Monday, March 31, 2008

Letihnya....

dr wekend balik kpg sampai ari ni...
kt opis lak byk kja...n byk benda la...
penin...

harap anak mama ok2 ja kt dalam tu..gerak kuat2 skit tau..

Thursday, March 27, 2008

Khamis yg indah

ari ni bangun lambat dalam kemalasan sangat nk p kja...
kui 10 baru sampai opis...
sblum tu siap kena tahan ngn polis trafik..sb number plate keta takdak...hehehe..
bukan saja tak pasang la encik polis..dah jatuh...blum buh ja..takdan..suami saya kja balik kui 11 mlm..cemana tu..

dah kt opis..mood cam ok lak buat kja...

anak dalam perut ni seronok ja gerak2 dia...
dah pandai anak mama ni..
la ni tgh dok type pon dia gerak2...

adoi napa tajuk aku 'khamis yg indah'
entah....sb tktau nk letak tajuk apa...huhuhu

apa2 pun raa mood ari ni ok saja...

huhhh

dlhhjkalhdUIRYIUERYjdcnhaDJequrioqURIOUOUIOEUdioq

(malas nk explain betoi2)

Tuesday, March 25, 2008

**Alhamdulillah**

alhamdulillah..segala pujian bg Allah...
dia atas segala rezeki dan rahmat yg diberikanNya...alhamdulillah...

pagi td..aku kna g check up...check up baby n mama dia skali...
ari ni aku sja ambik cuti...sb nk rest sama...(tp rest ka?mcm tk rest lgsung)...
kebetulan ayah baby pun kja ptg ari ni...so dia teman la aku g klinik...

ari ni 1st time p klinik lambat...selalu sblum kui 8 aku dah terpacak tekan number...kira paling awal la....

ari ni sb hubby mcm letih skit..sian plak nk kejut dia awai2....
kui 9 baru km sampai klinik....dpt la number "39"...
lama jgk la tunggu turn...kerling2 tgk hubby kot2 dia boring nak tunggu lama2 n letih sama..sian dia...
tp tiap kali aku kalih tgk dia..asyik sengeh ja..."sengeh kesabaran seorang ayah"
takpa la..sabaq..utk anak sendiri jgk kan...

**timbang berat...baru 67kg..kira naik 0.5kg permonth...normal lg tu...sb aku baru 5 bulan..mmg normal berat kna naik 0.5kg...alhamdulillah bab tu...

**blood pressure....bacaan menunjukkan 133/77..aku rasa cuak jgk..tnya nurse tu..normal ka reading cam ni..dia kata normal...alhamdulillah...

**p lab plak...kena ambik urine n test darah...takdak apa pun komplain...alhamdulillah..

**dgr heart beat..jmpa nurse..dia pakai benda apa ntah...ala2 speaker zaman sukan sekolah2 dulu..dia letak mcm microphone kt perut n ada speaker besaq...dia tnya "dgq dak bunyi apa?"..aku jwb.."mcm bising2 tu ka"...nurse jwb "ya la..tu la bunyi heart beat"...alhamdulillah...normal...122..

**check tinggi rahim..22 cm....ok la..normal...alhamdulillah...

aik..tp tk scan plak..nurse ckp smua ok....legha dgr...

aku ni tk puas ati sb tk scan...rindu jgk nak tgk anak tgh buat apa kt dlm perut...
ajak hubby p scan...nasib dia mau...so call Muslimah dulu...nk confirmkan..doc dah masuk blum...blum lg..kui 11.30 plak.,,,tgk jam time tu baru 10.30..p makan dulu la...makan byk lak tu...'nasik+ayam bakaq+buncis goreng+teloq puyuh sambal'..ayah baby lak...'sup dagin+ikan bakaq+ulam+sambal belachann"

jenuh garu idung pastu resdung la katakan...

sampai muslimah 11.40 kot..doc blum sampai lg...
jenuh tunggu...tup2 12.15 baru sampai...takpa la..demi baby punya pasai...
masuk trus scan..nmpk...anak mama dah pelan mmbesar dr sblum....
kaki dah nmpak dok jangkau2 tendang2...rasa mcm semua dah.."well form"
alhamdulillah......syukur...

hubby pun nmpk excited skit smbg pasai saving anak dia...risau la tu...dah pikir2 nk bli baranng dia...

harus dpt gaji ni...aku dgn poyo p bli barang baby skit2...
bestnyaa....Tuhan yg tahu perasaan skrg..hepi sangat...

buat suami terchenta aka ayah baby...i lep u...

Monday, March 24, 2008

++Dinner yg lawak++

td kt opis sorg2..aku pikir..kalau balik umh ni sure kena masak..
sb aku pun dah sehat..alah dah kurang dah...tp penyakit M ni mai...
mmg tk bleh nk buat apa2 dah pun...

so,pikiaq camna la..nk bg excuse masak ni...
"toingg" kt pala otak aku ni....
ermmm....tringin nk makan ciken cop..ewah...ngada2 western food lak....
padahai aku bukannya suka sangat pun...

tnya la budak2 opis ni..ciken cop mana la yg tersedap tahap gaban di bumi bayan baru ni.....sorg ja yg jwb..dkt 'dave delli' queensbay..mak aii..nk kena terbang p sana plak...confirm my hubby tk bg....pikiaq lg...nk ajak sapa la ni...nk teman aku makan ni..

"toingg" lg skali....ha..."sepiah aka wani" bespren ku yg baik hati tu...
YM dia ajak...dia mmg smua ok..nak2 aku kata nk blanja dia...siap offer nk mai ambik ngn keta dia lg...uishhh...keta baru plak tu...
*ni lah sepiah aka wani


aku pun..pedras balik..redah jem pasar malam bukit gedung lak..sampai umah cpt la jgk...
siap2....tunggu dia mai...

naik ja keta aku tukaq pikiran...cam malas nk p queensbay..bukan apa...satg sure penat jalan...n aku pun akan abis kan duit dkt 'scarlet' apa lg..bli baju ngndung la...ari tu dah borong sakan dgn hubby...tp cam tak cukup la..ngada2 btoi....apa lg..tukaq pikiran...makan cikep cop kt "tokong ulaq"..masuk Serai Cafe ni pun setelah my SIL yg bgtau yg tu tersedap buat masa ni

dgn gilanya..lapaqnya..
Haa..lupa nk habaq...hubby bg permission utk kluaq ngn sepiah tau...wink..wink..
;-)
aku order...ABC special,nasik goreng special,ciken cop marryland (apa kebenda la marry land tu..)..sepiah lak...fish n chip,nasik putih,tomyam campoq,ayaq epal...
yg lawaknya..si waiter tu...siap tnya byk2 kali..."dik ni nak makan utk dua org ka"
aku jwb ja la "nak bukak posa la kan dah dkt kui 7 ni"...
hehehehe..dia pun sengih ja....
suka ati la nk order byk mana pun..depa jgk yg untung...sb km makan byk...
ntah2 nnti bonus depa pun byk..dah dpt untung byk..sb km mkn byk kan..

mula2 dia antaq nasik dulu...pas agak2 nak abis antaq western food jgk...
aku prasan sambil waiter tu lalu..siap dok usha2 meja km..igt km makan tak abis kot...
ala..dua2 perut tong...aku ngn sepiah la...(opss...mama makan ngn baby..sure la byk kan)...
sepiah siap ckp "ngan hmpa km tk segan nk order byk2..ngn org lain malu"..gelak aku dgr..sb aku pun sama...

dah gaya2 nk abis western food km telan...aku panggil dia lg skali...
nk order food utk ayah baby ni...satg balik confirm dia lapaq...
eleh..selalu ckp kenyang..bila balik lapaq ja selalu...
so aku order "nasik goreng daging merah"
waiter tu terkejut lg...siap tgk meja km makan...
amboi...igt perut tong tera mana..siap makan tang tu 2 pinggan nk order lg...
aku ckp slow 'order utk asben la'..huhhhh...

dah siap smua..bayaq...ringgit malaysia tiga puluh lima saja....
murah jgk la...

confirm lps ni harus di ajak ayah baby mkan sini...sedapppppp...tomyam dia pun..kira paling sedap kot yg penah makan kt penang ni....

balik aja umah...masuk..dalam..tkdan 10 langkah...uweksss balik..kluaq abis segala nasik...ciken cop..abc...siap kena dinding lg muntah...call hubby gtau muntah byk..nk tunggu dia cuci...hehehehe..

++Doa Seorang Isteri Utk Suami yg Dikasihi++

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu diArash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya

Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya

Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya

Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu

Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya

Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaanya

Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai

Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu

Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah
Sesungguhnya Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah

Hanya padaMu Ya Allah
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

Semakin ari semakin kuat n tiap masa

alhamdulillah...dr last friday dah rasa dia nya "gerakan padu"...mula rasa time ptg n malam ja...
tp dua ari dah...dr pagi dah rasa...mcm setiap masa lak...
thanks anak mama sayang..sb tk bg mama dia risau.....

esok check up kt klinik gomen..harap2 smua ok..n bleh dah nmpk gender dia...amin...

Sunday, March 23, 2008

++Hubby kena OT++

ari ni ari ahad..patutnya hubby kt umh la...
tp nk buat camna...terpaksa kluaq p kja jgk...
kena kja 'overtime'...
tkpa la..demi cari duit utk baby km nnti....


ermm...rutin aku cam biasa kalau hubby tkdak kt umh..bangun lambat..bekpes...
baring2 tgk astro ka..layan dvd ka.
dah siap mkn..me goreng semalam..panaskan ja...
dah tu p buh daging sate semalam

ptg ni dok rasa cam malas2 nk masak..sungguh ni...pala berat semacam ja...
ngantuk...satg saheh lena sat abuan sejam dua...kekehkeh...(nasib hubby balik kui 7)..

td YM ngn Ro'a...lama tk sembang ngn dia..dah nk tunang dah pun...apa2 pun semoga berbahagia...

ok la...dok rasa baby ni gerak2 manja kt dlm perut time mama dia dok gila menaip blog ni...
kdg2 rasa cam ada semut kecik dok melata2 lam perut ni...la ni dia dah pandai...dr pg dok gerak2...lapaq kot...pas dah makan diam sat...dia dia gerak balik..lapaq lg kot...
tp mama kenyang lg ..satg kot muntah balik ja ni....

lusa check up...harap2 bleh scan n tgk gender anak mama ni...
igt nk ambik cuti full day la....
sb nk check gigi skali...
skrg kalau gosok gigi mesti darah skit...
alamak..dah la takut bab2 gigi ni...nak2 kalau kena palam...mintak2 la..tak kena apa2 yg teruk...kan tgk pknen nih...

Saturday, March 22, 2008

++Fave food during pregnant++

Photobucket
mee goreng..tp yg masak sendiri ja..kedai2 takmau no..

lg satu yaq teh ais..org kata teh ni angin...tp dah kemaruk teh la..ari2 kna minum ni..camna tu...
Photobucket

sungguh sedap nampak kan..mau meleleh ayaq lioq si penggemar mee goreng..
tp member2 kat opis mostly suka mee goreng..
pagi2 rela tu..jalan jauh skit utk p bkpes semata2 nk makan mee goreng..
skali dah abis kdg2 tu...

sedap kan mee aku masak ni...letak sotong besaq2..fish ball saja...nk buh ayam udang malas nk perisi....

masa tgh alah truk tu...mmg tk lalu mee...
tp bila dah hilang alah ni...bleh kata selang sehari mesti nk makan mee...
mee goreng la..mee bandungla..mee hailam la..mee kuah la..apa2 aja yg berasaskan mee..


***tgh type ni pun dah rasa anak masa tgh dok gerak2 manja kt dalam perut ni...anak suka mee jgk kot...kehkehkehkeh...nnti dah besar ni kita makan mee okay!!

luv both of u..anak mama n ayah anak mama..

**Mama dah rasa**

semalam brapa hb ya...21.3.08
my baby kira nk masuk 19 weeks...
ptg tgh buat kja...mcm dah rasa anak mama dah gerak2 dr dalam...
geli2 skit perut ni......hehehe..

suka sangat la...

Tuesday, March 11, 2008

++berjaya++

dah bleh access dah motoxxx...legha nya..so takyah nk p opis malam2 buta semata2 miting sejam dua tu...legha nyaaaaaaaaaaa

++PRU 12++

semuanya dah selesai..Pilihan Raya Umum ke 12...
resultnya....unpredictable...terkejut abis...5 negeri pembangkang ambik..dulu satu...la ni 5...nmpaknya kerajaan BN kena byk pebetoi yg mana tak kena ni..kena pebaik balik mana2 kesalahan...

aku pun..sbgai rakyat malaysia membuang undi untuk kali kedua...
rasa puas sangat lepas p ngundi tu..even 1 vote...kdg2 kerana tk cukup satu undi pun bleh kalah...

alhamdullah...DUN n Parlimen aku BN menang..menang dgn majority yg besaq jgk la..kira PAS tk brapa kuat kot...

my baby harap2 dia sehat kt dalam...lg 2 minggu nk check up..harap2 smua ok...tk sabaq rasanya nk tunggu bulan 8 ni....nk jd mama..bestnya....

life skrg rasa lebih happy dr biasa...ya la..dulu..jenuh pekak telinga dgr org dok perli,ngata dr sedara2..even kwn2 perli pun kdg3 tu makan dalam jgk...apa2 pun tkpa la..cerita lama...

Harap2 baby sihat hendaknya...amin...

hubby..minggu ni dia sakit gigi lak..sampai bengkak muka2..siannya..aku pun muntah balik..balik dr perlis ke penang lps ngundi tu..sakan aku muntah..siap benti tepi jalan muntah abis kluaaq keropok SuperRing...adui la...tuhan ja yg tau....

**adoi...pas dapat gaji ni adik aku request nak mp3 sony lak..sb dia dapat 8a n dapat masuk mrsm taiping..ok..nnti beli lah...

********I luv my hubby,my baby and all my family...

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...