Wednesday, December 31, 2008

Buat Keja dari Kampung

ermm...2 ari ja pun kja mgu ni..nasib kt umah mak aku dah updgrade ke 2Mbps..laju skit nk bukak MVP.nasib la byk plan shutdown kiranya kja aku pun tk byk sangat.relaks2 saja..
dan la sambil2 buat kja tidurkan anak..bg susu..jalan2 tgk huby mancing kt kolam..

lamanya rasa cuti kt kpg dr 25 sampai 5hb..mula2 igt nk cuti2 m'sia kt memana..memandangkan zhea tk brapa nk sehat..selsema batuk..aku pun dgn demam selsema..terpaksa postpone dlu lah..penat ja dok brangan separa pengsan nk p cameron..klu p saheh ayaq idung zhea lg meleleh laju kan..

semlm bwk zhea ngn mahera (anak abang manja) kluaq p kangaq..konon2 nk soping2 guna bonus huby..skali ermm..bukan nk kutuk pekan sendiri...tkdak apa yg bleh di sopingkan pun..buring2..tk sabaq jgk nk balik soping kt penang..harap2 dan la ahad ni..nk bersoping last day mega sales..

ahad lepas tinggal zhea sat kat tok dia..aku,huby,su ngn huby dia p jalan ke wang kelian..tak best pun tk abis jgk dalam seratus..byk bli buah2 ja..kerongsang pun tk brapa nk cun.tp bli jgk utk bg adiah kt org2 kpg.

ermmm...sungguh malas nk snap2 apa2 gmbr sepanjang kt kpg ni..bwk balik camera charger tk bwk..dah tu..charger hp pun tk bwk jgk..kira terputus hubungan la sat..huby kluaq bli charger hp..dia p bli charger yg dalam keta punya..jenuh nak naik keta baru beh cas..ish osh ushh...

malasnya..satg nk p tgk sepupu branak plak..sepupu sepermainan..klu rajin nk ambik gmbr la...

malas malas malas...

Tuesday, December 30, 2008

Finally..........zhea niarap

wah..sempena maal hirah..zhea dah niarap..alhamdulillah..tp dok angkat2 pungkoq plak..

Monday, December 22, 2008

Demam

selsema zhea dah nampak ok..cuma tgk dia dok ngantuk lalok ubat..
aku plak..rasa badan makin panas ni...lenguh smua tulang temulang ni..mulut pun rasa pait ja...jgn la demam truk..jenuh satg

Cari ekon & km 3 branak demam selsema lg

arini aku mc..lega bleh online dr umah ja..tanpa perasaan stress kja..tp nk crita pasal semlm..ari ahad..cari ekon, dah lama dah huby aku kalut nk pasangkan ekon kt bilik km, sb hangat sangat bilik tu bekuap skit..tp aku asik bantah ja sb nanti nk pindah umah baru malas la nk kna cari umah pasang plk nnti..tk ka membazir..igt bleh ja tahan sampai masuk umah baru bulan 6 ni..huby dok pujuk2 aku jom la bli..sian kt zhea hangat..tidoq dpn tv ja habuk..mmg berabuk skit even aku rajin mop lantai..aku pun termakan pujuk rayu sang suami..ewah..ari ahad..kdai byk katup la..jenuh cari yg btoi2 menepati budget..dn function nya..nk yg jimat letrik..dr yg tktau apa2 pasai ekon bru la paham..ionizer tu apa,..inverter tu apa..hah..dah dpt pun seketoi..tgu dpa mai pasaang ari selasa ni..best jgk..sb tkyah nk tidoq dpn tv ja atas toto..umah pun tk la sepah sangat..makna kata dah tidoq dalam bilik..best la..tk sia2 bli katil kingsize tu sb dh bleh landing atas tu balik..dan tak sia2 jgk bli katil baby kt zhea..kira zhea dah bleh guna katil dia..tk jd tmpt simpan brg dah..

lg satu...km ber3 demam selsema lg..ni pun berjangkit dr huby lah ni...sian zhea berayaq ja idung..dah bwk dia p jmpa paed..makan ubat..nasib sejenis ja..tidoq ja dia ari ni..tp merengek jgk.selang 2 jam..nk susu..wah...la ni kemain cpt dia lapaq..4oz skali telan ja..dalam sejam lebih dah lapaq balik..igt lg 2 mgu nk try bg nestum campur susu la..dah cukup 5 bulan..bleh kot..bg skit2...skrg enfalac a+ tu satu pack yg 650g dah rm51.90..sebulan kna bli dalam 7 8 pack..huhuhu..mntk2 zhea cpt lah lega..aku pun sama..letihnya...malas nk upload gmbr..sb tk dak ambik gmbr saangat..tkdak mood...

Saturday, December 20, 2008

Zhea dah nak balik dr umah kakmidah

ptg ja ambik zhea mesti wangi222222222222 sangat..kmidah ni rajin btoi kelebet zhea ni kan..mmg berbaloi aku bayaq mahai kt dia.zhea terjaga..bersih saja.dia jgk rajin buat pesen2 rambut mcm2 kt zhea, almaklumlah anak aku kan berambut lebat yg itam berkilat..dah panjang pun rmabut zhea..tk lama dah bleh bertocang..wah mesti comel (mesti la puji anak sendiri kan kan kan..jgn asik dok dgr org ja puji anak dpa)



Thursday, December 18, 2008

Sampah + letihnya + umah nursery + budak kecik baru bangun

kemarin balik dr kja aku balik umah dlu, ambik huby sb dia nak ikut p ambik zhea kt umah kmidah.sampai kt bwh tu..lift rosak plak..tinggai 1 ja la hat bleh guna..dah satu ja bleh guna, makna kata berjanggut la kna tunggu nk naik tingkat 15 tu..sb tiap tingkat sure ada org lain yg kalut berpusu2 pulun nak naik lift nan seketul tu.huby tunggu kt keta ja malas nak naik tkut indon2 situ ngorat dia kot..wah nk prasan la tu.

dah sampai turn aku naik lift tu..punya la busuk..ada ayaq sampah berlinang ja kt lantai lift..sampai tingkat 15..aku tersempak dgn abang mizi (huby kmidah) muka kalut ja.rupanya2 dia nk p sound umah indon kt tingkat bwh tu..depa la yg tukang bwk sampah sampai belinang busuk lam lift..apa punya pengotoq punya minah indon..smua jiran2 kmidah ada kt koridor dok geram kt minah2 indon td..bila abang mizi p sound depa ckp "km bukan org kpg"...ohhh kt indon tu kira org pekan pakat2 pengotoq la kot..mau org kpg ja pembersih..baghal btoi..ngokngek..harap muka ja pakai bedak selepung..tp pengotoq..aku cukup meluat tgk geng2 indon kt situ..muka selepung..rambut kerbang mcm hantu langsiaq ja..dah la rambut kinting2 byk mcm rambut gatai plak tu..budget lawa la sangat..tp kan..mmg busuk sangat lift dgn ada ayaq sampah tu..time nk balik aku dukung zhea..risau plak kot ada kuman2 byk..satg kna kt anak aku yg sangat sensitip kulitnya ni..harap2 kebai la antibodi badan zhea..tk jd apa2..


ni sampah kt umah aku..ari2 aku buang tau..sb tu la umah aku harum semerbak wangi

sampai umah dh kui 6 lbh..smpat singgah bli ayaq soya ngn taufufa..sb su & nasir (SIL aku yg baru kawen tu) nk mai umah ambik tv..sian plak dpa umah tkdak apa..km dgn penuh rasa syukurnya..mendermakan meja jepun hat 4 seater tu kt dpa..sian plak dok makan atas lantai ja..aku jgk dah juai mini hifi panasonic aku yg cun tu kt dpa dgn harga rm50 saja..bli 5 taun dlu 8rts..la ni susut nilai jd rm50 saja..alah tkpa la..kira harga adik bradek..lgpun kt umah aku dah ada segala bapak punya sound system..amp segala..hifi huby yg gedabak tu pun dah setaun tk bukak..ni pulak home theatre yg canggih tu pun dh jrg bukak sb tkut zhea payah nk lena..kot tekejut ka..dgn bunyi kedebaboom tu..cukup lah kot..(tp huby dok hokhek nk bli yg baru ada hdmi plak. ka blue ray ntah..huh)..dah dpa mai umah dok layan depa pokpekpokpek..aku dgn tk mandi..uniform tk tukaq lg..belengas sangat..n rasa letih yg amat2 lah plak ari ni..kui 9 bru mandi..pastu bukak tv tgk si mawi ngn ekin p kursus kawen..nyampah plak..poyo ja dpa ni..astro pun lg poyo..asik tunjuk dpa ja..mcm dpa ja la yg nk kawen..melugai ja tgk..tp tgk jgk..hehe..dalam2 dok tgk tu..aku dah ter ZZZzzZZzzz sampai la kui 1...zhea bunyi nk susu...letih sungguh la..

ha..ni nk tunjuk umah aku dah mcm nursery..smua kja encik huby yg p bli puzzle mat punya la byk..nk bg anak dia main atas tu nnti..dah mcm nursery dah..



katil buat penat bli ja..jd tmpt simpan brg baby..hehe

ada budak kecik baru celik mata..


Good morning zhea!!

Index kegedempolan saya selepas peknen berbanding sblum peknen dlu

SILA JAWAB POLL KT SEBELAH OKAY!SILA JWB DGN X HIPOKRIT.

saja ngada2..wah..

Wednesday, December 17, 2008

Maksimum mcm la ni!!

di sebab kan rasa yg gemok gedempol sangat mcm badak sumbu oleh kerana makan yg terlalu byk lately non control..sejak dr kenduri kawen Su bedal makan sup gearbox lemak2 segala aku telan, pastu Raya haji daging bakaq,perut bakar,lemak bakaq,pastu balik kpg lg kenduri Meriani mmg aku makan tk pikiaq apa dah..apa2 ada depan mata bedai saja.truk sangat ni...dr kemarin dah rasa lain mcm kt perut ni..suar jeans pun rasa lain mcm kt perut ni.perut toksah kata la..belipat mcm ambik kain selimut letak lipat2 kt perut ja.perut tebai.aku nk tnya huby lah..pendapat dia..sb dia mesti jwb ikhlas punya..klu aku gemok mmg dia jwb gemok..

tgh2 buat kja ambik hp..

aku yg gemok:saya nampak chubby sangat ka la ni?dalam erti kata lain gemuk.jwb sat, sedih ni

huby:dak biasa saja

aku yg gemok:nak kena bg kurus lg dak?hukhuk jwb sat

huby:Ikut suka.maksimum mcm la ni

wah.."MAKSIMUM MCM LA NI" mendalam sungguh jawaban seorg suami..tp dlm nk suh slim2 tu..semalam aku pesan bli kutiew grg ja..dia p bli kutiew grg+nasik daging merah..sampai 2 jenis nk makan satu malam..mampoih tk kurus camni..aku tnya napa bli byk sangat..dia ckp tkut isteri dia lapaq..wah..ini kes nk bg lg tembun..

help...mcm nk try jusdietmate5 ja lah..byk testimoni2 yg berjaya nih.

Tuesday, December 16, 2008

Gena nak kurus

gena la nk kurus...kalu:

-kui 11 malam baru nk order mcdelivery..siap ambik set prosperity double..makan pastu tidoq..

-pagi ambik bkpes nasik lemak (lebih) lauk rendang ayam minyak berlinang+nescaffe tarik manis melecas+lunch ambik mcchicken large set+malam sure makan nasik setengah periuk

-balik kja huby dah siap masak nasik+sardin+telur dadar..makan stgh periuk jgk

-malam2 kui 10 makan kuetiaw goreng satu setengah bungkus..nk buang syg...dah jadi telaga buruk ni

-pagi bekpes nasik kandaq lauk teloq sotong,lunch makan meekari,roti,kopi kt oldtown..balik umah sental nasik lg...huwarghhhhh

last masa zhea ada dalam perut berat 75kg..sbln lps branak..turun 10kg jd 65 kg..bulan lepas jd 62 kg..tp ni...rasa baju sendat pelik ja..GENA NAK KURUS....hukhukhuk...huby dah pesan..jgn bg badan gedempol snagat...tp aku kurus dr dia..hik hik...aku suka klu dia gedempol2..tk risau sangat kan..

nk start diet balik lah ni...(ya ka nk diet taik kucing btoi)

Pagi2

muka baru bangun tidoq
mgu ni huby kja shift pg, maknanya aku kena siap dalam keadaan kalut skit sb tkdak sapa nk tlg tgk kan zhea.selalu pagi2 time aku mandi siap smua dia tidoq lg.pg ni pulak dia bangun awai time ayah dia nk p kja..dor menempik sakan..oh ya..zhea skrg mmg kuat bebel menjerit mcm nk gaduh..klu org sblh dgr, dia ckp mcm nangis padahal tk nangis..dlm erti kata lain "ringan mulut".klu ambik dia dr umah bbysiter masuk dalam lift..smua org dia tegur dalam bahsa german dia la.mak aku ckp dia ni mesti cpt bleh becakap, klu cpt bercakap, pergerakan slow skit.sb tu sampai la ni tk niarap lg.asik kalih sblh ja pastu bebai tk bleh nk niarap..dah byk kali buat percubaan sendiri..rasa tk lama dah tu.. oh ya disebabkan zhea jaga awai..aku angkt dia naik bilik..letak ja kt atas katil..pun dok pokpek pokpek lg mulut..bila aku nk ambik video diam plak. kira dia smbang sambil aku bersiap..

letak kt dpn tv plak sb mama dia nak start keta ngn bukak gate.

Lagi gambar kawen Meriani

aku sempat snap seketul ja (dh letak kt previous entry)
yg ni mintak dr kwn2 sekolah dlu..
wah..lawanya hantaran..1st time aku tgk yg jenis kaca2 ni..
ka dah mmg trend ni skrg, aku ja yg outdated.
pelamin pun cun..
kot2 sapa berminat semua pckage ni ambik dr Romzi Studio harga pun bleh tahan.rm5k







Monday, December 15, 2008

Bantai + Elephant

dua benda peberet zhea sblum tidoq..bantai mesti kena kepit..klu tk, tkmau lena.
elephant plak..yg bunyi1 tu ayah dia bli kt giant ja..klu dgr ja bunyi elephant dia..yg dok keryau nangis cam kna tibai pun bleh brenti gelak2..ckp2 ngn elephant kunin dia ni..so..p mana2 benda 2 ni mesti ada..adoi hat koman spana tu plak yg dia minat..penat ja mama dia bli mainan lain mahai2.pandai berjimat anak saya ni..










Sunday, December 14, 2008

Kenduri Meriani Elianty & Zaaba

dah masuk 4 mngu berturut2 km balik kpg..kali ni balik semata2 nk p kenduri meriani.
kawan aku dr form 1 sampai la ni..satu kelas kecuali form4-5 dia kelas lain sb ambik prinsip akaun.tp still kwn baik mcm biasa jgk..sampai la ni still keep in touch cam biasa..

alhamdulillah..dah sampai pun jodoh dia..ngn encik zaaba ni..seorg polis angkasa gaban sesuai la ngn meriani cekgu cekgi..hehe..org penang..slmt menjadi org penang

wah...kenduri dia sungguh la grand..maklum la..anak prg kaya..baju asik tukaq ja..even badan agak bulat pun..dia tk segan nk melaram sakan..hantaran..cun sangat2..sb tk besa tgk lg hantaran pesen tu buat masa ni.gil perabis duit btoi dpa ni..

apa2 pun slmt pengantin baru..semoga bahgia hingga akhir hayat..cepat2 "pulon"

aku n huby ja p kenduri ni..tk bawak zhea sb panas..tinggai dia kt tokbe dia

satu gambaq ni ja yg sempat di snap..sb dalam hati asik ingt zhea.nk balik cepat..dia plak dah pandai "scan org", dah tkmau kt org lain selain muka ayah ngn mama dia.

Saturday, December 13, 2008

sms huby

happy anniversary,kita 4 tahun zhea 4 bulan..semoga.....

penat skit

penat sungguh byk benda yg nk kna settle kan ari jumat..ngn pm summary nya yg bg aku ketaq abis idung2 ni..sb salah aku jgk buat kja last minutes.

td lunch time cargas balik umah..basuh baju mop lantai smua..sb tiap mgu balik kpg mmg tkdak masa nk ngemas umah..terpaksa la curi2 msa lunch friday..pnjg skit.

nasib aku mop lantai td..tup2 dpt sms dr abang aku yg dia sefamily nk mai..dpa baru balik holiday kt cameron.jelesnya dpa dah p..aku dok bilang ari nk p ja ni.(ermm...harap2 huby tk tukaq fikiran)..kakzuha nmpk da sarat sangat la ni..lg 2 bulan nk mengepush bby boy dia tu..mahera dah makin cerdik..sbnrnya holiday dpa p cameron ni adiah utk mahera sb peksa dpt no 5.aku ajak mahera tidoq sini ja malam ni bleh teman aku ngn zhea..dia mmg mau sngat la..tp abang aku tk bg..tkut mahera nyusahkan aku..tkut mahera kencin tilam..heheh..tkpa nnti kita jmpa kt kpg lah.

ni dah malas mula2 igt nk buat kja opis..nk log in VPN pun malas..bukak sat tgk pakat smu tk online..aku katup balik cpt2..next monday la buat..sangat penat..

Friday, December 12, 2008

Hepi 4th Anniversary


hari bahagia







half of my family member


with MIL & FIL














wah...12.12.2008...epi anibesari suami...anibesary kita yg ke4..

pada tarikh yg sama 4 tahun dulu..12.12.2004 pukul 12 tgh hari selamat aku menjadi isteri kpd mohamad shukri desa.

sat ja rasa..mcm baru lg majlis tu berlangsung..setiap detik tk akan dilupakan..sepanjang 4 tahun ni..rasa bhgia sangat..blum ada lg skt perasaan jemu.mcm iklan yg anne ngasri tu.."tiap ari syg".

2 3 ari sblum ni.aku buat2 tnya huby..brapa hb ha ari ni..dia ckp "10hb 12..tau aaaa..igt..takkan tk igt 12 hb"eermmm..nk celebrate cemana ya..takkan nk p candle light dinner kot..mustahil..sb km merupakan kapel yg tk reti nk romentik2 ni..mcm biasa kot..masak yg best2 esok mlm..makan sampai gemok mcm tong dram..nk adiah.."apa nk belanja mama ngn zhea p cuti2 malaysia"..tkyah adiah lain pun tkpa..bwk km berdua p jalan2 sudah..tmpt selain "cuti2 balik kpg"

syukur alhamdulillah..sepanjang 4 tahun ni..hidup km bahgia sangat..3 tahun berdua..byk kenal diri masing2.paham sangat perangai masing2 bila aku angin..huby cool ja.bila dia angin..aku angin sama..hehe..tp last aku yg buat2 cool la.dah lps puas 3 tahun hanimun year..aku pknen kan zhea..lg bertambah2 hepi hidup kami.

buat ayah zhea
~syg sgt
~tuhan ja tau perasaan camna hepinya menjadi teman hidup "ayah zhea"
~moga kita hidup bahgia sampai akhir hayat
~moga Tuhan akan kuatkan lg perasaan syg antara kita berdua dan anak kita dan anak2 kita lg..

AMIN..

Thursday, December 11, 2008

Pening kepala

since balik kpg cuti raya aji lg aku asik ngadu kt huby kata penin pala..dia ckp maybe sb aku tk cukup tidoq.ya ka?rasa cam ok ja masa tidoq..min 5 jam malam memang aku bleh "tidoq mati" punya..bangun sat2 ja buatkan susu utk cik zhea ni..

awat la penin pala sangat ni taktau.rasa sb byk makan daging kot..yala..mgu sblum raya aji kan kenduri SIL..makan sup gearbox segala,pastu raya aji..lg la byknya telan daging..perut bakaq smua..pastu baru nk rasa penin pala..skrg pun dok penin lg ni.

dalam 2 malam ni..zhea tidoq ok..tp time dia jaga nk minum susu..lps minum mulut dok pokpek pokpek sembang.jaga2 ja senyum lebaq..muka tak mengantuk langsung..dah la kui 3 4 pg..aku buat2 diam tk ckp ngn dia..tkut satg lg "cerah mata" dia...dalam aku dok diam2 bg susu kt dia..senyum la sakan.bersembang..aku pun jd geram..trus layan sembang ngn dia kui 3 4 pg..dah nk subuh baru la nk lena.eh eh anak ni..mcm2 peel dia..mai kja ari ni..aku rasa keras tengkok smua ada..yg paling byk ni rasa penin lah..penin penin penin..aku ckp kt huby.."saya ni ada barah otak apa"..hehehe..dia marah sangat sb aku ckp merepek2..

**tringat pulak kt zhea dok gelak2 sakan malam td..gelak pun dah bunyi mengekek2 dah..tau dah klu org main2 ngn dia nk gelak sakan..klu tinggal aku nk p dapoq pun..bleh ja dia dok diam2 tgk tv..or layan blues sorg2..hehe..tak sabar nk tunggu cuti panjang ujung bulan ni..nk rest puas2 ngn zhea n huby 24 jam..

Wednesday, December 10, 2008

Salam Aidiladha





mmg tkdak mood raya pun..saja nk letak gambr2 yg sempat di snap...uhuhuhu

tahun ni 1st time jgk sejak kawen aku tk p semayaang raya..baik raya posa n raya aji...sebabnya...aku dah ada Zhea..hehehe..lgpun tkdk sapa nk tlg jaga dia klu aku p masjid...alasan agak kukuh kan..
pagi mc biasa bangun..relaks2 tgk org bersiap nk p semayang..sudah jd kebiasaan klu pg raya mmg aku stay umah in law ja..dah biasa pun..cam malas nk pokpek ngn huby bab giliran..tkpa umah km dekat2 ja..so tk la rasa ralat sangatkan.
lps smua balik dr masjid baru aku mandi..dan trus mandikan cik zhea..bukan main suka dia mandi awai...siap2 dia..arghhh...rasa tk brapa nk bermoood sangat dgn raya aji ni..lgpun tkdak buat apa2 korban taun ni...cess..mcm dok besa buat tahun2 lps.hehe.
dah siap smua..trus ke umah tokbe plak beraya...

dah nak balik png petang raya



"SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA DR KAMI SEKELURGA-LINDA,KRI N ZHEA.MAAF ZAHIR DAN BATIN"

Jiwang sat-CINTA DIDALAM HATI

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan ditepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti disebuah bangku yang disediakan ditepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialoq mereka...

isteri : mengapa abang menyukai saya? mengapa abang cintakan saya?
suami : abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang
memang cintakan sayang.
isteri : abang tak boleh terangkan sebabnya? bagaimana abang boleh
katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang
tidak boleh menerangkanya.
suami : betul abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan
bahawa abang memang cintakan sayang.
isteri : tak boleh beri bukti, tidak, saya hendak abang terangkan
kepada saya sebabnya. Kawang-kawan saya yang lain yang
mempunyai suami dan teman lelaki yang tahu menerangkan
mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi.
Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata:-

Baiklah, abang mencintai sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak sayang melangkah, disitulah cinta abang bersama sayang'.

Si isteri tersenyum dan berpuashati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan disebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini:

Sayang, jika disebabkan suaramu, aku menyintaimu.. sekarang bolehkah engkau bersuara?
Tidak, oleh itu aku tidak boleh menyintaimu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintaimu.. sekarang bolehkah engkau menunjukkannya?
Tidak, oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintaimu.. sekarang bolehkah engkau tersenyum?
Tidak, oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.

Jika disebabkan setiap langkah aku mencintaimu.. sekarang bolehkah engkah melangkah?
Tidak, oleh itu aku tidak boleh mencintaimu. Jika cinta memerlukan sebabnya seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintaimu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab?

Tidak, aku masih mencintaimu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkal perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu..... ia boleh dirasai dalam hati".

"""Hati Emas""

**notakakiku:org laki ni sayang tp susah nk ckp..kan ayah zhea kan..ihiks..

Monday, December 8, 2008

zhea dah kena minor operate..

tajuk kasi suspen skit.

dah siap pun..nk p spital


ketaqnya zhea mama...


pagi sabtu..appoinment ngn paed kui 8.30..tp kui 9pg baru bangun..
kui 10 bru sampai Hope Children Hospital, zhea ok lg..dok manja2 senyum2 landing kat bahu aku..huhu..huby register trus doc panggil..masuk bilik operation yg sungguh comel..katil baby..mmg itu pun spital kanak2..comel ja semua equipment kt situ..
zhea pun baring ja kt katil tu..senyum2 gelak2 lg bila aku n huby agah2 dia..mai nurse 2 org..pegang dia..dah mula merengek2..dok pun ambik kelengkapan utk bulakan operasi..yg best dia bg parents tgk smua yg "terjadi" kt situ...mula doc cucuk skali..nanah n darah kluaq tk byk lg..kna cucuk kali kedua..mak aih..byk kluaq...aku dah mmg dari azali jenis mabuk darah..mula control lg...tgk zhea meraung2 sb doc dok usik tempt bisui dia...doc dok gtau..byknya nanah dia..sambil tunjuk2 kapas2 penuh nanah+darah kt aku n huby...aku dah mula rasa peluh dahi dah ni..trus tnya nurse toilet mana..lari2 p/.uweekssss...kt situ jgk..aku masuk balik operation room..doc aka paed zhea tgh muka aku..dia ckp.."baik u duduk kt luar..i tgk u pucat sangat ni"..so tinggal huby ja tlg tgk2 kan zhea..aku mmg tk bleh gagah dah...dr luar dok dgr zhea meraung sakan..sat bunyi..sat benti..dalam 30 minit..huby dukung zhea kluar dr operation room..dgn kepala sambil lentok atas bahu ayah dia..siap kna lilit bandage kt pala..sungguh comel anak saya..manja sungguh la dia...


lentuk lg


doc kluar mai jmpa aku..bg penerangan skit..kna buat dressing lg skali 2 ari lps ni..ok2 aja..bayar n balik..sempat singgah giant sat..zhea dok lentok tk abis lg..last2 dalam giant lena..smua org tgk dia..sb baby2 lg dah ada bandage kt pala..mesti org igt kena apa la budak ni..mak dia biaq kot..ada yg mai tegur.."ishh..sian baby2 dah pala kena lilit" aku senyum ja..sb bisui ja pun...
cayang anak mama



balik umah bg ubat..trus siap nk balik kpg..zhea lena ja sepanjang perjalanan..






ohooo..skrg zhea dah ok..tp pala botak skit tang tu..doc terpaksa cukur rambut dia utk senangkan "proses"..sian anak saya..botak skit..tp tkpa la..rambut zhea kan cepat panjang!!

**blum transfer gmbr ke laptop yg mereng ni..kt kpg try nk transfer dia mereng plak..ini mendatangkan marah ni..

Friday, December 5, 2008

kja umah paling boring~lipat kain

byknya kain tk berlipat..stok seminggu ni..



nasib si kecik dah lena


settle


notakakiku:ikut mood melipat kain ni..

Bwk Zhea p Clinic

bisul zhea yg sebijik lg tu blum pecah2..dah 4 ari ni..risau plak km..masalahnya mgu ni huby kja shift ptg (kui 3pm-11pm)..cemana tu..aku lak 8am to 5pm..clash masa ni...paed dia bukak kui 7pm-9pm klu mlm..tkkan nk p Spital Pantai emergency kot...

nampak dak merah tu..bisui la tu...




tak brani nk ambik dekat tkut zhea jaga..tgh lena baik punya ni..

Pgi nya huby ckp..try la bwk jgk zhea jmpa paed dia..risau sangat dh ni..sb mata bisui blum nmpk..dok nmpk bengkak ja..tp nk buat camna ya..huby plak kja ptg..nk ambik cuti pun..ish..baru ja cuti..tp pikir pasal anak pun risau jgk.periuk nasik pun kna jaga jgk..aku pun..ngaku..ok nnti mama bwk anak p jmpa paed dia..sb blah malam slalu mood zhea baik ja..tp dala hati dok pikiaq kes masa kt klinik kangaq bisui 1st tu..aku jd lagi tkut..bleh ka aku nk handle zhea sorg2 p klinik ni..mau dia meraung camna..dalam keta..aku tgh drive..dgn malam gelap lg...

time ptg balik kja nk ambik zhea dr umah bbysitter..saja2 tringat kt sepiah aka wani..sb umah dia dkt ngn pesta penang saja nk tau pesta bukak kui brapa..call dia tnya bukak kui brapa..6.30 rupanya..aku ni kalut nk p pesta nk bli tikaq buluh..mesti murah kt sana..dah tk bleh pakai carpet lg ni kt umah..perangkap debu ja..mau tikaq buluh tu ok skit..so..aku pesan ja la kt sepiah suh tlg belikan and antaq tikaq tu mai umah aku.aku nk bg komisen la.ala2 upah la..
pikiaq lg sorg2 "bleh ka nk bwk zhea sorg malam ni jmpa paed ni......"..huwaaa..sepiah kan ada..trus sms dia tnya free dak malam ni..dia trus call..aku ckp ja nk ajak bwk aku n zhea p klinik malam ni..dia ok aja..bagus sepiah ni..slalu ja tlg aku..mmg kira bespren btoi..heheh..

kui 7 lbh sepiah sampai..aku bwk zhea naik keta comei dia tu..sampai klinik..tunggu sat dah sampai turn..oh ya td timbang berat zhea 6.75kg..berat jgk..naik..dr 6.4kg 2mgu lps..jmpa paed zhea..dia check..mlm ni tk bleh nk buang nanah tu lg..sb blum matang or masak..kna tunggu sabtu ni..baik p spital trus..dpa nk suck nanah tu..lgpun kt sana ada nurse senang skit..oklah..sabtu ni aku nk bwk zhea p Hope Children Hospital at Sg Ara..ketaqnya....seryaunya...

Wednesday, December 3, 2008

Kenduri

tgh susun bunga teloq


sebok memasang langsir baru


tgh siang rebung


abang sulung ngn abang tgh dah balik


buat tetamu



khemah tetamu


pelamin the making


bakal pengantin


berinai


makin ramai yg menolong


masak nasik


mandornya



siap dah pengantin


saheh ketaq kan



selamat dah


erm...gulp..



perantinnya


lauk pauk


last skali



**notakakiku:tk larat nk upload byk sangat gambaq

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...