeday dia bulan depan..

Sekali..TERbeli pulak 2 pasang dress cute,1 blaus cantek sangat,2 helai baby shirt & 1 legging pant..tu la..sapa suh Poney & Baby Disney buat sale sampai 50% & 70% off..

Kan duit makan sampai gaji ni yg dibekalkan oleh sang suami dah abis...habis la nnti kna marah dgn ayah zhea..dia pesan..duit dia bg ari tu guna utk makan sahaja..jgn sekali2 soping2 dah...benti la sat!!baju2 zhea dah byk..penuh mari dah..

Tapi nk buat cemana..naluri seorg mama mithali..nak anak dara dia comei di hari raya nanti. :-)
Harus semunyi2 la..sebeg besaq dah stock baju raya utk anak dara tu dr penglihatan sang suami.

"dahling..mai lg lima puluh ringgit saja..last ni tk mintak dah utk bulan ni..hehe..sblum dapat gaji lg lima hari"...plz plz..dalam purse dah tinggai rm15..naya..sendiri cari..huk...lmbtnya pulak tarikh ni nak ke 27 haribulan...HELPPPP!!!! semuanya kerna TERbeli..TERtakdan pikiaq dah tadi..TERikut nafsu..

Rabu..Khamis..Jemaat..Sabtu ahad nasib cuti..cukup la sari seploh ringgit...Senin dah GAJI>>yehahuuu..

Tuesday, July 21, 2009

Lunch yg amat murah + Nur Amina Adam

sepanjang minggu ni..lunch time adalah dirumah bersama suami terchenta..ahak...suami terchenta kerja shift ptg..sangat tk best..hermm...

Ari ni telah berjaya membeli lauk pauk berupa:
  • Ikan Temenung Bakaq
  • Ayam Masak Merah
  • Sambal Belacan
  • Sayoq Campoq

semuanya serba satu..cukup la untuk dimakan 2 org..tau harga smua ni brapa????

RM5.50 SAHAJA!!!! murah yg amat...la..slalu klu kdai lain disekitar Bayan Baru ni..mau harga dkt RM10 utk lauk yg sama..tp ni murah yg amat...aku siap tnya berkali2 kt org juai tu "apa? lima ringgit lima kupang saja?awat murah sangat"..hehe tp huby bising aku ckp murah kt org juai tu..takut nnti esok p bli dia letak harga mahei pulak..baru padan muka..

Ish...ish...rasa sungguh tak sabaq menanti hari Jumaat malam..apaa???malam jemaat??
ewah ewahh tkdak benda lain hmpa pikiaq noo..saheh ada yg pikiaq lain2 noo..

Sebenaqnya......tak sabaq nak tgk Nur Amina dgn Adam yg sungguh ensem..adoi la..nasib Kri pun lg ensem jgk (hahaha mesti puji suami sendiri kan sapa lg nk puji klu bukan isteri sndiri kn..dia lah yg paling enssem)..Adam (Remy Ishak) jatuh nombor 2 la mau gitu...Nur Amina (Tiz Zaqyah yg sangatlaaa comei)..Bestnya crita ni...balik kpg tgk2 MIL pun layan crita ni tk abis2 tnya aku balik "linda, bila dia nk bwk bini dia p austrolia,bini dia p mengaji unibasiti ka"...hahaha..

balik kampung lagi

ermm...dah cerita sblum ni kan..tok & wan zhea mai Penang kan..yg nak dok sini 2 3 minggu tu..
Sebab nk dok sini teman si MakSu zhea yg tgh sarat peknen tu...
Ptg Jumaat mcm biasa lps ambik zhea dari umah kakmidah,kami trus ke rumah MakSu cik zhea ni..sampai sana...tok zhea habaq..Wan dah kecoh2 jemu dok sini..kalut nk balik..siap suh hantaq dia p stesen bus kt Bagan tu..dia nk balik naik bus sorg2..ayah zhea..soheh la tk bg..ada ka nak naik bus..dgn jalan pun bertongkat kdg2 rebah..nak naik bus..hishhh...

So,my huby pun tnya my pendapat..ermmm....esok ptg Sabtu..Balik Kampung lg..antaq tok n wan balik..hermm...aku ni sbnrny dah penat nak pengsan2 la..ha la..minggu lepas pun dah balik...ni nk balik lagi..cost minyak & tol dia lagi....hukhuk...tp tkpa la..ok kita balik jgk la...

Pgi Sabtu awai aku bangun tau..dari kui 6.30..dah siap2 basuh baju,kemas umah, masak siap2 satg dpa nk lunch kt umah aku. aku masak tomyam ayam yg sedap nk pengsan2 tau..bli pes dia kt padang besaq lg..mmg kaw2 la rasa dia....kui 12 tok,wan & maksu zhea sampai umah..kna bwk dpa p Giant deremen plak...tok zhea nk buat spek mata..skali nye mahai sangat plak..tk jadi la..so jalan2 dalam giant ja la..dpa nk bli buah temikai..maksu nak makan plak dah..haihh...dgn dukung budak kecik yg suka meronta2 kelupoq...letih la jgk...dgn hangat lg...huh...

Sampai umah aku dah flat..letih sangat2 sepanjang mgu langsung tk rest..penuh ja activity...terpikiaq..malas nk balik..mcm nk suh huby ja laa balik sorg2 antaq dpa...tp...dia tk mau plak...aku pun payah jgk kot..sb satg dia dok kmpg aku plak mereng sorg2 jaga zhea kt sini..mau tak mandi 2 hari kalu dok dgn dia saja..ermm..last skali..ikut balik jgk la..sampai perlis dah pukui 7ptg..trus ke rumah cousin huby ada kenduri akikah baby baru dia si Aqil Iskandar..makan2...kui 9 balik umah InLaw..trus...ZzzzzzZZzzzz..tk sedaq mana..masing2 letih...terutama my huby..sian..balik kja..ptg sabtu tu..trus kna drive balik kpg..aku pun letih jgk..sebab bersendat kt blkg keta tu (me,MIL,zhea with carseat)..paham2 ja la..keta pun Sang Wira ja...bukannya nk luas mana..mau rasa mcm ikan sardine kt blkg tu..di buat plak dgn zhea lgsung tk lena sepanjang jalan..jenuh bersembang tk brenti dgn dia..
Pagi ahad plak..dpt call dari cousin huby yg lain plak..ajak makan nasik kt umah dpa..ermmm..lg la letih..ish..baru igt nk lepak2 ja kt umah sblum blik penang..penat...terpaksa p jgk..dgn kalut nk makan nasik kt sana..zhea plak asik nk meragas saja..aiyarkk...sabaq linda sabaq...

Ptg tu..dan aku lena 15 minit..leghaaa....kui 6 trus siap balik penang...sampai kui 9..trus ke Tesco..cari susu baru kt cik zhea..dah nk tukaq ke Enfagrow a+ Ori..harap2 ok yaa..klu bleh mmg nak continue bg zhea minum susu enfa saja..insya Allah..

Kami baru belikan Zhea bekas ayaq baru..yg ada straw lembut tu..bru prasan dia dah pandai minum ayaq pakai straw..ari tu aku tgh minum ayaq susu dutch lady..dia dok sua tangan ja nak..try bg dia isap..ok ja..tu yg bli bekas ayaq berstraw ni kt dia..haih..dah ada bekas ayaq tu,.,,asik nk minum ayaq ja tk brenti2..sampai lencun badan..ciwi la cik zhea niii..kembung satg baru tau.

la ni kan..zhea suka main2 guling2..last2 mai tidoq atas riba camni..sangat2 over manja..hik hik..kdg2 lawak jgk..tgh main guling2 gamak dah mengantuk sangat dia ambik bantai tepuk2 sendiri..trus bum..atas bantai tu..sapa ajaq dia tktau..


**Hepi Sebeday to Auni Firdina Bt Mohd Radzi,semoga menjadi anak yg baik,cerdik pandai ok**

tak sabaq nk tgu weken ni...rehat2 sampai lebam bertiga..yeahuuu...harap takdak apa2 ganggung weken ni..

Thursday, July 16, 2009

ermm..


rasa rindu sangat pulak dgn budak kecik mulut muncung ni..mcm2 kelaku dia skrg..dah besaq anak mama kan...
'sayang Jiya dunia akhirat'..insya Allah..

sangat lah buaih skrg no..

transformer 2 n crita biasa2 saja

Semalam..kui 3ptg lg aku dah cabut dr opis..bgtau boss ada hal nk balik awai..nasib dia jwb OK ja..ala dia tu semedang ok klu bgtau apa2 pun..tp smua kja2 aku dah pedras awai la..tinggal beg lptop kt drawer opis saja..Takkan nk ngangkut masuk panggung kot..klu nk tinggai dalam keta satg kna curi mampoih aku nk mmbayaq..

kui 3.15 sampai QB..bli makan sb aku dah lapaq gila..bli hot dog n pop corn gedabak..dah dpt masuk..trus aku ngap..takdan nk ckp apa2...lapaq sangat2 la..crita dah mula aku tk abis2 dok krup krap krup krap makan popcorn..bli yg large plak tu..hehe..tkdan stgh jam dah licin..huby tk layan makan sgt sb dia ni klu tgk crita apa2 jenis concerntraite sungguh..takdaknya nk bralih tgk aku ka..nk lentok2 manja ka..hahaha..tkdak punya..(eh apa kelas main wayang dalam wayangkan heee)

Bagi aku best la Transformer 2,dari 5 bintang aku bg 4.5bintang.aci dak??lg pun dlu dah tgk Transformer 1,kira mai yg number 2 ni dah paham la jalan crita dia..lawanya bosy megan fox wei..ish..kaki panjang selim melim..mula la brangan..ish..mau body aku bleh jd camtu bla bla bla..(brangan taik kuda btoi)..nk tegelak aku tgk Jetfire yg tua tu..robot siap bertongkat..Simmon ka apa yg dr Sector 7 kna benti tu..lawak la..Prime mmg la nmpk macho..sedis time dia mati..bee yg lawak..haha..nangis bila Sam suh dia p..apa2 pun mmg best..tk sabaq tgu dvd blue ray kluaq..harus tgk sampai lebam bijik mata ulang byk2 kali..

Ok crita lain pulak..skrg ni kan tok n wan zhea ada kt Penang (MIL + FIL), ptg kmarin lps balik dr tgk wayang..siap2 antaq dpa p umah mak su zhea plak..dpa nk dok sana sat..jaga maksu dia, kira ulang2 la..sat umah aku..sat umah maksu...ok aja aku..layan kan..semlm aku dok smbang dgn huby..tahan ka tokwan tu..nk dok sini sampai sebulan..klu tok dia ok ja..tokwan tu la satg tringat umah la..tringat si Firdaus la..km bajet nk balik kpg antaq dpa mgu besday zhea tu..jenuh dpa nk tggu..huby ckp klu dah dpa nk kalut balik sangat2 terpaksa antaq la..aku ckp nk ballik antaq awai tu ok..cuma cost la..sb dalam bajet belanjawan km..balik kpg hanya sebulan skali la..skali balik tol minyak dah rm150..mau balik sbln 2x jd 300 dah...kecuali ada hal emergency..terpaksa balik kerap..erm...tp pikiaq2 sian pulak kt dpa..nnti boring..nnti klu dpa "ek" skit kalut nk balik..kn balik antaq jgk la..

Ari ni dah antaq zhea umah kakmidah..patutnya tok dia kata biaq dia jaga ja time aku p kja..tp sb aku risau nnti bila tok dia balik kpg..dia buat tkmau kt kakmidah pulak..lg jenuh..so antaq jgk la...kira ganti2 la..sat antaq kakmidah..sat bg tok jaga camtu...kakmidah pun dok tnya ja bila nk antaq..lgpun anak dia si Adam tu dok rindu kt zhea plak..pandai btoi budak2 ni..rindu la apa la.. Pagi ni tgk ruam penuh la kt pipi zhea..awat plak dah ni..kmarin aku balik kja..tgk dah ada skit2..pg ni byk plak..penuh merah2..tp aku tau sebab apa..ermmm..besa la org tua2 jaga..tak "details" sangat..lgpun org2 tua..mata bukan la nk kelih smua...itu aku bleh trima..satg ptg ambik zhea dr umah kakmidah..saheh comei balik la..jenuh la dia dobi zhea ari ni..hehehe...

Ok la..itu saja..utk kali ni.. (mcm buat surat kiriman tk rasmi plak)

Wednesday, July 15, 2009

::MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest::


29 September 2008

4 November 2008


6 December 2008


8 December 2008


19 December 2008


11 January 2009


11 February 2009



28 March 2009



20 May 2009 latest!!


Hello Semua!

Saya Nurin Zhea Rayhana bt Mohamad Shukri, lahir pada 9 August 2008 @ 00:29am.


Saya dah mula belajar duduk dalam carseat sejak dari dalam pantang lagi tau.Ayah suka letak saya dalam seat tu even dok lam rumah pun, saja testing2 bg biasakan diri, sb senang nnti mama nk antaq saya kerumah babysitter aka MakCikMidah.Lgpun sian mama, ayah kja tk sama time dgn dia, so dia kna antaq zhea sendiri la.Start dari ari 1st mama keja lps bercuti 60 hari, zhea dah duduk baik2 ja dalam seat tu time mama driving, tp zhea tk boring sb kt dalam keta mama ada mcm2 menan, lgpun mama asik sembang n nyanyi2 ngn zhea time driving, so zhea tak boring.Tapi kan, ermm...kadang2 ada jgk zhea buat perangai nangis2 dalam car seat tu, tp tk la selalu,sekali sekala saja,mama just "haippp" ja klu zhea buat prangai, takpun dia benti kt tepi jalan..cakap2 dgn zhea baik2 kiss2 zhea skit, takdak nya nk benti keta angkat zhea dari situ.Mama zhea tak kejam, tp dia sayang zhea la sb dia tk angkat zhea keluar dari carseat time driving.hehe.


Oleh yang demikian, saya sangat tkdak apa2 problem dok dalam seat itu sejak dulu lg..cewahhh..blagakkan zhea..hehe..sejak saya ada dalam perut mama lg,Mama & ayah saya mmg dah planned akan ajaq saya duduk dalam car seat.So, depa bli seat ni masa saya usia 6 bulan dalam perut mama saya yg bulat itu.Brand carseat saya "Ceri Manis" ja pun..murah ja beli kt Jusco..tp ok dari segi quality!Mama & ayah amat puas ati so far.


Saya mempunyai 2 car seat skrg, yg 1st saya guna dia rear facing (1m-12m)..mmg khas utk baby2 kecik2 mcm saya, bleh jugak digunakan as baby carrier.Kadang2 time mama n ayah saya p makan depa trus angkat saya dgn carseat tu trus letak atas meja makan kat kedai,zhea pun ok2 aja.....selesa ja..saya jarang2 buat perangai sangat masa mama or ayah saya driving.Lagipun km slalu travel balik kampung, kampung zhea jauh tau kt Perlis (2jam jgk la perjalanan), klu saya dok atas riba mama saya..takut merbahaya la,benda2 yg tak diingini bleh berlaku, "Malang Tak Berbau" kawan2 babyku sekalian.Lgpun ayah saya ni jenis tak reti bawak keta slow2..main pecut2 ja..kadang2 terbreak mengejut..tp alhamdulillah saya selamat kerana saya diikat kemas oleh seat belt.


Masa saya berusia 7 bulan, parents saya telah decide lg skali utk tukaq carseat lg utk zhea, sb saya telah montel n tinggi lampai..seat yg dlu dah tak muat,mama dah basuh bersih2 simpan balik dalam box, nnti adik2 zhea bleh guna balik..Lepas tu bertukaq yg jenis forward facing plak..jenis yg sama.."Cery Manis" jgk..ok la..tak sehebat Halford yg mama saya idamkan..Halford tu mahai sangat la mama.


Nak bgtau kt sini geng2 baby, bahawa terdapat byk sangat kebaikan klu geng2 baby mcm saya ni dok dalam car seat sendiri.Yang pertama, tentulah KESELAMATAN,zhea ulangi malang tak berbau kan, bayangkan lah..klu baby2 cute ni..naik keta dok atas riba mama2 mereka..tiba2 si ayah break mengejut n si mama2 ni..teralit skittk pegang betoi2 (ala klu pegang betoi2 pun dah break mengejut)..tak ke terlepas baby2 mereka terpelanting..dah la baby2 tu lembut.......ish..danger2!! bahya..nak2 yg jenis suka dok depan tu..


Lagi satu kebaikan tu..KESELESAAN bg chance la..mama nak rest..klu dlm keta..dah la kt umah pun mama tk benti sat..asyik nk tgk saya ja..so dalam keta..mama bleh tumpang lena sama..relaks ja kan..lenguh ooo..mau dok dukung/riba saya...geng2 sekalian taudak, abis kuat mama dukung/riba saya..dr umah saya Bukit Gedong ke Sunshine Square (4km) tu pun..mama dah sakit2 blkg dah lenguh (sebab tak biasa sama)..even saya ni bukan category baby tembam sangat....tapi saya ni buas la..bila dah dok atas riba tu..mcm2 aksi saya nk buat. lompat2 la.ada skali..saya terpegang cermin pandang belakang keta ayah saya..Pang...trus jatuh..tp ayah baik..tk marah pun..dia geleng2kan kepala saja..pastu..kt keta km ada sangkut tag "Anakku On Board" telah saya capai & patahkan tag tersebut..hehehe..


Kebaikan yg seterusnya..BERDIKARI.nak2 time klu ada apa2 yg emergency..katakanlah..ayah saya keja..tinggai saya dgn mama ja kt umah..tiba2 dapat lak idea mama nk kluaq beli nasik ka..soping ka(emergency la sangat)..kan senang..mama driving..saya dok sblah dalam seat..bayangkan klu saya ni jenis tak reti nk duduk dalam seat asik nk meraung ja..sure mama saya tk dpt kluaq kan..susah tu..sb saya suka bila mama saya p soping..sebab dia akan beli barang2 saya saja yg byk..bukan apa..mama nak saya nampak comelss..


Saksikanlah wajah2 saya didalam carseat ok.Para juri pilihla mana2 gambaq yg rasa cute sangat tu kan..(harap2 saya dapat menang contest ni, amin)


Ok lah baby2 sekelian..jom kita sama2 berkempen.."Mari Duduk Baik2 Dalam Baby Car Seat".




By, Nurin Zhea Rayhana (typed by Mama~Haslinda)


Contest ini daripada:




PhotoBookMalaysia : http://www.photobook.com.my

Tuesday, July 14, 2009

Hehehe cuti 4 hari





Hello semua!!

rindunya kt intenet..eh blog..
mcm janggal pulak nk type ni..maklumla.."tercuti" sampai 4 hari.. patutnya 3 ari saja
Jumaat-Sabtu-Ahad-Isnin
Jumaat MC..Sabtu Ahad besa la cuti..Senin plak Penangnya Gabenor Penang Besday (replacement)

bukan saja2 mc la, ari Khamis malam tu mmg sakit gigi yg amat kronik..malam tu jgk drive sorg2 tau cari klinik gigi (zhea kna tinggai dok ngan ayah)..4 bijik klinik dah p (We Care Dental,Marina Dental,Relau Dental,BJ)..smua kna buat appointment esoknya baru la bleh buat treatent..huh..geram ja dah la org tgh sakit2 ni..last2 ke Bhar Dental..nasib bleh..so doc check...ada 2 problem, satu sb gusi bengkak, makanan suka melekat celah2 gusi...bila gosok gigi pun tk kluaq..sb tu la sakit..huh..yg kedua..kna buat RCT Root Canal Treatment..huk...huk ni bukan apa..sb klu RCT ni mmg mahai la skit..(kan Cik Nan kan)..harga bleh bli sluaq levis dkt 2 lai la rasa..so set next appointment utk buat RCT 21hb ni..jenuh la...nk tadah gigi kt doctor tu..problem yg 1st dah settle..jenuh doc tu gerudi gigi aku..aku ni..siap jerit2..hahaha..sakit laa..lg satu ada time dia nk inject ubat kebas la kot..aku siap ckp kat doc "sat2 doctor nk tnya klu lps inject ni i bleh drive balik umah dak,sb i mai sorg ni satg kot pengsan ka"...hahahahaha..punya la penakot..doc tu ckp "eh..bukan takat drive keta..u nk bwk kapai terbang pun bleh"..hampes..tergelak besaq aku dalam gusi dok berdarah2 tu..nasib tk bersemboq ja..hahaha..so..doc bg mc utk jumaat sb byk luka sangat kt gusi..lgpun sakit la jgk..lps kna kerobek2 mulut tu..

Yeahuu..apa lg dah kata dpt mc jemaat tu..pg tu jgk siap2 packing brg balik kpg..zhea pun ok ja lena sepanjang perjalanan..sampai umah tok beseri dlu...mcm biasa activity balik kpg...makan makan dan makan..pastu lena..n bleh relaks skit sb ada org take over jaga zhea..so, aku n huby bleh lena selena lenanya....hermmm...lg satu kan..zhea skrg ni liat sungguh nk lena siang..asik nk main ja..skit2 nk bangun berdiri..pastu lepas tangan..bila nk suh taktih taktih...mau 2 3 tapak..bum..duduk..malas...
penat la jgk aku tgk tok dia dok melayan..zhea merangkak..dgn tok dia skali la..merangkak ikut..sian plak..
last2..tok dia..bubuh dalam Buai @ Ndoi...huhh....aku takkan la nk bangkang trus2 dpn org tua2 kan..senyum aja la..aku ckp kt zhea "kt kpg ja tau bleh ngada naik ndoi, kt umah kita jgn"..tok dia gelak ja la..dah buh ndoi..mak aiii..lama kemain lena...2 jam lebih...slalu klu lena kt bwh 1 jam ja..nmpk dia sangat selesa..tp aku tetap tk akan ajaq dia berndoi2 ni bila balik png..tkmau aaa..susah la..berbuai2 ni..mmg dah set dalam pala otak dr peknen..tkmau biasa kan zhea naik ndoi...ada la sb2 dia..n maybe kwn2 pun tau..ada bagus n tk bagusnya naik buai ni..

*ni cousin zhea,Firdaus..org kalut hayun zhea...dia p cekup plak ndoi tu plak..dpa ni beza 13 bulan..belemoih nya..ayaq lioq sentiasa jejes ja..org tua2 kata murah rezki..buas yg amat..sangat lasak..jaguh kampung la katakan..

Ari sabtu baru la balik ke umah aku plak kt Kayang...hehe..lega...makan2 lg..ujan kemain la ari ahad tu..sampai kolam ikan tepi umah tu ayaq melimpah..abis ikan2 kluaq..siap naik ke porch keta tepi umah lg..sampai terpijak2 la ikan puyu tu..aku plak..bwk keta terlenyek depa..sian..tak sengaja la..mak plak ckp..ikan haruan mai sampai depan umah atas rumput carpet tu./.ada 2 3 ekoq dok berenang atas rumput..haha..punya lebat ujan..so activity balik umah aku jgk..makan n tidoq sakan..ada jgk org tlg take over jaga zhea...

Ahad malam dah siap nk balik ke Png..tok n wan zhea ikut skali sb dpa nk dok umah maksu zhea..yg tgh sarat tu..maklumla..maksu n paksu zhea ni PJJ..laki dia kja kt shah alam..so...takut la dok sorg..suh mak ayah dia teman..zhea pun mengada tk p umah kakmidah la..sb dah tok nk jaga..ok jgk....

Isnin..huby kja pg..tinggai aku,zhea,tok & wan zhea ja pg tu...pg2 tu aku bwk tok zhea soping brg dapoq kt giant..nasib zhea baik2 ja duduk dalam troli tu..dah la tk bwk stroller..ptgnya ke Relau..bwk dpa jalan2 sambil bli duryan udang merah yg sangat2 enak..

Ok itu saja buat masa ni..nk sambung buat kja..satg tgh hari nk ke QB nk bli tiket Transformer..pewittt...esok nk dating berdua dgn huby terchenta..haihh..siok!!

Tuesday, July 7, 2009

Fenattt

Tadi lunch time lone ranger ke Sunshine Square, asalnya nk tgk buat last round shopping kt BabyFair tu (btoi2 last ni).Terbeli 2 lai baju tidoq saja..sb dah tkdak apa yg menarik minat.

Nampak Drypers M84 murah bli la satu pack, pastu terbeli Drypantz yg M44 kpg..oh ya..skrg agak2 payah nk pakai kan diapers dia..takut tegeliat ja dok bersilat dgn dia time nk buh..so,try pakai kan pant..nmpk senang skit..drypers tu stok utk umah kakmidah (bbysitter)..

jalan2 lg..called KakMidah tnya brg zhea apa yg tk cukup..skali dia ckp stok makan dah nkabis..bergegas bli brg2 makan dia , Nestum beras merah,BabyBites,Biskut Milna,Nestum Gold n bla bla bla lg segala mak nenek brg cik zhea..tup2 terbang rm54.60 saja kt tmpt stok makanan baby (termasuk milo fuze n magi tomyam cup).

Trus pedras jalan kaki nk balik opis..dgn panas terik..terhuyung hayang aku sorg2.."gentiang" barang dua belah tangan...huwarghh..mau hari2 lagu ni..kot2 naik mucle2 aku bley jd ahli bina badan..jalan kaki dr SS ke opis ada la dekat 500 meter..ke parking keta plak..kebetulan ari termai awai..park plak keta kt ujung..

"fenatttt mama ari ni Jiya oiii.ketaq2 tangan mama ni...jd budak baik,cerdik pandai ya sayang"..huhu..aku slalu ckp kt zhea sambil usap pala dia kdg2 "Jiya, nanti mama dgn ayah tua, jaga elok2 km na,jgn p letak kt rumah org tua2 tau"..huby geleng pala ja..

**lps ni dah tkmau pandang ke Sunshine Square Baby Fair lagi untuk taun ini.titik.

**yeahuuu..zhea dah naik 4 btg gigi..mcm gigi kapak plak nmpk

Monday, July 6, 2009

Jalan2~Zoo Taiping ja

tak pi jauh2 pun la..takat p Taiping ja la bwk zhea tgk animal2 ja..hehe..tp dia sungguh enjoy!!
suka sangat dok dalam stroller tak mintak di dukung lgsung..yg gambaq2 dia kna dukung tu bukan sb dia nangis nk kluaq stroller ok, tp ayah dia yg nk kalut dukung bg nampk anak dia nmpak jelas skit binatang2 kt situ.Klu dok dr stroller dia tu..tk nampak sangat..sb rendah..
Enjoice!!
asyik tunjuk merata ja dia..semuanya bird klu zhea

suka tgk fish..arapaima zigas yg sungguh2 besaq..rasa yg ni saja penarik km nak ke sana..yg lain tu..biasa2 saja..

hepi sangat diaa

tgk bird..byk sangat bird la


mama, dlu mama ada ambik gambaq kt sini jgk time tu zhea blum ada lg kan,skrg turn zhea pulak.




**pic last ni awat ayah zhea jd ala2 crita "dayang senandung" plak..sb tangan tertutp flash light..hahaha..
**sory pic binatang2 tu tk plak snap byk2, ambik pic elephant ja,sb zhea suka kt Ely tu**

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...