Tuesday, March 31, 2009

Ekon Jahanam pulak dah

ish keta ni..mcm2 hal bulan ni..maklumla..dah tua..5 taun dah umoq..mcm2 problem la nk tunjuk nk prabis duit tuan dia..mentang2 musim gaji ni..mcm tau2 ja dia nooo..
skrg ni huby bwk p pebaik..ternganga la aku kt opis ni dah kui 7 lebih tk balik2 lg..sure zhea tertunggu2 mama dia tk mai ambik lg..huwaaaaaaaaa.....

Monday, March 30, 2009

Tag~BabyWardrobe

**sekadar gambar hiasan budak kecik baru bangun tidoq pg td..rambut kembang

Sory sangat sb lambat nk jwb Tag dr MamaAqish...nk kata busy sangat tu dak pun..cuma tkdan nk buat tag ni..sb kna ambik pic kt umah..asik lupa ja..hikhik..

Your Baby Wardrobe/Closet.
The Instruction:
1.Take a photo of our childs wardrobe/closet,inside & outside
utk baju2 n brg2 Zhea ni container biasa saja..sb mmg tk niat nk bli kan dia lemari pun skrg ni..konon2 nnti dok umah baru nk buat built in wardrobe ja utk dia kt bilik dia sendiri..so guna container ni ja buat masa ni..kdg2 ja gantung baju dia kt dalam lemari aku..
2.Explain in details how your arrange everything
Aku susun baju dia ikut jenis la..container ni ada 4 tingakt saja..
tingkat paling atas utk baju2 lengan pendek+suar pendek+baju lubang+rompers dok umah+rompers jalan2+Thermoscan dia (senang nak ambik klu emergency)

tingkat ke 2 dr atas pulak utk baju2 lengan pnjang+baju tidoq+rompers lengan panjang+baju lengan panjang utk jalan2 kluaq2 +headband+acessory

tingkat ke 3 pulak..utk baju2 zhea mcm gaun+sekirt2 dia la+sapu tangan+glove (glove stroberi bli kt semeron)tingkat paling bwh utk letak napkin+towel+cadar+slimut+tight+topi+alamak bedak cina pun ada
untuk rak disebelah ni pulak..ada tmpt letak botoi susu,bekas botoi,bekas letak stokin,kotak ubat2

3.What do you have on top of the wardrobe/closet
atas dia ada diapers huggies (utk pakai siang n bwk ke umah kakmidah)thermos+jug air kosong+susu+bakul bedak wet tissue zhea,kotak tisu,kad klinik4.Where did you kept your baby old clothes
Zhea byk baju2 newborn dia yg dah tk celuih nk pakai ya la..dah besaq dah..ada sampai tkdan nk pakai..skali try sarung ke dia..tk celuih pulak dah..smua aku dah pack elok2 letak kt lemari satu lg..mmg khas utk baju2 yg tk dipakai..bleh simpan kt adik2 zhea nnti..n ada jgk baju zhea yg aku "terbeli" besaq sangat pulak khas utk umoq 2 taun la mcm2 la..mana bleh pakai longgaq..ada jgk org adiah masa branak tu..baju2 besaq..jgk aku pack kan simpan dalam lemari lain..bila dia dah besaq skit baru nk bg pakai yg tu..

**nampak lengang ja kan container ni..sb byk baju2 dia tgk sidai kt ampaian blum lipat..sbnrnya tk celuih dah ni..kdg2 bila isi smua baju dia siap terjengoi kluaq..tk bleh nk tutup..sb penuh sangat..mana tak nya..asal p mana ja asik membeli..ala sama mcm ibu2 lain jgk kan..gila bli brg anak ja la ni...

Dgn ni..saya akan mengetag balik dkt para2 ibu2 yg lain:
  • Mummy Naufal

  • Kak Marina

  • Marini (eh dah branak kot)

  • Qaseh

  • sapa2 yg blum menjawab tag ni

  • sapa2 yg tgh baca entry ni...sila la jawab ok!!!!

Cameron Highland With Love

eheh..sbnrnya tk plan pun nk p cuti2 M'sia mgu ni..smua nya last minutes planned..

pg2 sabtu..bangun tidoq..huby tnya nk p jalan mana dah ari cuti ??Taiping ka?p Zoo...oh tidak..naik jemu asik Taiping tgk tasek..p Zoo..apa kata kita p kt tmpt2 jauh skit..Cameron Highland ka..huby pun OK aja..trus sms aisyah tnya hotel bajet2 ja..tp ada kwn huby cekgu man dok sana..suh tidoq umah dia ja..kt Quaters Guru Tanah Rata..dia ckp akan kecik ati klu tk tidoq umah dia..km pun apa lg..lg la jimat..trus pack brg..isi minyak,touch n go..pedrasss...dalam kui 1 tghari bru bertolak..kui 4 ptg sampai sana..rest2 sat umah CekguMan..makan nasik skali..TQ to wife dia Nolie yg masak mcm2 jamu km sekeluarga..n jgk bilik yg sungguh2 selesa mcm hotel jgk..

On the way nk kesana..ni kt Penang lg..Zhea blum ZZZ..naik ja bridge..trus lena..sampai ke Tanah Rata..siok sungguh dia..dah zhea lena..mama dia pun dok pokpekpokpek ngn ayah dia tk brenti..ya la..hati tgh girang nk bercuti ber3 "saja" la katakan..hikhik


Tejuknnyaaa.........sampai biru mulut2...........dan jugak dok tak sengap..jenuh pegang kuat2..Pic ni kt Pasar Malam Brinchang kot..ujan plak..renyai2 la..tp risau jgk..kot kna cik Zhea ni dia kan baru baik sakit...hish...tgh dalam ujan dukung zhea yg 9kg ni..mmg bleh tahan dok oh eh oh eh..bwk stroller tp cam susah nk tolak sb org ramai sangat..kalut la..tgh berdukung nk tarik payung org la..abis apa2 yg gantung kt gerai2 situ dia tarik...hurmm...zhea nk kena "puk" kot..dr ptg sampai malam..jalan2 ja la kot situ..sambil soping skit2..ala nk soping apa pun..teh,striberi...dgn ujan renyai2 plak..mlm tu zhea pun tidoq lambt excited lebih siok p tmpt sejuk..lsung tk merengeh..ajaib..kui 12 baru dia lena..sampai kui 10pg..lgsung tk bunyi nk susu..lena kemain..aku lak gerak2 dia sb suh minum susu..Esoknya kui 10 lbh baru bangun..siap2..bekpes..trus kluaq dr umah Cekgu Man..

muka budak kena gerak mangkit tidoq..cam blur2 ja dia.. ni kt taman apa ntah..byk sangat tmpt2 camni..lupa nama..kaktus2 kt sini lawa la..bunga2 lg la lawa..tp disebabkan aku bukan penggemar bunga..tk bli walau sekuntum pun..wahaha..bli pokok kaktus 6 ketoi..igt nk bok mai letak kt meja opis..skali ada org tu suh tinggai kt umah saja..

Muka atta sinyiummmmmmm...tejukkk lg kan zhea..
dah penat ronda2 merata..soping prabiskan duit yg dok ada ni.kui 2 ptg pun gerak turun n balik Penang..zhea pun dah penat..asik lena ja dalam keta..kui 5 sanpai Penang..dan benti makan kt RnR Sg Perak ja..borong buah2 n kuah rojak skit..penat tp best!!

Ni ja la hasil prabis duit dalam2 cuti2 m'sia yg tk dirancang...nyesai plak tk bli stroberi byk2..aku asik bli teh ja..sb mmg suka minum teh..mcm2 jenis la aku nk rasa..sayoq byk la jgk bli..konon2 mgu ni diet jd vegetarian ja la kot..apa2 pun percutian kali ni walaupun sat saja..tetap rasa best..km ber3 hepi..TQ utk huby tercenta sb bwk mama & zhea..lep u very strong ;P

Friday, March 27, 2009

Tocang Pokok Nyoq

semlm ada sembang ngn Mummy Naufal..eheh..pasai nk tocangkan rambut zhea..takut bila dah besaq susah nk tocangkan..ya la..rambut dia pun dah panjang mmg dah tahap wajib tocangkan dah..
Tapikan mmg susah btoi nk ikat rambut dia..kita ambik getah nk ikat..dia kalut langut pala nk tgk atas..dan dia jgk tk suka org dok korsek2 rambut dia..takkan nk biaq kerbang mcm david arumugam eliket ja zhea oit..tk cun satg..dah la girl2.yg Tok dia klut duk suh gunting..ish dak la kot..sayang dah rambut elok2 panjang..
So..tgklaaaa........taadaaaa........
muka tk puas ati..baru lepas keryau..begelut nk ikat rambut
upah minum susu


pastu apa lg..aksi memakan kaki la


sejak zhea dah OK ni..tinggai parut ja..jenuh sapu krim la ni..dan dia pun cam boring ja..asik sapu2222
..zhea sangat la buas kemain..sambil tidoq pun kalut nk kalih badan..naik walker lajunya...risau ja kot terbalik merga yg dia naik tu...dah la tu paling tk menahan..asik nk berdukung saja...pinggang aku ni pun mcm nk patah p blkg dah..yg paling aku suka..zhea mulut byk dah..dok...Apapapapa...Atatatata..sangatlah tomei...bila nk panggil Mama ni.......

Thursday, March 26, 2009

Sakit Rengkung

semlm bli cendoi penang road n aku masak kutiaw goreng jamu InLaw kt umah..bangun pg ni..smua pakat sakit kerongkong...adakah sb makan kutiaw aku yg pedas tu..hehehe

Wednesday, March 25, 2009

Award


Award ni dikutip dr MamaAqish..hikhik..

n nak ditujukan kepada sapa2 yg slalu baca blog saya dgn penuh ikhlas ati..bukan utk pengskodeng jahat yg bz body ya.!!

btoi2 sedap

sungguh2 sedap laaa..
ari tu dah try butterscotch..ari ni choco raisin pulak..erm..skali ngap ja sebungkus ni satg..


Makan2 dgn PakLong

ari senin malam tu..Paklong Zhea terbang mai Penang lg skali..trip last katanya sblum dia masuk training Airbus..bestnya..nk2 pulak time tu tok n wan zhea ada sini..apa lg..angkut jgk zhea p makan ikan bakaq kt goldcoast..hikhik..nasib dah tk meragam cik zhea ni..sian plak..parut merata2...tkpa..pasni lega la..mama sapu krim byk2 okey.Wan zhea muka hepi sangat sb bleh jmpa paklong zhea tu..sb dah lama tk jmpa..paklong ni susah cuti..so jarang sangat balik kpg..setaun skali 2 ja bleh balik kpg jmpa tok n wan..sb tu la muka wan zhea nmpk hepi sangat2..sian wan zhea..rindu kt paklong..
yg ujung tu aa paklong zhea..sama ka cam muka ayah zhea..ada la kot skit2 no..
zhea pun org kalut sembang dia pun "bang" dengaq..mcm paham ja dia

ops...sejak baik dr sakit ni..makin buas la..dok tk sengap

maksu zhea yg dah mula kembang skit..wahaha..
time makan letak zhea kt dalam stroller punya la hingaq mulut..tp mama zhea tk snap pic pun..malas la..malu org assik belek ja..perak buih kot depa no..

Tuesday, March 24, 2009

Dah baik dah

Oh ya aari ni Selasa sbnrnya zhea dah ok skit..merah2 kt klulit dia tu dah kering jd byk parut2 keruping2..gerun ja org tgk...ada jgk mangkuk ayun bleh p ckp "tk geli ka pegang zhea ada jd camni kt klit"..pala otak hg la..aku lg geli dgq soklan bongok dr hg ni tau!!..angin ja..


Oh ya..disebab kan zhea dah sehat n telebih active...Makanya dgn ini..sebulat sora Mama & Ayah Zhea telah menghadiahkan..sekoq lembu utk zhea rayhana..hikhik...mooo mooo..
penuh selepung muka bedak sejuk..dia pun dah cargas mcm besa..tok dia ckp "ish..buas sungguh la"..hehehe baru tau dia betapa penatnya menantu dia dok urus cucu n anak dia.




mula jelajah

zhea dah makin terer merempit dgn walker dia..laju kemain lg haihh..siap belaga abis la apa ada depan dia tu...port peberet dia adalah...kat pintu dapoq di mana terdapat plastik bag dok tergantung kt tombol pintu..
mula2 baik..camni...

cehceh..tgk org dr jauh

bila dkt..kernyeh..buat2 muka tk bersalah
**cayang jiya niii..

Zhea allergic lg


ni pic zhea semlm..bg close up skit...cian anak saya..huwaaaaaaaaaa...
Sambungan...
Lps sapu dia ubat kpg nampk ok skit..tp merah2 kayap tu still dok kluaq lg..merengek 24 jam..aku n huby mmg tk bleh tidoq..ahad ptg blik penang..bwk InLaw aku skali mai sini..tkut kot kna admitted ka aapa..dr perlis sampai penang..mmg dia lena atas pangkuan aku ja..sb dia tk mau dok atas carseat..sakit kot..kena merah2 tu...
Ahad malam ayah zhea pun ambik EL sb tk sedap ati punya pasai..tp dah nmpk kering..kluaq keruping2 kaler itam dah..ari ni..parut dah mula lekang..harap2 ok la zhea..esok mama dah nk masuk opis..dok ngn tok ya sampai ari khamis..sb khamis tok dah nk balik perlis..

Zhea Rayhana~Before & After

Before After

Sangat sedih n sian dkt anak dara saya..kurang seploh ribu hantaran no Kwani..wahaha..
Sbnrnya camni crita nya...Ari Jemaat kan Zhea dok ngn ayah dia..bila mama dia ni p kja halfday..Pg tu lepas ayah dia mandikan dia..dia ada sms aku "Lin,rasanya Zhea demam Campak la"...sb ada naik bintik2 skit kt kaki n tangan dia..Dan pada masa yg sama..Zhea mmg dah demam panas dr semlm (Khamis mlm)..

Aku kt opis dah mula seryau la..ish..nk demam campak pulak dah..nk jd hal..baru ja bulan lps kluaq dr Spital demam panas..ni nk kena demam campak lg..ish...saheh org2 opis ngata aku..waklu..biaq p la..anak aku lebih penting dr kja..sb klu anak aku sakit..sure aku akan ambik cuti..ermm...kerapnya ambik cuti dalam taun ni..

Kui 12 aku pun cargas balik umah nk tgk Zhea..sahh...badan panas sampai Temp 39...pastu dah mula naik bintik2 kt tangan & kaki..tp skit ja la..(dalam ati aku pikiaq..alamak..ari tu ada sekoq nyamuk ketit kt ppipi kanan dia..ish..jgn la..demam denggi ka apa)....

Kui 2 ptg..lps siap2 packing brg nk balik kpg,km bwk dia p Hope Children Hospital jmpa dgn paed dia utk cnfirmkan yg ni campak ka apa..doc ckp..bukan campak..sb budak below 1 years ni tak akan kena campak..sb antibodi dia still kuat utk lawan..Ok..n trus kan perjalanan balik kpg..Zhea lena saja...

Ptg sampai kpg dah kui 5..zhea lg pelan merengek..bintik2 naik pelan byk..demam makin kuat...malam langsung tk mau lena..dah nak suh dukung ja dia..jenuh la jgk..dah la tk mau kt org lain..nk mama ngn ayah dia saja..

Esoknya Sabtu)..bintk lg pelan byk,...dah la arini kenduri Nisha...cemana ni..siap2 kui 12 tu p Klinik Chiang jmpa pakar kulit..dia ckp jgk..bukan campak ni..allergy...dia tnya ada makan apa2 dak..aku ckp slalu bg susu,moi,vege ja..tp ada la..sari sblum khamis tu..bbysiter dia bg makan Sup Dagin...sah dah...sb dagin..dagin kan panas..tk elok utk bby lg...ermmmmmmmm..SAH............Dagin la penyebab dia...doc bg ubat spu..makan antibiotik n ubat gatai..takut dia dok bergaru sakan..dah buh ubat segala..lg merah menyala naik..zhea plak dah tolak susu..lgsung dia xmau..pacifier lg la tk layan..dgn berak pun dak..ishhhh...susah atinya...

Ptg tu..tok dia ajak p berubat kpg plak...pakai ayaq penawaq,bedak sejuk,akaq2 kayu...sapu....tp zhea still tolak susu..ayaq masak pun xmau...lg la risau..aku ni dah mula nk keryau sama la..risau la...anak tkmau susu,makan tkmau..ayaq masak tkmau..muka pun dah letih..ngn berak pun tak..huk.....pastu dalam mulut pun merah jd mcm ulcer........igtnya senin or malam ahad bwk balik penang trus nk bwk p Spital Pantai lah...

**alamak..nnti sambung...nk p pesoh zhea la sat..

Monday, March 23, 2009

Zhea Allergic

panjang crita...blum bermood nk mengarang...............sian anak saya..hukhuk..

Thursday, March 19, 2009

Esok Dok ngan Ayah

**Pic ni ayah snap sent kat mama masa ari dia jaga Zhea**

Mgu ni km sekuarga mmg plan nk balik kpg sb ada kenduri cousin huby (Nisha)
esok jgk my huby cuti..ops..cut cost punya pasai..kena off la sari esok..nasib dpa potong cuti saja..tidak memotong gaji..alhamdulillah..

Makna kata nya ni..esok la km nk cargas pedras balik kpg..sb malamnya Nisha akad nikah
Esok aku kja lg cam besa..saja2 tnya huby kot dia volunteer nk jaga zhea sendiri kt umah...hikhikhik...1st time tauuu..blum penah tgk dia mandikan zhea,tukaq diapers zhea,suap moi..hehehe..bleh ka ni???Dia ckp ok ja bleh haih jaga..tkkan nk buat tk ketahuan hala kt anak dia..

Cam tak harap ja..sb dia tk besa buat benda 2 tu..smua aku ja yg handle sorg..dgn itu..aku pun ambik halfday esok..bg chance setengah ari ja ayah zhea jaga...seryau la jgk..sb tak besa..sioknya nk balik kpg!!!

Tuesday, March 17, 2009

Tringin + lapaq

kepah masak cili
megi goreng

slurpssssss..maseh berpantang tk sentuh benda ni lg..haishhh..bila bleh rasa ni...
smua nibuat sendiri tau ..tp dlu laa..


Tag

BAru bukak blog Qaseh..saja2 nk jwb tag ni

Tag About Ur Husband..
  • He’s sitting in front of the TV, what is on the screen? Nat Geo,AXN,AFC,611
  • You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?mayonis+thousand island
  • What’s one food he doesn’t like?all type of mee (mcm cacing dia ckp)..tp spagheti ok plak..tk ka lebih kurang tu..
  • You go out to eat and have a drink. What does he order? Teh O Ais
  • Where did he go to high school? SMK Tengku Suleiman,Perlis
  • What size shoes does he wear? 9
  • If he was to collect anything,what would it be? Coins..dia mmg betoi2 pandai simpan..n paling susah nk korek..tp aku la suka korek
  • What is his favorite type of sandwich? Sardine KingCup
  • What would this person eat every day if he could?Kari Kapla Ikan & Terubuk Bakaq
  • What is his favorite cereal? CoCo Crunch
  • What would he never wear?Apa2 yg ada unsur2 kaler pink
  • What is his favorite sports team?alamak..mmg tktau la..sb sports kt umah dah potong..so dia jarang layan sports...
  • Who did he vote for?Inilah..BARISAN Kita..ops..undi anda adalah rasia
  • Who is his best friend? Kwn dr kecik dia..setau aku..Azha,Cekgu Man
  • What is something you do that he wishes you wouldn’t do? Boros..suka gayut tlipon
  • What is his heritage?purely malay
  • What is his favourite colour? Black+Blue+Red
  • What is his habit?bwk keta laju2 sampai aku penin dok dalam tu
  • What is he proud of?mak ayah dia hepi dgn apa yg dia buat..
  • Lastly, do you think he will read this?Yes,of course

Keta+Diapers+meeting mlm

keta dah ok setelah dileburkan dkt rm400 tu blum masuk tukaq 4taya lg..ermmm...bleh bli brapa crocs n sluaq levis kan..ermmm...huby ckp tgu gaji ja la..bukan tk bleh bli sendiri..tp lg rasa best bila dpt brg pow duit org kan..hikhik..pow laki sendiri..x salah kan!!

selasa baru aku mai kja sb senin aku EL.
nasib kja tk byk menggila..bleh relaks2 lunch time kluaq date ber2 dgn huby
dia ajak p tesco..nak cari toolbox besaq n bli diapers zhea

kemarin kluaq dah bli mamypoko 2 pack (M66)..wahh..tgh offer gila khinzir rm43 saja..murah gila..slalu rm53 termurah kt giant doremen tu..tp ni lg murah..dan bli 2 pack ja..igt kmarin nk bli drypers skali..tpnya pack besaq dah abis plok..klu bli hat kecik..rugi mampus..

So,ari ni p lg tesco dgn harapan kot ada drypers pack besaq yg M84 tu..tk dak jgk..jd km dgn penuh hentam..p ambik Huggies Dry ja lah..L72 rm37..ok ja la dr tkdak..nk patah balik p Giant Doremen mcm malas dah..lgpun lunch time sejam ja..cari mampus lama3..

Sb apa aku kna bli 2 jenis diapers kt zhea..mmypoko tu mmg stok aku pakai kt umah & jalan2 ..drypers/huggies tu stok dia kt umah kakmidah....sehari aku bg 4 keping diapers..sblum ni bg mmypoko sari 4 keping..pastu pikiaq2 balik..bila dok umah ngn aku..4 keping tu bleh pakai utk 24 jam berbanding 4 keping 10 jam kt umah dia..so apa lg..BERtukarrr..ke drypers/huggies ja la (hampa paham ka apa yg aku tulis ni)..hantam ja la..hehe..aku assume 2.5jam pakai sekeping..ok la kot..save skit..klu mmypoko pakai gitu kopak la trus jd mamipokai..hehe

tp kan sejak lahir dr kt spital..mmg zhea dah pakai mmypoko..dah serasi dgn brand tu ja..takdak rashes ka apa..cuma rega dia la..lebih skit..tp dah quality bagus..tk salah kan..even ada org kata..ala..tmpt tadah taik ja..nk bg mahai2 buat pa..mau dok bg pakai hat murah..pungkok comei anak tu naik ruam merah menyala ka..bintik2 buat pa..dok nk save sangat..pungkok anak tu yg merana..tak baik haihhh..lg satu..zhea kulitnya sangat2 sensitip..prevention is better than cure..dlu penah try pureen apa ntah..nk melenyaq la jgk..nasib dah bertukaq balik ke asal..ok kot huggies ni..tgk lebih kurang drypers ja..cuma maybe dia tk bleh menampung kuantiti kencin zhea yg byk la kot.sat2 penuh kna tukaq..

Td ptg ambik zhea umah kakmidah awai..kui 5 dah kuaq opis..padahal pg td masuk kui 9.30..mlm ni ada miting kui 8..bencinya klu miting mlm....kira claims hours ke mlm la..tiba2 ja dpa ni nk buat miting kui 8..awai sangat la..slalu 9.30pm..nasib zhea lena baik ja..alhamdulillah..

ermm...apa lg tktau nk crita..harap2 smua yg diplankan berjalan lancaq...

**dalam pala otak aku ni..asik brangan dok umah baru ja..awat tktau..ciwi..sori ciknan & kwani & makanmate..asik dok bgtau benda sama ja..



Monday, March 16, 2009

Betul2 Sedap


Slalu dok tgk kt blog kwn2 pakat terai roti ni..

semlm aku p Sunshine Square..tgk ada..try la ambik satu

mmg mahai skit dr gardenia biasa..n skit ja dalam satu bgkus..

balik umah trus ngap!!!..


MMG BETOI2 SEDAP SUNGGUH TK TIPU..SAPA2 TERAI LA WEI!!!

Sunday, March 15, 2009

keta buat hal lg

geramnya..semlm buat hal..tmpng keta mekanik balik umah...
td..buat hal lg..kt sunshine..tumpang keta kwani..nasib baik ada depa..timakaseh karimim

esok..nk ambik emergency leave la............................................

Saturday, March 14, 2009

Auni Firdina

dah besaq dah kawan zhea ni..ibu dia kata dah pandai2 manjat..wah..sakan la auni dah la ni no!!

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...