Thursday, November 27, 2008

Geram+Suka

Geram bila cik bxxxx blum masuk lg..ish dah 27 ni..lambatnyaaa..tak larat tunggu ptg..sb tk sabar nk laburkan duit tu kt kedai2 kt queensbay..

Suka sb dah start cuti nk balik kpg ni..wah wah wah..

Tuesday, November 25, 2008

tak sabaq nk balik kpg

30 ni kenduri umah in law..my SIL yg kawen..BIL n family pun dah sampai kpg ari ni...huwaaaa..saheh meriah...tk sabaqnyaaaaaaaaaaaa

Tight Baru dah sampai

bulan lepas dah try bli 2 pasang kt zhea baby tight ni.Bli online dr
mummylana.blogspot.com
try dulu..kot2 zhea panas & tak selesa,ya lah kan sb bli online mana bleh try2..skali lega..sb ok ja..dia pun tk sejuk klu pakai ni jalan2 ke soping2 complex..dok lam keta ekon pun ok lagi..disebabkan mcm tk cukup ja..order lg 5 lai trus..puas ati..dah sampai ari senin ari tu..cepat btoi si Syerah ni pos.TQ syerah
Model tight




yg baru pulak

Zhea layan Barney and Friends


eksennya budak kecik ni..dok atas riba sambil tgk katun..senang skit la ni..bukak ja Channel PHDC..sengap la dia..


*kusyuk sungguh


*letak bawah jd camni plak



sangatlah cumelss

Nak let go stroller



terpaksa cari buyer utk ni dulu..sblum merembat McLaren ataupun Quinny
Price RM150 from RM279,Good Condition.

reason:
~terbeli dlm keadaan emergency,mulanya igt nk bli stroller bila zhea dah 6 bulan..tp dah rasa bukan main hantap dia bila dukung masa tu baru 2 bulan..dia pun cam rimas tk selesa bila kna dukung lama2..time tu nk bli Mc Laren/Quinny mmg tk mampu la.baru lps kluarkan duit yg byk bayaq bil spital,huby ulang alik kpg every weken..mmg tkdak budget lg time tu..tu yg rembat Sweet Cherry ja dlu..

tgh kaji2 antara dua tu mana bagus.

Sunday, November 23, 2008

Pasal Zhea

dah byk ari selsema dia..mcm ON OFF plak..tp dah kurang skit..demam dah tkdak..cuma idung la berair skit.tp maintain main mcm biasa..masalahnya skrg dia tk mau makan ubat.pandai ja dia luah bila ubat masuk kt mulut..takpun kulum ja dalam mulut tkmau telan...mcm tau2 ja..nangis cm kena tibai ja bila nk makan ubat..ada doc bagi ubat titis kot idung.mcm seryau ja nk bg kerap..


Aku n huby pun tk brani nk kluar p mana2 sangat weken ni.dan p Giant sat,,tu pun balik Zhea dah merengek2..merengek sb ngntuk..sronok nk lawan mata dia tk mau lena sb best tgk lampu2 kt dlm giant..

Selera pun dh ok balik.kalu tak nk abiskan susu 4oz pun susah,nk tunggu smpai 4 5 jam bru nk nyusu balik.tapi la ni 4 oz tu sat ja abis, dlm 2 jam dh merengek nk susu lg.

ohooo..skrg zhea dah pandai tgk tv..sblum2 ni bukak dia buat taktau ja..skrg dh bleh tinggai dia dok dpn tv, aku bleh buat kja umah skit..tp lari2 jgk ulang tgk dia..tkut kalih sendiri badan kot tersembam sorg2..klu ayah dia ada senang skit bleh tgk2 anak kecik dia ni.

*tgh syok2 tidoq..lalok makan ubat selsema


*baru jaga blur2 lg


*trus letak bg main..


*dia mula dah!!

Wednesday, November 19, 2008

Confirmed~kami 3 branak demam



di sebabkan nmpak zhea dah lain mcm time aku ambik dr umah kakmidah.kak midah ckp dia dok sokseksoksek..kmidah pun dah bg ubat..tp asik bersin sampai beringus sakan..aku pun ajak huby p clinic.jmpa paed dia la senang..dan aku n huby pun kebetulan nk check sama..sb kami dua org pun sama2 demam selsema batuk yg kronik!!hangat ja badan ni..nak telan ayaq lioq pun sakit.hubby yg batuk paling lama..sb tk pantang..hohoho..

mulanya igt nk sekali harung ja km 3 branak jmpa satu doc kt panel klinik aku..tp memandangkan zhea tecik sangat lg..doc yg kt panel clinic aku tu saheh tk brapa arif pasal babykan..km dua org check kt panel clinic n bwk zhea p jmpa paed dia ja trus kan senang..sampai dah pukui 7.30..aku ni seryau la..time senja2 plak tu..kot jd benda tak ketahuan hala ka..mintak2 dijauhkan lah.lgpun nk p awai mmg bukak kui 7pm..masuk doc dh panggil..hi nurin..amboi peramah sungguh la doktot kanak2 ni..mmg layak jd doktot budak2..check temp badan..dah mula nk start demam dah ni..kerongkong dh start merah..doc tk bg ambik antibiotik lg..kecuali demam tk lega sampai 3 ari..alamak..risau lak dgr..1st time zhea demam selsema ni..sblum ni demam2 manja ja..ala2 suam2 kuku..ni dah btoi2..doc bg ubat demam.selsema,batuk n ubat titis kt idung..in case idung tersumbat..balik sampai umah..bg susu..tu pun dia cam tk lalu nk prabis..paksa jgk la..tkut perut kosong..bg ubat..merengek 2 3 das jgk la.tp kna paksa jgk..utk kebaikan dia jgk..tepuk2..dia pun ZZZzzzZZZzz..

muka sebelum mkn ubat..ceria ja lg...


aku pun dah lalok sangat makan semua2 ubat..trus ZZzz sama..kui 6 jaga..tringat ya allah..anak aku jaga ka semlm..tk minum susu ka dia..tgk botoi susu yg aku basuh semlm dok tmpt yg sama..adoi.tidoq mati ka aku..sb lalok ubat..kejut2 zhea utk tukar diapers..dia jaga..dan lg senyum sengih2..ohhh dah nk lega la tu..tp ada lg bunyi srot srot kt idung..bg susu..dia tkmau abiskan jgk..tk selesa la tu...ciannya..aku tnya hubby semlm zhea jaga nk susu dak..dia ckp tak la..dia tidoq ja sampai jatuh bantai dok kat bwh..wahaha..dalam dok demam lasak lg tu..

Fisher Price Baby Playzone utk zhea

km jarang bli mainan utk zhea..abis2 kuat pun bli baby rattle...ada bli bouncher kt dia..yg ada bear2 3 ekoq dok gantung tu..dia cam tk minat ja..

memandangkan zhea dah semakin besaq..aku n huby decide nk bli mainan kt dia..tkmau la benda utk 'main' semata2..biaq yg mainan tu yg ada 'faedah' skit.

aku cadangkan kt dia suh bli fisher price nya play gym...sb dr zhea dlm perut lg..aku dah brangan nk bli yg ni..dia pun ON kan aja..dpat la PlayZone ni kat dia.

tadaaaa..sampai terangkat abis kain.adoi la..kecik2 tkpa la..dah besaq jgn buat gitu no.

sebanaqnya dia tk la tau lg nk guna benda ni betoi2..masa mula2 bli..pasang letak depan dia..bukak lagu2..bleh dia keryau takut kot..hehe..dah masuk ari ke dua ke 3..dia dah ok..kaki makin ligat dok mengayuh..tendang2 benda2 kt atas tu..

Monday, November 17, 2008

Zhea Selsema

zhea jarang kena sakit2 sangat..so far sblum ni baru skali dia kena demam..tu pun suam2 kuku ja lepas kna cucuk 2 bulan ari tu..bg makan ubat skali ja dah baik.

tp semalam baru aku prasan dia asik bersin2 comel..aiiisyummm..comei ja klu bersin (eh tp jgn dok bersin sangat la..selsema ketat idung kan susah)..ada jgk batuk skit2..batuk pun sangat la cute..hehehe..tgh tidoq aku prasan dia dok sokseksoksek..cam tk selesa idung..ada jgk bunyi skit2..adoi..siannya anak saya yg sorg ni.harap2 cepat lega la..takmau la dia sakit2 ni..dah la nk makan ubat pun bercinta punya susah.kelupoq sakan...takut ujung picagari tercucuk gusi dia ja..aku dah jmpa kt online..yg ujung dia lembut..pasni tk risau lagi kot klu nk bg ubat..



**notakakiku:zhea jangkit selsema dr ayah dia la tu..dah 2 3 ari dok beringus si ayah tu.cepat sembuh ya sayangS.aku pun dah mula rasa sakit rengkong ni..cepatnya virus ni bertindak!!

Sunday, November 16, 2008

Jom jalan2

ari sabtu..boring2 tkdk kja..kluaq bwk zhea jalan ke bukit jamboi..

tgk tu...dgr nk jalan2 suka dia..asik main buih ja..sambil dia dok ckp dlm hati kot "tgk ni mama..zhea plk bleh dok depan sblah ayah,mama sila dok blkg ya"..eksen kan

tp tu bukan tmpt peberet aku la..penuh minah2 indon ngn mamat2 bangla..p situ pun sb huby nk cari DVDs..lama sungguh tk bli sejak aku branak..lama sungguh ketandusan crita2 baru..

try mkn kt luaq dgn zhea..sb sblum ni apa2 pun bli makan kt umh saja..nk tmpt yg agak selesa km pun try masuk Kenny Rogers..order smua..time tu dia baik lg tgh lena dlm stroller...dah agak2 makanan yg aku n huby order sampai..dia jaga plak dahhh...tkmu bg dia meraung dpn org..km pun makan bergilir...nasib ok..tp makan laju2 la..tkdan nk feelling2 ayam tu gena..hehe..

lg satu..klu kluar naik keta..dia cukup tk suka klu aku riba..nk meronta2 saja..ishh..takkan nk turun jalan kot..hehe...sbnrnya dia lebih suka dok kt "kusi" dia la (carseat)..lg la senang..letak ja dia kt depan..dok ngn huby.aku dok blkg sambil agah2 dia...

Petua utk KEMPISKAN PERUT dalam masa SEBULAN

tiap2 pagi sblum sarapan (lepas gosok gigi la) minum ayaq asam jawa setengah gelas

pastu,sapu ayaq suam kt perut(nk bukak kan liang roma),ambik kapoq ngn ayaq limau nipis..sapu kt perut,trus pakai bengkung.hat avon tu pun tkpa

amatlah berkesan bg yg lepas bersalin 6 bulan pertama..sb perut lembut lg.



aku pun kena try la.sb perut boncit mcm zhea nk dapat adik pulak ja ni..kohkohkoh..

sapa2 sila la try,klu result dia elok share2 la ngn org lain jgk yg alamai penyakit perut gendut aka buncit.

**notakakiku:petua ni aku ambik dr susuibu.com

Muka Kesian


siannya tgk muka..time nk antaq umah bbysiter dia..muka penuh belas ikhsan..mungkin dalam hati dia dok ckp "tlgla mama,zhea tk mau kena tinggai situ.zhea syok dok umah ngn mama ngn ayah..huwaaa"

sian zhea awai2 pg dah kena angkat letak dalam seat dia..kdg2 tgh nyenyak tidoq..gedegang gedegung dok lam tu..sementara nk sampai umh bbysiter (kakmidah) ada dalam 4km dr umah aku..jalan dah la mcm taik kucing..tk rata..hampeh..dah sampai bwh umah kakmidah..kena cari parking pulak..pastu naik lift tingkat 14..baru la nmpk muka kmidah dok senyum ja tunggu zhea..ari2 camtu..p balik..sian anak aku..tp nk buat camna..klu la km ni org kaya sure aku tk kja dah..dok umah jaga dia tiap saat..

nasib la..zhea memahami..sepanjang aku dok antaq dia..dia duduk baik ja dalam seat dia..nk kata keryau tempik2 ka..tak tempik ka..dak pun..klu tk tidoq..di belek ja muka aku yg tgh drive tu..mcm dlm gambaq kt atas...muka sian ja...adoi..mai kjaa pun tk senang dok asik tringat anak..



**notakakiku:bila nak kaya niii...sapa2 kot nk bg duit segedebuk..tak gaduh dah nak kja..tak gaduh nk antaq anak kt org ngasuh..tak gaduh nk rindu anak time kt opis..

Tuesday, November 4, 2008

Aku OK

sejak ada zhea ni...walau penat letih camna pun..tetap tak rasa penat cam sblum ada dia dulu..
padahal..masa utk aku berehat hanya time tidur...bila penat2 kja..tgk muka anak...jd ilang abis smua tu...

**notakakiku:rasa smua ibu/mama/mak/mummy/amma mcm tu kan!!

Sunday, November 2, 2008

WonderPets..WonderPets kami datang..



"WonderPets..WonderPets kami datang..membantu haiwan dalam kesusahan..kami tk besaq dan kami tak kuat..bila bekerjasama semua jadi mudah.."

"The phone. The phone is ringing.The phone. We'll be right there.The phone. The phone is ringing.There's an animal in trouble.There's an animal in trouble."







start dalam pantang..ari2 ku tgk crita ni..'tertengok"..pastu cam best..padahal crita budak2 blum masuk sekolah bleh la tgk..anak sedara aku maherah yg darjah dua pun gelak..sb aku tgk crita ni..dia ckp dulu darjah 1 dia suka tgk..laa ni tk suka sb crita budak2..mcm la dia tu besaq sangat kan.lawak sebab setiap apa yg 3 binatang ni nak cakap..nada dia cam nyanyi ja.."ini serius"(ayat peberet mingmingla)..lps misi berjaya depa pun makan daun saderi..

ari2 aku nyanyi kt zhea..dia pun sengeh ja..sedap sangat kot sora aku nyanyi..hehehe..nnti nk suh zhea tgk hari2 laa..sb comei sangat la katun 3 ekoq ni..

Saturday, November 1, 2008

3 shift utk Zhea

sian anak mama kan..pagi2 sejuk2 dah kena angkat naik keta..antar umah bbysitter..
dgn mata bulat terkebil2 tgk mama dia tgh drive..kdg2 dia tidur ja sepanjang jalan..sampai aku dukung antar umah bbysitter dia tk sedaq mana..sian anak mama..besaq kot jalan ja..tp tkpa la..asal anak mama sehat dn kuat sudah la..

disebabkan ayah zhea aka my hubby kja 3 shift..
so jadual zhea pun jd 3 shift..kena ikut ayah dia lah kan..
nanti ayah dia tk cukup masa utk bersama anak yg comel ni kan.

"shift pagi 7am-3pm"
seawal mungkin aku bangun dalam kui 5 lebih..kemas2 umah..dapur..cuci pinggan..
tukar diapers zhea..tunggu hubby p kja..
dah hubby kluar p kja..aku lari2..siap2..takut zhea nngis..tp mmg nangis pun kdg2..7.15am dh kluar rumah..antar zhea umah bbysitter..aku sampai opis kui 8 sharp..
ptgnya kui 5 ambik..kui 6 sampai umah..hubby ada..dia jaga zhea..aku masak..then ZZzzZZzz..tp jarang dah aku tidur awal skrg..

shift petang 3pm-11pm
agak malas2 bangun skit..zhea pun p umah pbbysitter agak lewat..nk bg peluang dia main ngn ayah dia..ya la kan.satg kui 11 mlm ayah dia balik..kdg2 dia dah tidur..so..masa utk diorg berdua agak limited..time tu..kui 9 baru aku sampai opis.kui 6 camtu..ambik zhea..sampai umah dkt pukul 7..selalu ptg2 dia lena.aku lari2 p mandi..kdg2 klu sempat masak..klu tk..diet or hubby blikan bila balik kja kui 11pm...diet waklu makan tgh2 malam..hehehe..apa2 ja la..

shift malam 11pm-7am
sama cam shift ptg jgk..agak lambat antar zhea umah bbysitter bukan apa..sb aku terpaksa tunggu hubby balik kja kui 7 baru nk bersiap..lgpun..time dia kja malam..dia antar aku n zhea..byk syiok..malam mmg aku masak..cuma time kaya raya ja bli..

itu la 3 shift utk zhea..harap2 dia sesuai la..tp nmpk mcm dia memahami situasi..time aku yg antar dia sorg..dia baik ja..tk merengek2...

aduhhh..skrg nk mandi kan dia..bukan main buas..nak diri2 langkah2 merata.sudah cargas anak mama ni...

**lep u zhea n ayah zhea

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...