Thursday, April 30, 2009

Hasil Tabur Zakat @ JCard Sale

Letih ni..balik opis ambik zhea..sampai umah...nk bukak pintu umah..pintu "terkunci dari dalam"..sendal tu cemana bleh terlekat plak....GGggrrrr...betoi2 mendatangkan amarah ni..bukannya apa..risau takut zhea nk susu..cemana tu..susu cap gantung dah kong lama dah...call huby hp off..on laptop dr dalam keta nk send email kt dia konon2..dia p katup modem plak..last2 antaq email pakai hp ke mail kja dia...trus dia call balik..aku mula dah bebel2 awat p off tlipon bla bla laaa..dia jwb "p semayang kna off lah" okies...alasan diterima...dia suh tendang ja pintu tu sekuat ati....aku pun trus jd ala2 hulk hogan..gedebang...nasib tk bekecai pintu tu...maybe klu badan ala2 incredible hulk kot bru kecai..ni kecik skit..dr hulk..penat...nasib zhea ok ja dok lam keta selama 45 minit....leghaa dah bleh masuk umah..trus kluaqkan baju2 yg beli td..besa la..mama dia poyo telebih..trus bg dia try...nasib mood cekmek tu baik..layan ja la..mama dia yg ciwi ni..

**tadaaaa..tomei tak?bju ni rasa utk boys..tp hantam ja la dah nampak cun..
**mesti ayah suka baju ni kan mama..sb dia suka zhea nampak feminine
**yg ni ja yg mama zhea borong...td rasa byk..bila balik umah cam ciputet ja

**sluaq khaki from Poney 70% off (12-18m)

**Jaket from Poney 70%off (12-18m)

**Blaus Poney 70% off (6-12m)

**long sleeve tshirt Poney 70% off (6-12m)

**Suar Poney 70% off (18-24m)

**Baby Loonely Tunes romper also 70% off (3-6m)


Menyesai plak tk ambik lebih skit..kot2 bleh buat stok raya..sb time pilih tu dah rasa byk...n tak calculate btoi2 harga dia...main ambik ja..skali time nk bayaq baru rm100.90...sangat lah berbaloi kan..sb smua tu 70% off...

Zhea skrg klu baju2 jalan mmg dah muat size 12-18m..maklumla..badan agak2 topui cam mama dia jgk..hekhek..takpa la syg..janji sehat walafiat..sudah..

**Zhea Updates:dia dah pandai merangkak laju2 dah..sat ja ilang..dan pandai bye bye..sungguh tomei (haihh mcm nama kedai maih plak)..zhea dah makan moi tk yah blend..n dah try makan moi+ikan salmon..sungguh selera dia..alhamdulillah..takdak apa2 allergy so far.."yak yak" ja makin mushuk..sb dah makan ikan kot..klu tak..asik vegetarian ja dia..hihihi..

Queensbay Jcard Sale

Adoi...penat2..baru balik ni....ramai geng2 mata sepet ja...telebih bajet plak bli..tp smua utk cik Jiya saja...

Ermmmm...takutnya nk bgtau huby..aku dah TER guna bajet dia bg td untuk bayaq benda lain...cemana nk mula haa...mesti kna buat muka sian niiii..tp dia akan kesian ka ha...ala...bukan bli kt org lain...kt anak kesayangan jgk kan...takpa kot no...

tu la..td time membeli tak igt dunia...dah balik ni...baru ketaq...hukk..jenuh nk ganti balik..takpa..kita share 50-50 ok!!..baru berazam takmau membazir...

Tu la Jusco..sapa suh hg buat sale sampai 70%..kan dah abis duit aku!!!

Wednesday, April 29, 2009

Yaabedabeduu

Byk sebab yg aku nk ber YABEDABEDUUUU:
  • Arini huby dah bergaji-gajian..so settle smua utang piutang cam besa..takmau tangguh2 lg..Settle...legha yg tu la sangat2...dia pun dah settle buat e-filing.due esok kn...klu tk kalut ja..suh teka password dia la..dah lupa..tu la..sapa suh buat password pelik2..aku ckp buh ja nama bini tercinta ni..senang nk igt..hehe..last2 call cousin dia yg kja ngn LHDN suh tlg reset.

  • Lusa kan Labour Day..makna kata tu..cuti la ari Jemaat ni..n nak balik kpg..yabedabedu..Dua2 tok zhea dah kalut tnya bila nk balik..bila nk balik...

ni tok blah mama zhea

ni tok blah ayah zhea

  • Aku pun mmg dah tak sabaq nk balik kpg..ya la..dah sebulan tak balik rindu bau umah kt kpg nunn..saheh zhea buat2 eksen kt tok2 dia..ari 1st mmg lgsung tkmau kt org..ari2 last baru nk mesra..dah nak balik Penang..

  • Nak makan pelan Harumanis puas2..sapa2 yg nk pesan baik lekas ok..lambat pakai dak naa..pelam ni mai setaun skali saja ok..manis nak mampoih tau..takdak tandingannya lg..gambaq ulang tayang..

  • Nak makan masakan mak n MIL..klu balik kpg..bleh relaks skit.."Mak, km nk makan Terubuk Bakaq,Daging Bakaq,Perut Panjang Bakaq,Ayaq Asam Tomato,Ulam Daun Selom Fresh,Apom Balik Pasar Tani Bohor Lateh,Belangkas Bakaq,Laksa Kola,Cendoi Pulut,Bihun Sup Pasar Malam Beseri,YongTauFu Pasar Malam Balai Baru..ok mak" skit sangat ka yg mintak ni..
  • Nak p round Padang Besaq..nk blo Kerongsang,Deryan Siam,Pulut Ayam
  • Ptg2 round2 kmpung naik motor tokwan bwk sikecik tu.

Oleh itu:

Malam ni kena basuh baju..esok packing brg..Jumaat pagi sesusah Cik Zhea bangun..baru bergerak!!! Yabedabedu laa sangat2..

Memasak spageti

Situasi:

Tiga beranak di living hall sambil menonton channel 703 AFC, chef org putih sedang memasak spageti bolognaise meatball.

Suami:Sedap plak nampak dia masak tu no..nampak meatball dia...Hermmm...Dah lama rasa tk makan spageti Lin masak.

Isteri:Ha la...sedap nya nampak..gulp gulp..

Suami:Esok malam lps kja masak buat la.

Isteri:Sedap sangat ka spageti saya buat ni..(sambik muka tersengeh2 menagih pujian)

Suami:Sedap la,lama tak makan.

Isteri:Ok la esok klu anak lena awai bleh la masak,lgpun dah lama tak buat,rasa sehari sblum zhea kluaq tu yg last masak ni kan!

Maka,keesokan hari nya selepas kluar opis..isteri pun singgah la ke Giant Doremen bli bahan2, masak dgn penuh kaseh sayang dan si suami sampai ja umah dr bekerja...trus ngap!!!



**sory quality pic kurang memuaskan..hp bengong skit..sb masuk ayaq lioq zhea

Aku mmg suka masak..nak kata hobi pun ya jgk..suka try n error resepi baru..
klu nk masak tnya huby.."nk makan apa malam ni?..."masak la apa2 pun takpa" dia balas...

dia bukan jenis milih makan sangat pun..nasik goreng bodo2 pun layan..tp takkan ari2 asik nk jamu nasik goreng..jemu la kawan tu..tak reti masak benda lain dah ka..satg buatnya dia nk p rasa nasik beriani kat umah lain...tk ke naya..mntak simpanglah kan..

Petua menambat hati suami..dgn makan masakan dr air tangan isteri...eh..tp bukan p basuh tangan jamu ayaq bekas basuh tangan tu kan..naya ja..

Pas kawen aku yg pemalas masuk dapoq ni..dah jadi rajin..mesti nk tunjuk skill2 memasak kt si dia kan..ari2 masak mcm2 try yg nu..yg ni..bli buku resepi..ada yg menjadi sedap sehingga menjilat sudu..ada kdg2 tk jd..sampai buang seperiuk nasik tomato kt blkg umah jamu burung gagak makan...sb tk sedap...tp kna try byk kali..last2 kira dah expert kot buat nasik tomato (contoh ja ni)..dan burung2 gagak kt blkg umah pun dah jarang merasa makanan yg tk jadi tu...
Resultnya..km dua laki bini..membesar sehat dan kuat bagai juara..ok lah abis la kot merepek takat tu...

ni bahan2 yg aku guna utk buat spageti hentam2 aku..mmg slalu guna..pakai bahan ni saja..aku suka pakai daging beger sb bleh potong dadu..senang nk makan..klu daging cincang dia relai2..tk brapa minat laa..bwg holand,tomato,carrot smuanya dipotong dadu,tomato puree,cili giling n mee spageti tu...tp aku slalu guna brand Buitonni..tp tkdak plak..terpaksa ambik San Remo..klu Buitonni..mee dia lg lawa...n kenyal skit..yg ni..cepat patah2 la...

Yg tu ja lah kot nk crita..nk sambung kja lak..dok main2 sangat dalam gawat2 ni bahya.

Budak ni...


Zhea ni mmg pantang nampak aku on pc ja..jd tk tentu arah dah..kalut nk terpa saja..dia main katoq2 ja keypad tu..huwahuwa...klu biaq jadi lagu ni la..jgn dok lingkup sudah...jenuh satg...
ni pic malam kemarin..dia mula2 belek ja org on pc..pastu..kalut la terpa...penat ja bli mainan2 lain..bukannya nak main pun..benda2 yg org tk bg yg dia kalut..hifi kt sblh tu ayah dia dah bukak dah..sb dia suka pandai2 main seluk2 lubang tu..aritu speaker hometheatre dah nk tumbang atas pala...dok p hinggut sangat kacau..smua nk kena bungkus dah ni..tinggai tv ja la kot tk sampai tangan dia..

RM8 & RM6

Hi Makcik2 semua,
Zhea hepi sangat ni, sb mama beli kn stok baju baru utk Zhea.Tp semua tu stok dok umah saja la, dapat la 7 pasang, sb baju2 lama Zhea dah tk celuih dah..sendat2 bila buh kancing nampak perut buncit saya ni..Murah saja baju2 tu rompers selai RM6, Tsirt+Sluaq baru RM8..Total semua RM50 dpt la 7 pasang baju..tp klu p Hallmark nya butik baru dapat selai..untung tau mama saya soping kt Sunshine Square ni kan...slalu ada sale baju2 baby..bleh la..takat nk buat basahan ari2..lgpun skrg kt umah saya suka tlg mop lantai pakai baju saya..nk pakai baju mahai2 kt umah jenuh la mama nk menyental...btoi kan makcik2 smua!!

Monday, April 27, 2009

Ber2 saja utk kali pertama

Satg 1st time nk kluaq berdua ngn cik Zhea nk p bli brg2 dia skit..kata ari gaji kan..harus celebrate prabis duit mana ada pasni sengkek balik...hikhik..cemana la dia..cemana la aku..mesti kelam kelibutsssssss..........dok diam2 skit naa zhea..jgn dok musing badam mcm spring sangat..satg pangsan nk pasang stroller pun tk reti ni..slalu ayah zhea buat smua..ngeeee

Friday, April 24, 2009

Tag dr Ila_MamaFaiz

Tagnya ...

1. If you can be an animal, what will u be?
nk jd kucin parsi yg comei..sb aku mmg suka kucin..lgpun kan binatang kesayangan Nabi

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
Ala...duit rompak tk halai...takkan nk makan kot..ermm..buat umah kucin ja la..kutip smua kucin2 jalanan bg depa dok setempat n bg makan friskies hari2.

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
Tringin nk p Mekah..baikkan saya

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
Sirloin Steak..nk makan byk2 sangat..sb...la ni mmg dok terlioq nk makan yg tu..tgh lapaq niii

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?Hmmm?
Takmau la jawan soklan ni...

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?
24 jam sari dah ok dah kot, tp nk idup lama bersama org2 tersayang..zhea,huby,family n kwn2..

7. If you can date celebrities, who is that person? why?
Ct Nurhaliza kot..nk pnjam muka dia yg comei tu ja..

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
Duit..sapa tkmau..

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?
  1. Qaseh-member blog
  2. Mel-Mama Mika yg cumelss
  3. Noorjan~si mermon..yg url blog p nk sama plak..
  4. FantaghiroLynn-member blog baru yg KC merah cun
  5. Mummy Naufal-byk utang tag x jwb lg niii
  6. Atia-hehehe
  7. MrsK-silaaa silaaa
  8. Anie-MamaQiesha

Sory..tertaag kwn2 plak...klu free buat ok


Tag Wallpaper

Tag by FantagiroLynn, tq Lynn sb sudi mengetag linda, tp sory plak sb lambat nk buat..buat2 busy hikhik

Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah anda guna sekarang:

bagitau naper anda suka wallpaper anda?

-pasai ada pic cik zhea rayhana..mcm2 aksi..mcm2 memek muka..juga ada pic ayah zhea aummm...kdg2 rindu kt ayah zhea..bleh kerling kt desktop ja...ohohoho..nk buh pic kt workstation..tkut org kata poyo lak..tk pun..org lain dok mai merenung plak..tak ke naya..so smua letak kt pc saja.okies

Sape yang kena tag seterusnya?

-sapa2 haa..rasa yg blum buat tag ni..norjan,haniko,mummy naufal,mel mama mika,syikin...sapa2 ja la yg blum n terbaca entry ni..sila hoiii sila...

( BCC_girl's_12_5 bintang ) - Baby Girl's

STICKY MODE ENTRY
My Zhea Number 12 ok..apa lg..AFUndi Zhea la..hikhikhik..
amboi..Zhea saya la..paling tinggi index kekembangan rambut!!!awek2 lain byk yg pakai tudung..bagusnyiaaa!!!
( BCC_girl's_12_5 bintang ) - Baby Girl's
Vote kat SINI tau!!!


Berikut merupakan cara2 untuk vote baby2 yang menyertai contest:

1. Setiap blogger hanya dibenarkan untuk mengundi sekali sahaja untuk setiap kategori...
2. Cara undian adalah dengan menaip BCC ( Under Score ) Boy's @ Girl's ( Under Score )no yang diwakili baby(Under Score) berapa bintang. (undian bintang dari no 1 Bintang hingga 5 bintang )
contoh :
( BCC_girl's_12_5 bintang ) - Baby Girl's
3. Sila tinggalkan undian anda di komen untuk pihak pengadil mengira markah...

Ingat!!!!50% undian adalah ditangan anda......so selamat mengundi....
Undian akan dibuka bermula dari 17hb April 2009 sehingga 23hb April 2009....pengumuman pemenang akan dibuat pada 24hb April 2009....

Peringatan : Undian hanya sekali saja bagi setiap kategori untuk setiap blogger
***setiap blogger yang memasuki contest...tidak dibenarkan mengundi untuk diri sendiri....tetapi anda boleh mengundi untuk blogger lain....***

Yahuuu

**tecit konet baru bangun tidoq..dah sengih2 bila nk ambik pic dia...pandeiiiii..

Hiyahhhhh...dah jemaat dah...leghanya...esok dah bleh bersenang lenang bersama kuarga..dan lakukan aktivity yg jarang buat time ari2 bekerja:

basuh baju~sidai baju~lipat baju~mop lantai~vaccum umah~mandikan zhea & suap makan(yg ni weken ja bleh sb weekdays kakmidah buat smua)~p market~masak~kluaq ronda rondi~layan DVD~layan zhea & huby ..ehemmm

Oh ya..zhea sudah mempunyai kebolehan menyegih sakan dgn sekuat2 hati..sampai kecik mata2 dia bila serngeh..tp apakan daya..nampak gusi ja..sb gigi tk kluaq2 lg..dan jgk mempunyai kebolehan tokak org..

Hapla Jingga




hermmm...busy skit la mgu ni..malam2 kdg3 nk update blog cam takdan ja..


Gaya nk bukak pc zhea pun kelupoq sama nak terpa mai tekan2 keyboard ni,,aiyarkk..takkan nk bli lptop dah kot..haluih kecik gedemit lg zhea hoi..mau mama beli saheh dia hempuk sat jahnam..

Ok sbnrnya nk crita pasai kes pagi td..seawai kui 9.30 pg aku terdas kluaq sat dr opis...drive p bank kt jalan tgh,bayan baru..sb nk settle utang cc aku smua ok!!..leghaa yang amat...aku sampau nk masuk parking..gaya nk kona stereng masuk lam kotak parking..mai dah pakcik parking ni..pakcik ni aku tau..dia mcm ada "kurang" skit kt mana2..mana taknya..pakai cap sampai tk kelih bijik2 mata..gena dia jaga parking aku pun tktau..ka dia tebuk kt topi dia tu utk ruang bijik mata dia tgk luaq...aku gaya ja nk masuk kotak tu..dia dah kalut mai tempik2.."tiga kupang na..tiga kupang naa stgh jam na"..aku dah la dok gabra nk masuk parking dgn keta lain dok Q kt blkg..dia buat kalut nk duit tu..tiga kupang ja pun..bukan 3puluh ringgit..tau la kja dia kutip parking..sabaq la sat..pastu tk abis2 aku nk masuk parking pun tk bleh..aku kt dalam keta dah buat muka hijau jd incredible hulk dah ni..dia dok tk abis2..tiga kupang2...haihhh...last aku jerit "SATTTTTTTTTTT"...haa..ambik hg...aku buat muka cenge trus..baru la dia sengap sat..dah settle parking...aku kluaq bg duit...trus dia bebel kt aku.."hapla jingga..hapla jingga..hapla jingga.."..aku malas layan trus lari masuk lam bank...dah nk balik ke keta..tk abis2 dia dok kata "hapla jingga"...apa maksud dia aku pun tktau..slalu dok dgr ja...

Tp mmg sian sikit kt pakcik ni..mmg dia ada tk senta skit kt mana2..bukan saja2 aku nk marah dia...tp dah sampai takdan2..angin la aku pun..."sory pakcik parking..lain kali jgn dok kalam kabut sangat na..saya bukan tk mau bayaq..tp sabaq la sat.."

Ada skali dlu..aku drive sorg p bank jgk..dia mai ckp "laaa adik..lama tk kelih..tidak dok nmpak ayah yg dok bwk keta ni"..ish pakcik ni..bila plak pak hashim mai sini bwk keta ai niiii...mai sini pun brapa kali saja..mau pak hashim bwk keta sini pangsan..mau sesat satg..hehehe...

Wednesday, April 22, 2009

Aneka Shoppe


Jemput2 soping di ------>SINI

Kain Pasang & Selimut Tampal

N maybe byk lg..sila sila!!!!


Mak,ibu,umi,mama,mummy,amma,mek & etc

**ni mak saya dunia akhirat with 2 anak pmpuannya

Orang kata aku lahir dari perut mak..(bukan org kata...memang betul)


Bila dahaga, yang susukan aku....mak

Bila lapar, yang suapkan aku....mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak

Bila bangun tidur, aku cari....mak

Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak

Bila nak bermanja, aku dekati....mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak

Bila nakal, yang memarahi aku....mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak

Bila takut, yang tenangkan aku....mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak

Aku selalu teringatkan ....mak

Bila sedih, aku mesti talipon....mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak

Bila bengang.. aku suka luah pada..mak

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah....mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak

Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak (eh dak la..kemas seniri la)

Yang selalu berleter kat aku...mak (mmg slalu kena)

Yang selalu puji aku....mak (mak jarang puji anak2 depan2 ok)

Yang selalu nasihat aku....mak


Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak (tak jgk)

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku (x sambut valentine ok)

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku Bila-bila... (tiap masa ingt mak aku tau)

aku akan talipon pasanganku Entah bila... aku nak talipon mak Selalu...

aku belikan hadiah untuk pasanganku Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada (mintak2 dipanjangkan umur mak)..... ......MAKKKKK...RINDU MAK....RINDU SANGAT....

Tuesday, April 21, 2009

Lantai utk Umah Baru

Siok sangat ni..hati berbunga2 sb dah jmpa kdai utk lantai utk umah baru..
Tak sangkka ingat mahai nak mampoih kt situ..sb mcm brended2 sangat la kot bg aku yg tak kaya melana ni
skali ok la harga dia..tu pun lps dpt diskaun..sioknyaaa

**lembab la developer ni nk call ckp bleh ambik kunci!!!tak paham ka org dah tk sabaq nk buh lantai yg cun tu


Opsss...mai dah mood brangan nk masuk umah baru..pasni saheh byk entry pasai umah saja..sapa boring toksah baca..hehehe
konon2 brangan taik kuda ni tau!!

Ujan pagi

Hi smua!!!saya skrg sangat la buaih suka kacau mama saya kt dapoq,suka camoq bawang,cabai kering,mixer jatuh gedegang jahnam dah..hehe tu la sb mama saya ni malas sangat nk masak..saya yg tlg camoq..saya jgk suka main tongsampah..tu sb ayah saya lambat sangat buang sampah..baik saya camoq..(zhea ckp dalam bahsa baby)

Semalam patut la hangat kemain peluh abis ketiak2 wangi ni..dah la semalam tk ble nk lena..sb p telan nescaffe seboq...huwaaa......rupanya2 nk ujan sakan pg ni..dari kui 5 pg kot ujan, zhea pun tidoq kerekot sakan la.Dia mmg suka sejuk2 time tidoq..tk byk merengek.Jaga utk menyusu pun tak, sampai aku sendiri mangkit kui 4 pg sua botoi susu kt mulut dia..nyot nyot nyot mata pejam..sat ja abis 5oz susu..lena balik..senang..
zhea mmg tk bleh lgsung klu tidoq panas2 ni..malam klu tidoq pasang kipas ja mmg akan ada la bunyi2 merengek2 dia..tp klu pasang ekon..baguih ja lena..ngada2 la tu..jenuh ayah bayaq bil letrik cik oitt...kerekot2 dia..selesa...sungguh comei..abis kaki mai ke muka mama dia..haihh..
Minggu ni huby kja shift pagi (sukaaa)..kui 6 dah bangun, dgn aku skali bangun awai tau..td kui 7 aku dah siap mandi..tgk zhea dok kerekot baik punya lg..skali ujan turun lg la maha lebat...ermm..klu kluaq jgk nk mai opis time ni saheh basah lencun..bukan apa time nk antaq zhea ke rumah kakmidah tu yg prblemnya..umah flat dia tk dak porch keta ka anjung org panggil..so parking kt open space ja..mmg jauh la nk masuk ke lift..confirm basah lencun punya dgn keadaan ujan camni..klu aku sorg basah tk dak problem sangat..takut cik zhea ja la..kot kna ujan..tk ke payah nanti mau demam ka apa..so tnggu la dlu kot ujan "seriab" (reda) skit....apa lg..aku dah nampak zhea dok lena baik..tukaq baju..trus masuk lena sama...best jgk..kui 8 baru bangun n siap2 balik..kejutkan zhea..bg susu,tukaq diapers..sikat rambut kerbang dia tu bg elok skit..trus antaq dia p umah kakmidah..ujan ada lg tot tet tot tet renyai2....dgn berpayung..berdukung..beg galas..zhea ni..bila aku pegang payung nk dukung dia..dia pun kalut nk pegang payung..dia pun kalut nk langut atas tgk kain payung tu...gelak2 plak..igt aku dok acah2 dia kot..hehehe..mcm2 la kerenah sikecik ni..
oleh itu..kui 9 baru sampai opis....



ni pic zhea kemarin punya..la ni aksi tidoq dia kdg2 gerun jgk tgk..suka tidoq sembam muka..hishhhh..bantai mmg dah tkmau la time lena..cuma time nyusu ja letak jgk bantai..

Monday, April 20, 2009

Tak reti bahsa kot

sungguh2 tk dak mood ari ni!!!
dgn org yg tk reti bahsa ni..nk suh itu ini suka2 makpak dia ja, igt kampeni ni pak hg punya kot..huh geram ja..

Friday, April 17, 2009

Jemaat dah pun

Leghaa...sampai jgk ke ari Jemaat, jenuh tunggu dr Senin,Selasa,Rabu,Khamis..baru la sampai Jemaat..sb apa best bila dah ari Jemaat??sb esoknya Sabtu & Ahad cutiii!!!..

Masa bersama kelurga kecikku ber3 saja kt Penang ni, tanpa balik kpg bersama keluarga besaq kt Perlis.Kt mana2 pun tkpa janji bersama2 mesti rasa sronok srupa jgk,even cuti dok umah saja, tetapla teramat best, janji dpt sama dgn org yg tersyg.tak gitu??mgu ni tk plan nk ke soping2 kompleks kot,sb apa..blum bergaji lg..makna kata abis kuat pun p Bukit Jamboi cari DVDs ka?tak pun layan ja DVDs kt umah yg blum aku tgk @ ulang balik crita2 yg best.Me & huby mmg suka ulang2 tgk crita yg menjadi peberet km..Aku suka sangat Hill Have Eye I & II..& sewaktu2 dgnnya...crita yg kejam2 ni..ishkk..tp aku tk la kejam kot..cuma suka layan..byk lg la..klu nk crita jenuh belek smua colection DVDs kt umah..jenuh abis panjang berjela tk abis entry ni kan..(Cik Nan mai la rumah tgk LongKhong 2,NangNak yg baru pun ada)..hikhik..best tau..buh garam lam mata

Ok, nak crita pasai puteri kesayangan km plak, dia cam biasa la semakin lasak time tidoq n anytime la.Pagi ni aku prasan..kepala dia dah kat kaki aku dah pun.Nasib tk jatuh katil..iskk.....sat2 tidoq gaya meniarap la..aku risau kot tersembam ja.nk bg dia tidoq kt katil dia.ayah dia plak cam berat ati..sejak dia demam panas sampai admitted tu, dia dah tidoq kt tgh2 km..heeee..nk bg tidoq sorg..ayah dia ckp "sian plak cam kurang kaseh sayang"....hermm...apa2 ja la..

NI pic ambik pg td..comot la haih Zhea ni..bangun tidoq trus angkat masuk dalam keta..takpa la Zhea ari ni last antaq umah CikMidah, esok n lusa dah dok kt umah.Mgu ni aku prasan, lps bg dia kt KakMidah, aku bye bye dia..dia pun senyum sambil jerik...Aaa Ahhh AA Ahhh..maybe babai balik dalam bahsa dia kot..sian plak mata dok pandang ja aku turun lift..(sedihnyaaa)...dah kna tinggai kt org....time kt opis aku slalu pikiaq..ish..entah apa la dia dok buat kt sana..layanan dpa cemana la kt dia...sb klu dia dok umah ngn aku..mmg letih tk brenti sat..ada ja tmpt dia nk p..paling peberet dia TV ngn dapoq..cemana la kt sana..dah la nk pakai diapers pun punya la susah..letak aja trus kalih..kdg2 aku sendiri bleh naik angin..puk skit kt pungkoq dia kdg2 sb buaih sangat..takdan brenti sat..Dia jgk dah pandai mai nak panjat2 kaki aku bila time aku duduk tgk tv..paling suka dok main rambut ayah dia..bila letak ja camni..kernyeh sampai ke tlinga..hihihi..sb rambut pendek tajam2 kna dia cam geli2 plak..tp dia mmg "anak ayah" btoi la..kelih ayah ja serngih2 sakan, walau ayah dia tk serngih lg kt dia..huh jeles jgk..org ckp anak pompuan mmg akan manja lebih ngn ayah kot..vice versa..

Ni jgk pic pg td..zhea cam boring ja..nampak dak parut2 kt tangan dia tk ilang abis lg..lmbt lak nk ilang kt tangan tu..cemana nnti mak mertua zhea nk sarung cincin..haihh..

Ok lah..bru nk start buat kja..dr pg td dok merepek2 tk abis2 lg..satg ada appreciation lunch kt oldtown...hermmm....kurang menarik minat la..sb dah naik jemu makan kt situ..tktau nk makan apa dah..lain la klu p Pizza Hut ka kan..Ok lah..klu rajin bleh buat entry pasai lunch satg ok..

**awat FONT aku jd teraboq niiiii!! geram la haihh

Thursday, April 16, 2009

Anak Menakan Ku Sayang

Minggu ni kja byk skit l..sungguh2 tkdak masa nk update apa2 sangat kt blog..lgpun rasa takdak apa crita menarik kot utk di kongsi bersama2..heee...tp hari2 tk lupa utk jelajah kt blog2 hmpa2 smua yg aku suka baca..

Baru dpt mms dr KakZuha gambaq 2 org anak menakan yg tersyg ni..dah besaq dah mukhriz dah 2 bulan 7 ari kan..muda 6 bulan dr Zhea..Mahera pulak toksah ckp la dah darjah 3..berkilat merelit nampak Mahera dalam gambaq ni dan gigi semakin besaq kapak beliung..saheh main panas sakan kt umah TokBee.Jenuh rata utan dia p rasanya ni, sb mak aku ckp dia makin buaih la ni!!

Depa dua ni anak abang aku yg sulung,kira so far baru ada 2 org anak menakan sb 3 org adik bawah aku blum kawen2 lg..mana nak mai hat lain kan.

Tak sabaq nk balik cuti Labour Day ni nak jmpa dua bradik ni!!

**Tringat dlu masa KakZuha tgh peknen,maklong aku tnya dia..nanti adik nk buh nama apa?dia ckp umi nk buh nama Mukhriz..maklong aku ckp "bukan nk buh nama shahidan kassim ka?"..dia punya marah la..hehehe..saja suka pemain dia dgn SK ni..sb dia kemain excited dok crita nmpk SK dok jalan ptg2 kt kawasan umah dia.

Tuesday, April 14, 2009

Baby Cute Contest



So ni syarat2 nak masuk baby cute contest....

1. Add @ Link Mama_Aqish di blogroll/bloglist anda.DONE

2. Anda diWajibkan untuk menjadi Follower Mama_Aqish DONE

3. Gambar yang dihantar mestilah merupakan gambar Baby anda yang Latest sekali.... (13.04.2009)
4. Sila hantar hanya sekeping gambar sahaja....DONE

5. Sila nyatakan ape yang menarik tentang anak anda & mengapa dia layak menjadi pemenang baby cute contest???
  • Zhea baby yg sangat super duper comelsss sangat2 (harus puji anak seniri)
  • Sangat peramah dalam bahsa baby tatata papapapa haahaaa
  • Mata yg sungguh bolat & bulu mata yg sungguh cantik wahh mcm mama,mulut haluih mcm mulut ayah,idung ala2 jambu ayaq yg kecik tu combine mama+ayah,rambut yg sungguh kembang kerinting ikut sapa??? pipi yg tembam lg labuh
  • Sangat active sejak pandai merangkak ni,suka ikut mama ke dapoq nak tlg "masak" sangat rajin anak dara ni
  • apa2 pun Zhea la number 1 di mata mama & ayah.
  • Yang paling penting skali,dia adalah zuriat yg km nanti selama 3 tahun.Alhamdulillah.
Kenapa dia layak menjadi pemenang kerana:
  • Zhea sangat suka memakai baby tight, tak caya tgk pic zhea yg lama2
  • menambahkan koleksi yg ada
  • tringin nk baby tight yg cun2 dr mamaAqish tuuu
6. Bila dah siap, tinggalkan komen di entri ini beserta dengan email address. Untuk pemilihan pemenang nanti...
7. Gambar kesemua baby yang masuk contest berkenaan akan di paparkan pada blog ini...
8. Hadiah untuk pemenang ialah sehelai tight yang boleh dipilih sendiri dari website http://tightforbaby.blogspot.com/ & hadiah akan dihantar melalui pos sampai ke depan pintu rumah @ pejabat...
9. Pemenang akan diadili oleh hakim yang berpengalaman & keputusan adalah muktamad sebarang surat menyurat tidak akan dilayan....
Dan yang paling penting sekali, sila lengkapkan butir2 berikut:
1) Baby Name-Nurin Zhea Rayhana
2) Age-8 Months
3) Mothers' name-Noorhaslinda Hashim
4) Add & no phone ( easier for me to contact )
5) Due date : ( 03/04/2009 to 19/04/2009 )
6) Winner : 23/04/2009 ( Akan diumumkan)
***Pengumuman penting, macammane nak hantar gambar baby anda untuk contest ni???tak perlu hantar...anda hanya perlu upload di blog masing2 & sila tinggalkan url link gambar baby anda & saya akan memilih pemenang dengan menerjah kesemua blog yang memasuki contest berkenaan...senangkan???
1. Masukkan tajuk contest
2. Upload gambar
3. Tinggalkan url link di entri ni & sila email butiran peribadi anda ke damia_nurin@yahoo.com
Settle!!!

Monday, April 13, 2009

Terkenang Semasa Dulu


awat muka aku cam tahan berak ni..with Syima n Murni

godek2 balik fotopages yg dah bersarang 2 taun tk bukak sb lupa password..jmpa beberapa pic zaman2 purba dlu..
time bercinta-cintaan..blum tunang lg time ni..kt Gunung Jerai..time ni masa SSL kt JKR..camping dgn team JKR..sangatlah best..(sory quality pic kurang memuaskan sb scan ja pun)

ni pic time raya 2002 kt umah my huby..time ni blum rasmi lg menjadi kapel..tp dah ada hint2..cuma malu kot..time ni ramai sangat dok gedik kt huby..huhhh..tk suka!! nasib aku jgk..pujaan hatinya..ehemm..(awat mulut tenganga tu Linda oitt..makan ati sb tk bleh dok tepi Shukri..gedikss)

Kami mula kenal di JKR n mula bercenta2 pun di JKR..kdg2 bila lalu balik kt building tu..tringat balik kisah2 lama..indahnya...tp skrg lg indah..wekkk..saja tiba2 tringat zaman2 dulu2 ala2 sinaran passport kegemilangan tu..tak sangka dia bleh p bekenan kt aku..dalam byk2 aweks2 dok gila kt dia..tu namanya jodoh..alhamdulillah..

nnti bila free nk buat entry pasai cemana km dua bleh tersangkot..hikhik..alamak..ada org nk tau ka critanya??

Sunday, April 12, 2009

Tag~Profile

tag dr Qaseh, TQ kerana mengetag MamaZhea..kdg2 suka jgk bila kna tag ni, sb ada ja crita nk tulis kt blog ni.cuma antara cepat atau lambat ja nak berjawabnya.


letak gambar profil anda?dah letak dah..blur2 skit
Terangkan ape maksud gambar tersebut????
  • Ayah+Mama=Zhea

Kenapa pilih @ letak gambar tersebut???

  • Zhea baru 4 bulan masa ambik pic ni,suka sb ber3..time nk tidoq..zhea tersepit kt tgh2..wahaha..nnti igt nk tukaq pic lain plak la..yg terbaru ber3

Seterusnya saya igin mengetag sapa2 yg agak blum buat tag pic profile ni

  • Noorjan
  • Hani
  • Mummy Naufal (hehehe sory kna lg)
  • mrs K
  • ANie
  • Kak Marina
  • Sapa2 ja la yg blum kna lg..jgn la malu2 nk buat ok!

Friday, April 10, 2009

Skiping

Td lunch time aku balik umah, nk tgk zhea cemana dok ngan ayah dia.
Nampak ok ja dua2 org tgk DVD crita Cars.sampai terlentok2 ayah dia dok tepuk ja tak brenti2.
Aku plak sambung buat kja umah sidai kain,sapu dapoq smua
Kui 1 huby pun siap p smayang jemaat.
Aku tktau nk buat apa, letak la zhea dalam walker
Pastu..........trus ambik tali skiping..
1..2..3..4..5..sambil2 skip2 sambil bilang..zhea dok tgk ja aku..muka sengih..pastu trus terpa lari2 mai kt aku..dia ingat aku dok agah2 dia kot..sb selalu bila aku dok timang2 (lambung) dia..aku suka bilang 1 2 3 4 5 6 7 8 (tp la ni dah tk larat nk timang lama2 berat la)..trus terbenti..tk bleh nk skiping,..takut tali skiping p libas kna dia plak..aku lari setempat plak..tolak dia p jauh skit..kot satg kena..dia terpa lg mai kt aku sampai tarik2 sluaq..gelak2 besaq..apa la zhea..cemana mama nk kurus niii..gaya nk bg kluaq peluh skit dah mai kacau..hekhek..last2 smua terbrenti camtu saja.. tu blum erobik ka lg..mesti dalam ati dia ckp.."mama aku ni mereng kot dok terlompat2 dalam umah"..abis tu jala cara nk exercise..nk ajak dia p berjoging sama kt luaq tk bleh bejalan lg..ada plak member aku suh joging sambil dukung dia..tk ke mampoih patah pinggang..dah la dok sakit blkg..mau plak terebah satg..dgn zhea2 sekali berdermen..

TQ Cik Nan sb bg idea suh p jalan kt pisa 2 3 round sambil tolak zhea dalam stroller..idea yg bernas..cemana bleh tk terpikiaq sblum ni..nk p slimworld tk mampu la haih...

lama gila aku tk exercise sejak lebat branak ni..rasa beringgut smua satu badan..geleber abis la katakan..

Pic..tadak..hp tetinggai dalam keta..


Dok Dgn Ayah

Ari ni Zhea tk p umah kakmidah sb ayah dia cuti..maknakata ari ni ayah dia la kn jaga smua bg mandi,buat moi,suap moi,basuh berak dan lain2 lg..hehe..bukan aku paksa dia jaga zhea ari ni tau..dia yg volunteer nk jaga..

bagus2..bg dia tau skit cemana rasa jaga anak sorg2.Sbnrnya ni dah kali ke2 dia jaga zhea.Ok ja rasa cuma nampak lawak skit,asik sms tnya mcm2.
** satg lunch time kna balik umah lama skit la..takeover jaga zhea sat sementaraa ayah dia p mesjid

Thursday, April 9, 2009

Tag dari MamaAqish

Thanks Mama Aqish, mama kepada DAMIA NURIN BALQIS kerana berjaya mengetag saya!!

1) Letakkan Gambar Anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang msh dalam wad maknanya gambar anak hari PERTAMA.

2) Letakkan butir ini :
Nama penuh : Nurin Zhea Rayhana Bt Mohamad Shukri
Nama Panggilan : Zhea / Jiya / Jiya Rayhana /Hana

Jantina : PEREMPUAN
Tarikh Lahir :
09082008
Tempat Lahir :
Hospital Pantai Mutiara,Penang
Berat Lahir :
2.9kg
Cara Kelahiran : caeserean

3) last sekali... apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?senang kan....??

harapan mama agar zhea menjadi seorg anak yg bijak,mendengar kata,anak yg solehah.besaq ni klu bleh jadi doketot la.sb doketot tugas yg mulia..merawat org sakit.(sory cita2 Zhea tersama mcm Aqish plak)

Seterusnya nk mengetag:

  • Mummy Naufal~dah balik Msia bleh kot jwb noo
  • Mrs K~sila jawab
  • Anie aka Mama Qiesha
  • Kak Wani~Ibu kpd Iman & Eryna (cepat la siapkan blog bg cun)
  • Naura Makwa~kwn blog terbaru
  • Sapa2 ja la mummy2 yg baca entry ni..jwb jgn x jwb ok!!!

..::Zhea 8 Months Old::..

Alhamdulillah, zhea dah masuk 8 bulan ari ni.
So far, dia nya perkembangan setara dgn umur dia.
Yg paling best skali..dah pandai merangkak!!




Wednesday, April 8, 2009

TakDak Tajuk

1.Sakit belakang aku dah ok skit saja..still rasa sakit kt betis kanan ni.nk bergerak buas2 pun tk ble..kja umah pun aku buat2 pejam mata ja..biaq umah bersepah p la janji bersih.brg2 camoq tkpa.huby kata biaq ja nanti dia free dia buat..konon2 la tu

2.Mood mai kja aku..semakin ari semakin tinggi index kecemusan dia..mmg lgsung tkdak semangat nk buat keja secara gigih mcm dlu2..ada la beberapa faktor yg mendorong..malas nk crita kt sini

3.Minggu ni huby kja ptg, sangat lah tk suka sb kna tunggu pukui 11 malam baru dia balik,& sebelum tu kna jaga Nurin Zhea Rayhana sorg2..huwaa...dan tak bestnya klu ptg p ambik zhea sorg2 umah bbysitter dia (klu shift pg n malam ambik sama2 huby) ..asik dok pokpekpokpek ajak bersembang..aku asyik ckp "takpa na kak nak balik dah ni" sampai 3 4 kali..dia dok pokpekpokpek lg..tk paham btoi

4.Weken ni mesti tk bleh nk horay2 soping2 abis kan duit, sb huby baru kluaqkan sejumlah wang yg besaq utk PFV nya..so..bajet..tadak.sedih...so duit hat mana dok ada kna standby ja la..takut PFV buat prangai lg

5.Berat aku naik sangatlah mendadak,naik sampai 3kg,berat skrg sama mcm berat aku peknenkan Zhea 5 bulan,perut sangat lah buncit pakai jeans pun mcm payah nk bernyawa ja bila kancing..benciii..hermm...jgn sapa2 galak teka Zhea nk dapat adik noo...mmg aku ni kuat pelahap makan sampai gemok mcm badak sumbu..ni baru nak insaf

6.Kebelakangan ni..zhea suka lena awai kui 8mlm camtu..nyenyak kemain..tp kui 11 dia akan bangun ajak main,sembang2 atatata apapapa..huwarghh..geram jgk sb time tu dah nak lena dia mata dok bulat cergas lg..kui 2 pg baru dia mau lena balik..tu pun setelah di paksa,tutup lampu..upah susu berbotoi2

7.Umah aku banjir lg kat tingkat atas..abis busuk lantai kembang..geram la haihh..bila nk masuk umah baru ni..lembab sangat la dpa ni nk bg OC.

8.Alhamdulillah..baru tau dpt sedikit uwang runtuh..n increment..walaupun sikit..syukur..dpt jgk..dalam keadaan ekonomy yg gawat ni...tp huby nya increment 4x aku nya increment..ajaib jgk..org gawat..kampeni dia bg byk plak..nak kna tukaq kja sama ngn dia plak la..hikhik..tp apa2 pun syukur..mungkin smua rezki Cik Zhea

9.Tgh menunggu musim Pelam Harumanis ujung bulan ni..tak sabaq nak makan dgn puluit.

10.Rambut Zhea yg panjang mengurai,skrg mmg aku kerap ikat,klu tk igt jd camni time tidoq..kembang mcm Aleycat dah,tp tetap maintain comel di mata mama & ayah..cayang Jiyaa.





Mohamad Amer Mukhriz B Edy Hisham

latest pic sepupu zhea.anak abang aku.adik kepada Mahera...dah tembam dah..baru skali jmpa dia..masa 2 mgu umoq dia..ari tu balik kpg niat nk p tp dia balik umah tok puteh kt pauh tu plak..jauh la plak nk p..dah tembam dia..kuat keryau plak tu..mak aku la ckp..hehehe

**Pic kakak Mukhriz n Zhea time zhea baru lepas pantang..sama dak muka adik n kakak?dua2 mata besaq kot..termasuk la sepupu dpa ni..hehehe..pipi sama2 labuh ;P

Rindu nya kat Mahera & Mukhriz...lama tk jmpa..dua2 anak menakan kesayangan ni

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...