Thursday, June 18, 2009

Ikan Goreng + Kangkung Goreng Belacan

**Pic cilok dr FP kak Hanieliza n Google**

Minggu2 bekerja agak susah utk aku masak kt umah ptg2..ya la..dah letih bekerja..pastu trus ambik anak..dgn dia yg agak "buaih" skrg..tak sempat lah nk luangkan masa utk masak..tp utk makan dan pulak..kihkih..tiap2 ptg lps ambik zhea dr umah kakmidah..mesti singgah Bangkok Tomyam..bli siap2 apa nak makan..slalu akan order tomyam,nasik padprik daging merah,kutew goreng,bihun sup,nasik goreng ikan masin,nasik goreng kpg teloq mata (haa sampai tloq mata pun bli..tkdan nk goreng sendiri)..pagi ni huby balik dr kja shift malam..
W=wife , H=hubby

W:ptg ni kita nk order apa plak no kt Bangkok tu..( cesss..dr pagi siap pikiaq dah nk makan apa utk dinner satni..padahai bekpes pun blum)
H:Masak pulak la kot ari ni..
W:apa??masak..(huh)..nk masak apa..stok brg masak mana ada..kan masak weken saja
H:Sardine ok?
W:Tak mau sardine..satg reput tulang2 kita mcm tulang ikan sardine, apa kata kita bli ayam skit kt kedai Al-Ikhwan, masak ayam goreng..cepat n sedap (aku mmg suka makan ayam goreng, sabit tu badan dah mcm ayam dagin ni, huby lak mmg hantu sardine..ari2 sardine pun xpa)
H:Alaa...boring la..dah jemu tgk ayam..Ikan la..ikan goreng..pastu buat ulam2 skit,lgpun nk makan dgn cencalok udang..(muka berbunga2 ja..sb mmg penggemar cencalok jgk)
W:Okeh la...ari ni..kita bli ikan..hermmmm...

aiyark...so kt opis tgh berkira2 nk masak apa la ngn ikan tu ari ni......yg paling simple..Ikan Goreng (mintak2 la ikan cencaru ada lg kt kedai) + Kangkung Goreng Belacan + Ulam Timun + Cencalok Udang...

balik opis satg nk siap2 mandi n letak nasik..baru kluaq p kedai bli ikan n ambik zhea trus...semangat2!!

**boss nk balik pukui pat setengah bleh..tp td mai sayup kui semilan setengah..cemana tu??kira halai la nooo..oloh..kdg2 lebih masa tk kira pun kan..

2 comments:

MRS. K said...

klu masak tiap² ari plak, smpai blur nak pikir apa lak next menu.. adoiii.. dlu mula kawin rajin la masak.. tunjuk skill konon.. tapi dah ade anak ni.. adoiii.. tak sempat den..

Mummy Dasy said...

hikhikhik sama ah poning pala asik pk nak masak ape

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...