Tuesday, October 28, 2008

Hargailah isteri anda

FROM EMAIL:

Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari ,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak….
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,
Tapi bila dah habis cuti tu.. layan lah suami.."offer" lah pada suami ,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala ..jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih…

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis
nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua. .

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses u ngguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......

Sunday, October 26, 2008

Weekend bersama Zhea

mmg ari yg tertunggu2 ja aku..sabtu...
mcm best skt ni..sebabnya..
*dapat gaji
*hubby cuti
*nak main ngn Zhea puas2
*nak ronda2..

pagi..aku bngun kui 10..zhea nak susu..pastu dia p tidoq balik..kui 12 baru bngun..
mandikan dia..siapkan comei2..tp tk ambik gmbq pulak..dalam dok kalut2 dgn dia dok keryau plak...
lepas siap2 smua..trus ke sg2..antaq kd kawen su..utk potostat..cari kdai punya la lembab..masuk kedai maknya cina bodo buat layan tk layan..ciss trus aku naik angin..ckp dgn kuat2 skit..baru nk layan..sepak 4 das baru tau..

lps klur dr kedai potostat...pedras naik bridge..plan nk p rumah maktam kt penaga..nak beraya (nk bwk zhea kenal toktam dia sama)..di samping manggil makan kenduri su...dok sana lepak2 sat...makan2...balik..hubby plan nk singgah carefour...saja nk ronda2...time parking ok..byk ja tmpt kosong..km pun cari2 barang yg nk di sambar...jmpa dah playgim utk zhea..murah ja 80...ok la klu nk dibandingkan dgn fisherprice yg sampai 200 tu kan..nk main bukan lama mana..dah gamak besaq saheh dh tk guna kan..ok..ambik playgim,susu enfalac a+ 2 kotak, baju zhea sepasang n ubat gigi triple action...trus nk ke counter bayaq..mak aihhhhhhhhh..punya rameiiii...trus aku letak balik brg..n ajak hubby balik...huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...lam ati geram ja,...sb beratur panjang,.ada yg potong Q plak tu..dgn zhea dok merengek2..baik mama blah kan..

kluaq care4,naik bridge,,,traffic agak slow...tp tk jem la..ada la dalam stgh jam...huwahuwahuwa..aku ajak hubby p jusco..bg susu zhea siap2 dalam keta..dgn harapan dia nk lena n bleh letak atas stroller..tp DAKKKKK..TAK MAU DOK...

sampai jusco...masuk BO sat..bli rompers 2 lain..stokin 3 lai..ok..dalam rm50 saja..
p toy r us plak..bli fan utk stroller zhea..hubby yg bayaq smua..nasib..

kt dlm jusco bli bed sheet utk sue ja..utk kawen dia..ok la..pastu turun p kenny rogers..bli set dinner km..take away saja..hubby tk nak makan situ..konon satg anak meragam..

balik...makan2..zhea trus tidoq...letih snagat la anak mama ni...bangun minum susu kui 5 pg...kui 11 baru bangun..amboi anak dara mama..tkpa la..jgn menrengek2 sangat dah...

Wednesday, October 22, 2008

Musim Hujan

susahnya bila hujan ni...dulu sblum ada anak..aku la yg paling suka klu ujan..bukan apa..sb sejuk..aku kan tk sukaa panas..bleh tidoq lama2

skrg dh ada anak...klu bleh tk mau bg ujan klu ari2 bekerja..susah la..nk antar anak ke rumah pengasuh..parking umah dpa tkdak bumbung...aku dgn dukung zhea..galas beg..bwk payung..tk ke susah tu...

Tp semua tu dr Dia kan,tk baik mengeluh..astafirullahalazim

Tuesday, October 21, 2008

Sedih nk tinggalkan Zhea umah pengasuh

dah 2 kali..kalu ari mula nk antar zhea umah kakmidah..sure aku jd sayu..sedih nangis2...zhea steady ja pun..mama dia yg lebih2...
ya lah kan..sb dah byk ari ngn dia ja d lahir sampai nk masuk kja balik..kira2 9 mgu dgn anak tup2 nk kena antaq kt org pulak..
sama mcm last monday..pg tu..aku nk mandi..letak dia atas katil aku..sambil2 bersiap aku yg nangis2 peluk dia..dia tgk ja aku..
pg ni..dia tidoq bangun lambat..hubby ckp..'sian anak kita kan, tgh dok lena kena angkat dia"..aku pun lg la tambah sayu...pg tadi zhea bangun nyusu dkt kui 5..merengek2 nk susu..bila bg dia lena pulak..aku pun dgn mengantuk..siap telepas botoi susu la..nk bebai smua ada la..sorry mama ni careless la..kan..tp semlm mma mmg letih ngn ngntuk sangat2,..tambah2 sakit balakng lak ni...
zhea lena td aku angkat ja letak lam carseat dia..trus jaga tunjuk mata bulat yg comei dia tgk aku n hubby..sepanjang perjalanan..dia tgk ja aku..aku la..adoi..ni yg sedih ni...tgk dgn mata bulat yg sayu..siannya....aku cium2 ja dia...time antaq umah kakmidah..lps letak ja dia..aku cium2 lg..trus aku jalan nk p kja..takut nk paling2 tgk dia lg..satg aku yg meraung tk sampai hati...zhea...tunggu kui 5 lebih satg mama ambik ya sayang...4 hari ja minggu ni zhea nk dok situ..pasni mama cuti 3 hari..kita ronda2 sakan dgn ayah skali..ok..

Monday, October 20, 2008

Zhea tak naik buai

Zhea ni..aku tk ajar dia naik buai..bukan apa..byk buruk dr baik...konon2 nk bg senang bela anak..tak mau buai wujud dlm umah m..alhamdulillah..berhasil..cuma..zhea tk bleh nk lena dalam masa yg lama klu tidur bwh...selalu aku letakkan dia kt bouncher n hinggut2 dia..ok la dia mau lena...tp bila brenti.dalam masa 5 minit ka..sure dia jaga..hehehe...hubbg mcm dah fedup..konon2 nk bg anak tidoq lama..ya la..otak baby berkembang masa lena kan..tp bukan tiap masa dalam 24 jam dia merengek tidoq sat2...cuma klu..pg dia lena sampai 3 jam...ptg dia payah la nk lena lama skit...

alhamdulillah..malam mmg ok ja..dia lena jaga sekali dua ja..tu pun utk minum susu n tukar diapers...

sayang anak mama..

Thursday, October 9, 2008

Pasal Zhea

byk crita pasal zhea ni..cuma malas nk karang ayat n menaip..

masa hari 1st zhea lahir..aku blum sempat bg breast feeding kt dia..sb operate kan..mana bleh jalan lg..hari kedua baru nurse bg turun dr katil.jalan2 ke nursery baby..masa 1st time bangun turun dr katil..cam nk pitam jgk..sb rasa smua darah2 dalam badan turun kekaki..nasib hubby ada..dan la aku bermanja2 dgn dia...dia pun muka simpati ja kt aku..dok tnya sakit sangat2 ka.
sehari sblum we all discharge..doc bg tau zhea ada jaundice...kena dok bwh lampu...

satg sambung...ngntuk.............

Finally..Nurin Zhea Rayhana bt Mohamad Shukri arrived...

ALHAMDULILLAH....selamat aku melahirkan cahaya cinta km..walaupun...c-sect...syukur..dua2 selamat...

Nama:Nurin Zhea Rayhana
Gender:Girl
Weight:2.9kg
Height:51cm
Type of delivery:Cesaerean
Hospital Pantai Mutiara
Date & Time : 08092008 & 00.29am

Photobucket
"1st time met"


Kronologi kelahiran cinta hati linda & shukri.

**0608008
-check up mcm biasa jmpa Dr Teh kt Pantai..
-buat 2D scan..dia cam terkejut..berat zhea 3.48kg..apa??huhu..aku n hubby pun cam terkejut..padahal time tu baru 38 weeks...
-so, dr teh advise utk deliver awal..means induce...takut tunggu lama2 zhea besaq sangat lam perut payah nk teran.takut pangkal bahu tk lepas plak kt pintu serviks..dia suh km balik pikiaq dlu btoi2..

**070808
-dah abis pikiaq..lgpun rasa tk sabar sangat nk jmpa zhea...
-kdg2 cam rasa mild2 contraction...siap beradoi la jgk
-kui 7..trus p pantai..jmpa dr teh lg skali..gtau nk deliver esok..dia suh p buat CTG scan dulu..okies..mmg ada contraction..kerap..tp tk kuat..or aku yg tk rasa betoi2...
-kena seluk...bukak 1cm..
-dr teh ckp..maybe dah bleh branak esok..sb dah terbukak skit..dia bg pilihan sama ada nk admit tgh malam ni or esok pg...aku nk esok pg la..
-lps balik dr spital..dan lg p makan kt ara seafood..mcm2 aku bedai..ya la..nk pantang pasni kan...siap order ayaq byk jenis..hubby pun layan ja apa aku nk mkn...
-pas perut pun kenyang..balik umah..kemas apa yg patut..hubby rendam bunga genggam fatimah..aku kemas apa yg patut...
-trus naik katil nk ZzzzZZzz..tp mata ni..tk bleh nk lelap..dok rasa contraction skit2...lgpun dok pikiaq pasal esok..TAKUTTTTTTTTTTTTTTT...
-kesimpulannya malam tu mmg aku tidoq tk nyenyak la..asik jaga ja...

**080808
-awal pagi mangkit....mandi..semayang...mmg dah ready btoi2...tp ada jgk seram sejuk...request kt hubby ajak p makan nasik kandaq kt market bayan baru...sblm branak nk makan nasik kandaaq..ok dia layan ja...
-kui 9 sampai kt spital pantai..terus register...depa antaq p labour room trus....
-dalam perjalan nk masuk labour room..aku tgk..cina punya ramai..ya la..tarikh 080808..pakat ramai la kalut nk branak..konon date tu ada 'ong'...ong apa pun tktau...hantam ja la..aku pun gedik nk date tu..saja2...(skali lambat 29 minit la...)
-masuk labour room..nurse mai..interview aku skit..tnya ada alergy apa2 dak..bg gaun utk aku pakai....adoi..punya seksi..kena bukak semua..malu..nasib hubby ada..tk malu sangat....halau nurse kluaq sat sb nk salin baju
-kui 10..dr teh mai..check...seluk lg..dah 3cm...dia tnya nk bg cepat rasa sakit dak...aku kata ok ja..dia suh nurse gantung drip ayaq...bg cepat rasa sakit..nk kuatkan contraction...
-dia trus pecahkan ayaq ketuban..rasa hangat ja kluaq..kottuttttttttt...meleleh..rasa geli pun aada jgk...belengas abis katil aku tidoq kt labour room tu...dia lapik 2 keping pad pun tk jd apa..still belangas...
-last2 aku panggil nurse suh tukaq kain lapik..pad smua..baru rasa selesa skit,.even ada lg rasa lekit2..ayaq ketuban kluaq skit2...
-time tu aku tk rasa sakit truk lg..yg nurse asik dok mai check heart beat zhea..nasib ok...
-kui 3..dr teh mai lg..dia terkejut..sb still 3cm..nurse td lupa buh drip ayaq...hishhhhhhhhhhh...dia punya ngamok la dr teh kt nurse hindu tu..padan muka..kalu dr pg dia buh,..saheh aku dok rasa sakit dah..ni dak..buat lupa plak..
-aku dgn lapaq la..dok tahan ja..dpa mai tnya nk makan apa dgn slumber habaq nk makan nasik..order lauk mcm2 lak tu..tup2 dpa bg aku sup sayoq ngn buah temikai ja..mana cukup..lapaq nasik...mcm dah tkdak tenaga sb tk makan..tetap rasa letih....blum rasa strong contraction..letih menunggu...
-pas nurse pasang drip ayaq..dah mula rasa sakit skit2 dah...kui 7 mak n mil sampai...dpa tnya sakit dak lg..aku ckp..'ok....bleh tahan lg'cisss padahai..lekeh sangat..satg sakit truk sampai meraung..
-dkt2 kui 8 dr teh mai lg..dok 3cm jgk...skali pastu ada nurse shift malam mai..dia check..4cm..n dia nk tolong bg bukak cepat...seluk2 sakan..sakitjgk la rasa...
-last kui 11..check dah 8cm..sakit toksah nk hhabaq la..depa tk bg push..dgn rasa nk terberak...dan la p berak...dr teh ckp lg 4 jam kot nk branak..gila apa..nk tunggu 4 jam...4 minit pun dah tk tahan ni..so..aku req suh depa operate ja...selesai...
-zhea lahir kui 00.29pg...tp aku tk sedaq..sbb bius satu badan...sedaq lam kui 4 kot..hubby n nurse kejutkan aku..tp dok mamai lg...
-esoknya kui 9 baru 1st time aku bersua muka dgn zhea..sungguh terharu n tk percaya..aku dah jd mama..indahnyaaaaaaaaaa

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...