Friday, July 20, 2007

*Melayu*

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemuilihan, dulu di Pudu
Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan chandu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu



Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika, Metro pasal cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu-pusu pergi tengok pamiran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan muruku
Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu yang nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak melayu masih nombor satu
Asal bergaya sanggup makan nasi dan toyu



Boleh tak jumpa mereka di kedai buku
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada tapi kurang sangat mereka di situ
Kenapa melayu jadi begitu
Nak salahkan siapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu
Nak harap Kerajaan saja membantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu
pasal jambatan senggek atau siapa dia penghulu
Dan suka sangat dengan budaya ampu mengampu



Sampai bila kita nak tunggu
Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju
BOleh! dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata nabi ikutlah Quran dan sunnah ku
AlQuran yang diturunkan 1400 tahun dahulu
tapi apa yang kita tahu, cuma baca bila nak halau hantu!


**Apa2 pun aku bangga jadi anak melayu...tak semua mcm tu...kerana nila secamca rosak susu se jug**

**July bulan busy**

ermm....cam mana nk start ya...
July bulan yg busy...
-BUSY ulang alik balik kampung..Perlis
-BUSY hadiri majlis kenduri kawen..mostly our friends...nasib ralatives takdak yg kawen on July
-BUSY dgn kja..yg kena OT..tak sukanya....

1.BUSY ulang alik balik kampung..Perlis
kalut sikit bulan ni...sebab hubby tlg sponsorkan duit utk renovate umh parents dia kt kpg...so every weekend kena balik perlis...
ya lah kan...nk bg kt diorg dalam big ammount sekali...risau pulak..dah la..FIL dah berumur...MIL pun dok sakit lutut...nk bg cash byk2...risau jgk...
nk bank in...sapa nk tlg p atm..nk withdraw duit kt depa....lgpun..my FIL manalah reti...kad atam dia kenai la...so...km decide every week balik utk bg duit renovate umah kt tukang umah
Actually aku punya idea la..suh renovate umah tu...
bukan apa..utk kebaikan semua org....umah in law ni...biasa la..umah kampung..bela ayam lembu itik segala..'belemoih' skit la...kata org perlis...ayam itik suka masuk dldm umah...pastu...di lepasnya najis2 kan dalam umah..mana tk tension aku...sebab kadang2 terpijak najis animal2 ni..wehehe...so propose kt huby..suh tambah bahagian dapur..buat lawa2...luas2...buat partition..antara wet n dry kitchen...sblum ni..takdak wet n dry..smua skali harung...nmpk comot la skit...dah tu...dapur nmpak dr ruang tamu..jejak ja kaki kt umh dr pintu depan trus nmpak ruang dapur...so..tak elok mata memandang...harap2 projek aku n hubby berjaya...
aku dah decide mcm2 nk cantik kan umah in law aku..sblum raya nanti...
aku rela sponsor langsir..tiles...n cat...sblum ni..tak bercat2 nya...
harap2 cantik nanti umah depa no...aku pun best ja rasa nk buat kja..didapur yg bersih...

2.BUSY hadiri majlis kenduri kawen..mostly our friends...nasib ralatives takdak yg kawen on July
Bulan ni jgk...ada 3 org member kawen sekali gus...smua pakat nk pulun ambik tarikh best..07.07.07..cantik jgk...elehhh tp tarikh aku kawen..cun jgk 12.12.2004
Kenduri Kawan pertama: zairina....
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
**Pelamin+Pengantin+Tetamu..wehehe
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
**Ngn anak2 dara ni..bila turn depa pulak ni?..hehe
kira bestpren ever after aku jgk....dr sekolah rendah kenai dia..dia ni best di jadikan teman "BELAJAR"...sb dia punya otak bleh dikatakan 'bergeliga' jgk...
aku kenai dia...dr zaman beringus pakai spek mata bulat...muka minyak2...
dulu dia ckp...'kita ni tak bleh pakai bedak, byk bahan kimia,nanti muka kita rosak'
aku asyik gelakkan dia ja...
tp skrg...dah abis study...mak aiii...cun gila...muka make up cun wei..bdn slim..
aku pegi jengah umah dia dr malam sblum kenduri lg...kalut la..kui 11 malam inai blum pakai lg..rambut muka serabai ja...maklum la..kalut buat preparation...
Esoknya...hari kenduri..07.07.07...cunnnn...
apa2 pun..SEMOGA BERBAHAGIA...
aku sempat pesan kan hubby dia..suh jaga dia baik2....mcm sebak la pulak...
kira ni kawan aku no 2 yg aku pesan kt HUBBY diorg SUH JAGA ELOK2...
bukan apa..aku pikir2 balik...aku sayang sangat kwn2 aku ni..harap depa hidup bahgia...
maybe ada lg 2 3 org kalau mmber2 yg aku sayang kwin..aku akan pesan benda yg sama pada bakal2 huby diorg...

Kenduri Kawan Kedua : Kak Wanis...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
dia ni aku kenal masa aku sama2 masuk SSL kt JKR Perlis...
kakwanis....baik sangat..kecik molek...kawen pulak dgn Rizal...bespren hubby aku dr zaman kecik2,,,kira kawan aku jgk lah...

Kenduri Kawan Ketiga : Rizal
Merangkap hubby kwanis...

Penat sungguh la...dgn 3 kenduri ni..minggu yg sama..dgn kmi suami isteri busy..menjadi jurugambar tak bertauliah..hubby ambik video..aku pakai digicam...byk gambar depa yg cantek2...


3.BUSY dgn kja..yg kena OT..tak sukanya....

yg ni punya busy toksah crita la....huhuhu...


kehkehkeh...lg satu,,,yabedabedu...
dia dah dapat duit VSS..rasa cam tumpang kaya la sat...
apa yg dalam wishlist aku...smua dpt dah...alhamdulillah...

syg dia!!!

*Selamat Pengantin Baru*
Zairina & Hubby
Kak Wanis & Rizal

Cerita pasal kelaku anak 3 orang 2017

Adeeb, Affan & Zhea Zhea, Dah darjah 3, Yang paling kuat sentap dengan adik2 pun kadang nak terok2 merajuk, Paling kuat menjawab...