Monday, June 29, 2009

Penat

Ari ni kui 7,30 bertolak dr Beseri,Perlis..kui 10.30pg baru sampai opis..lps antaq zhea umah kakmidah
Terlambat plok..satg lmbt la balik jwb dia..sapa suh mai lmbt..
Tadi balik umah lunch time..ada penyewa baru kt sblh umah..cam eksen ja..suka ati park keta dpn gate umah aku.huby dah angin dah..

Friday, June 26, 2009

Friday lunch time @ QB

Arini lunch time ke QueensBay Mall lg..dgn makanmate jgk..
saja2 jalan2 cuci taik mata..Aku sambil2 nk pra-shoping baju raya.
Masuk Ausinno Kids ada closing down sale..mmg okeh sangat..dapat la 2 ketoi blaus raya utk anak dara tu..harga sangat murah..selai rm19.90 saja..n Terbeli 2 lai sluaq jeans Poney kt zhea..smua tu stok raya konon2..bleh caya ka ni..hekhek..slalu takdan raya dah tk sabaq nk "serlom" suh dia pakai..

Jalan2 lg..terjmpa Optimus Prime,Bumble Bee n the geng plak, trus roh depa meresap dalam badan aku plak...hahaha... rasa tk sabaq nk tgk..
Sbnrnya aku ni takdak la peminat gila2..tp dalam2 bukan die hard fan pun..dah layan Transformer yg dulu tu lebih 10kali kt dvd..heheheh..


Utk Revenge of Fallen plak..my huby ajak tgk kt wayang lps tu bru bli dvd..blue ray..yeahu...tp bukan dalam masa terdekat ni kot..sb saheh org ramai gila..tunggu la 2 mgu lg ka..plan tu nk tinggai zhea kt umah kakmidah sat..n km lari2 mai tgk wayang ber2..ala2 dating la kot..hakhak hak..
Tak sabaqnya nak tgk!!!Ptg ni maybe p QB lg..huby nk tgk tsirt dia.

Tadi tk benti lunch kt mana2 pun..bli kopok leko rm2 saja..jimattest..sb blum gaji..tediss tau..



**aku rasa mcm tiang lampu gedempol la plak..smua gambaq berdiri tegak ja

Hasil dr Sunshine Baby Fair

ni ja la yg mampu di rembat masa p Sunshine Square BabyFair kemarin..niat nak cari stok baju raya kt Zhea..tp tkdak satu pun yg menepati piawai..cuma cardigan ni ja la kot bleh simpan raya (konon2 la..tgk malam ni dah bg pakai) ..murah ja..lps less 50% tinggai RM15.++ ja..

yang lain semua stok baju dok umah..murah2 la..sepasang rm6.90..satu rm3 pun ada..tp disebabkan baru ja..bli stok baju dok umah zhea awai bulan ari tu..dpt la 5 pasang saja..dan jgk stokin2 Pureen rm2.90, babykiko 3 pasang rm9.90.. sapu tangan kecik Tollyjoy 4 keping rm5.50..murahkan... ok la...lgpun soping sblum gaji..stok baju dok umah aja la...huwaaaa...
**cenggugut ari ni atit uwutla (tiru gaya nisa anak viruspadu)

Wednesday, June 24, 2009

Kasut Merah Comei + Laksa Shack

pewitttttttttttttttt...saja nk poyo ni tayang kasuit baru saya..

kan ari senin tu telah merembat 2 ketoi kasuit..ni la salah satunya..satu lg sandal besa brand yg sama jgk..selesa...dah pencen nk pakai high heel lg dah..sejak lps detect kna Slipped Disc...mmg doc dah advised jgn pakai kasuit tinggi2 ni..atas permintaan ramai..mempersembahkan...jeng jeng jeng
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

tantek dak??merah ang ang lg..sangat selesa di kakiku

bersama2 ini disertakan pic2 masa makan laksa shack ari tu bersama my makanmate..wallawehhh

sedap tgk asam laksa ni..saya hanya makan bihun tomyam (tomyam laksa)

23/6/2009

  • ari ni posa.....letih skit..nasib bangun makan soq pg td..semalam buat sambal tumis udang petai + telur dadar..berselera aku makan pg td..bersama2 nescaffe o panas...Insya Allah..klu diberi kekuatan nk posa lg esok

  • semalam zhea tidoq tk brapa nyenyak..maybe sebab sempit kot..hehehe..ya la..satu katil tidoq ber3..nasib katil king size..klu queen mau gedebuk ke bwh sorg2..dah la mak pak dia gedabak nya badan..zhea sempit sb bantal2 aku letak tepi dia..ya la..dia tu tidoq suka mai dok berimpit kt mama dia..mau tk sendai bantai..takut terpenyek pulak si kecik tet ni...tepi2 dinding jgk selit bantal..tp jgn risau..dia tak jatuh ke muka dia..sb dah selit ketat2 btoi kt celah tilam tu..klu tk buh bantai kt dinding..satg mau terantuk plak..haih...

  • pagi ni tgh aku dok relaks2 iron baju..zhea jaga awai plak tak dan kui 7 dah jaga..dah la aku blum mandi..kalut la..sat2 lari2 gosok gigi..lari2 tgk zhea..lari2 mandi cpt2..lari p ke dia..time tu huby dah p kja..dia kja shift pg minggu ni (best).time nk mandi aku sendal keliling dia camni..aku tau bahya...tp terpaksa..letak bwh..satg lg bahya terjun tangga plak..hish..mintak dijauhkan la..dr jatuh2 ni...so far zhea blum penah jatuh katil.
  • td lunch time gagahkan jgk nk ke Sunshine Square sb nk tgk BabyFair..ok la..klu nk soping untuk baju2 dok umah mcm ok..tp klu baju2 utk pakai raya..ermm...mcm tk ada yg bekenan sangat lah..(my pendapat ja ok..org lain tktau la)..harga mmg murah2..tringat taun lps..time babyfair ni..sakan soping2 brg zhea..murah2..baju tidoq mickey minnie tu baru rm10 sepasang.mummy..tk balik png ka?tp kt kl lg bykkk sale kan..
  • tgh pikiaq satg bukak posa nk makan apa...yg pastinya...tkmau masak...dahling..jom p Sg Nibung..bli Ayamas Percik Roaster..
  • Zhea..mama rindu kt Zhea la plak..tak sabaq nak balik ambik dia..

Monday, June 22, 2009

sukaaa

hepi..kembang kuncup2 kembang kuncip ni!!sb baru bli 2 ketoi kasuitt baru..kt QB Mall tadi..tenkiu pd makanmate sb memberi pendapat anda bahwa..kasuit tu sangat comei..
sukanyaa!! dah lama sangat tk bli brg utk diri sendiri.

Wekend update:
-95% yg di planning menjadi..cuma tk p Gurney saja..huhuhhh..huby takmau p jauh katanya..

-kain baju raya utk me,zhea,mak n MIL pun dah bli (serba sepasang dlu)..tinggai utk aku nk kna bli tambah2 lg dalam 2 3 pasang lagi kain baju kurung utk raya ke 2 3 4

-berjaya bli diaper backpack baru & thermos kecik comei utk Cik Zhea..suka lg

-Keta PFV km yg tersayang pun dah sehat walafiat setelah menelan belnja berjumlah RM205..alhamdulillah..

-Semlm zhea kena "puk" pungkoq skit sb buas sangat..mainan2 yg selambak bli tkmau main..kalut nk p main sampah kulit kacang..pastu..sampai tgh malam tkmau lena2 lg..asik nk syok main ja..kan dah kena sayang..

-Zhea sangat sronok bila pasang lagu2 dr VCD Barney..siap gelek2 hepi.

Friday, June 19, 2009

Planning Weekend ni

mood ari ni ala2 suam2 kuku kaki..td pagi rajin skit..ni dah malas nak pengsan2 utk buat kja..tak sabaq nk tgu pukui 5 nk pedras balik..yehuuu..
mcm2 plan dalam pala otak ni utk cuti 2 hari sabtu ahad ni...

Sabtu:

  • pagi, huby bwk baikki keta yg sakit tu
  • misi mencari kain baju raya utk zhea n mamanya (ayah zhea dah tk mau buat baju melayu baru..nk pakai taun lepas punya)
  • cari adiah besday Qayyuum (anak cousin huby)
  • ptgnya ke Penaga besday party Abdul Qayyuum

Ahad

  • Jom..Gurney Plaza plizz..shoping moping, jalan2 prabis duit yg saki baki dok ada..dah lama sangat tk p..zhea pun tk besa jejak stroller lg kt situ.

Gugu Gaga Zhea Rayhana


gugu gaga zhea la pulak.

ambik kemarin pg time nk antaq dia ke umah kakmidah..

mulut dah ramai sangat la ni..byk org ckp zhea ni bleh ckp dlu apa dr berjalan..

huby bising aku brani ambik video time driving..hikhik..ala time tu dah kui 9 lebih..jalan lengang..pandai2 la..lgpun sat saja..klu keta benti zhea sengap plok..

**zhea suka sangat isap jari..tk sukaa..satg kecut jari tuu

PFV buat hal lg + zhea makan ayam

  • PFV ku sayang ni nak menelan duit tuan dia lg..aiyarkk...kipas radiator plak tk function.kemarin ptg, time p umah kakmidah..keta berasap depan tu jgk..hik hik...abis org2 kt bwh mai tgk..tegejut depa..tp huby buat2 cool saja..hurmmm...taun ni dah 3 kali dia buat hal..mula2 atennuator..pastu ekon..ni kipas radiator plak..campoq2 mau harga pebaik tu..dah bleh buat built in wardrobe kt master bedroom umah baru nnnti tau..huh...mgu ni bru nk bwk PFV jmpa pomen..kna brapa plak dah..berdebar lg...gini lah nasib klu keta dah berumuq skit,,.,dah dkt 6 taun dah...bli yg bru plak tu..bukan yg "tangan kedua"
  • anak saya zhea rayhana tu sangat allergy klu silap skit..igt dak dlu kakmidah jamu sup dagin sampai jadi kayap kulit dia..pastu kna gigit semut sampai masuk ward..hahaha...ari ahad tu..aku saja2 nk try suap benda baru kt dia..slalu asik makan moi dgn vege saja..tk pun ikan salmon saja..kali ni..nk try jamu ayam plak...goreng tanpa garam..ambik isi tgh2 tu ja..penyet2..bg halus2..buh lam moi..lalu ja makan.nganga ja bila nk suap..klu moi+vege punya jenuh nk tunggu dia nganga..paed dia pesan klu nk tgk dia allergy ka dak kt satu2 benda tu..try bg n tgk klu lps 3 ari tadak apa..maknanya ok..dr ari ahad aku bg..sampai kmarin nampak ok saja..makna kata..zhea tak alah ayam..senang la pasni bleh jamu buboq mekdi..hehe..igt lg aku dlu..zhea ni allergy tu..datang dr aku..sb aku dlu masa kecik2..kulit sangat2 payah jaga...mana besa nk makan seafood2 n ayam2 sangat dlu2..sb klu makan jd gatai2 kuliut..eczema tu toksah kata la..hehehe..dok kena slalu..dah tua2 kerepot ni baru bleh merasa nk telan ayam n seafood..sb tu hentam gila2 bila dpt...weken ni kita makan sup ayam plak na.

Thursday, June 18, 2009

Ikan Goreng + Kangkung Goreng Belacan

**Pic cilok dr FP kak Hanieliza n Google**

Minggu2 bekerja agak susah utk aku masak kt umah ptg2..ya la..dah letih bekerja..pastu trus ambik anak..dgn dia yg agak "buaih" skrg..tak sempat lah nk luangkan masa utk masak..tp utk makan dan pulak..kihkih..tiap2 ptg lps ambik zhea dr umah kakmidah..mesti singgah Bangkok Tomyam..bli siap2 apa nak makan..slalu akan order tomyam,nasik padprik daging merah,kutew goreng,bihun sup,nasik goreng ikan masin,nasik goreng kpg teloq mata (haa sampai tloq mata pun bli..tkdan nk goreng sendiri)..pagi ni huby balik dr kja shift malam..
W=wife , H=hubby

W:ptg ni kita nk order apa plak no kt Bangkok tu..( cesss..dr pagi siap pikiaq dah nk makan apa utk dinner satni..padahai bekpes pun blum)
H:Masak pulak la kot ari ni..
W:apa??masak..(huh)..nk masak apa..stok brg masak mana ada..kan masak weken saja
H:Sardine ok?
W:Tak mau sardine..satg reput tulang2 kita mcm tulang ikan sardine, apa kata kita bli ayam skit kt kedai Al-Ikhwan, masak ayam goreng..cepat n sedap (aku mmg suka makan ayam goreng, sabit tu badan dah mcm ayam dagin ni, huby lak mmg hantu sardine..ari2 sardine pun xpa)
H:Alaa...boring la..dah jemu tgk ayam..Ikan la..ikan goreng..pastu buat ulam2 skit,lgpun nk makan dgn cencalok udang..(muka berbunga2 ja..sb mmg penggemar cencalok jgk)
W:Okeh la...ari ni..kita bli ikan..hermmmm...

aiyark...so kt opis tgh berkira2 nk masak apa la ngn ikan tu ari ni......yg paling simple..Ikan Goreng (mintak2 la ikan cencaru ada lg kt kedai) + Kangkung Goreng Belacan + Ulam Timun + Cencalok Udang...

balik opis satg nk siap2 mandi n letak nasik..baru kluaq p kedai bli ikan n ambik zhea trus...semangat2!!

**boss nk balik pukui pat setengah bleh..tp td mai sayup kui semilan setengah..cemana tu??kira halai la nooo..oloh..kdg2 lebih masa tk kira pun kan..

Tuesday, June 16, 2009

Mengah

Huh...awat mengah truk sangat la ni...kena tarik nafas panjang2..fuh fuh...
makan byk sangat berkilo2...
Kmarin..bekpes..makan nasik capoq + teh ais
lunch..mee kari + teh o ais
dinner..nasik kerabu special (ada daging bakaq,ikan goreng n cili sumbat tu..apa ntah org panggil) + ayam rangka sekoq yg minyak berlinang2 + sate mau dkt 20 cucuk makan + ayaq oren segedebuk....trus lena zassss baik punya semalam..

Pagi ni bangun tidoq trus penin pala..ntah2 darah naik kot...dah makan smua yg belemak2...huk huk...plan arini nk posa..tp tk jd sb penin pala..alasan la tu...hehehe

Ari ni bekpes nasik goreng udang + nescaffe ais...

Mengah pelik ja ni..cemana la..dalam perut aku ni..mesti kt saluran pernafasan dah sempit sb lemak2 dah byk sangat..huwaaa..

Huh...susahnya nk control...huh..takut nya satg gemok gedemppol mati kna sakit jantung ka apa...mintak2 dijauhkan lah...

Monday, June 15, 2009

Weken stori


Sabtu:
  • Bangun awai la jgk..kui 9..tu pun setelah cik zhea asik membebel dalam bahsa german kt sblah ni..rasanya dr kui 8 dia dah jaga..me n huby buat2 pejam mata..tkmau layan dia mgkit awai sangat..hehe..baru nk qada tidoq la sayang...sian mama & ayah ok..ari2 bgun awai nk p work..arini cuti..bg la chance.
  • Kui 10 pgi..kami ber 3 jalan kaki ja p market bukit gedong (blkg umah saja)..bli brg2 basah utk stok 2 ari..dan jgk..bahan2 nk masak moi zhea.
  • Mandikan zhea..relaks2...dia lena..aku terbang p dapoq masak laju2..sah siap masak..trus ngappp..simple ja masak..ikan cencaru goreng n sambal tumis teloq
  • Ptg lepaking2 layan Dvd..crita apa ntah lupa..ohhh igt2..Chucky yg episod mana ntah....
  • Kui 5 siap2 nk kluaq..yeahuuu..nk p tmpt yg bleh ilangkan stress..yeahuuu lg...km ber3 ke Queensbay Mall..ramai la pulak manusia..padahai bukan time gaji lg kan..aikk...mesti dpa pun ada duit gedebuk jatuh dr langit kot..hehe..km ke Harvey Norman n Foto President..sb huby dok servey2 semera serombong kapai dia..lps tu p Mom's Care..aku lg skali mengetest brg yg sampai masuk lam mimpi nk bli..tk bli2 lg..uish...tkpa..tk lama dah kot..pasni jenuh surung zhea merata kan..huby buat muka ja..sb aku nk buat satu pembelian yg membazir..hehehe..takpa dahling..sampai masuk lam mimpi ni..tahap wajib kna bli dah tu...lps tu km ke Toy r Us..bli kipas n mainan biasa2 zhea skit..kipas yg lama dah jahnam..abis blade2 tu..dia gigit...ishh..nasib dpt voucher free aritu..so kna tambah duit skit ja la..jimat!..Jalan2 lg..ke RotiBoy..makan n balik...
  • Trus ke Giant..bli stok2 brg rumah n utk anak kecik ni..susu dah abis..tgk2 drypers murah..bli la satu pack..top up stock lama yg nak menyusut..ambik Drypers size M balik..sb ari tu try L..londeh pelek ja..tak cun kt pungkoq dia lg..klu Mamy Poko pun still pakai M lg..(alaa..zhea dah tk montel sangat dah la ni..)...dah nak balik..saja buat ngada2 lapaq KFC..try yg pedas tu..best jgk...lps tu..trus balik umah...
  • Sampai umah..maksu n paksu zhea mai..sembang2 ngn dpa..trus...zzzzzzz

Ahad:

  • cam besa mangkit kui 9 lg...mandi kan zhea..dia lena..trus masak..simple dimple saja..Ayam Goreng n Sayoq Bayam, n huby nk makan cencalok udang..tu pun..licin makan tau..
  • Ptg...relaks2..lena2 sedas dua..
  • Kui 5 kluaq p Giant Doremen...sb huby nk makan Cendoi..masuk la Giant Clearence Sale tu..manusia rameiii..tgk2 ja..takdak apa yg best pun..huby kenan high chair tu utk zhea..tp aku tk kenan..rasa kurang cun..takyah la bli lg..nnti2 la..kna tgk yg btoi2 cun skit laa
  • Aku buat2 lapaq buah cempedak..konon nk buat cucoq malam satg..hehehe..trus ke Relau..tmpt Kedai Duryan Cap Tupai tu..(dlu masa peknen..slalu p makan tangtu ja duryan)..vli cempedak n duryan balik pulai...harum semerbak bau keta..duryan n cempedak.belawan bau dpa..naik penin aku..penin tp sedap..hehe
  • Time nk blik umah..huby ajak p tgk umah..hukhuk...brangan2 best2 dok umah baru la sat..ala2 brangan taik kuda..hehehe..hoiii developer!! bila nk bagi kunci nih..nk kena sepuk kot!!
  • Sampai umah kui 7...trus masak pulut sb huby nk makan duryan dgn puluit plak..
  • Malam...relaks2 saja..dua2 terkernyeh kenyianggg...

Alaaa...esok keja..cemuih balik laaa....

**zhea la ni..jmpa apa saja..asik nak "hello" kt tlinga ja..kdg2 sapu tangan hello,biskut hello..semua nak hello..

Friday, June 12, 2009

Nur Kasih

baru 1st time tgk crita ni kt tv3 ari jumaat kui 9.dah episod 3 rupanya.sblum ni tk prasan pulak..ya lah..tv ni di konker oleh crita2 dr channel 55dot dot saja..asik2 discovery,natgeo..aiyark.....ter best la pulak..comel la Nur Amina tu...klu bleh nk ikut tiap mgu la..mcm crita2 novel lak jalan crita dia...BESTTT

Jalan cerita yg menarik..drama melayu yg berquality!!

sinopsis:

Nur Kasih mengisahkan dua beradik, Aidil dan Adam, yang mempunyai karaktor yang sangat berbeza. Aidil seorang anak yang akur kepada segala perintah ibu bapanya, penyabar dan cukup menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang-undang di Universiti Al-Azhar, Mesir dan bercita-cita untuk menjadi seorang peguam syariah. Adam pula hidup dalam suasana yang penuh eksotik di Australia, mengambil jurusan seni bina dan bercita-cita besar untuk membuka firma seni bina sendiri di Sydney. Adam seorang yang berdikari dan tegas dalam setiap keputusan yang diambil dalam hidupnya. Ternyata anak-anak Ustaz Hassan dan Hajjah Khadijah ini sama-sama berjaya dalam pelajaran tetapi hanya seorang yang mendapat kepercayaan penuh oleh ibu bapa sendiri. Ustaz Hassan berkawan baik dengan imam kampung, Ustaz Abu Bakar, yang mempunyai dua orang anak perempuan, Nur Amina dan Siti Sarah. Nur seorang pelajar terbaik di kampungnya dan bercita-cita tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti. Malangnya keluarga Nur tidak mampu untuk menanggung perbelanjaan tetapi dia tetap berusaha untuk memohon pinjaman dan biasiswa tetapi malang tetap menimpa apabila dia menerima kunjungan peminangan Ustaz Hassan.Ustaz Hassan bertanya kepada Aidil siapakah wanita pilihannya untuk dijadikan isteri. Aidil tanpa berfikir panjang terus menyatakan minatnya terhadap Nur Amina. Tetapi keputusan yang diambil Ustaz Hassan semasa hari peminangan mengejutkan keluarganya kerana dia memutuskan Adam untuk memperisterikan Nur Amina, bukan Aidil. Walaupun kecewa, Aidil tetap bersabar dan memahami niat baik ayahnya yang cuba untuk menolong Adam. Aidil yang sangat mengambil berat tentang adiknya sentiasa memberi nasihat untuk tidak melawan kehendak ibu dan ayahnya yang semakin tenat serta tidak mensia-siakan isteri dan perempuan seperti Nur Amina.Masa berlalu… Dengan berbekalkan perasaan sedih kerana kehilangan seorang ayah dan gadis yang dicintai, Aidil tetap meneruskan kehidupannya sebagai seorang peguam di mahkamah negeri. Adam pula berhijrah kembali ke Australia untuk meneruskan pengajian dan berjumpa dengan kekasih hati, Katrina. Nur ditinggalkan dan hidup dalam penipuan terhadap ibu bapanya yang mempercayai dia mengikut suami berhijrah ke Australia walhal kini hidup sendirian di Kuala Lumpur. Tetapi ini tidak menjadikan penghalang baginya untuk memegang segulung ijazah dalam jurusan seni bina di salah sebuah universiti terkemuka di Kuala Lumpur.Oleh kerana terlalu gah dengan kehidupan di negara orang, arwah ayah dipersoalkan, ibu di kampung dilupakan, isteri sendiri diabaikan. Pelbagai masalah yang dilakukan oleh Adam tanpa menyedari akibatnya yang akan memakan diri sendiri. Adam tetap mengamalkan tabiat buruknya yang cukup untuk memesongkan diri dari agama. Dan kerana nafsu, dia berkahwin dengan Katrina tanpa memberitahu hal sebenar tentang isteri yang telah dibiarkan. Segalanya berubah apabila kemalangan tragik berlaku yang melibatkan Adam dan Katrina. Apakah kesudahan drama ini?

Heppi

**muka dalam pantang jerawat penuh,zhea 30 hari


Hepi sangat2 bila....
  • anak dah kenai mama dia..bangun tidoq trus..."maahhh" bila celik mata
  • ptg2 ambik dr umah kakmidah dr jauh (lift) kelupoq2 mcm nk terbang mai..panggil "aaah"
  • klu kt umah tgh main2 sorg2...dia prasan aku tadak dpn..pun "maaa"

indahnya perasaan seorg mama walau pun blum jelas betoi2 lg "mama"..saya tetap hepy!!..saya doa kpd sesiapa yg sedang bersedia,menunggu & dah lama menanti utk menjadi ibu..di percepatkan & dipermudahkan utk ke jalan itu..amin.. (dulu pernah jgk merasa perasaan..diduga lambat skit....mungkin itu ujian dariNya).Alhamdulillah atas rezki ini dariNya.

Wednesday, June 10, 2009

jenuh tunggu

hati tk tenang selagi benda tu blum setel..ish ish...penantian satu penyeksaan btoi lah..mntk2 ok n cpt skit lah...huk huk...benci la menunggu niii

Monday, June 8, 2009

Zhea 10 bulan

Pejam celik pejam celik...sat ja...
zhea dah nk masuk 10 bulan esok (09.06.2009)..rasa mcm baru ja lg tau berita peknen,mengandungkan dia..tgh tendang2 dalam perut,mama dia alah truk jgk..muntah abis terpercik dinding umh,muntah kt tgh jalan la,tertelan muntah sendiri la..haha mcm2 kan,lahir kan zhea operate lg..n dalam pantang..tup2 esok dah cukup 10 bulan anak dara kecik ni..lg 2 bulan dah nk setaun..apa2 pun alhamdulillah..dgn rezki drNya.

So far perkembangan zhea normal, sama dgn umurnya.
  • yang paling best dia dah boleh duduk sendiri..senang skit time nk bg suap makan.


duduk ada 2 jenis, satu jenis tahiyat akhir & satu lagi jenis kaki lurus kedepan tu (taktau nk sebut cemana)..yg jenis tu yg suka bomm jatuh kadang2..hehe..tak reti nk balance kot..(sedap kan makan blade kipas zhea)

  • sangat suka camoq barang..klu ada beg depan dia..abis dia selongkaq..bok kluaq semua..baru puas ati dia..ntah apa yg dia cari tktau..td dia baru camoq beg baju dia sendiri..km baru sampai dr kampung..aku blum sempat bwk naik bilik..dia dah tolong "unpack" kan..haiyaa...tkpa..anak dara rajin ngemas..klu ikut p dapoq.kabinet dapoq lak dia selungkaq.

ooohhh..nak camoq bakoi bedak pulak no..bila aku ckp "ohhhh camoq"..kernyih gelak besaq plak..tk takut langsung

siap buat lentok2 mengada2 lg..


  • dah bleh berdiri tp kena meniti2 kt sofa dgn kata lain..ada tempat berpaut..blum pandai diri sendiri2 lg..tp dah bleh memanjat sofa!!
  • merangkak sangat laju..klu agah2 dia buat2 nk ligan..lg la laju
  • zhea ni kuat bebai jgk..suka baling2 barang klu dah jemu main
  • alamak..satu ja lg...gigi blum tumbuh...tp dah kuat menggigit..org suruh kiss pipi..dia kiss mulut sambil tokak..sakit jgk la..
  • sangat manja,keryau mengada2..& payah nk mau dgn org!
  • dah pandai babai2,tepuk amai2,angkat tangan bila panggil nama dia,sebut a'aah (ayah) & maaa (mama)

Friday, June 5, 2009

Friday Lunch Time~HomeDec PISA & Nasik Ayam Periuk Besaq


Lunch time klu ari Jumaat mcm biasa la..melilau tu lama skit..(mcm ari lain melilau sat)
Kt PISA ari ni start HomeDec ni 7-9June..so aku tk lps peluang la..nk p tgk jgk..
Ajak Dila teman kan..sory makanmate tk ajak..sb segan la..bukan p meronggeng mcm QB pun..hehe
Bykk sangat pilihan utk cabinet2 dapoq sampai aku naik penin..tp byk yg utk org kaya melana blaka..geng2 cina rameiii sangat..huh..aku cuma dok ambik pamplet2 tiap kdai..nk survey harga dlu..pelan dapoq huby dah designkan..cuma nk tau harga utk tiap2 material ja..
Nk snap pic kt sana byk3 tk bleh pulak..siap kna warn dah..huk..benci btoi..


tanteknya lampu juntai2 ni..tp aku tk minat..jenuh nk lap habuk mau gini..n zhea pun saheh kalut2 nk tarik..mau putuih gitu ja



sinki..nk ada tmpt nk keringkan pinggan tepi ni camni la..senang..tp ni "simple present tense" sangat..hikhik..sinki lagu ni pun dah dkt 6rts..gilakk


huby cakap bekenan soket outlet lagu ni..jom buh kt dapoq n kt tv dahling..seketoi natang ni 4 port 566..lg gilak..tp tantek n ada beberapa kelebihan dia..klu ada duit lebih kita buh ni naa (brangan harus lebih2 ni)
Dah jmpa jgk dapoq hob n hood yg bekenan di hati n sesuwei ngn dapoq cinoni aku,.tp tk bli pun..tgk harga sajakk..
Ada booth Coway kot..pungpangpungpang aku ni..buat2 confident cam nak bli...
test2 la penapis ayaq dia..dia bg minum ayaq sejuk segelas..leghaaa ilang dahga...
Gilakkk nk bli sampai 3ribu lebih..nnti2 la duit terjun dr langit mai..bleh la bli..

Dah penin hangat busuk smua kluaq dr Pisa..perut lapaq..ajak Dila try p makan Nasik Ayam Periuk Besaq dkt D Piazza tu..building baru tepi opis...best jugak..kedai dia nampak kelass skit..harga nasik dia pun kelass jgk..tp nasib sedap n byk..Aku makan Nasik Ayam Panggang n Dila Nasik Ayam Madu..sedap..byk sangat..next week bleh p makan dgn "MakanMate"..jalan kaki saja..dkt sangat2 dgn Opis kita kan..Mummy Naufal..jom p skali dah balik Penang mgu dpnm..hikhik

tayang muka tembam sendiri..





**Last sekali...tak sabaq nk ambik dia petang ni!!
Sapa nama Jiya angkat tangan..trus angkat tangan dia..clever girl..kadang2 rasa geram sangat kt dia..aku cium2 geram penyek2 dia sampai keryau..


**Selamat berhujung minggu semua,malam ni km sefamily nk bertolak balik kpg cuti 3 hari..so offline lah selama 3 ari ni..sapa2 yg balik kpg or cuti2 Msia ke mana2 safe journey okies.

Thursday, June 4, 2009

tag from Mummy Naufal

1.Apa Perasaan Anda Sekarang?
Rasa letih sangat lately..tk smpt nk rest lgsung..dari last wekend busy zhea kt spital..pastu ada tetamu kt umah..ni nak balik kpg pulak..aiyarksss.....serabut dgn urusan kt umah ni..byknya kja nk kena buat sblum ballik kampung..baru settle packing bag sikecik tu..bag baju mama n ayah blum lg..baju stok 2 mgu lps angkat dr ampainan baru siap lipat..byk gila..n blum susun masuk lemari lg..cam nk biaq ja bergelimpangan atas katil bilik kecik ni..tp satg sure camoq balik..

2.Saya nak makan...
laksa kola perlis terbaik wokk(haniko hoit..mmg laksa sana terserlah kesedapan dia,laksa janggus jatuh no 2 ok!)

3.Saya tak suka...
org jahat..suka ckp besaq tp zero,prasan bagus tp tk bagus..apa2 ja la yg x elok tu.....

4.Impian saya?
mcm sama cam mummy naufal jgk la..dok umah besarkan anak..termasuk ayah dia..tp duit mau byk..utk tabur zakat..

5.Haiwan yang saya tak suka?
ulaq..geli n takut

6.Saya harapkan..
semoga kehidupan saya & keluarga saya, kawan2 saya sentiasa diberkati & dibawah lindungan-NYA.. dimurahkan rezeki.. AMIN..(tiru weh..)

7.Jika boleh putarkan masa?
ketahun 1998-2001...balajaq rajin2..score elok2..4.00 mereng

8.Saya pada 10 tahun akan datang?
mama kpd anak sulung darjah 4 yg mempunyai 2 org adik..

9.Handphone saya adalah sebuah?
Nokia N73 sajork..itu ja mampu..tu pun belas ikhsan org tu bg...blum niat nk tukaq baru lg..

10.Saya pernah bercinta sebanyak?
2x

11.Saya suka pada
suami saya (harus tu),shoping~bli yg 5kupang pun jadi la..janji klu kluaq bli apa2 brg,

12.Kawan-kawan saya..
kawan susah senang...susah ohh nak cari...

13.Pernah dikhianati?
ya pernah

14.Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?
biaq pi ja la..malas ambik tau dah pasai hg ok

Senaraikan 8 orang untuk di Tag:
Ila mama Faiz
Qaseh
Mrs K mama Hadif
KakWani Ibu Iman & Eryna
Naura Makwa mama Damia
Mama Aqish
Niza
Anie mama Qiesha
Marina mama Batrisya & Mukhriz
Zie aka Chome mama Faris

**mummy weh..ni ja mampu jwb..x dak idea laa..
ok la dah nk ZzzZZz..esok jemaat siok..cuti 3 ari pastu..

Wednesday, June 3, 2009

Menan Baru


Fisher-Price: Friendly First Turtle Shape Sorter ~ TQ PakLong
Baru ja igt nk bli kan menan ni kt Cik Zhea..skali ada org bg adiah kt dia ni...seppp..
..zhea sungguh suka, tp suka hempuk2 n balik2 benda2 ni saja..pelan2 la zhea blajaq masuk kan benda2 kecik ni dalam perut penyu ni ok.
Sebenaqnya Paklong Di (abang huby) sefamily dari Salak Tinggi mai bercuti kt Penang, 3 hari 2 malam, disebabkan semua hotel fully booked..depa mai la dok umah km yg "ala2" ni saja..lgpun mmg suka dpa mai umah km dr dok tidoq hotel nun..satg dpa dah nk bertolak balik Kedah umah mertua dia n Khamis trus balik kampung kt Perlis..nanti weken jmpa kt kpg la.Best dapat kumpul ramai2.

Tuesday, June 2, 2009

Tag dr Zie

1. Bekas kekasih saya adalah:
ohhh..sangat sensitip..tkmau jawab!!

2. Saya sedang mendengar:
bunyi2 ekon kt opis ni yg sungguh hingaq n bunyi org scan pintu

3. Mungkin saya patut:
dok rumah qadaa tidoq puas2

4. Saya suka:
DUIT..mata duitan nihh

5. Sahabat-sahabat saya:
ramai....yg jrg lupa n selalu contact Aisyah (ibu auni),KakWani,Meriani,Haniza,Wani aka Sepiah n opismate..my makanmate,CikNan,BobSuhaimi,mummy Naufal (mmg slalu IM dpa ja ari2)

6. Saya tak paham:
bila org suka cakap besaq tp sebenarnya tong kosong

7. Saya kehilangan:
bentuk badan yg idea suatu ketika dulu..ewahhhh

8. Ramai yang berkata:
Sombong kdg2 sb muka serius, ada jgk ckp saya ni lawak?

9. Cinta itu adalah:
Indah bila dicintai n mencintai

10. Di suatu tempat, seseorang sedang:
opis mate tgh batuk kronik..bebaik..kna tibi satg..hehehe

12. Saya akan cuba:
menjadi lebih baik dr hari ini

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud:
abadi

14. Telefon bimbit saya:
Nokia N70 saja..dah brapa kali masuk ayaq lioq zhea, dah hempuk brapa kali..still ok lg..blum decide nk bli hp baru dalam masa terdekat ni

15. Bile saya terjaga:
Saya akan trus gagau2 tangan cari spek mata kt tepi bantal..n trus pakai..tp sejak ada anak ni..kdg2 tidoq pun pakai spek!!

16. Saya paling meluat:
Seperti jwapan soklan 7, malas nk tambah2 lg la

17. Pesta/parti adalah:
ada belon2 makan2 lagu2 skit

18. Haiwan yang paling comel penah saya temui:
Kucin

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah:
23 tahun..time SSL..n kenai huby la..sangat lah indah saat2 di JKR tu..ponteng kja..jalan2 round perlis tumpang keta buruk member (kapel lg satu)..kira 2 pasang meronda sakan la time2 kja..konon kluaq tgk site..hahaha

20. Hari ini:
Hari Rabu..sangat letih ari ni..mata rasa kering sangat..lama sangat pakai lens tk bukak kot..

21. Malam ini saya akan:
Basuh baju,makan,mandi..tidoqkan zhea n ZZzzz seawal mungkin,,ngntuk sangat2 nii

22. Esok pula saya akan:
Khamis..ada urusan seri paduka baginda

23. Saya betul2 inginkan:
xkja,ada gaji,jaga anak sendiri

24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini:
Keringnya muka...

25. Pusat membeli belah atau arked permainan:
soping complex la..tmpt menabur zakat kan mummy..klu kt Penang ni...suka QueensBay Mall ja la..nk p Gurney..cam jauh lak..jauh la sangat konon

26. Makanan barat atau jepun:
Barat...Jepun guwe tk lalu ok..sushi2 ni..sory la sangat..jgn sapa dok ajak..tak ajak, tk kecik ati lgsung

27. Bilik yang terang atau gelap:
Gelap..hahahaha

28. Makanan segera adalah:
KFC,McD,Pizza Hut

29. Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang:
meluatlahhh

30. Siapa yang anda ingin tag:
aiyark....sapa2 ja lah

Weekend~Zhea masuk spital


Sian..kna sapu Lotion penuh pipi..rimas asik kna kacau pippi saja


Untuk pengetahuan semua..zhea baru ja kluaq spital...huk huk...
Entry sblum ni ada bgtau zhea kn gigit semut umah kakmidah kan
Jumaat dlm kui 2 time aku kt opis..tiba2 kakmidah call suh balik ambik zhea..badan dah merah2 penuhhhhh..haihh...aku pun..apa lagi..cargas pedras ajak huby p ambik..
tp zhea still active mcm biasa..cuma aku rasa panas kt tmpt merah2 dia tu
trus bwk zhea jmpa paed dia kt Hope..doc bg calamine lotion n ubat makan..so bwk balik..sapu penuh badan..putih melepak..dia pun trus ZZzzzzZZ...tp mlm tu aku prasan asik merengek ja..
Pagi Sabtu..mangkit awai..tgk2..badan zhea bengkak skit..ish...dah tk bleh tahan ni..huby trus ajak p Spital...jmpa paed dia yg btoi2 iaitu Doc Lim..trus kna tahan..sb demam panas skali...huwahuwahuwa...jadinya..berkampung la km kt Hotel Spital Pantai Penang selama 3 hari 2 malam...baru ja ptg kmarin bleh discharge..lega sangat..doc ckp...zhea mmg mempunya kulit yg amat2 sensitip..so apa2 kna jaga dari segala segi..

Sepanjang kt spital..zhea ok ja..active mcm biasa..makan kemain lalu...cuma sian masa ari sabtu tu..badan dia bengkak skit la kt tmpt merah2 tu..bila aku nak mandi kan dia..keryau..sakit kot...cian..tp skrg..alhamdulillah..dah back to normal..cuma jenuh sapu krim la kt tmpt bengkak2 tu..sb dia dah kecut balik..kulit ada kedut2 skit..jenuh sapu bio oil..huby ckp kita beli setong bio oil..pastu rendam zhea lam tu trus..hahahha..gilakk

Zhea dah pandai meniti2 jalan skit2..tatih2..tp kna ada tempat berpaut..
tp dia suka buat terer..dah bleh berdiri lepas tangan pulak..haih..gedebuk la jgk!
ada crita lawak skit..
klu kt tempat lapang..dia try nk berdiri..
mcm besa la kot budak2 lain pun..dia akan tonggek pungkoq..n try angkat badan (angkat lutut)
dah seminggu me n huby prasan..tp km igt kan dia "sakit lutut" sb merangkak tk kna lutut..
hehe..aku siap sapu minyak kt lutut igt kan lutut dia melecet..rupanya2 kwn nk try bangkit berdiri...kemarin PakLong Zhea sefamily sampai mai Penang..time dok lepak2 skali zhea buat aksi camtu depan depa..biras aku ckp.."lah zhea dah nk blajaq berdiri jalan sendiri la ni dok tonggek2 jet2 pungkuk dah"..
aku tekejut..aikk ya ka nk mangkit..igtkan dia sakit lutut..huwahuwa sungguh2 tktau.... yg huby siap pesan kt aku sblum ni..tk yah bg zhea merangkak sangat..sian dia sakit lutut..or klu nk bg merangkak pakai kan sluaq panjang..kot melecet lutut..hahaha...

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...